Конспект уроку-захисту проекту "Світ професій навколо нас"

Про матеріал

Тема: Світ професій навколо нас.

Мета: допомогти учням якнайбільше дізнатися про світ професій, який нас оточує, зорієнтувати на ті вимоги, які ставить перед робітником кожний вид роботи; ознайомити з рейтингом професій нашого міста; розвивати навички аналітичного мислення, вміння робити висновки, порівнювати факти; виховувати любов до своєї роботи, повагу до людей праці, вміння поважати вибір інших.

Обладнання: мультимедійний проектор, вчительська та учнівська презентації, тести.

Форма проведення: ток-шоу

Хід заняття

І Вступна частина

Доброго дня, шановні учасники проекту. Сьогоднішнє засідання присвячене досить важливій проблемі – вибір професії. Адже зовсім скоро, нехай це і буде через рік, ви будете у схожій ситуації. Увага на екран. ВІДЕО №1.

Як визначити найбільш популярні професії? Чи можна покладатися тільки на опис професії як на відправний пункт в рішенні йти вчитися по цій спеціальності? Як вибрати професію, щоб не викинути на вітер 5 років навчання у вузі за фахом?

І ще, як побудувати своє навчання, щоб вижити за таких умов. ВІДЕО №2.

Такі питання ставить собі мало не кожен старшокласник і абітурієнт. Дійсно, вибір професії – крок відповідальний. Від того, що ви просто переглянете список професій, ви навряд чи зможете уберегтися від неправильного вибору. Спробуємо у режимі «бліц», тобто без довгих роздумів:

– Чи вважаєте ви вибір професії якщо не найголовнішим, то одним з таких у житті?

ІІ Основна частина

Дякую за змістовні відповіді. І так – переходимо до основної частини програми. Працюючи над питанням, які ж спеціальності представити, ми провели опитування серед десятикласників, за результатами якого і визначили ряд пріоритетних напрямків. (СЛАЙД портрет професій).

Так, шестеро учнів бачать себе у ролі працівника охорони здоров'я, четверо – у ролі менеджерів різних ланок, є також представники професії журналіста, вчителя!!!, бухгалтера. І найоригінальніший вибір зробив Тарас, який і представлятиме обрану спеціальність, якщо це так можна назвати, – приватний підприємець.

Готуючись до заняття, наші учасники мали ряд завдань-досліджень. Одним з них було дослідження ринку професій у Луцьку. Які спеціальності є найбільш потрібні працедавцям, а до яких інтерес зовсім маленький? Відповіді на ці питання нам спробують дати дослідники газет та журналів, інтернет-видань. (СЛАЙД найпопулярніші професії)

Так виглядає ринок праці сьогодні. Яким він буде – залежить також і від нас самих.

І зараз переходимо до представлення окремих професії. Кожен демонструє свою професію, її історію, вимоги, власне бачення себе в цій ролі. А потім ми усі разом по кожній проведемо міні-дискусію.

У першій частині програми будуть представлені:

Стоматолог (лікар)

-Дорого – значить якісно. Ти згідна з цим правилом? Чому?

-Від чого ще залежить успіх лікаря?

-Лікування лише за гроші. Ваші дії у ситуації, коли час, витрачений на пошук ліків, коштуватиме людині життю?

Юрист

-Як тобі здається, чи не надмірна кількість юристів уже є в Україні?

-Якими треба володіти вміннями, навичками, щоб знайти собі місце?

-Яке твоє ставлення до хабарів у системі правосуддя?

-Твої кроки на посаді головного юриста міста (району, області)?

-Ти – молодий юрист, щойно завершив навчання, сповнений сил та енергії. до тебе приходить просити допомоги людина, яка не зможе оплатити твої послуги. Твої дії?

Журналіст

-Що, на твою думку, включає таке поняття, як журналістська етика?

-Свобода слова і приватне життя. Як знайти золоту середину?

-Об'єктивний журналіст – знахідка для незалежного видання і проблемне місце для замовного. А твоя думка?

Рекламна пауза, де ми дізнаємось про найнезвичайніші професії, які існують на ринку праці.

Додам від себе, що нещодавно у газеті був представлений рейтинг: ким я хочу бути. Так от, на першому місці – президент України, далі йдуть співробітник СБУ, працівник міністерства тощо.

Продовжимо знайомство з професіями. До слова запрошуємо Лиса Тараса, який спробує переконати нас у тому, що за приватними підприємцями – майбутнє.

Приватний підприємець

-Хто ж може стати ПП?

-А чи потрібна освіта, коли, за твоїми словами, її нема в переліку необхідних умов?

-Стартовий капітал: де взяти?

І на завершення запрошуємо до слова Карину, мрією якої є робота у сфері надання туристичних послуг.

Менеджер з туризму

-Якою має бути людина, щоб клієнти хотіли поїхати саме з нею в подорож?

-Луцьк – обласний центр. На кожному стовпі, особливо зараз, можна побачити масу оголошень типу: Карпати 3 дні…, Новий рік у Карпатах.., Брест… Організатору поїздки знижки… і т.п. Як вижити на такому насиченому ринку?

-Ми їздили до Львова і в Карпати. Скористалися різними фірмами. Чому? Чим привабили представники другої фірми?

Дякую. І ще невелика порція інформації про людей, які, здобувши один фах, змогли реалізувати себе в іншій галузі. (СЛАЙД)

Для роботи у будь-якій галузі необхідно мати певні риси характеру. Спробуємо визначити рівень вираженості своєї нервової системи, аби це в майбутньому допомогло вам зробити або правильний вибір, або працювати над собою. (ТЕСТИ)

Тест «Вимірювання рівня вираженості сили нервової системи»

1. Чи здатний ти вчитися (займатися розумовою діяльністю) тривалий час без перерви (протягом декількох годин)?

2. Чи здатний ти до стійкої концентрації уваги?

3. Чи притаманна тобі стійкість перед невдачами?

4. Чи охоче виконуєш відповідальну роботу?

5. Чи здатний працювати в несприятливій обстановці?

6. Чи відмовляєшся ти від дій при виявленні перешкод?

7. Чи поводишся так само, як зазвичай, у присутності «начальства»? '

8. Чи проявляєш нервозність перед важливим завданням?

9. Чи охоче виконуєш дії, що вимагають великих зусиль?

10. Чи легко долаєш тимчасові коливання настрою?

Після оцінки всіх десяти категорій поведінки одержані результати підсумовуються. Інтерпретація результатів: 50 балів — сильна нервова система 10 балів — слабка нервова система 30 балів — середня вираженість сили-слабкості.

Проміжні значення свідчать про наближення вираженості сили нервової системи до того чи іншого полюса.

Гумористична хвилина – відгадай професію (СЛАЙД)

ІІІ Підсумок заняття

І на завершення, закінчимо сьогоднішню програму такими цитатами. (СЛАЙД)

*У будь-якому випадку, не варто ставитись до вибору професії, як до чогось незмінного, такого, що раз і назавжди визначить вашу долю. Перед вами довге життя, у якому завжди знайдеться місце і для підвищення кваліфікації, і для освоєння суміжних спеціальностей, і навіть для радикальної зміни виду діяльності.

*«Почніть займатися тим, що вам подобається, і вам не треба буде працювати жодного дня».

Конфуцій

*Новим смислом життєдіяльності українських громадян має стати побудова суспільства сродної праці. Фундаментальним каменем такого суспільства є вільна людина, яка працює, розвивається і реалізовує себе у тому, що їй найбільше відповідає.

Бажаю вам успіхів у виборі професії. Працюйте над собою – і все у вас вдасться.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туристична галузь Менеджер по туризму

Номер слайду 2

Поняття менеджмент Ме́неджмент (українською — управління) — це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

Номер слайду 3

Менеджерів з туризму іноді називають продавцями мрії, і це ім'я виправдане. Адже їхня робота - забезпечити вам комфортний відпочинок, який запам'ятається надовго, незалежно від того, хочете ви повалятися на пляжі, зануритися в екзотику, або влаштувати собі екстремальну відпустку.

Номер слайду 4

Щороку кількість бажаючих відпочити за межами нашої країни збільшується. Як туристу вибрати країну, організувати поїздку і оформити всі необхідні документи? У цих питаннях допоможе розібратися менеджер з туризму. Найвищим професіоналізмом такого фахівця вважається розшифрувати мрію клієнта. Адже багато людей інколи самі не знають, чого хочуть. Можна довго розповідати про визначні пам'ятки Греції, а людині, можливо, хочеться поїхати куди-небудь подалі і побути на самоті. Важливо правдиво розповісти про плюси й мінуси туру, країни, врахувати фінансові можливості клієнта і надати самостійний вибір. Робота менеджера з туризму в туристичному агентстві відрізняється від туроператорської фірми. У першому випадку менеджер в основному оформляє путівки та веде туристів за руку. У туроператорської фірми колектив великий. Одні бронюють квитки, місця в готелях, інші оформляють візи, треті готують рекламні буклети і продають готові маршрути турагентствах..

Номер слайду 5

Плюси та мінуси професії + туристична галузь одна з найбільш вигідних і перспективних; можливість побувати в багатьох країнах; гарний заробіток. хоча дохід і залежить від сезону; азарт, зазвичай в цій галузі працюють справжні фанати, які не проміняють турбізнес ні на що інше. - побувавши у величезній кількості країн, часто жодну з них не вдається подивитися уважно; величезна відповідальність; дуже нервова робота, постійно потрібно бути в курсі справ відпочиваючих: чи не забула їх зустріти приймаюча сторона, чи задоволені харчуванням, чи не виникає проблем з персоналом або місцевим населенням. часто схвильовані туристи можуть подзвонити серед ночі і попросити їх розвіяти сумніви; велика плинність кадрів.

Номер слайду 6

Портрет спеціаліста Як виглядає портрет менеджера з туризму в Україні? Тут думки і роботодавців і дослідників збігаються: як правило, це жінка до 30 років з вищою освітою. Робота в сфері туризму вважається однією з типово жіночих професій, близько 90% менеджерів з туризму - представниці слабкої статі. Залежно від туристичної компанії і компетентності менеджера, в його посадові обов'язки може входити дуже широкий спектр діяльності: від прийняття клієнтських заявок і внесення їх до бази даних до розробки індивідуальних турів. Конкуренція на ринку немаленька, а число популярних туристичних напрямків обмежене, і в різних фірмах часто пропонують однотипні тури. У цих умовах успішність компанії залежить від того, наскільки менеджер з туризму зможе переконати клієнта вибрати саме їх пропозицію. «Звичайно, робота цікава, але цим треба «хворіти», - говорить менеджер з туризму Наталя, яка працює в цій сфері вже три роки. - Бувають і періоди затишшя, коли клієнтів майже немає, і затримки на роботі, коли треба прийняти важливий дзвінок. Менеджер з туризму відповідає за всі етапи відпочинку, тому йому потрібна чимала витримка і терпіння - адже ситуації бувають різні, а вирішувати поточні питання часто доводиться з іншої країни. Часом туристи навіть сняться. Так що, на мій погляд, стійкість до стресу та вміння спілкуватися з різними людьми - основні навички для цієї професії. Мабуть, така робота сподобається людям, які люблять екстремальні види спорту.»  

Номер слайду 7

Кар'єра Кар'єра менеджера з туризму починається з помічника менеджера. Спочатку робота на телефоні, потім з клієнтами. Далі можна стати фахівцем в одному з цих напрямів. Можна зайняти місце заступника директора або директора туристичного агентства. У туроператорських фірмах можливостей зробити кар'єру дещо більше.

Номер слайду 8

Місце роботи У туристичних агентствах або туроператорських фірмах.

Номер слайду 9

Ситуація сьогодні Попит на менеджерів з туризму не впав, але вимоги до кандидатів значно посилилися. По-перше, багато компаній перейшли виключно на процентну оплату. Роботодавці вважають, що, чим більш компетентний співробітник, тим легше йому буде заробити гідну суму. По-друге, практично скрізь обов'язковий досвід роботи, знання туристичних напрямків, іноземна мова і власна клієнтська база. Звичайно, є компанії, які навіть під час кризи готові брати на роботу ініціативних співробітників без досвіду і навчати їх з розрахунком на створення міцної команди, але такий варіант скоріше щасливий виняток із правил.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ця специфічна професія передбачає необхідність відстежування часу висихання фарби. Усе саме так і виглядає, як ми бачимо на фото - чоловік тримає таймер, і перевіряє, чи висохла фарба.Як тільки фарба висихає, він записує час повного висихання. Не можна сказати, щоб це була дуже вже захоплююча професія, погодитеся. Та і кар'єрний ріст якось сумнівний.

Номер слайду 4

Зараз прийнято, щоб у кожної спортивної команди більш-менш високого рівня був свій живий талісман. Цей талісман бігає і розважає публіку під час виступу дівчат з команди підтримки. Для того, щоб стати талісманом команди, вірніше, щоб працювати в "шкірі" талісмана, потрібно бути в хорошій спортивній формі. Деякі талісмани відоміші, ніж самі гравці.

Номер слайду 5

Так, для того, щоб зробити рай на кшталт Віргінських островів безпечним, необхідно докласти деякі зусилля. Які? Ну, наприклад, вчасно обривати кокосові горіхи з пальм, щоб ті не могли приземлитися на голову нічого непідозрюючих туристів, що вирішили відпочити в тіні такої пальми. Фахівець з безпеки об'їжджає готелі і приватні володіння, обриваючи усі кокосові горіхи, які можуть представляти небезпеку. Що ж, досить цікава робота, не можна не погодитися.

Номер слайду 6

Офіційна служба "найму" друзів і родичів з'явилася минулого року в Китаї. В основному туди звертаються перед весіллям, днем народження або іншим святом, на якому "має бути" багато-багато людей - для підтримки статусу. Втім, неофіційно подібні послуги надаються по всьому світу і уже давно

Номер слайду 7

Наступний раз, коли ви купите собі ліжко або диван, знайте, що є люди, які тестують подібні меблі. І мова не про тих хто складає меблі, хто стежить за тим, щоб меблі були правильно зібрані. Ні, тестувальники меблів годинами лежать або сидять на тих самих кріслах, диванах і ліжках, перевіряючи рівень комфорту меблів. На жаль, футуристичний дизайн не є синонімом поняття "комфорт", так що тестувальникам меблів доводиться все це перевіряти самим. Якщо все добре, меблі відправляються у виробництво.

Номер слайду 8

служби тих, хто стоять у чергах за гроші, давно існують у будь-якій країні. А от у Британії з'явилася перша подібна зареєстрована компанія. Співробітники фірми готові відстояти за клієнта будь-яку чергу до переможного кінця, штовхатися, лаятися - загалом, робити все що завгодно заради отримання результату. Оплата за таку самовідданість становить 40 доларів на годину.

Номер слайду 9

Так, є і така професія, причому досить високооплачувана. Ніколи не замислювалися над тим, що буває з м'ячиками, які гравці в гольф закидають в численні озера і ставки? Ні? Марно - їх дістають потім нирці, яким за все це непогано платять.

Номер слайду 10

 В аеропорту Цюріха працюють мисливці, які ловлять птахів і звірів, що втекли у пасажирів.

Номер слайду 11

 таку неординарну вакансію відкрив шведський жіночий журнал. Людина цієї професії повинна подорожувати світом і описувати тамтешні пляжі для читачів журналу. Для цього потрібно любити "пляжні процедури", місцеві бари, а також читати книги на узбережжі

Номер слайду 12

Співробітники Lego. Ці люди з деталей знаменитого дитячого конструктора створюють цілі ландшафти.

Номер слайду 13

Пінгвіни, які мешкають поблизу полярних станцій, жваво реагують на вертольоти, що пролітають повз них. Тварини задирають голову і відхиляються назад, а оскільки шия у них коротка, а тулуб - неповороткий, вони нерідко так і завалюються на спину. Перевернутися і встати самостійно пінгвіни не можуть, тому після кожного прильоту або відльоту до них на допомогу приходить фахівець. Інакше тварини загинуть.

Номер слайду 14

Звичайно, раніше теж були люди, які займалися чимось подібним, проте тільки зараз ця професія дійсно стала професією. Отрута змій використовується для приготування багатьох рідкісних ліків, і отрути тепер потрібно все більше і більше. В результаті потрібні і фахівці, які можуть "доїти" змій на регулярній основі. 

Номер слайду 15

людина, яка займається втіленням у життя будь-яких фантазій і бажань своїх клієнтів. Все що треба – це прийти до його офісу і розповісти, про що ви мрієте і він допоможе перетворити це в реальність.

Номер слайду 16

 Така вакансія існує в одному із лондонських готелей. На ваше замовлення співробітник готелю одягне спеціальний костюм і полежить у ліжку, де ви будете спати, близько п`яти хвилин. До речі, в іншому британському готелі вам окрім такої послуги запропонують ще й прочитати на ніч казочку, і байдуже, що ви вже давно не дитина :)

Номер слайду 17

Напевно, мало хто знає, що буває, якщо хтось перестає платити кредит за свій приватний літак. Тут все трохи складніше, ніж з автомобілями або будинками. Якщо хтось не платить за приватний літак, компанія присилає спеціального пра-цівника, який просто викрадає літак. Головний критерій для такого працівника - чудові якості пілота. Погодьтеся, це досить небезпечна робота.

Перегляд файлу

Тема: Світ професій навколо нас.

Мета: допомогти учням якнайбільше дізнатися про світ професій, який нас оточує, зорієнтувати на ті вимоги, які ставить перед робітником кожний вид роботи; ознайомити з рейтингом професій нашого міста; розвивати навички аналітичного мислення, вміння робити висновки, порівнювати факти; виховувати любов до своєї роботи, повагу до людей праці, вміння поважати вибір інших.

Обладнання: мультимедійний проектор, вчительська та учнівська презентації, тести.

Форма проведення: ток-шоу

Хід заняття

І Вступна частина

Доброго дня, шановні учасники проекту. Сьогоднішнє засідання присвячене досить важливій проблемі – вибір професії. Адже зовсім скоро, нехай це і буде через рік, ви будете у схожій ситуації. Увага на екран. ВІДЕО №1.

Як визначити найбільш популярні професії? Чи можна покладатися тільки на опис професії як на відправний пункт в рішенні йти вчитися по цій спеціальності? Як вибрати професію, щоб не викинути на вітер 5 років навчання у вузі за фахом?

І ще, як побудувати своє навчання, щоб вижити за таких умов. ВІДЕО №2.

Такі питання ставить собі мало не кожен старшокласник і абітурієнт. Дійсно, вибір професії – крок відповідальний. Від того, що ви просто переглянете список професій, ви навряд чи зможете уберегтися від неправильного вибору. Спробуємо у режимі «бліц», тобто без довгих роздумів:

– Чи вважаєте ви вибір професії якщо не найголовнішим, то одним з таких у житті?

ІІ Основна частина

Дякую за змістовні відповіді. І так – переходимо до основної частини програми. Працюючи над питанням, які ж спеціальності представити, ми провели опитування серед десятикласників, за результатами якого і визначили ряд пріоритетних напрямків. (СЛАЙД портрет професій).

Так, шестеро учнів бачать себе у ролі працівника охорони здоров’я, четверо – у ролі менеджерів різних ланок, є також представники професії журналіста, вчителя!!!, бухгалтера. І найоригінальніший вибір зробив Тарас, який і представлятиме обрану спеціальність, якщо це так можна назвати, – приватний підприємець.

Готуючись до заняття, наші учасники мали ряд завдань-досліджень. Одним з них було дослідження ринку професій у Луцьку. Які спеціальності є найбільш потрібні працедавцям, а до яких інтерес зовсім маленький? Відповіді на ці питання нам спробують дати дослідники газет та журналів, інтернет-видань. (СЛАЙД найпопулярніші професії)

Так виглядає ринок праці сьогодні. Яким він буде – залежить також і від нас самих.

І зараз переходимо до представлення окремих професії. Кожен демонструє свою професію, її історію, вимоги, власне бачення себе в цій ролі. А потім ми усі разом по кожній проведемо міні-дискусію.

У першій частині програми будуть представлені:

Стоматолог (лікар)

  •                   Дорого – значить якісно. Ти згідна з цим правилом? Чому?
  •                   Від чого ще залежить успіх лікаря?
  •                   Лікування лише за гроші. Ваші дії у ситуації, коли час, витрачений на пошук ліків, коштуватиме людині життю?

Юрист

  •                   Як тобі здається, чи не надмірна кількість юристів уже є в Україні?
  •                   Якими треба володіти вміннями, навичками, щоб знайти собі місце?
  •                   Яке твоє ставлення до хабарів у системі правосуддя?
  •                   Твої кроки на посаді головного юриста міста (району, області)?
  •                   Ти – молодий юрист, щойно завершив навчання, сповнений сил та енергії. до тебе приходить просити допомоги людина, яка не зможе оплатити твої послуги. Твої дії?

Журналіст

  •                   Що, на твою думку, включає таке поняття, як журналістська етика?
  •                   Свобода слова і приватне життя. Як знайти золоту середину?
  •                   Об’єктивний журналіст – знахідка для незалежного видання і проблемне місце для замовного. А твоя думка?

 

Рекламна пауза, де ми дізнаємось про найнезвичайніші професії, які існують на ринку праці.

Додам від себе, що нещодавно у газеті був представлений рейтинг: ким я хочу бути. Так от, на першому місці – президент України, далі йдуть співробітник СБУ, працівник міністерства тощо.

Продовжимо знайомство з професіями. До слова запрошуємо Лиса Тараса, який спробує переконати нас у тому, що за приватними підприємцями – майбутнє.

Приватний підприємець

  • Хто ж може стати ПП?
  • А чи потрібна освіта, коли, за твоїми словами, її нема в переліку необхідних умов?
  • Стартовий капітал: де взяти?

І на завершення запрошуємо до слова Карину, мрією якої є робота у сфері надання туристичних послуг.

Менеджер з туризму

  • Якою має бути людина, щоб клієнти хотіли поїхати саме з нею в подорож?
  • Луцьк – обласний центр. На кожному стовпі, особливо зараз, можна побачити масу оголошень типу: Карпати 3 дні…, Новий рік у Карпатах.., Брест… Організатору поїздки знижки… і т.п. Як вижити на такому насиченому ринку?
  • Ми їздили до Львова і в Карпати. Скористалися різними фірмами. Чому? Чим привабили представники другої фірми?

 

Дякую. І ще невелика порція інформації про людей, які, здобувши один фах, змогли реалізувати себе в іншій галузі. (СЛАЙД)

Для роботи у будь-якій галузі необхідно мати певні риси характеру. Спробуємо визначити рівень вираженості своєї нервової системи, аби це в майбутньому допомогло вам зробити або правильний вибір, або працювати над собою. (ТЕСТИ)

Тест «Вимірювання рівня вираженості сили нервової системи»

1. Чи здатний ти вчитися (займатися розумовою діяльністю) тривалий час без перерви (протягом декількох годин)?

2. Чи здатний ти до стійкої концентрації уваги?

3. Чи притаманна тобі стійкість перед невдачами?

4. Чи охоче виконуєш відповідальну роботу?

5. Чи здатний працювати в несприятливій обстановці?

6. Чи відмовляєшся ти від дій при виявленні перешкод?

7. Чи поводишся так само, як зазвичай, у присутності «начальства»? '

8. Чи проявляєш нервозність перед важливим завданням?

9. Чи охоче виконуєш дії, що вимагають великих зусиль?

10. Чи легко долаєш тимчасові коливання настрою?

 

Після оцінки всіх десяти категорій поведінки одержані результати підсумовуються. Інтерпретація результатів: 50 балів — сильна нервова система 10 балів — слабка нервова система 30 балів — середня вираженість сили-слабкості.

Проміжні значення свідчать про наближення вираженості сили нервової системи до того чи іншого полюса.

 

Гумористична хвилина – відгадай професію (СЛАЙД)

ІІІ Підсумок заняття

І на завершення, закінчимо сьогоднішню програму такими цитатами. (СЛАЙД)

  • У будь-якому випадку, не варто ставитись до вибору професії, як до чогось незмінного, такого, що раз і назавжди визначить вашу долю. Перед вами довге життя, у якому завжди знайдеться місце і для підвищення кваліфікації, і для освоєння суміжних спеціальностей, і навіть для радикальної зміни виду діяльності.

 

  • «Почніть займатися тим, що вам подобається, і вам не треба буде працювати жодного дня». 

Конфуцій

 

  • Новим смислом життєдіяльності українських громадян має стати побудова суспільства сродної праці. Фундаментальним каменем такого суспільства є вільна людина, яка працює, розвивається і реалізовує себе у тому, що їй найбільше відповідає.

 

Бажаю вам успіхів у виборі професії. Працюйте над собою – і все у вас вдасться.

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрист (адвокат, суддя) Професія юриста по праву вважається однією з найдревніших і найшановніших. Принципи, які сьогодні лежать в основі права будь-якої демократичної країни, знаходили своє віддзеркалення навіть у старогрецькій міфології: богині закону Евномія і помсти - Немезіс вершили суд над тими, хто посмів робити замах на засади громадського порядку. Сьогодні - це прямий обов'язок юристів різних спеціальностей. Адвокати і юрисконсульти, прокурори і нотаріуси, судді і слідчі забезпечують виконання законів і підзаконних актів, а також гарантують невідворотність покарання в разі їх недотримання.

Номер слайду 2

Історія адвокатури Історичні джерела засвідчують, що паростки адвокатури виникли ще у древніх народів, коли у племенах або між ними виникали суперечки і їх врегулювання потребувало від вождя племені виконання функцій, подібних до правосуддя. Знаходилися радники вождя, котрі інформували його про суть конфлікту, надавали йому поради щодо врегулювання ситуації, прийняття рішення. Одночасно з'явилась і потреба у захисті, який здійснювали батьки або друзі, так звана родинна адвокатура. Під час розгляду суперечки збиралися родичі, сусіди, знайомі, які висловлювали свою думку на користь кожного з супротивників, або радили, яка зі сторін є пра́вою, допомагали звернутися до вождя тим, хто був невдоволений прийнятим ним рішенням, виголошували промови на захист певної особи. Тобто вже тоді вирізнялися люди, які захищали чиїсь, а не свої, інтереси. Особи, які професійно займалися правозахистом, з'явилися значно пізніше, коли звичаєве право замінювалося писаними законами. Початок судового красномовства в Греції віднесено до часів Солона (640–559 рр. до н. е.), афінського архонта (найвища посадова особа у Стародавній Греції), якого вважали одним із семи видатних грецьких мудреців. Він запровадив обов'язок кожного захищати свою справу в суді особисто, ніякі заміни не допускалися. Однак у багатьох випадках дотримання закону Солона було неможливим і тоді це правило дозволялося порушувати й допускати представництво та заміну однієї особи іншою, наприклад, осіб, що не володіли достатньо словом, дітей, жінок, а також у разі захисту громадських інтересів. Звертатися до ритора (оратор в Стародавній Греції та Римі) або до софіста (професійного оратора, вчителя красномовства), яким сплачувався гонорар, що залишався у секреті, дозволялося суддями у виключних випадках, коли особа не володіла мовою.

Номер слайду 3

Історія становлення адвокатури в Україні Ще за часів Київської Русі роль захисників у судах виконували рідні та приятелі сторін, «послухи», «видоки». Професійна адвокатура в Україні сформувалася в період польсько-литовської доби. Особливу роль у цьому плані відіграли Литовські статути і Магдебурзьке право. Згідно з цими документами, захисником може бути людина яка добре обізнана з писаним правом — тобто професійний юрист. Отже, звідси можна вважати і час народження професійної адвокатури, хоча момент її організаційного оформлення ще був віддалений у часі. Уже у XVIII ст. в судах, зокрема у великокняжих — господарських, а також у гродських і земських судах, з'являється новий тип професійного юриста — «прокуратора», або «речника». До адвокатів пред'являлися великі вимоги. Ними могли бути чоловіки без будь-яких відхилень, повнолітні, християни, розумово й фізично дужі, світського стану. Адвокатура України в період Гетьманщини була вже визнаною як окремий стан, хоча і не була об'єднана в професійну спілку. Як самостійний правовий інститут адвокатура в Україні була запроваджена після проведення на початку 60-х рр. ХІХ ст. судової реформи. Правову регламентацію інститут адвокатури дістав за «Судовими статутами», затвердженими 20 листопада 1864 р.

Номер слайду 4

Унікальність професії: Професія юриста - це, перш за все, величезний рівень відповідальності. У руках фахівця іноді долі людей, підприємств і навіть держав. І, не дивлячись на те, що з кожним роком число абітурієнтів, що бажають здобути цю професію, стає все більше, кваліфікованих і умілих співробітників з них виходить не так-то багато. Ризики професії: У професії юриста немало позитивних моментів. В першу чергу, це, звичайно, можливість «перетворити світ», зробити його кращим, безпечнішим. Багатьом фахівцям це приносить моральне задоволення. Проте слід пам'ятати, що боротьба за справу не завжди завершується перемогою. Більш того, кожен юрист перебуває під невсипущим контролем вищих інстанцій, громадських організацій, журналістів. І кожна помилка може коштувати дуже дорого.

Номер слайду 5

Вимоги Щоб повністю відповідати професійному рівню, юрист повинен знати Конституцію України (а часто і закони інших країн), а ще чинне законодавство, цивільне, трудове, кримінальне, фінансове і адміністративне право, а також методи криміналістики, психологію, логіку, основи економіки, організації праці, виробництва і управління. Відзначимо, що все перелічене стосується лише основних базових знань. Окрім навчання, головне, на що слід звернути увагу - вміння спілкуватися з людьми! Саме робота з людьми в роботі юриста є основним обов'язком. Професія юриста відкриє перед вами ті сторони людського буття, які невідомі іншим. Не секрет, що більшість співгромадян схильна сприймати юриста як лікаря, в якого завжди знайдуться засоби від проблем, які їх турбують. І пам'ятайте, що краще мати глибокі знання з однієї спеціалізації, аніж поверхневі з інших. Для того, щоб стати класним юристом, недостатньо здобути освіту. Необхідний досвід, який напрацьовується роками. Що більше у вас практики, то дорожче ви вартуєте як спеціаліст.

Номер слайду 6

Особисті риси: • посидючість - копатися у нормативних актах, особливо на початку кар'єри, доведеться довго; • впевненість при публічних виступах, постійне тренування ораторських навичок; • хороша пам'ять та логічне мислення; • неабиякий інтелект, аналітичний склад розуму; • вміння приймати важливі рішення, іноді просто"на ходу“; • комунікабельність; • здатність абстрагуватися від конкретних обставин, навіть, якщо вони стосуються саме вас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Кожен громадянин України має право займатися підприємницькою діяльністю, яка не заборонена законом. Це право закріплено статтею 42 Конституції України. Фізичні особи можуть здійснювати підприємницьку діяльність як приватного підприємця або створити приватне підприємство, яке є юридичною особою. Громадяни, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, повинні врахувати чинні обмеження. Відповідно до п.1 ст. 50 Цивільного кодексу України право на здійснення підприємницької діяльності має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Номер слайду 3

Для реєстрації фізичної особи як приватного підприємця необхідно надати державному реєстратору, що знаходиться в районній державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи, наступні документи: - паспорт при особистому пред'явленні, а в разі направлення документів поштою необхідно нотаріально завірити підпис на реєстраційній картці; - реєстраційну картку встановленого зразка, яка заповнюється українською мовою за допомогою друкарської машинки або ж друкованими літерами від руки; - копію довідки про включення заявника до Держреєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів (ідентифікаційний номер); - документ про оплату реєстраційного збору в сумі 34 грн; - 2 фотокартки 3х4 без "білих куточків".

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду в Україні діють такі підприємства: унітарні та корпоративні

Номер слайду 6

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Унітарними є державні та комунальні підприємства, підприємства, засновані на власності об'єднань громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

Номер слайду 7

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Номер слайду 8

З урахуванням існування ступеня залежності від іншого підприємства виділяють такі підприємства: - головні - дочірні.

Номер слайду 9

- промислові; - сільськогосподарські; - будівельні; - транспортні; - торговельні, - науково-дослідні; - лізингові; - банківські; - страхові; - туристичні; - підприємства зв'язку; - підприємства побутового обслуговування тощо.

Номер слайду 10

Повинен розбиратись у правах та законах. Вміти вести переговори із людьми. Мати розуміння того, що робиш. Повинен бути організованим. Вміти постояти за себе в якійсь ситуації. Любити свою роботу та бути їй відданим. Бути задіяним навіть у маленьких дрібницях своєї справи.

Номер слайду 11

Приватне підприємство «Microsoft». Також це може бути і ПП «Apple». Можна згадати приватні підприємства такі як : «BMW» , «Mercedes-Benz» , «Ferari» , «Lamborgini», «Volsvagen» , «Toyota» , «Nisan» та багато інших. Ці підприємства займають вагоме місце на лавах світового ринку. Ми також можемо пригадати знайомі нам приватні підприємства які є в Україні. Це «МТС» , «Київстар» , «Галичина» , «Чумак» та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖУРНАЛІСТИКА

Номер слайду 2

ІСТОРІЯ ЖУРНАЛІСТИКИ Корінням журналістика йде до протожурналістики. Політичну інформацію в Середньовіччя доставляли глашатаї, герольди, кур'єри та вісники, які зачитували укази, реляції і рескрипти, іноді з авторськими коментарями. Почасти тому в сучасній журналістиці назви газет і журналів нагадують про цих гінців: «Кур'єр ЮНЕСКО», Daily Herald (герольд), «Московський вісник», Chicago Tribune (трибуна — місце для промов), "Форум" (площа в Римі, де проходила агора — народне зібрання) і т.д. Relation aller Fьrnemmen und gedenckwьrdigen Historien, опублікована в 1605 у в Страсбурзі і вважається першою газетою. Першим успішним щоденним виданням англійською мовою була британська газета The Daily Courant, яку бачив світ з 1702 по 1735-ий. З часом преса оформилася як впливовий соціальний інструмент під титулом Четверта влада. За чотири століття існування журналістика довела свою спроможність забезпечувати саморегулювання суспільства, міцно увійшла до механізмів суспільного самоуправління, стала щонайважливішим суб'єктом соціального управління. У тоталітарному суспільстві роль журналістики зводиться до агітації і пропаганди, тобто передавання готової, створюваної в партійних комітетах інформаційної продукції споживачам. У вільному демократичному суспільстві роль журналістики незмірно зростає, вона сама перетворюється на "фабрику новин", її працівники самі збирають, обробляють і виготовляють інформацію, без якої неможливе існування жодного іншого суб'єкта суспільної дійсності. Таке велике значення журналістики як соціального інституту сьогодні.

Номер слайду 3

Журналі́стика — це соціальний інститут, створений з метою забезпечення всебічного й об'єктивного інформування всіх суб'єктів суспільного життя про соціальну дійсність, що необхідне для оптимального функціонування всіх інших соціальних інститутів і суспільства в цілому як саморегульованої системи. Під журналістикою розуміють також практику збору, інтерпретації інформації про події, теми і тенденції сучасного життя, її уявлення в різних жанрах і формах, і подальшого розповсюдження на масову аудиторію. Частина дослідників вважає, що існують два основних напрямки журналістики — журналістика дослідження і журналістика розслідування. Журналіст дослідник, як правило працює з відкритими (доступними) джерелами інформації, в розслідуванні журналіст вторгається в область закритої (не доступної) інформації. Відповідно методики роботи в тому й іншому напрямках різні. Журналістика як наука — система художніх, культурологічних, історичних, соціологічних та ін дисциплін, що охоплює повний цикл створення і управління практичною журналістикою в суспільстві, її впливу на зміни суспільних процесів.

Номер слайду 4

ФУНКЦІЇ ЖУРНАЛІСТИКИ 1. Найважливіша загальна функція журналістики - збирання, обробка й поширення інформації. Лише в межах цієї найголовнішої функції можуть реалізуватися інші її завдання. Інформаційну функцію виконують усі друковані періодичні видання, радіостанції й телестудії, електронні газети й журнали. Навіть розважальні газети чи радіо й телепередачі інформують свою аудиторію в галузі певним чином окресленої тематики. 2. Друга загальна функція журналістики полягає у формуванні нею громадської думки. Створення за допомогою інформації громадської думки й суспільної свідомості є також щонайважливішим завданням журналістики. Сутність навіть не в тому, що інформація ніколи не буває безсторонньою, а в тому, що в сучасному світі вона є будівельним матеріалом для громадської думки і ця остання не може бути сформована й виявлена інакше, ніж через соціальний інститут масової інформації. Усі інші способи її виявлення мусять розглядатися як факультативні у порівнянні з головним способом - журналістикою. Цю функцію журналістика виконує в демократичному суспільстві, організовуючи на своїх сторінках обговорення важливих соціальних проблем, надаючи можливість виступу для всіх зацікавлених громадян з широкого кола актуальних питань.

Номер слайду 5

Спеціальні функції мають локальний характер, характеризують журналістику з того чи іншого конкретного боку, їх виконання не є конче обов'язковим для кожного учасника масово-інформаційної діяльності. Так, розважальна газета може не містити ідеологічних матеріалів і аж ніяк не здійснювати функції соціальної критики ("сторожового собаки"), так само як партійна газета не займатися розважанням та відпочинком своїх читачів. Але в цілому спеціальні функції у своїй сукупності є важливим чинником діяльності преси та характеристики журналістики в цілому, а відтак мусять бути осмислені теоретико-журналістською наукою. Розмаїті функції журналістики відбивають те величезне місце, яке відіграє вона в сучасному світі. У найширшому розумінні характер діяльності журналіста може бути визначений як соціальна педагогіка, оскільки сутність його фаху - у постійному впливі на свідомість читача. Журналістика доробляє те, що, можливо, не зробили свого часу батьки й учителі, - освічує читацькі маси, виховує їх на засадах загальнолюдських ідеалів і цінностей, згуртовує на засадах українського патріотизму

Номер слайду 6

Первинним критерієм моральності, узагальнюючим моральним принципом, загальною основою існуючих норм у демократичній державі є гуманізм, адресований одній людині й усім людям водночас. Гуманістичні засади надають значення журналістським матеріалам і з погляду окремої особи, і з погляду людства. Відтворюючи дійсність за законами людяності та духовності, журналіст повинен віддавати перевагу загальнозначущим гуманістичним цінностям як вищим. Однак у цьому і полягає проблема — справжні цінності можуть домінувати лише в журналістів, які є особистостями і яких можна характеризувати як людей духу, честі та слова. Журналіст постійно робить вибір між добром і злом, як і кожна людина.

Номер слайду 7

Соціальна місія журналістики полягає у формуванні громадської думки та управлінні масовими емоціями. Функціонування журналістики забезпечується в сучасному світі через її інфраструктуру, яка складається з технічних, інформаційних, організаційно-управлінських та навчальних закладів та установ. З З точки зору суспільних інтересів, журналістика адаптує частину науково-практичного знання даних груп для сприйняття масовою свідомістю з метою прийняття іншими соціальними групами моделей поведінки, ідеології (культури, моралі, етики, естетики) та способів розвитку.

Номер слайду 8

НЕОБХІДНІ ЗНАННЯ, НАВИКИ ТА РИСИ ХАРАКТЕРУ Для посади журналіста бажано мати вищу журналістську освіту, але в засобах масової інформації плідно працюють представники й інших сфер діяльності. У хорошого журналіста мають бути хороші навики вираження думки і відчуття мови. Журналістський талант і легке перо підвищують продуктивність праці журналіста і роблять статті такими, які легко читаються. Журналіст повинен помічати деталі і дрібниці, вміло використовувати свою інтуїцію. Для журналіста, що спеціалізувався на якій-небудь певній темі, природно, необхідні ґрунтовні знання саме у цій галузі, але в цілому журналісту не зашкодить широкий кругозір і знання із різних сфер життя.

Номер слайду 9

ЖУРНАЛІСТИКА ТА НАУКА Попри те, що немає науки журналістика, багато вищих навчальних закладів (ВНЗ) різних країн готують журналістів і вивчають журналістику як соціальне явище. Разом з тим, дуже багато професійних журналістів ніколи спеціально журналістиці не навчалися. У ВНЗ навчальний процес для журналістів багато в чому схожий з підготовкою філологів, але викладаються і специфічні дисципліни. В Україні широко відомий Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Факультети журналістики є у Львівському, Харківському, Полтавському, Запорізькому університетах.

Номер слайду 10

КЛАСИФІКАЦІЯ Журналістику можна поділити на: професійну (яку виконують журналісти) і непрофесійну; пресову (для газет і журналів), агентську (для інформаційних агенцій), фото, радіо, телевізійну та Інтернет журналістику; комерційну (спрямовану на отримання прибутків власниками медій) і некомерційну (для громадських, державних і релігійних організацій); місцеву, загальнонаціональну і міжнародну; політичну, економічну, спортивну, культурну й іншу соціальну

Номер слайду 11

ЖАНРОВЕ РІЗНОМАНІТТЯ 1.Інформаційна хроніка, інформація, розширена інформація, замітка, інтерв'ю, звіт, репортаж, спеціальний репортаж, прес-опитування та ін. 2.Аналітичні кореспонденція, коментар, стаття, лист, рецензія, бесіда, експеримент, рейтинг, огляд, мемуари та ін. 3.Художньо-публіцистичні замальовка, есе, нарис, пасквіль, фейлетон, памфлет, історія, некролог і ін. 4.Шоу-жанр гри, конкурси, реаліті-шоу і ін.

Номер слайду 12

АУДИТОРНІ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ЖУРНАЛІСТИКИ Жіноча Чоловіча Молодіжна Дитяча Пенсіонерська

Номер слайду 13

ГОЛОВНІ ЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ: Ми дбаємо про моральність наших повідомлень. Ми не втручаємося в чуже приватне життя. Лише вирок суду дає нам право назвати людину винною. Ми не завдаємо додаткових страждань жертвам злочину. Ми до кінця захищаємо наші джерела інформації. Ми збираємо інформацію лише в законний спосіб. Ми збираємо відкриту і доступну інформацію. Ми не крадемо чужих думок. Ми не сортуємо людей за будь-якою ознакою. Ми не беремо хабарів. Ми особливо обережні з правами дітей. Ми поважаємо чужу довіру.

Номер слайду 14

ПРИНЦИПИ ПОДАЧІ НОВИН Ми розповідаємо про все першими. Ми розповідаємо про все точно. Ми завжди знаємо походження наших новин. Ми надаємо слово всім зацікавленим і не стаємо ні на чий бік. Ми розповідаємо про факти, а не про наше ставлення до них. Ми не даємо оцінок подіям, учасникам подій чи явищам. Ми залучаємо кращих, різних, незалежних експертів для адекватної оцінки складних для розуміння подій та явищ. Ми не залишаємо "білих плям". Ми говоримо з людьми однією мовою.

Номер слайду 15

БРИТА́НСЬКА ТЕЛЕРАДІОМО́ВНА КОРПОРА́ЦІЯ (АНГЛ. BRITISH BROADCASTING CORPORATION, АБО ПРОСТО ВВС — БРИТАНСЬКА ТЕЛЕРАДІОМОВНА КОМПАНІЯ. ЗА КІЛЬКІСТЮ СЛУХАЧІВ НАЙБІЛЬША ТЕЛЕРАДІОМОВНА КОМПАНІЯ У СВІТІ. У ШТАТІ КОРПОРАЦІЇ ПРАЦЮЄ БІЛЬШ НІЖ 26 000 ОСІБ У ВСЬОМУ СВІТІ, В ТОМУ ЧИСЛІ І В УКРАЇНІ.

Номер слайду 16

Бі-бі-сі заснована 1922-го року групою підприємств як приватна компанія. Усього через п'ять років, у 1927 р. компанії була надана королівський привілей і була націоналізована урядом, хоча й залишилася незалежною у редакційній політиці і має широке самоврядування. У 2011 році бюджет служби становив 272 млн фунтів (близько 430 млн доларів), а загальна аудиторія теле- і радіопрограм, а також Інтернет-сайтів, досягала 241 млн людей по всьому світу. За роки компанія розширила своє мовлення майже на всі регіони світу і додала до радіомовлення телебачення й інтернет. Українська служба Бі-Бі-Сі також представлена у Всесвітній службі. Бі-бі-сі також відома завдяки якісним інформаційним та розважальним програмам, які вона продає іншим компаніям. Отримує фінансову підтримку від держави.

Номер слайду 17

РЕДАКЦІЙНІ ЦІННОСТІ БІ-БІ-СІ ФОРМУЛЮЮТЬСЯ ТАКИМ ЧИНОМ: правдивість і точність; безсторонність і багатоманітність точок зору; редакційна чесність і незалежність; служіння суспільним інтересам; справедливість; недоторканність приватного життя; завдання шкоди і образ (врівноваження права на передачу і публікацію нової та суперечливої інформації з відповідальністю стосовно захисту вразливих людей); діти (специфічна авдиторія, яка вимагає власного комплексного підходу); підзвітність (перед авдиторією).

zip
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
1566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку