Конспект уроку за темою «Організація та забезпечення безперебійної роботи збиральних і транспортних засобів»

Про матеріал
Організація збиральних робіт має найбільшу складність і найвищу трудомісткість серед усього обсягу робіт по виробництву сільськогосподарської продукції. Залежно від культури, врожайності рівня механізації праці питома вага на збиральних роботах становить 50-80%.
Перегляд файлу

Організація та забезпечення безперебійної роботи збиральних і транспортних засобів

 

Організація збиральних робіт має найбільшу складність і найвищу трудомісткість серед усього обсягу робіт по виробництву сільськогосподарської продукції. Залежно від культури, врожайності рівня механізації праці питома вага на збиральних роботах становить 50-80%. У цьому процесі необхідно виконувати велику кількість різноманітних операцій з використанням різних машин як на самому збиранні врожаю, так і на його транспортуванні, доробці, зберіганні. Все це вимагає особливо чіткої регламентації і узгодження виконання кожної операції в часі і просторі.

З метою усунення втрат вирощеного врожаю його збирання повинно бути виконано у стислі терміни, які залежно від культури коливаються від 8-12 днів на збиранні зернових до 35-45 днів - коренеплодів, фруктів.

Організація збирання зернових культур. Передзбиральні заходи охоплюють: визначення термінів і способів збирання, систему машин, підготовку полів, складання маршрутів руху агрегатів, обслуговування агрегатів, інструктаж виконавців. До підготовки полів належать: обкошування, огородження перепон, розбивка полів на загони прокосами. Ширина обкосів повинна бути не менше 4-6 м, прокосів 6-8 м, крім цього здійснюється протипожежна оранка захисних полос.

Зернові культури збирають двома способами: роздільно і прямим комбайнуванням. Вибір способу залежить від природно-кліматичних умов, густоти і висоти хлібів, наявності технічних засобів у господарстві.

https://pidruchniki.com/imag/econom/shkil_ekpr/image612.jpgСпособу руху агрегатів на скошуванні хлібів. а) Схема руху косильного агрегатузагонним способом з правими поворотами (1 - протипожежна полоса; 2 - валки), б) Схема руху косильного агрегату круговим способом (1 - протипожежна полоса; 2 - валки).

Способу руху агрегатів на скошуванні хлібів.

Пряме комбайнування застосовується при повній стиглості основної маси зерна (90-95 %), а його вологість дозволяє обмолочувати з наступним досушуванням на току. Основні способи руху агрегатів - з поворотами “закрита петля” і вкругову. Пряме комбайнування, як і роздільне, більш раціональне при поточно-групових методах збирання.

Способи руху комбайна

Для забезпечення безперебійної роботи комбайнів визначають необхідну кількість транспортних засобів для того, щоб відвозити зерно. Закріплювати транспорт за кожним комбайном не доцільно, оскільки він буде простоювати в очікуванні розвантаження комбайна, а потім простоювати комбайн в очікуванні транспортного засобу. Найбільш раціонально використовується транспорт при груповій роботі комбайнів, коли транспортні засоби завантажуються від різних комбайнів. Застосування талонної системи дозволяє обчислювати зібране зерно за кількістю вивантажених бункерів.

Місткість в кузові транспортних засобів повинна відповідати кратному обсягу в бункері комбайна. При нестачі транспортних засобів доцільно застосовувати мобільні бункери - накопичувачі, які вивозять на поле і при затримці транспортного засобу зерно з комбайнів вивантажується в них.

Щоб визначити кількість транспортних одиниць для відвезення зерна, необхідно знати час заповнення одного бункера комбайна, вантажопідйомність транспортних засобів і час одного рейсу.

Одночасно із збирання урожаю звільнення полів від соломи (полови) і її скиртування є складовою частиною організації збирання зернових культур. Залежно від конструктивних особливостей і обладнання комбайнів застосовують три способи механізованого збирання соломи і полови.

Збирання цукрових буряків. Організація збирання цукрових буряків починається з визначення її термінів. Для цієї культури характерним є те, що в осінній період відбувається інтенсивний приріст коренів і підвищується їх цукристість. Отже, ранні терміни збирання врожаю знижують урожайність і цукристість, а пізні - через несприятливі погодні умови (дощі, заморозки) ускладнюють збирання призводять до втрат врожаю. Тому вибір термінів повинен визначатись наявністю збиральних засобів, природно-кліматичними умовами зони з урахуванням двох протилежних тенденцій - отримати можливо більший приріст коренів і закінчити збирання до настання несприятливої погоди.

Підготовка поля до збирання полягає у передзбиральному рихленні міжрядь (за 6-10 днів) на 10-12 см для сприятливої роботи комбайнів, збиранні буряків на поворотних смугах шириною 16,2-21,2 м (залежно від проходів сівалки при обсіві), поділ поля на загінки при ширині міжзагонного проходу, рівного 12 рядкам (двом проходам сівалки). Перед збиранням з поворотних смуг на їх краях (межі поля) копають буряки за допомогою бурякопідйомника вручну для розвороту агрегатів.

Збирають корені трьома способами: потоковим, потоково-перевалочним і перевалочним.

Потребу в транспортних засобах для відвезення коренів і гички розраховують за тією же методикою, що й при збиранні зернових культур. При всіх способах збирання цукрових буряків за кожним комплексом закріплюється транспортні засоби (самохідне шасі, підвода)і 2-3 робітники, для підбирання втрачених коренів і доставки їх у польові кагати.

Організація збирання картоплі здійснюється за таким же принципом, як і цукрових буряків, з тією різницею, що вся вона від комбайнів надходить на сортувальний пункт, а після (в місцях зберігання) відправляється на реалізацію, закладається на насіння та зберігання для подальшої реалізації в кагатах або картоплесховищах.

Збирання овочів здійснюється протягом усього літнього періоду залежно від особливостей культури і термінів досягнення споживчої зрілості. У зв'язку з цим і різні вимоги до організації збиральних робіт. Зелені овочі – щавель, салат, ревінь тощо – при збиранні вимагають зрізання їх листкової поверхні; редис, цибуля на зелень, пучковий товар столових буряків, моркви та інших – підкопування, витягування з грунту, очищення від землі, в'язання в пучки, затарювання; томати, огірки - відділення від штамбів та батогів. Причому збиральні процеси значної частини культур не механізовані, виконуються вручну за допомогою простих засобів праці (ножі, копачі, лопати, корзини, відра, ящики, шпагат та ін.). Звідси висока їх трудомісткість: питома вага затрат ручної праці на збиральних роботах сягає 70% загальних затрат по виробництву продукції. З урахуванням цього організація збиральних робіт здійснюється двома способами.

Перший спосіб заснований на простій кооперації праці й індивідуальному обчисленні обсягу робіт (зібраної продукції) при колективній формі виконання. За таких умов кожний робітник здійснює всі операції по заготівлі продукції, її очищенні, сортуванні, в'язанні в пучки, затарюванні.

Другий спосіб передбачує комбіновану роботу трудового колективу і складну кооперацію праці, засновану на розподілі трудових функцій по збиранню, сортуванню й затарюванню продукції. При цьому одна група робітників збирає продукцію, друга її переносить з рядків до місць сортування і затарювання, третя – сортує, затарює і вантажить у транспортні засоби. Місця для сортування і затарювання визначаються на розвантажувальних смугах або на межах полів.

docx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку