Конспект заняття для дiтей середнього дошкільного віку з природи на тему " Кімнатні рослини й око милують і людей лікують”

Про матеріал
Закріплювати і розширювати знання дітей про кімнатні рослини, про їхні цілющі властивості, їх значення для здоров’я людини. Вчити впізнавати їх за описом, називати їх. Розвивати пам'ять , мислення, увагу, спостережливість. Виховувати бережливе ставлення до рослин
Перегляд файлу

« Кімнатні рослини й око милують і людей лікують»

                                                        ( природа )

вихователь С.С.Бовконюк

Мета: Закріплювати і розширювати знання дітей про кімнатні рослини, про їхні цілющі властивості, їх значення для здоров’я людини. Вчити впізнавати їх за описом, називати їх. Розвивати пам'ять , мислення, увагу, спостережливість. Виховувати бережливе ставлення до рослин.

                                                Хід заняття

  • Діти, я знову запрошую вас до чарівного світу природи. Подивіться навколо. Які об’єкти живої природи ви бачите? ( Нас оточує багато різних кімнатних рослин, вони є частиною природи )

Діти за бажанням описують кімнатні рослини ( будову, форму листя, забарвлення, умови росту, решта впізнають і називають їх.)

Бесіда-розповідь « Зелена аптека »

Поміркуймо, навіщо люди вирощують кімнатні рослини ?

Загадка

Листочок горбочком із жолобочком

Хоч колючки має, ніхто не чіпає.

Зате лікує нас завжди і повсякчас.   (алоє )

  • Що ви знаєте про лікувальні властивості алоє ?  Вихователь розповідає, що ця рослина лікує рани. Щоб рана швидко загоїлась, треба прикласти до неї листочок, розрізаний уздовж. При сильному кашлі, запаленні легень застосовують суміш соку алоє і липового меду.

Вірш – загадка

На вікні моєму , дітки,

Зацвіла прегарна квітка.

Заокруглені листки

Поросли пушком легким.

І суцвіття пречудові

Є багряні, є бордові

Є рожеві й білосніжні,

Впізнаєш цю квітку ніжну ?

Якщо ні , сюди поглянь –

На вікні цвіте…( герань  )

      Герань ( пеларгонія ) завезена до нас з Південної  Америки. Квітне майже цілий рік. Розмножують її живцями. Ця квітка не лише прикрашає куточок природи, вона має оздоровчі властивості . Із її ефірної олії роблять парфуми. Якщо піднести свічку до пеларгонії, то полум’я охопить і всю рослину, по всіх стеблах пробіжать вогники, але рослина не буде пошкоджена. Таке явище легко пояснити великим випаровуванням ефірної олії, яка, у свою чергу, очищає повітря кімнати.

         Запропонувати дітям понюхати її, доторкнутися до стебла та листочків. Дати відповідь на запитання:

  • Якого кольору стебло ?
  • Які на дотик листочки?

      Листочки покриті ворсинками й схожі на листя калачика. Тому народна назва цієї рослини « калачик». Звернути увагу дітей на квітучу рослину, відзначити красу її суцвіть.

      А ще пахучі речовини, що містяться в листках цієї рослини, підвищують працездатність, нормалізують сон, заспокоюють нервову систему. Листочки герані можна додавати до чаю від застуди, грипу. Їх можна прикладати до ран , вони знімають головний біль.

  • Що ми робимо аби рослини добре почувалися в нашій кімнаті ?
  • Що потрібно для росту рослин?
  • Як правильно доглядати за ними ?

Діти визначають, які рослини слід полити . Діти поливають ці рослини.

 

 

docx
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
6259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку