Конспект уроку з українознавства на тему "Основні галузі господарства: ремесла та народні художні промисли. Вишивка, прядіння, ткацтво, килимарство"

Про матеріал

Конспект уроку з українознавства на тему " Основні галузі господарства: ремесла та народні художні промисли. Вишивка, прядіння, ткацтво, килимарство"

Перегляд файлу

Тема. Основні галузі господарства: ремесла та народні художні промисли. Вишивка, прядіння, ткацтво, килимарство.

Мета: ознайомити учнів з основними галузями господарства України; пробуджувати пізнавальні інтереси до вивчення традиційних художніх промислів українського народу; коригувати мовлення учнів, емоційно-вольову сферу, збагачувати словниковий запас; розвивати логічне, асоціативне мислення, процеси пам’яті (згадування, запам’ятовування), творче мислення; виховувати національну самосвідомість, інтерес до народних традицій, культурної спадщини українського народу, глибокі почуття до батьків, пошани до людей праці, сприяти розвитку естетичного смаку.

Обладнання: відеоматеріал, презентація.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

  1. Емоційне налаштування

Як кам'яні були сокири,

Як письма не знав ще світ, 
То люди, мов печерні звірі, 
Жили між скель і між боліт. 
Та в Україні гожі села 
Уже стояли на горбах, 
Пишалися хатки веселі 
У візерунках, у квітках. 
А посуд — стань лише й дивися. 
Хто тих людей учив красі? 
Було ж це літ тому п'ять тисяч 
В доби камінної часи. 
То наших предків предки давні, 
Та сама кров, той самий рід, 
Культурою своєю славний 
Тепер на весь широкий світ.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку

- Тема нашого сьогоднішнього заняття: «Промисли і ремесла.».

- З давніх-давен у нас на Україні з покоління в покоління  народні майстри передають своє ремесло, яке і донині ще існує і    радує людей своєю чарівною принадою. Недарма мистецтво нашого народу визнано одним із найбагатших і найкращих у світі. Вишивальниці і ткачі, гончарі та різьбярі, килимарі, що жили і працювали в селах і містах, виробляли різноманітні речі побуту.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Розповідь вчителя

- ТКАЦТВО - один з найдавніших і найважливіших елементів національної культури українського народу. Воно належить до найпоширеніших видів господарської діяльності й народного мистецтва.

- Основними прядильними волокнами в українців, як і в інших народів, з давніх-давен були вовна, коноплі і льон. Споконвіку на території України провідними галузями господарської діяльності були скотарство, зокрема вівчарство, яке давало можливість отримати овечу вовну, та хліборобст­во - вирощування луб’яних культур - льону і конопель, придатних для виготовлення пряжі. Прядінням і ткацтвом споконвіку займались жінки, дівчата і підлітки. 

-  Наприкінці XIX — на початку XX ст. домашнє ткацтво українців, незважаючи на розвиток фабричної промисловості, являло собою усталений комплекс технічних прийомів та знарядь праці, які склалися протягом століть. На початку XX ст. стали застосовувати й нетрадиційні види сировини: бавовняну та паперову пряжу, а в західних регіонах — металеву сріблясту нитку — сухозлітку.

  2. Перегляд відео

- А зараз перегляньте відео про ткацтво та скажіть з чого робили нитки.

  3. Розповідь вчителя

- Вишивка. Перш за все варто зазначити, що більшість мотивів для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Але тим, що всю природу зобразити за допомогою голки і нитки неможливо, визначають основні інтерпретації візерунків, які містять той чи інший елемент з широким смисловим навантаженням. Перш за все це  геометричний (Гуцульщина, Поділля, Полтава) та рослинний (Буковина, Волинь, Поділля, Побужжя) орнаменти.
- У зразках, створених переважно майстринями Північної Буковини, зустрічаються зображення людей і тварин (зооморфний та антропоморфний види). Хоча така регіональна прив’язка не є остаточною: відомо, що по всій території України були розповсюджені весільні рушники з вишитими птахами і навіть символічно зображеними молодятами.

Символізм кольорів

- Найпоширеніші та найбільш шановані давніми українцями кольори – червоний та чорний. Вони вважалися магічними. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби, як ми звикли вважати, швидше навпаки: пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток.
- Відповідно, дослідники вважають, що білий колір символізує світло і високодуховність, синій – холод і воду, жовтий – відображає свободу і щастя. Щодо зеленого кольору, то він є найулюбленішим серед українців після чорного і червоного. Він символізує ріст і розвиток, прагнення життя і молоду, дужу силу. Коричневий у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

  4. Перегляд відео

- Перегляньте відео про вишивку та скажіть, які способи вишивки ви запам’ятали.

  5. Розповідь вчителя

- Ручне килимарство існує з тих часів, коли люди навчилися виробляти пряжу і тканини з волокнистих матеріалів. Батьківщиною килимарства вважається Персія. Історики вважають, що тодішні східні кочівники ткали щільні теплі полотна, щоб мати можливість швидко облаштувати житло. В умовах кочового життя захищали від вітру й піску, дозволяли розділити приміщення чи прикрасити його. Трансформація практичного полотна у твір мистецтва почалася, очевидно у часі, коли кочівники стали вести осілий спосіб життя.

У лівобережних, центральних і подекуди в західних областях України здавна виготовляли килими переважно з рослинним орнаментом. Нині їх продовжують ткати на Полтавщині, Чернігівщині та Київщин

  6. Перегляд відео

- перегляньте відео та скажіть чи мають право на помилку майстри при створенні килима.

  7. Розповідь вчителя

- Писанкарство є унікальним українським культовим мистецтвом, пов'язаним водночас і з вірою, і з міфологією, і з обрядами

- Петриківський розпис — декоративно-орнаментальне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині. Назва походить від назви села Петриківка.

- Лимарство - вичинка шкіри і виготовлення з неї побутових виробів – одне з найдавніших занять українців.

- Деревообробка, різьбярство. З дерева виробляли посуд, знаряддя праці, човни, господарське начиння тощо. Найдавніші способи обробки деревини, що збереглись і до наших днів, - випалювання та видобування.

- Плетіння — кустарний промисел по виготовленню господарсько-побутових та художніх виробів з різноманітної еластичної сировини.

- Бондарство відоме в Україні вже в Х ст. як виготовлення місткого посуду: діжі, барила, відра, коновки, балії, дійниці та ін.

- Стельмаство - виготовлення транспортних засобів – возів, саней, а також коліс, полоззя.

- Теслярство — один із найбільш масових деревообробних промислів; зведення житлових та інших споруд, господарських будівель.

- Столярство — вид деревообробного промислу; виготовлення хатнього начиння — лав, ослонів, скринь, столів, табуреток та стільців, мисників, ліжок, а також віконних рам та рамок для вуликів, дерев'яних частин борін та плугів.

- Шевство — ремесло, що займається виробництвом і ремонтом взуття.

- Кравецтво – це пошиття одягу.

- Гончарство — найдавніше в світі ремесло. Перша посудина, яку зробили собі люди, була з глини. В Україні з давніх-давен живуть чудові гончарі на Київщині, Полтавщині, Чернігівщині, Поділлі, Харківщині, Волині та інших місцевостях.

 

ІV. Узагальнення і систематизація знань

  1. Створення художнього промислу

- А зараз я пропоную вам створити свій витвір.

- А саме писанкарство.

- Вашим завданням буде розмалювати писанку.

V. Підсумок уроку

  1. Підсумкова бесіда

- З якими ремеслами та промислами українців ми сьогодні познайомились?

- Що ви про них запам’ятали?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пащенко Андрій Володимирович
    Дякую , із задоволенням використаю матеріал для уроку народознавства.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
28 січня 2019
Переглядів
4678
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку