Конспект уроку з трудового навчання в 5 класі "Виготовлення годівниці для птахів"

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнів з теми «Обробка ДВП та фанери», навчити прийомам пиляння деревини і фанери, ознайомити з послідовністю виготовлення годівниць для птахів з підручних матеріалів; розвивати вміння та навички по обробці деревини і фанери, уважність у роботі, творче мислення;виховувати любов до природи, птахів, почуття відповідальності.

Перегляд файлу

 

 

http://dubanevychi.info/wp-content/uploads/2012/03/zym1-300x170.jpg

 

 

 

 

 

Вчитель трудового навчання

Тартаківського НВК

 «ЗШ І-ІІІ ст.-дошкільний навчальний заклад

                                                   ім. Петра Саноцького»

                                                  Булка Іван Богданович

Урок з трудового навчання в 5 класі

Тема.  Проектування та виготовлення виробів з фанери та ДВП. Виготовлення годівниці.

 

Мета: поглибити знання учнів з теми «Обробка ДВП та фанери», навчити прийомам пиляння деревини і фанери, ознайомити з послідовністю виготовлення годівниць для птахів з підручних матеріалів; розвивати вміння та навички по обробці деревини  і фанери, уважність у роботі, творче мислення;виховувати любов до природи, птахів, почуття відповідальності.

 

Тип уроку: комбінований – інтегрований з природознавством.

 

Об’єкти праці: годівниця для птахів

 

Методи уроку: бесіда, розповідь з використанням ілюстрацій, кросвордів, слайдів, пояснення з практичним показом, вправи, практична робота.

 

Дидактичні засоби: презентація «Годівнички для птахів», заготовки для виготовлення годівниці.

 

Обладнання, інструменти і матеріали: ножівка, молоток, цвяхи, наждачний папір, мотузок, фанера, дошка – 5 мм, підручні матеріали, ніж, ножиці.

 

План уроку

  1. Організація класу (2 хв.)
  2. Актуалізація опорних знань (5 хв.)
  3. Пояснення нового матеріалу (20 хв.)
  4. Вступний інструктаж. Правила безпечної праці під час пиляння та роботи з молотком, ріжучими інструментами (ніж, ножиці)  (5 хв.)
  5. Практична робота (поточний інструктаж) (15 хв.)
  6. Заключний інструктаж. Оцінювання робіт. Підбиття підсумків (3 хв.)

Зміст уроку

І. Організація класу. Перевірка відвідування, наявності необхідних матеріалів для практичної роботи.

ІІ. Актуалізація опорних знань

(Запитання для учнів)

  1. Чим відрізняється фанера від ДВП?
  2. Для чого розмічають деталі?
  3. Як можна при розмічанні деталей виробів зменшити кількість відходів деревини?
  4. Які інструменти призначені для різання деревини? Що в них спільного?
  5. Як треба пиляти фанеру й ДВП ножівкою?
  6. Для чого й чим обпилюють і зачищають вироби з деревини?

 

 

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

(Метод - бесіда)

 Незабаром початок зими. Життя людей нерозривно пов'язане з життям птахів. Птахами люди цікавилися завжди. Хто з нас не мріє злетіти високо в небо й подивитись на землю з висоти пташиного льоту? А кого не зачаровували пташині пісні? Птахів називають санітарами лісів, полів, садів. Вони знищують комах, поїдають насіння бур'янів, очищають природу від шкідників. Ось чому необхідно оберігати птахів, допомагати їм вижити в несприятливих умовах зими.

 Взимку птахам не вистачає їжі. Тому люди  їх  підгодовують, насипаючи їжу в годівнички, виготовлені власноруч  і  цим допомагають крилатим друзям перезимувати.

 Найпростіша у виготовленні дерев'яна годівниця складається з фанерного дна з бортиками і жорстких опор, на яких кріпиться дах. Бортики нехай будуть досить високими, щоб поривами осіннього вітру не здувало пшоно або насіння. А дах в саморобній годівниці — елемент обов'язковий, вона захищає корм від дощу і снігу. Зробити таку просту годівницю для птахів під силу кожному.

Кросворд «Годівниця»

  • 1. Зимовий птах, який живиться ягодами і насінням дерев.
  •  2. Птах, який полюбляє жолуді.
  •  3. Насіння цієї трав’янистої рослини полюбляє щиглик.
  •  4. Хто добре обізнаний з насінням бур’янів?
  •  5. Хто і взимку робить запаси?
  •  6. Крихти цього хліба  треба насипати до годівнички.
  •  7.Найнебезпечніший   місяць року для зимуючих птахів
  •  8. Хто полюбляє несолене  сало?
  •  9. Хто не відмовиться від варених макаронів?

 

  • ВІДПОВІДІ
  • 1. Снігур.
  • 2. Сойка. 
  • 3 Лобода.
  • 4. Вівсянка.
  • 5. Повзик.
  • 6. Пшеничний.
  • 7. Лютий.
  • 8. Синиці.
  • 9. Дятел.

                    ПОТУРБУЙТЕСЬ  ПРО ПЕРНАТИХ ДРУЗІВ

 Майже дві третини пташиного населення відлетіло у теплі краї. І тільки справжні зимівники, рятуючись від голоду, гніздяться поблизу людського житла.

 У холодну пору птахи шукають корм протягом усього дня. Де ж зимою знайти поживу? Це нелегке завдання птахи виконують по-різному: хтось шукає у складках кори жуків і павуків, а хтось знаходить минулорічні бруньки і насіння на кущах і деревах. На смітниках зграями збираються ворони, галки. Зграйки горобців метушаться на пустирях, зарослих бур’янами, смакуючи насіння лободи, будяків у товаристві щиглів, коноплянок, вівсянок.

  До годівниць, розвішаних на деревах у садах і парках, злітається найрізноманітніше птаство. Найчастіше навідуються сюди великі синиці. Їхня улюблена пожива – шматочки свіжого несоленого сала, крихти сиру. Суміш проса, вівса, конопляного насіння приваблює гаїчок. Висушені плоди горобини на годівницях люблять дрозди, а

дятли охоче їдять навіть відварені макарони. Сойкам особливо подобаються жолуді, а повзик віддає перевагу соняшниковому насінню.

Дбаючи про пернатих, які  живуть поблизу тебе, ти збагнеш, чому люди впродовж  тисячоліть турбувалися про птахів і навіть поставили їм пам’ятники (наприклад, горобцям і голубам).

 Насіння соняшника, дині, гарбуза, конопель бажано насипати в годівниці роздавленими і ні в якому разі не обсмажувати. Птахів можна підгодовувати і крихтами сухого білого пшеничного хліба. Не можна годувати їх житнім хлібом.

 Синиці влітку живляться комахами, а взимку – будь-яке насіння їм до смаку.

 Вони знаходять на гілках приліплені яєчка метеликів, замерзлу гусінь в тріщинах кори чи лялечку, прикріплену павутинкою до сучка. Але ж цього буває так мало, щоб перезимувати!

 Учені підрахували, що в холодні січневі і лютневі дні гине вісім синиць з десяти. Ну як тут залишатися осторонь, не допомогти? Адже коли пташка сита, їй не страшні найлютіші морози. Довгу зимову ніч синички, гаїчки, королики, повзики ховаються від холоду у дуплах або в кронах  густої  ялини, тісно притиснувшись, сховавши дзьобики під крильця. А от яким буде ранок для них, усе залежить від вас, діти. Тож не полінуйтесь виготовити найпростішу годівничку і покласти у неї корм. За першою пташкою обов’язково з’явиться інша, і вже цілий гурт маленьких веселих гостей щебетатиме біля вашої нехитрої споруди.

 Дуже зручні віконні годівнички. Через скло приємно спостерігати цікаві моменти з життя птахів і без клопотів підсипати корм через відкриту кватирку.

 Зробивши годівничку, ви  обов’язково  станете свідками  дивовижних пташиних  історій. А це – неймовірно  цікаво!

(Метод – бесіда продовження )

 Якщо підключити фантазію, то можна і спорудити щось більш оригінальне, наприклад, хатинку на курячих ніжках, ротонду з колонами або будинок-телефон. Основою такої конструкції буде каркас з рейок. Каркас обшивають водостійкою фанерою, кріпимо дно і накриваємо дахом. У стінах робимо отвори у вигляді високих вікон, дверей або у формі арок. Всі деталі такої годівниці для птахів перед складанням офарблюємо.

 Заздалегідь прикиньте розміри отворів у стінах. Чим вони більші, тим крупніші пташки будуть прилітати до годівниці. Кожна зі своїми звичками.

 Для фарбування годівниці можна використовувати  антисептики різних кольорів. Проведіть експеримент: зробіть дві годівниці, одну пофарбовану в яскравий колір, іншу — в монохромний і повісьте поруч. Поспостерігайте, яка з них більше сподобатися птахам.

 Способи кріплення «пташиної їдальні» різні. Годівницю для птахів можна повісити на гілку дерева або закріпити на стіні будинку. Головне вибрати таке місце, щоб воно було закрите від вітру і недоступно для кішок.

 Якщо є ймовірність, що косі дощові струмені потраплятимуть на дно годівниці, зробіть в ньому декілька маленьких отворів.

 Годівниці для птахів особливо потрібні в зимовий час, в період сильних морозів і снігопадів, коли знайти їм корм значно важче, ніж влітку. Зимова їдальня працюватиме і навесні, до тих пір, поки не проклюнеться перша зелень. Зерна, насіння і горіхи слід підсипати регулярно, інакше, виявивши кілька разів годівницю порожньою, птахи відлетять в інше місце.

 Традиційний корм для птахів в зимовий час — овес, насіння соняшнику, насіння гарбуза, крихти пшеничного хліба, пшоно, сушені ягоди, шматочки фруктів і, навіть, несолоне сало. А ось житній хліб, шкірку бананів і цитрусових птахам краще не давати — це небезпечно для їхнього здоров'я.

 До годівниці, залежно від «меню» навідуються різні пернаті. Дятли, повзики і синиці віддають перевагу насіння гарбуза і соняшнику, шматочки сала. Щиглики, зеленушки і горобці — просо, овес і пшоно. А ось омелюхи і наші зимові гості — снігурі, люблять поласувати кетягами ягід горобини, бузини та калини. Шишкар і дятли із задоволенням клюють жолуді, шишки і горіхи.

 У кожного птаха свої переваги. Головне — не дати їм загинути в зимову холоднечу від голоду. А вони будуть нам за це вдячні і очистять наші сади навесні від шкідників.

 Тепер ви знаєте, як зробити годівницю для птахів. Беріть пилку, молоток і цвяхи і за справу.

IV. Вступний інструктаж по виготовленню годівниці (метод-інструктування, який супроводиться демонструванням правильного виконання трудових прийомів).

 Дівчата будуть виготовляти годівниці з підручних матеріалів (пластикові пляшки, коробки з під соку, гарбуза).

 Правила безпечної праці під час роботи ножицями, ножем.

Послідовність розпилювання дошки

1. При розпилюванні заготовок відступають від лінії розмічення на 2-3 мм (Полотно ножівки має переміщуватись під прямим кутом до заготовки. Лінія розмічання ліворуч від місця пиляння на заготовці).

2. Розмічену заготовку кладуть на дошку на столярному верстаті, що має упор.

3. Лівою рукою притискують заготовку до упора (а правою роблять запил, ножівку притискують до упора) і роблять кілька коротких плавних рухів до себе.

4. Після запилювання ножівку рухають на всю її довжину.

З'єднання деталей цвяхами

При з'єднанні деталей цвяхами тонку деталь прибивають до товстої. Місце вбивання цвяха у виріб має знаходитись від кромки або торця деталі на відстані не менш як половини товщини деталі. Цвях починають забивати несильними ударами молотка, поступово збільшуючи силу удару до повного занурення цвяха в дерево. Удари молотком по цвяху слід наносити зверху, прямо по шляпці. Не можна наносити удари під кутом.

 

Виготовлення годівниці за технологічними картками з розмірами

(Вчитель роздає технологічні картки з розмірами, послідовністю виготовлення годівниці).

Дно годівниці: ширина – 20 см, довжина 30 см, товщина 5 мм.

Бокові стінки: 1 ширина – 2 см, довжина 30 см, товщина 2 см.

Бокові стінки: 2 ширина – 2 см, довжина 16 см, товщина 2 см.

Послідовність збору

  1. Прибити цвяхами дві бокові довгі стінки до дна.
  2. Прибити цвяхами дві бокові короткі стінки до дна.
  3. Забий цвяхи по куткам стінок.
  4. Закріпи мотузки і зв’язати у вузол.

(Пояснення кожного етапу роботи).

Правила безпечної праці

1. Працювати пилкою або ножівкою треба без ривків.

2. Не можна спрямовувати полотно пилки пальцем.

3. Не можна тримати ліву руку близько до полотна пилки.

4. Стружки із столярного верстака потрібно прибирати щіткою.

5. Працювати тільки справним інструментом, використовувати його треба точно за призначенням.

6. Не можна залишати столярний молоток на краю верстата.

7. Не можна стояти за спиною людини, яка працює молотком.

8. Молоток під час роботи необхідно тримати на відстані 20-30 мм до кінця ручки.

V. Практична робота. Поточний інструктаж

  1. Вчитель обходить робочі місця з метою проведення індивідуального інструктажу.
  2. Проводить контроль за організацією робочих місць, дотриманням учнями правил безпеки праці, наявністю спецодягу.
  3. Слідкує за правильністю виконання робочих рухів під час різання і з'єднання.

VI. Заключний інструктаж

  • Демонстрування кращих виробів.
  • Аналіз виробів і роботи кожного учня, оцінювання навчальних досягнень учнів.
  • Завдання додому.
  • Прибирання робочих місць.

VIІ. Екскурсія до шкільного парку

Розвішування годівниць.

doc
Додано
22 листопада 2018
Переглядів
3532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку