Конспект виховної бесіди до Дня Збройних сил України

Про матеріал
Виховання у молодого покоління почуття патріотизму нині визнано проблемою загальнодержавного масштабу. І наше з вами завдання розвивати любов до Батьківщини, бажання сприяти становленню й утвердженню України як суверенної держави, готовность відстояти її незалежність, служити і захищати її, розділити свою долю з її долею, поважати історію та звичаї.
Перегляд файлу

Конспект  заходу

до Дня Збройних Сил України

 

Мета: відзначати День Збройних Сил України, сприяти згуртуванню дитячого колективу. Розвивати почуття відповідальності. Виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння. Прищеплювати прагнення до збереження народних звичаїв, традицій, свят.

Обладнання: презентація, демонстраційний матеріал (6 грудня – День Збройних Сил України – напис на дошці), вправи, завдання, роздатковий матеріал,

 

Хід бесіди

І. Організаційний момент.

 

Вчитель:

Доброго дня, любі учні!
Політичний, економічний, духовний розвиток  будь-якої країни  можливий  лише за умови гарантування її державного суверенітету, політичної незалежності, збереження територіальної цілісності та недоторканності кордонів.

Гарантом національної безпеки України виступають боєздатні  Збройні Сили.

Проголосивши 24 серпня 1991 року свою незалежність, Україна  прагне жити в мирі та дружбі з усіма державами світу. Однак,  не виключена можливість виникнення воєнних конфліктів, тому 6 грудня 1991 р. Верховна Рада прийняла постанову про створення Збройних Сил. А з 1993 року цей день офіційно вважають Днем Збройних Сил України. (показ слайдів)

ІІ. Актуалізація опорних знань.  

  1. Повідомлення теми бесіди. Робота в групах.
  2. Завдання: Державознавець:

Діти об’єднуються в групи, діляться думками, знаннями та дають відповіді на запитання.

 

 

Назва  держави,  в  якій  ми  живемо.  (Україна)

Основний  Закон  України.  (Конституція)

Який  колір  має  Державний  Прапор  України?  (Жовто-блакитний)

Що символізує синьо-жовтий прапор України? (пшеницю і небо)

Урочиста  пісня,  що  є  символом  держави.  (Гімн)

Чим  прикрашали  в  давнину  свої  помешкання  українці?  (Рушниками)

Як  називається  найбільша  річка  України?  (Дніпро)

Коли  святкується  День  Незалежності  України?  (24  серпня)

Яка  мова  в  Україні  є  державною?  (Українська)

Що  зображено  на  Державному  Гербі  України?  (Тризуб)

Що символізує тризуб?

Яке  місто  є  столицею  нашої  держави?  (Київ)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Вчитель: Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може.

Тому це святий обов'язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами.

У Конституції України сказано, що служба в Збройних силах України, захист Вітчизни, її незалежності та територіальної ціліснос­ті - почесний обов'язок кожного молодого громадянина.  Виконуючи цей почесний обов'язок, ідуть  юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

 

  1. Читання віршу

Воїне, лицарю славний, 
Ти зброю тримаєш в руках, 
Щоб на нашу країну-державу 
Злий не позарився враг. 
Будь мужній і будь достойний 
Ти слави своїх батьків, 
Відважний вкраїнський воїне, 
Нащадку славних козаків

 

Вчитель: Незважаючи на досить невелику офіційну історію українського війська, справжній вік Української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у важких кривавих війнах і конфліктах від Київської Русі до Другої світової війни

У прадавні часи, коли перші слов’яни поселилися на землях України, вони були змушені захищатися від загарбницьких нападів кочівників. Потім, коли була створена держава Київська Русь, для її зміцнення треба було сильне військо. Це допомогло першій державі на нинішній території України стати однією з наймогутніших в Європі. Монголо-татарську орду зміг зупинити лише король Галицько-Волинського королівства Данило Галицький.

Яскравим прикладом важливості армії для держави є Запорізька Січ. Головою держави був гетьман, який також керував армією. Запорізькі і реєстрові козаки були одними з найпотужніших у Європі і змогли відділити частину території  від Речі Посполитої для створення власної держави. В народному фольклорі  та історичних джерелах   живуть згадки про подвиги і звитягу  Байди Вишневецького,  Петра Сагайдачного, Петра Дорошенка,  Богдана Хмельницького та інших славних козаків.

  1. Кросворд.

Перевір свої знання про козаків. Дій відповідь на запитання, запиши їх у кросворд і знайти зашифроване слово під номером 5.

1. Це слово означає вершник або вільна людина. (козак)

2. Відомий козацький човен.(чайка)

3. Як називається кулясте потовщення на кінці палиці, символ влади гетьмана чи кошового отамана. (булава)

4. Про яку частину козацього одягу казали: “Широкі, як Чорне море”.(шаровари)

5. Як називався найвідоміший козацький танок. (гопак)

 

 

4

 

 

 

3

 

 

 

 

 

5

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель:

(Супроводжується показом слайдів)

Також  українські військові проявляли мужність і силу у боротьбі за інші країни: реєстрові козаки у складі Речі Посполитої допомагали у надважливих битвах, у складі Російської Імперії допомогли вистояти найсильнішу на той час армію Наполеона, мужньо захищали Севастополь у Кримській війні, як у складі Австрії, так і Росії сумлінно відстоювали їх інтереси у I Світовій Війні.

Як справжні патріоти захищали Українську народну Республіку від нападів російського уряду. Не останню роль відіграли у Громадянській війні.

Головний удар прийняли на себе саме українські військові у захисті СРСР у II Світовій Війні. Саме завдяки ним вдалося стримати наступ нациських військ і потім зовсім здолати їх.

Після розпаду Радянського Союзу і проголошення в 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне з найбільш потужних угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та сучасними зразками звичайного озброєння та військової техніки.

Проте це не були ще Збройні Сили незалежної держави в повному розумінні цього слова, Україна отримала лише окремі фрагменти військової машини Радянського Союзу.

Тому 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українському терені військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств – Міністерства оборони України.

Коли далекого 1993 року запроваджували це свято, ніхто навіть уявити не міг, що воно стане майже найголовнішим у житті сьогоднішньої України. Що люди у військовій формі стануть звичним явищем на вулицях українських міст.І що ми на них покладатимемо величезні надії і всією Україною молитимемось за них, щоб повернулись живими.

Ще декілька років тому, неможливо було уявити, що нашу мирну, квітучу, гостинну землю, легко можна перетворити на театр бойових дій. В нас були духмяні ночі, сніжні зими, веселі колядки і раптом: бойові втрати, залишені міста, поранені, біженці, переселенці, анексовані території і якесь дивне слово АТО.

З того часу болем віддаються у наших серцях назви Донецький аеропорт, Ілловайськ , , Макіївка. Маріуполь, Мар’єнка… Легендою стали захисники Донецького аеропорту. Їхню мужність визнали самі загарбники, назвавши цих сміливців кіборгами. Весь український народ  схиляє  голови перед мужніми захисниками України і молиться за мир, за повернення додому живими наших героїв, сподівається на мирне завершення конфлікту на сході України, відновлення територіальної цілісності держави та її процвітання. І щоб наші військові підіймали зброю до бою лише на тренуваннях, щоб перестали плакати матері і дружини,  щоб діти перестали проводжати на війну своїх батьків, і щоб українська земля  очистилася від болю, втрат  та наруги.

Вчитель: Письменник і політичний діяч Володимир Винниченко колись сказав, що українську історію не можна читати без заспокійливого. І справді, на долю України випало чимало випробувань та страждань. Проте наша держава відбулася як незалежна завдяки успішним битвам і військовим кампаніям, завдяки нашим захисникам, нашій армії.

 

 

 

V. Підведення підсумків

  1. Завдання: Таймлайн українського війська

На  будь – якій зручній поверхні  наклейте довгу паперову стрічку з позначеними проміжками часу та назвами і запропонуйте дітям нанести картинки українського війська, які належать тому чи іншому часу.

 

  1. Вправа «Займи позицію»

Дати відповідь на запитання чи потрібна армія державі?

 

Висновок: Підводячи підсумки можемо констатувати факт, що саме професійна армія є сучасним інститутом стримування зовнішньої агресії. Що тільки сильна армія може забезпечити мир та спокій у державі. І що кожен громадянин, кожен патріот має точно знати, що у будь – який момент готовий боронити і захищати свою Батьківщину.

 

Збройні сили України –

Слава, гордість, міць країни!

Захищають мир, свободу

Служать рідному народу!

 

( пісня про Україну)

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
2201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку