Козацькі забави. До Дня захисника України

Про матеріал

Козацькі забави

Мета: розширити учнів про історію славного українського козацтва, Запорозької Січі, гетьманів, виховувати з учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до України, зацікавити дітей історією нашого народу. Відзначати День захисника України, сприяти згуртуванню дитячого колективу. Виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння. Прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

Перегляд файлу

Козацькі забави

Мета: розширити учнів про історію славного українського козацтва, Запорозької Січі, гетьманів, виховувати з учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до України, зацікавити дітей історією нашого народу. Відзначати День захисника України, сприяти згуртуванню дитячого колективу. Виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння. Прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

 

Ведучий 1

Добрий день вам, друзі щирі,

Хай живеться вам у мирі.

Не минайте нашу хату,

Бо у нас сьогодні свято!

 

     Кожна людина завжди з великою любовю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де промайнуло її дитинство. Це наше родинне вогнище, це дім, у якому, крім тебе живуть  тато, мама, дідусь, бабуся, брати, сестри. І якщо скласти такі маленькі батьківщини, – вийде наша держава Україна!

 

Ведучий 2 Україна – це держава, народ якої  протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі – козаки Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим Кармелюк, Олекса Довбуш та ін. Вони віддали життя за щастя та свободу українського народу.

 

Ведучий 1  Нашу землю, рідну домівку Україну, що здобула Незалежність і будує нову державу, ми повинні любити і берегти. Любов і повага до неї – це найсвятіший обов’язок!

        2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

 

Ведучий 2  Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив: «Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!» І оголосив : 14 жовтня – День захисника України.

Ведучий 1 Крім того, саме 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху. А ще,  14 жовтня Свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва. Отже, наше свято присвячено триєдиному святу.

Дозвольте  привітати всіх присутніх юнаків та чоловіків з Днем захисника Вітчизни!!! 

 

Святкуєм цю чудову дату,
В ній — щастя, доля всіх людей.
Якщо твердіш хода в солдата, —
Дзвінкішим буде сміх дітей!

Ми — діти країни, де воля і мир,
Не хоче війни наш народ-богатир!
Стоять брати і батьки повсякчас
На варті свободи і щастя для нас.

 

Ведучий 2      Отож разом усі вітаємо,

                   Удачі, щастя, перемог бажаємо.

                   Нехай же радість з вами поруч

                   Іде завжди праворуч і ліворуч. 

 

                   Нехай завжди здійсняються всі мрії,

                   Ще будьте мужні і щасливі,

                   Вершин блискучих досягайте ,

                   І нам також допомагайте. 

 

Ведучий 1

Було колись в Україні – ревіли гармати:

Було колись – запорожці вміли панувати.

Панували, добували і славу, і волю.

Забула вже Європа ту силу молоду,

Що біля Конотопа розбила вщент орду.

Забули тугодуми, як воля січова

Творила віщі думи, збирала в кров слова.

 

А ми сьогодні нагадаймо, що слава козацька – жива!

 

Ведучий 2.   Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодні ми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого. Ми можемо пишатися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а вміло захищала себе від ворогів. Був час, коли всю нашу землю загарбали й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно було жити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи. Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ. Військо запорізьких козаків, яке діяло на пограничній території задніпровськими порогами, можна назвати загоном спеціального призначення, а запорізького воїна сучасним. терміном «спецназівцем». Козаки були богатирями, рівних яким ніде не було. Зовнішньому вигляду козацьких богатирів відповідала їхня виключна фізична сила. Одні — тугі луки граючи натягували; другі — товстенні залізні смуги, що снопи в полі навколо шиї ворога скручували; треті — вози через броди на собі перетягували, ядра через найширші ріки легко перекидали.

 

Ведучий 1: Ви нащадки славних лицарів, повинні знати свою історію. Юнаки повинні готуватися за прикладом козаків до служби в армії. І хоча наша держава мирна, але всі ви зобов'язані вміти в разі потреби захищати свою землю, як це робили козаки.

    Так давайте сьогодні разом з вами спробуємо вписати свої прекрасні рядки до книги козацької слави.

 

Ведучий 1 Розпочинаємо змагання учнів старших класів «Козацькі забави»

Сьогодні свято, конкурс нині.

Сьогодні в нас козацтво тут.

І в цьому залі радість лине,

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

 

 Ну, козаки, покажіться!

А ви, друзі, огляніться.

За чий курінь будете вболівати?

Можна гучно всім кричати.

 

Ведучий 2  А ось і наша козацька старшина: поважні авторитетні люди – це наше  серйозне журі: голова журі………………….

Члени журі…………………………….

    Тож розпочнемо наше змагання «Козацькі забави». Вам доведеться пройти через дев’ять випробувань. Це стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. Пороги - це пасма кам’янистих скель, що підвищувались над водою до 5 метрів і майже суцільною масою перекривали ріку. В давні часи ці пороги були страшною перешкодою на шляху того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через пороги.

Програма конкурсів:

 

Ведучий 1. Конкурс «Слава не поляже, а про себе розкаже». Кожна команда має представитись, сказати свій девіз та заспівати козацьку пісню. Ну що ж запрошуємо, І команду.

Запрошуємо ІІ команду.

Слово журі.

Ведучий 2. Конкурс «Козацька вікторина» Щоб правильно орієнтуватися в житті, бути освіченою людиною, треба знати минуле свого народу та його історію. Отже, перше випробування – як  ми знаємо історію козацтва? Кожна команда отримує запитання вікторини, обговорює їх, призначає того, хто буде зачитувати запитання та того, хто буде давати відповіді. Журі оцінює чіткість  читання і правильність відповідей. Правильність відповіді 1 бал, за виразність виступу 5 балів. На підготовку 3 хв.

 

Ведучий 1. Понад 400 років народ прославляє у пісні відважного лицаря Байду. А історики довели, що прототипом була реальна людина – Дмитро Іванович Вишневецький, князь, гетьман, засновник Запорізької Січі, один із перших організаторів українського козацтва. Він перший вирішив покласти край турецьким нападам на Україну, зібравши під своїм керівництвом чимале військо, Байда організував сміливі походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі. Через зраду попав в полон до турецького султана, загинув мученицькою смертю.

         Слава козаків була в їх ватажках. Крізь бурхливі століття пронесла до нас пам'ять славетні імена. Петро Сагайдачний належав до найосвіченіших людей свого часу. Здійснив багато морських походів. Піклувався про розвиток науки, культури. Здобув блискучу перемогу над турками під Хотином, відбивши бажання турків стати завойовниками Європи.

Надаємо слово для виступу команді

Виступ команди 

Слово журі

Ведучий 2   Як ми вже говорили, козаки вправно вміли битися. А їх отамани билися найкраще. Хто з командирів найвправніший боєць перевіримо в наступному конкурсі. Зараз хлопці будуть вести бій. На спину кожному ми прив’язуємо кульки. Хлопцям потрібно свої кульки вберегти. А чужі лопнути. За знищену кульку – 1 бал., за свою збережену – теж 1 бал. Завдання зрозуміле?  Тож бій починається. Можна кульки щипати, кусати, аби лопнули.

 

Ведучий 2 Конкурс «Влучний постріл» А чи вмієте ви влучно стріляти?  Кожен із учасників виконує по 3 «постріли» (кидки картоплин в ціль - каструлю.) Переможе команда, у якої більше влучних пострілів. За перемогу у конкурсі команда отримує 5 балів.

Перемога дісталася команді……

Слово надаємо журі.


Ведучий 2. Картоплі накидали, а тепер добавимо водички та й можна кашу варити. Наступний конкурс «Перенесення води  у ложці». Перші учасники по команді ведучого стартують,тримаючи ложку з водою ,закінчує конкурс і передає естафету наступному гравцеві. Команда, що першою закінчить конкурс перемагає і отримує 5 балів.

Ведучий 1 Серед визначних козацьких ватажків найяскравішою постаттю був Іван Сірко. 22 рази козаки обирали його кошовим отаманом. За своє військове життя І. Сірко брав участь у 55 походах і завжди виходив переможцем. Сірка прозвали турки «Урус – шайтаном», тобто руським чортом. Пізніше Сірко очолив повстання проти царських воєвод. За це кошовий попав у царську немилість і був засланий у Сибір.

Цар не любив Сірка і побоювався його. Але коли 300 тисяч турків перейшли Дунай і хмарою посунули на Україну, цар згадав про Сірка. Запорожці зажадали від царського уряду повернення на Січ грози бусурманів. Цар змушений був поступитись. Сірко з військом запорожців, завдавши ворогам величезних втрат, визволив з неволі багатьох братів.

Ведучий 2. Наступний конкурс для справжніх нащадків Івана Сірка  конкурс «Найсильніший козак». В кого найсильніша рука. Учасники змагань, не відриваючи ліктя від столу, намагаються нахилити й притиснути руку суперника до його поверхні. Кожний переможець приносить 1 бал своїй команді.

Ведучий 1. Про козаків так писав французький історик П’єр Шевальє: «Мешканці України, які сьогодні всі називають себе козаками і які з гордістю носять це ім’я, мають гарну поставу, бадьорі, міцні, спритні до всякої роботи, щедрі й мало дбають про нагромадження майна, дуже волелюбні й не здатні терпіти ярма, невтомні, сміливі й хоробрі...». Легенди розповідають про неабияку силу козаків. 
Наступний конкурс „ Богатирі“, Віджимання від підлоги. Змагаються парами. Переможець кожної пари приносить команді 1 бал.

 

Прийшов час підвести підсумки.  Просимо до слова, шановне журі.


Молодці, що тут скажеш? Боротьба була запеклою, але цього разу перемогла команда….

 
Ведучий 2.  Конкурс «Втеча з полону» . Все траплялось у житті. Бувало, що козаки потрапляли в полон. Чи зможуть наші козаки втекти з полону? Козакам зав’язують руки і ноги, саджають на стільці. За сигналом вони повинні найскоріше дібратися до свого куреня (втекти з полону). 

 

Ведучий 1 Про козацьку дружбу написано безліч легенд, пісень, оповідань. Ніколи не кидали козаки своїх товаришів у біді. Дружбу цінували понад усе. Оголошуємо конкурс «Пліч-о-пліч із товаришем».

Члени команди обіймають один одного, утворюючи щільну шеренгу і йдуть команда на команду, при цьому голови учасників повинні знаходитися у проміжках між головами двох учасників суперника. Переможе та команда, яка пересуне, не розірвавши рук, команду супротивника за контрольну лінію. Команда переможець отримує 5 балів.

Ведучий 2. Слово надається журі для підведення підсумків.

 

Ведучий 1. Боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Донеччині  і Луганщині на превеликий жаль гинуть наші патріоти- добровольці  та воїни української армії. У цій страшній борні  наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

 

Ведучий 2.

Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України - героїв УПА , героїв небесної сотні і героїв АТО і промовимо молитву за  душі загиблих.

(Хвилина мовчання )

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки…
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –
Хай відомими стануть всі герої безвісні.

 

Ведучий 1.

День захисника Вітчизни-

Мужності й геройства свято.

І ми вклоняємося тим,

Хто літ тому назад багато,

І тим, хто нині з автоматом

Наш спокій береже і захищає,

Всю нашу велику родину,

Рідну землю свою - Україну.

 

Ведучий 2  Ми народ, що вийшов із неволі,

Клянемося в благословенну мить, –

Всі свої тисячолітні болі

У славу України перелить.

Клянемось хлібом України,

Що вмремо та не підемо в ярмо.

Дух воскреслий з темної руїни,

На наругу в рабство не дамо.

 

Ведучий 2. Бажаємо всім щастя, здоров’я і козацької бадьорості та довголіття. Миру нашій рідній Україні!

 

Ведучий 1. Дякуємо за ваш азарт і за козацький гарт, а всім дякуємо за підтримку та увагу. На цьому наш захід завершено, дякуємо за увагу.

 

 

Запитання для команд

 

1. Якого кольору був стяг у Запорізькій Січі?

2. Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку?

3. Для чого козаки випалювали високу траву?

4. Які ви знаєте символи влади гетьмана України?

5. На який термін обирався кошовий отаман або просто кошовий у Запорізькій Січі?

6. Якої віри були козаки-запорожці?

7. Який народний танець є і бойовим мистецтво?

8. Назвіть фірмову страву козаків.

9. Хто був першим козацьким гетьманом?  

10. Як називались козацькі судна?

 

 

Запитання для команд

 

  1. Що означає слово козак?
  2. Назвати острів, на якому жили козаки?
  3. Назвіть відомого гетьмана України?
  4. Виборний ватажок козацького загону?
  5. Як називали козацького ватажка?
  6. Як козаки голили голову?
  7. Який одяг носили козаки?
  8.  Яку зброю носили козаки?
  9. Як прозвали турки кошового отамана І. Сірка?
  10.                     Кого на Січі називали козацьким джурою?

 

 

docx
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
2165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку