Конспект уроку з трудового навчання в 6 класі "Виготовлення гольнички - бискорню"

Про матеріал
урок розроблений з метою виховувати всебічно розвинуту особистість, яка вміє використовувати набуті знання, закріпляти і розширяти їх, систематизувати; яка вдосконалює свої вміння, формує навички в роботі з різними видіми обладнань; яка вміє виражати свій задум за допомогою створення різних предметів, у тому числі зразків декоративно – ужиткового мистецтва.
Перегляд файлу

 Конспект уроку обслуговуючої праці в 6 класі

Підготувала вчитель трудового навчання вищої категорії Харківської загальноосвітньої І-ІІІ ступенів школи № 128 Нездюр Галина Віталіївна

 

Тема уроку:      ВИГОТОВЛЕННЯ ГОЛЬНИЧКИ БИСКОРНЮ.

ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ УКРАЇНСЬКОЮ ВИШИВКОЮ. (4год)

 

Мета уроку:

-  повторити історію розвитку української народної вишивки,  види орнаментів;

-  ознайомити учнів з новим видом творчості – виготовлення гольнички – бискорню;

- розвивати естетичний смак, вміло використовувати кольорові рішення орнаменту та гармонійно підбирати кольори та відтінки в роботі над вишивкою;

-розвивати пізнавальний та творчий інтерес у учнів;                                                          - виховувати  інтерес до предмету, увагу, охайність, сумлінність, акуратність,  наполегливість, вимогливість.

Тип уроку: комбінований.

ХІД  УРОКУ                                                         

  1.                Організаційна частина.
  2.             Повідомлення теми, мети, завдань уроку.
  3.          Актуалізація опорних знань при роботі з  вишивкою.                                                                 -Які  мотиви орнаментів  використовують у вишивках? (Розглянути зразки – рослинні, геометричні, зооморфні).                                                                                              -Як називається постійне повторення окремих мотивів у вишиванці (рапорт). -Що таке гармонійне поєднання кольорів у вишиванках ( теплі і холодні, монохромні та поліхромні кольори).                                                                                 -Які шви використовуємо у вишивках ( тамбурний, «назад голка»,»вперед голка», стебловий).                                                                                                  IV.Вивчення нового матеріалу:                                                                                              Народне декоративно-прикладне мистецтво відрізняється життєрадісністю, барвистістю, а саме головне, показує вдале сполучення кольору форми і матеріалу. У творах декоративно - ужиткового мистецтва краса виступає як основна якість, і тому дані предмети використовуються як прикраси.  Українська народна вишивка - один із найстародавніших і найпоширеніших видів народного мистецтва. Вочевидь ми ніколи не дізнаємось, хто і коли вперше здогадався втілити у мотив візерунку красу  рідної природи, свої переживання і відчуття, так як через недовговічність тканини і ниток наука позбавлена можливості точно визначити час виникнення цього мистецтва.                                                                                                         Незважаючи на свій вік вишивка й досі не втратила своєї актуальності.                           Як раніше так і зараз сучасні люди намагаються прикрасити свій одяг і оздобити свій інтер’єр. А що для цього може підійти краще ніж вишивка.  Отже, вишиті речі – давній український народний звичай.                                           Візерунок  об’єднує  в собі окремі елементи – мотиви, кольори і відтінки, які розташовані в певному порядку. Послідовне повторення окремих мотивів чи групи складають орнаменти.                                                                                           ОРНАМЕНТ – невід’ємна складова народного декоративно-ужиткового мистецтва.     Слово «орнамент» в перекладі з латинської - «прикраси».     Найбільш розповсюджені орнаменти ми бачимо у народному мистецтві, де його творці завжди звертаються до природи, але вони не копіювали ії, а перетворювали, спрощували, тобто стилізували.                                                                   Ще в давнину люди навчилися складати візерунки – знаки-символи, де кожна лінія чи фігура мала своє значення. Наприклад: пряма горизонтальна лінія означала землю, ії плодовитість, горизонтально хвиляста лінія – воду, трикутники – гори, дві схрещені лінії – блискавку, а сонце вишивали в вигляді ромба , кола чи квадрата.

Бискорню - biscornu - слово, що прийшло до наших умільців з французької мови,(від фр. biscornu - зігнутий). Дослівний переклад: дворогий; нерівний, з виступами; нескладний, нісенітний, смішний. Те, що любителі вишивання називають словом бискорню, представляє з себе багатокутник - подушечку з декількома нерівними кутами, проте досить симетричну. Секрет незвичності бискорню - в техніці зшивання.Така подушечка, що ласкаво називається ще і " кривулей", може служити гольницею, брелком, підвіскою, маячком для ножиць і навіть кулоном. Якщо її красиво прикрасити, то вона доречно виглядатиме і на новорічній ялиночці. Подарунку у вигляді такої елегантної дрібниці зрадіє багато хто.

Вишитий  хрестиком або розшитий бісером об'ємний виріб з двох квадратів канви, повернених один відносно одного на 90 градусів, зшитих по периметру і в центрі. Взагалі, це дуже мила і стильна дрібниця, яка може стати прекрасним подарунком до будь-якого свята.  А сьогодні я пропоную усім виготовити для себе цю чудову штучку.

V. Практична робота.                                                                                                                     Для виготовлення бискорню знадобляться:                                                                         -канва або тканина з рівномірним переплетенням,                                                               -голка для вишивання хрестиком,                                                                                                                     -нитки  (будь-які, згодяться залишки муліне або акрилу),                                          -необов'язкових елементів: гудзики, бісер, намистини, пайєтки, стрази.                       

   1. Вибір орнаменту (за власним задумом);                                                      Підбираємо вподобану схему вишивки бискорню  розмром 35х35, 40х40 хрестиків по стороні для двох однакових за розміром квадратів.                                                                               

 

        Картинки по запросу "бискорню схемы для начинающих"

 

2.   Інструктаж з безпеки праці при роботі з голками та ножицями.                                                                                3. Вишивання орнаменту та виготовлення виробу гольнички-бискорню.                                                                

Отже, спершу потрібно вишити два однакові за величиною квадрати. Вишивка кожного квадрата обов'язково має бути обрамлена спеціальним швом - бекстичем("назад голку"). Такий шов потрібний для з'єднання двох половинок бискорню. За ниточки цього шва без проколювання тканини чіпляється голка при зшиванні двох половинок. Нитка зшиває частини бискорню, захоплюючи стьобання бекстича обох половинок по черзі, при цьому куточки двох половинок не з'єднуються - куточок кожній примикає до середини сторони квадрата іншої половинки. Саме такий прийом дозволяє отримати ту саму цікаву і незвичайну форму, через яку виріб і дістало свою назву.  А тепер найважливіше: приступимо до складання бискорню. Визначимо середину верхньої частини бискорню(я відмічаю її голочкою). Кріпимо нитку(я зшиваю завжди в 2 нитки муліне) в куточку нижньої частини, виводимо на лицьову частину.  Підчиплюємо нитку бекстича(тільки нитку, не зачіпаючи при цьому канву!!!) точно на середині верхньої частини і витягаємо нитку. Я пропоную шити справа наліво. Захоплюємо другий від куточка стібок бекстича на нижній частині і підчіплюємо наступний стібок бекстича верхньої частини. І так далі.

      

                                                                             

Коли залишиться зашити 1 сторону, не забудьте зупинитися і набити бискорню. Я вважаю  за краще використати для цього синтепон або холлофайбер.

Бискорню майже готова, але бракує однієї маленької характерної деталі.                               Затягуємо  посередині. Візьмемо голку. Міцну нитку в 2 складання втягаємо так, щоб на кінці утворилася петля. Знаходимо центр нижньої частини бискорню(по малюнку це простіше зробити), протикаємо її наскрізь і виводимо нитку, але кінець нитки(петля) повинен залишитися знизу. Відступаємо 1 хрестик на верхній частині бискорню і протикаємо її знову у зворотньому напрямі, пропускаючи голку в петельку знизу, натягуємо нитку. За бажанням  її можна прикрасити бісером, пензликами по куточках, пришити петельку.

Ну а що зробити з Вашою бискорню - підкаже Ваша фантазія!

   Картинки по запросу "бискорню схемы для начинающих"  Картинки по запросу "бискорню схемы для начинающих"                                                                                                                                               VІ.    Підсумок та аналіз уроку .  - Аналіз помилок;

- Колективний перегляд  та оцінювання виконаних робіт.                                          VII.   Домашнє завдання. - зробити волого-теплову обробку виробу.

 

                                           

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
1606
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку