Конспект занять Тема. Українська народна витинанка

Про матеріал

Витинаю те, що бачу,

Схочу — все переінакшу,

Витну зайця так, що звірі

Витівкам його повірять.

Буде зайчик танцювати,

На сопілці вигравати.

Зможе зайчик все, що схоче,

Навіть гору перескочить.

Ляже спати на хмарині,

Наче на м'якій перині.

І присниться зайченяті

Перегляд файлу

Тема.    Витинанки

Програмовий зміст. Вчити дітей вирізувати елементи українських народних рослинних орнаментів і оздоблювати ними. Закріплювати навички дітей вирізувати елементи візерунків, додержуючись однако­вої форми. Вправляти у вирізуванні простих предметів з паперу скла­деного вдвоє.

Хід заняття

Добрий день, діти! Я рада, що ви завітали до мене. Привітайтеся з гос­тями. Ви, мабуть, прийшли допомагати мені готуватися до свята, яке набли­жається? (Пасха). Що це за свято? Воно встановлено у пам'ять воскре­сіння розп'ятого на хресті Ісуса Христа. Роботи у мене дуже багато. Я хочу по­прохати вас прикрасити рушники. А хто здогадався, чим ми будемо їх оз­доблювати? (Витинанками). Хто мо­же розказати, що таке витинанки?

Витинаю те, що бачу,

Схочу — все переінакшу,

 Витну зайця так, що звірі

Витівкам його повірять.

 Буде зайчик танцювати,

На сопілці вигравати.

Зможе зайчик все, що схоче,

Навіть гору перескочить.

Ляже спати на хмарині,

Наче на м'якій перині.

 І присниться зайченяті

Рідний ліс і мама, й тато.

Ось які ви у мене майстри! Справді, діти, коли ви складаєте клаптик паперу у кілька разів і витинаєте візерунок, ви створюєте витинанку. В Україні кожної весни білили хати та прикрашали вити­нанками, котрі були оберегами від не­щасть, допомагали у весняних роботах, сприяли благополуччю родини та вро­жаю. А для чого ми будемо виготовляти рушники? (Щоб прикрасити кімнату)

 Хто знає, або пригадає, які були руш­ники? Подарункові, утирач, стирок, по­кутник, божник, ритуальні, плечові, весільні. Які прислів'я ви знаєте про рушник? «Хата без рушника, що сім'я без дітей», «Рушник на кілочку хата у віночку». А для чого рушники розвішу­вали над вікнами і дверима? (Вони мали оберігати оселю від усякого нечистого]. А ще для чого потрібен рушник?

Накривали хліб на столі, паску, кра­шанки. Хліб-сіль дорогим людям завжди вручали на рушнику. Молодих ставили на рушник. Мати в дорогу да­вала рушник сину. А якими візерунка­ми прикрашали рушник? Ми з вами будемо прикрашати незвичайні руш­ники. Вони будуть паперові. Як ви бу­дете це робити?

Біле поле паперове,

Рівно ткане, прасоване,

Рушником сьогодні стане.

А ми ріжем так і сяк

Зацвіте червоний мак.

За зерном і там, і тут

Василечки зацвітуть.

Витинаєм навпрошки,

Зажовтіють колоски.

А як пройдемось по волі

Заряхтять листочки в полі.

Так саме, діти, ми будемо вирізувати маки та волошки. Я хочу вам нагадати, щоб ви відкривали ножиці правою ру­кою і витинали по лінії, а лівою повер­тали папір. Перш за все витинанки треба класти і побачити візерунок, а тоді вже наклеювати. Сіли всі рівно, по­чинаємо працювати. (Звучать пісні у виконанні Ніни Матвієнко).

Підсумок. Діти, які ви всі молодці! Я побачила, як ви з любов'ю прикрашали рушник, і хочу подякувати вам за вашу старанність і пригощаю вас печивом. А дорогим гостям я хочу сказати, щоб знайшли час для своєї дитини. Сіли по­руч і взяли до рук ножиці. Згорнули папір та вирізали якийсь нескладний візеру­нок. І нехай та нескладна витинанка, зроблена власноруч, збереже ваш дім, ваш рід. Щастя вам і благополуччя.

doc
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку