Конспект уроку з зарубіжної літератури для 6 класу на тему "Урок-узагальнення. Міф. Байка. Пригоди і фантастика. Жуль Верн"

Про матеріал

Файл містить нетрадиційний урок з зарубіжної літератури для 6 класу. Це урок-футбольний матч, де поєднано знання предмету "зарубіжна література" (окремі розділи) з правилами гри в футбол. Такий урок можна проводити як узагальнення, підсумок вивчення певних тем чи розділів. На уроці команди гравців розміщені одна навпроти одної симетрично. Діти сидять на стільцях в такому порядку, щоб не заважати один одному передавати м'яч (трикутником): попереду- два нападника, далі - два напівзахисника, далі - два захисника і голкіпер - позаду. Підготовка до такого уроку допомагає максимально активізувати дітей, а на уроці працює і розум, і тіло. Діти задоволені. Байдужим не залишається ніхто.

Перегляд файлу

Тема. Урок-узагальнення за розділами «Міфи народів світу», «Мудрість байки», «Пригоди і фантастика. Жуль Верн «Пятнадцятирічний капітан»»

Мета. Узагальнити і систематизувати знання з вивчених розділів. Розвивати логічне мислення, увагу, память, вміння швидко реагувати і розвязувати поставлену проблему. Формувати вміння чітко і конкретно формулювати запитання, розвивати мовлення учнів, уміння працювати в групах. Виховувати повагу до державних символів, дружнє ставлення один до одного, інтерес до уроків зарубіжної літератури

Форма уроку. Нетрадиційний. Урок-футбольний матч

Обладнання. Форма команд, мяч, свисток, прапори команд, штрафні картки (жовті і червоні), картки з завданнями, картки-персоніфікаціїї: «Нападник», «Напівзахисник», «Захисник», «Голкіпер», табло, мультимедійна презентація

 

    Зміст уроку

  1. Вихід команд

(Відео – заставка ліги чемпіонів)

Ведучий (Орбітр). Добрий день, шановні глядачі. Сьогодні ви станете свідками незвичайної гри – футбольного матчу, де ударами будуть задані запитання, а голами – запитання без відповіді. Але, сподіваємося, що обидві команди покажуть як рішучість і точність ударів, так і впевнену командну гру і справляться з усіма труднощами. А ареною бою сьогодні будуть міфи народів світу, байки та роман Жуля Верна «Пятнадцятирічний капітан».

(Команди вишиковуються одна напроти одної)

  1. Гімн України
  2. Привітання команд

Ведучий. Шановні глядачі, ви зможете спостерігати зустріч двох українських команд:

Команда «Олімпійці»: «Не царі ми і не боги, але прагнем до вершин   знайти дороги»

Команда «Пілігрим»: «Нас мрія кличе в далі неозорі

    На крилах успіху спізнати недосяжні зорі»

(Команди обмінюються рукостисканнями)

Ведучий. Прапори команд майорять над нами. То ж до гри!

(По свистку команди займають свої місця. Біля центру поля залишаються тільки два гравця, що будуть розігрувати мяч)

  1. Розігриш м’яча

. Хто перший торкнеться мяча, та команда і розпочинає гру

  1. Початок матчу

По свистку орбітра мяч передають нападнику і розпочинається гра

 

   Правила гри

  1. Гра проходить в два тайми по 15 хвилин
  2. Запитання-удари посилають нападники. Першому бють напівзахиснику команди-супротивника. Напівзахисник або відповідає на запитання, або передає пас комусь із команди. Утримувати мяч можна не більше 6 секунд. Останній пас – голкіперу. Якщо і голкіпер не відповідає – команді забито гол, і мяч передається нападнику команди, що отримала гол. Пасувати кожному гравцю можна лише один раз. Якщо хтось із гравців робить спробу відповісти, але робить це неправильно – гол. Якщо команда відповіла на запитання, мяч передається нападнику цієї команди, і гра продовжується у зворотному порядку
  3. Пенальті пробиває нападник безпосередньо голкіперу

Пенальті (червона картка) команді призначають після 5 жовтих карток-штрафних попереджень

  1. Жовті картки (штрафні попередження) призначають за:

- утримування мяча більше 6 секунд;

- порушення дисципліни (викрики, грубість щодо членів команд);

- однотипність запитань;

- повторний пас комусь із гравців команди

5. Кутовий призначається якщо команда дала неповну відповідь. Повна       відповідь може бути дана двома гравцями команди, не більше (тобто, один дав неповну відповідь, другий її доповнив)

Кутовий пробиває будь-хто з гравців команди (це може визначити капітан) і посилає мяч будь-кому із команди-суперника. Той не може пасувати. Якщо не відповів – гол

  1. Після першого тайму команди міняються місцями. Розпочинає гру команда, яка відстає у рахунку

Ведучий  постійно коментує матч.

По закінченню матчу після оголошення рахунку команди знову стають один напроти одного. Отримують приз. Звучить гімн. Далі команди тиснуть руки один одному і виходять з класу під гімн ліги чемпіонів.

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 січня 2018
Переглядів
1386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку