Конспект заняття «Декоративна композиція «Вітальна листівка».

Про матеріал
Виготовлення валентинок в техніці орігамі. Коротко ознайомимося з історією дня святого Валентина.
Перегляд файлу

1

 

 

КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ «ДРУЖБА» КМР

 

 

 

 

 

 

Конспект заняття

Декоративна композиція «Вітальна листівка»

 

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІДГОТУВАЛА:

керівник гуртка

«Скарбничка»

Савенко Інна Миколаївна

 

 

 

 

м.Кривий Ріг

2020р.

Вид заняття: ДПМ.

Тема: Декоративна композиція «Вітальна листівка».

Тип уроку: комбінований.

Мета: навчальна: формування навичок та прийомів пластичної трансформації листа; повторення правил згинання та складання паперу; оволодіння прийомами згинання паперу методом орігамі; розширення знань дітей в техніці орігамі.;

розвивальна: розвивати мислення, творчі здібності, фантазію, уважність, уяву дітей, зорову пам'ять; розвиток у дітей уміння згинати та формувати папір методом орігамі;

виховна: виховувати у дітей естетичний смак, прагнення до творчості,  інтерес до роботи з папером методом орігамі.

Обладнання: для вихованців: кольоровий папір та картон, кольорові олівці, ножиці, лінійка;

для вихователя: схеми виконання роботи, зразок виробу, папір, ножиці, клей.

План заняття:

І.   Організаційна частина.

ІІ.  Організація опорних знань.

ІІІ. Пояснення нового матеріалу.

IV. Практична частина.

V.  Підсумок заняття.

Хід заняття.

  1.    Організаційна частина.

Перевірка присутніх, підготовка робочих місць, повторення правил техніки безпеки при роботі з ножицями.

ІІ. Організація опорних знань.

- Що ми виготовляли на минулому уроці? (виготовляли іграшку з кольорового паперу).

- Що таке паперопластика? (виготовлення об’ємної іграшки з кольорового або білого паперу).

ІІІ. Пояснення нового матеріалу.

- А хто мені скаже яке свято відзначають в лютому? (День Святого Валентина).

- А що в це свято роблять? (В цей день усі закохані дарують один одному валентинки).

Ми сьогодні з вами будемо виготовляти валентинки в техніці орігамі. Але спочатку давайте ознайомимося з історією дня святого Валентина.

Приблизно, не більше десяти років тому з  Європи, в нашу країну прийшло свято, популярність якого в даний момент дуже велика. Це свято – день усіх закоханих або День святого Валентина, і відмічаємо ми його 14 лютого.

Хоча це свято не є офіційним, але, я, не пам’ятаю ні однієї людини, яка не знала б  про його існування.

День Святого Валентина як свято закоханих відзначається в Європі з ХIII століття. Про життя що дав йому ім'я реального християнина Валентина майже нічого не відомо. До нас дійшли мізерні і суперечливі легенди. Наприклад, розповідають, що Валентин народився в III ст. н. е. в Римській імперії і був єпископом свого рідного міста Терні. Він надавав юним закоханим особливе відношення: мирив тих, що посварилися, дарував квіти молодому подружжю. Арешт його був викликаний нібито тим, що римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.

Коли Валентин сидів у в'язниці, він закохався в сліпу доньку свого наглядача - і зцілив її. Правда, інші легенди говорять, що справа була навпаки: наглядач попросив Валентина вилікувати доньку, а та закохалася в опального священика. Перед стратою він залишив їй прощальну записку і підписався: «Твій Валентин». Звідси і листівки - «валентинки» (у ході з 1800-х років), і саме свято. Дата страти Святого Валентина - 14 лютого - співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині любові. Цей день в Римі вважали початком весни. Класичною емблемою Валентинова дня вважаються червоні троянди, які, згідно античній легенді, з'явилися завдяки грецькій богині любові і краси: Афродіта (у римському варіанті - Юнона), поспішаючи до свого улюбленого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров офарбувала їх в червоний колір).

Також у цей день дарують коханим квіти (найчастіше троянди - символи кохання), цукерки-сердечка, інші сувеніри у вигляді сердечок, купідончиків, пташок, що цілуються.

А ви знаєте як це свято святкують у інших країнах?

У Японії традиція дарувати цього дня солодке теж з'явилася не просто так, а з подачі однієї крупної фірми по виробництву шоколаду. Там почали святкувати День Святого Валентина в 30-і роки, і до цих пір шоколад залишається найпоширенішим подарунком. До речі, там День Святого Валентина злегка нагадує «8 березня для чоловіків», оскільки японські чоловіки отримують, мабуть, навіть більше подарунків, чим жінки. Звичайно це усілякі чоловічі аксесуари типу бритви, лосьйону, гаманця і так далі. У пристрасних французів же в день Святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а в романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.

Значне місце в святкуванні римського Дня Любові відводилося ворожінням, і до цих пір, як не дивно, в Європі це залишається традицією Дня Святого Валентина. Вважається, що саме цього дня, 14 лютого, птахи вибирають собі пару, і людям потрібно поквапитися встигнути зробити те ж саме. Тому вже декілька століть підряд дівчата Європи пишуть свої імена на листочках, складають їх в ящик, а хлопці виймають потім звідти по листочку, вибираючи тим самим собі пару на весь рік.

Особливо сентиментальні, мабуть, дівчата і хлопці Англії, тому що там у ворожіння на День Святого Валентина вірять особливо сильно. Наприклад, в Британії незамужні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків, що проходять. Згідно повір'ю, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений. У Дербширі (одному з графств центральної Англії) дівчини від 3 до 12 разів обходять церкву опівночі, повторюючи певні вірші. І після цієї нехитрої процедури, вважається, до них повинна прийти справжня любов. Крім того, все ті ж незамужні англійські дівчата обов'язково цього дня кидають в річку або ставок згорнуті клаптики паперу з написаними на них чоловічими іменами. Ім'я, яке спливе першим, носитиме майбутній жених.

Але є в світі деякі країни, які особливо відрізнилися в святкуванні Дня Святого Валентина. В першу чергу це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято офіційно заборонене, причому під страхом великих штрафів. Саудівська Комісія з впровадження чесноти і запобігання гріху ухвалила, що День Святого Валентина слід заборонити, оскільки згубні західні традиції бентежать розуми підростаючого покоління Саудівської Аравії, а такого роду свята культивують гріх. Всім магазинам країни категорично заборонено торгувати плюшевими ведмедиками, «валентинками» і всякою символікою, що відноситься до цього свята. А квітковим магазинам наказано не торгувати в день всіх Закоханих червоними трояндами.

У Германії день святого Валентина - це не день всіх закоханих, а день божевільних і психічнохворих.

У Іспанії цей день поздоровляють не тільки дорогих і близьких людей, але і улюблених домашніх вихованців.

День Святого Валентина абсолютно не адаптований до наших місцевих умов. 14 лютого святкувати день закоханих недуже - мінливий клімат: холодно, сиро і осоружно. Ніби не зима, але вже точно ще не весна.

Так як ми з вами будемо робити незвичайні валентинки, а в техніці орігама, то я вам розповім, що ж це за техніка і звідки вона взялась.

        Що ж таке орігамі? Орігамі це японське мистецтво складання паперу, утворено від японського oru| (складати) і kami| (папір).

Орігамі - одне з найдоступніших мистецтв, адже для того, щоб скласти фігурку потрібний лише листок паперу. Стандартний папір для орігамі має бути тонким, міцним і повиннен добре тримати складки. Зазвичай він з одного боку білий, а з іншого - кольоровий і має форму квадрата із стороною 15 см. Деякі художники-оригамісти також експериментують з іншими матеріалами, використовуючи для складання картон, різні види тканини, дротяні сітки, металеві листи і ін.

Орігамі - перша в світі система конструювання в бумагопластиці.

У істориків не викликає сумніву, що папір був винайдений саме в Китаї. Проте, не дивлячись на існування невеликого числа виробів, що складених з паперу, традиційно вважаються китайськими, батьківщиною орігамі стала саме Японія.

IV. Практична частина

Перед початком виконання завдання показую види валентинок. Давайте приступимо до виконання завдання. Ми сьогодні будемо виготовляти валентинки. (Сердечко, сердечко на підставці, сердечко з крильцями).

 

 

1. Сердечко.

            1. Накреслимо лінію.        2. Складемо кути вверх, ці складки                           

                                                                         називаються «долина».

 

          3. Перевертаємо.                               4. Верхній  слой загинаємо донизу.

 

        5. Два верхніх края складаємо                  6. Підгинаємо вугли.

                         до країв.

 

 

                       7. Перевертаємо.                        8. Сердечко!

 

 

2. Сердечко на підставці.

Беремо папір у формі квадрата.

1.                                                                      2.

 

 

3.                                     4.                      5.                      6.

 

 

7.                            8.                         9.

 

 

  1. 11.

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Сердечко з крильцями.

А тепер ви можете прикрасити свої валентинки візерунками та написати привітання.

V.  Підсумок заняття.

1. Показ робіт.

2. Оцінка діяльності вихованців на занятті.

3. Визначення завдання з підготовки до наступного заняття.

4. Проголошення заняття завершеним.

5. Прибирання робочого місця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури.

  1. Антонович С.А., Захарчук-Чугай Р.В., Станкевич М.Є. - Декоративно-прикладне мистецтв.- Львів.: Світ, 1999. - 168с.
  2. Ллімос Анна. - Дивовижні вироби. Картон. - Харьков.: Зодіак ,2006.- 32с.
  3. Майорская. Т. – Оригами. – Харьков.: Белгород. 2008. - 205с.
  4.   Сайко В. П., Пугач В.Г. - Українознавство. - К.: Зодіак - еко, 1994. - 284с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
26 березня 2020
Переглядів
1260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку