Конспект уроку за темою "Україна на карті світу"

Про матеріал
Конспект уроку з курсу "Я у світі" в 4 класі за темою "Україна на карті світу"
Перегляд файлу

Тема.  Україна на карті світу

Мета:  розширити уявлення учнів про Україну як одну із країн на карті світу, суверенну державу, про країни-сусіди; розширювати світогляд; виховувати любов до рідної землі, національну свідомість.

Обладнання: презентація, карта півкуль, фізична карта України, шкільний атлас, картки з завданням.

 

                                                                     Хід уроку

 

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Щойно пролунав дзвінок,

Всіх покликав на урок!

Одне одному всміхнімося

І мерщій до роботи берімося!

Чи все необхідне до уроку ви приготували?

Очі-щоб усе бачити.

Вуха-щоб чути.         

Голову-щоб думати.

Руки-щоб їх піднімати.

Серце-щоб усе відчувати і сприймати.

     Бо зараз у нас урок з курсу «Я у світі», а на ньому головне – вміти не просто слухати, а чути , обдумувати почуте і, головне, пропускаючи через серце, робити висновки.

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Вправа «Продовжи речення»

    Світ навколо нас великий, загадковий і так цікаво його пізнавати. Ми вже знаємо, що живемо на планеті  ….(Земля), на ній є океани і  ….(материки). Материк, на якому ми проживаємо, називається …. (Євразія), а частина світу - …. (Європа). Світ складається з багатьох країн. Наша країна називається - … (Україна). Україна – це наша … (Батьківщина.) То ж ми часто про неї говоримо, вивчаємо , знайомимося з її минулим та сучасним життям, бо ми її любимо, вона для нас найрідніша у світі.

ІІІ.ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ

   От і сьогодні ми знову поговоримо про нашу Батьківщину, пригадаємо, що вже знаємо і дізнаємося щось нове, бо тема нашого уроку…, а втім, прочитайте самі:

                                              «Україна на карті світу».

ІV. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

        У світі є багато країн. У кожної країни своя історія, звичаї, мова та культура, свої символи. Країни різняться за місцем розташування, площею, кількістю населення, рівнем розвитку тощо. Кількість країн постійно змінюється. 100 років тому їх налічувалося близько 60, а нині – понад 190.

То ж пригадаємо, де розташована на карті світу Україна.

  1. Робота з картою півкуль

Попрацюємо в парах. Відкрийте атлас на с. 10. Знайдіть Євразію, Європу, Україну, орієнтуючись на м. Київ.

  • Покажіть Україну на класній карті.
  1. Робота з фізичною картою України.

Продовжимо працювати в парах. Знайдіть на с. 16 фізичну карту України. Пройдіть кордоном України. Пригадайте, з якими країнами межує Україна.

  • Покажіть кордон України на класній карті і назвіть сусідні країни.

— З якою країною кордон України є найдовшим, а з якою — найкоротшим?

(Загальна довжина кордонів — близько 6400 км, 1050 км кордонів України припадає на моря. З Росією – найдовший - 2 063 км , найкоротший – зі Словаччиною - 99км).

  1. Вправа «Мікрофон»
  • А як ви відповіли б на запитання: «Маленька Україна чи велика?»
  • На це запитання важко дати однозначну відповідь. На земній кулі є країни-гіганти, які займають величезну територію, - це Росія, Канада, Китай, США. За кількістю населення до найбільших країн світу належать Китай та Індія.

Є на нашій планеті й зовсім маленькі країни – і за площею території, яку займають, і за чисельністю. Наприклад, князівство Монако займає площу менше 2 кв. км і налічує менше 30 тис. чоловік населення. У масштабах України це невеличке містечко, райцентр. (Мелітополь – 51 кв.км, чисельність населення -154 839 чоловік)

Україна за світовими мірками і не велика, і не маленька. Однак серед країн Європи наша країна має найбільшу територію – 603,7 тис. кв. км. Із заходу на схід вона простягається на 1316 км, а з півночі на південь – на 839 км. За чисельністю населення вона посідає п’яте місце в Європі після таких країн, як Німеччина,  Італія, Велика Британія і Франція. В Україні проживає близько 43 млн. чоловік.

   4. Вправа «Пригадаймо»      (Учні біля дошки повідомляють)

Давайте пригадаємо основні характеристики природи  України.

     1 учень.  Земна поверхня України є різноманітною. Є тут і гори, і рівнини, і долини, і яри. Понад 95 % території України — рівнина. Височини займають четверту частину рівнин. Гори знаходяться тільки на крайньому заході (Карпати) та півдні (Кримські).

      2 учень.  В Україні є безліч річок, озер, водосховищ, ставків. Лише річок налічується 71 000! Найбільшими є Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай. Є також моря - Чорне море і Азовське.

      3 учень.  Найбільшим озером в Україні є Ялпуг в Одеській області. Довжина його 39 км, ширина до 5 км,  глибина 2 м. Найглибшим озером в Україні є Свитязь  на Волині. Довжина його 9 км, ширина 8 км, площа 24 кв. км, максимальна глибина 58 км.

       4 учень.  Територія України поділяється на 24 області та Автономну Республіку Крим. Найбільшими містами України є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Запоріжжя. Це — міста-мільйонери. Також великими містами є Львів, Миколаїв.             

5.Вправа «Асоціативний кущ»

Україна – це держава. Яка вона?

  • Коли Україна з’явилась на карті світу як незалежна країна?    (У 1991 році.)

Так, 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України приймає Акт проголошення незалежності України. Україна – незалежна, демократична, правова держава.

Що це означає? Як ви це розумієте дізнаємося, коли ви виконаєте наступне  завдання.

Працюватимете в групах.

     6. Тест на встановлення відповідності. (Технологія «Критичне мислення»)

Робота в групах

- Перед вами тест на встановлення відповідності. Розставте в правильному порядку елементи з правої частини відповідно до елементів лівої частини.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізхвилинка

 

V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Опрацювання статті підручника с. 144

- Прочитайте статтю. Позначте знаком «+» , «-« - що нового дізналися.

— Що із прочитаного було вам знайоме?

— Що нового ви дізналися?

2.»Довідкове бюро»

Послухайте інформацію про наведені у статті організації.

Європе́йський Сою́з, ЄС   економічний та політичний союз держав які об'єдналися для досягнення стабільності, миру та процвітання. Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав.

Головними досягненнями ЄС на сучасному етапі його розвитку є побудова спільного ринку, створення економічного і валютного союзу на основі єдиної грошової одиниці — євро, створення Шенгенського простору і введення єдиної візи для іноземців на підставі Шенгенських угод.

Країни, що входять до складу ЄС, лишаються незалежними суверенними державами.

Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — глобальна міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945. Метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.  З 14 липня 2011 року має 193 держави-члени. Україна є однією з країн-засновниць ООН . Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об'єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.

Організа́ція Північноатланти́чного до́говору або НА́ТО міжнародна організація, військово-політичний союз 29 держав  Північної Америки і Європи. Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

1.Гра «Прапори держав-сусідів»

Виконаємо завдання у підручнику і дізнаємося, яким країнам-сусідам України належать ці прапори. А допоможе нам Інтернет.

2. Гра «Добери словечко»

  Покажемо, як ми добре  знаємо свою країну. До поданих загальних назв доберіть іменники — власні назви.

Державні символи  країни - …..

Народні символи - …

Області  — ...

Міста — ...

Моря — ...

Річки — ...

Країни, з якими межує - …

Видатні люди - …

VІІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. 

  1. Вправа « 5 речень»

Підведемо підсумок, склавши 5 речень-відповідей:
— У якій частині світу розташована Україна?
— Якою вона є за площею серед країн світу?
— З якими державами межує Україна?
— Якими морями омивається Україна?
— Членом яких організацій є Україна?

 

Закінчити урок я хочу такими словами:

Різні в світі є країни, різні люди є на світі.

Різні гори, полонини, різні трави, різні квіти...

Є з усіх одна країна найрідніша нам усім.

То — прекрасна Україна, нашого народу дім.

Різні в світі є країни,     

Гарні є, і є багаті,

Та найкраще в Україні, 

Бо найкраще — в рідній хаті.

Любіть свою країну, дбайте про неї, розвивайте її і прославляйте на весь світ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Земна поверхня України є різноманітною. Є тут і гори, і рівнини, і долини, і яри. Понад 95 % території України — рівнина. Височини займають четверту частину рівнин. Гори знаходяться тільки на крайньому заході (Карпати) та півдні (Кримські).

 

 

       В Україні є безліч річок, озер, водосховищ, ставків. Лише річок налічується 71 000! Найбільшими є Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай. Є також моря - Чорне море і Азовське.

 

 

       Найбільшим озером в Україні є Ялпуг в Одеській області. Довжина його 39 км, ширина до 5 км,  глибина 2 м. Найглибшим озером в Україні є Свитязь  на Волині. Довжина його 9 км, ширина 8 км, площа 24 кв. км, максимальна глибина 58 км.

 

 

         Територія України поділяється на 24 області та Автономну Республіку Крим. Найбільшими містами України є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Запоріжжя. Це — міста-мільйонери. Також великими містами є Львів, Миколаїв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Європе́йський Сою́з, ЄС   економічний та політичний союз держав які об'єдналися для досягнення стабільності, миру та процвітання. Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав.

Головними досягненнями ЄС на сучасному етапі його розвитку є побудова спільного ринку, створення економічного і валютного союзу на основі єдиної грошової одиниці — євро, створення Шенгенського простору і введення єдиної візи для іноземців на підставі Шенгенських угод.

Країни, що входять до складу ЄС, лишаються незалежними суверенними державами.

 

Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — глобальна міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945. Метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.  З 14 липня 2011 року має 193 держави-члени. Україна є однією з країн-засновниць ООН . Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об'єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.

Організа́ція Північноатланти́чного до́говору або НА́ТО міжнародна організація, військово-політичний союз 29 держав  Північної Америки і Європи. Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 квітня 2019
Переглядів
2181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку