КОНСПЕКТ ЗАНЯТТЯ-ШОУ ЗА УЧАСТЮ ДІТЕЙ ТА БАТЬКІВ
«МАЙСТЕР ШЕФ. УКРАЇНСЬКА КУХНЯ»
Вихователь-методист Гога Ю.Є.
Програмовий зміст: продовжувати знайомити дітей з основними стравами української національної кухні; узагальнити й систематизувати знання дітей про хліб, як головний продукт харчування українців, правила поводження з ним; розвивати зв’язне мовлення під час складання розповіді про продукти харчування; учити дітей ліпити вареники пластичним способом, використовуючи прийоми скочування, вдавлювання, загинання, защипування; розвивати дрібну моторику рук; виховувати повагу до українських традицій, почуття національної гідності та гордості; формувати навички економного господарювання, виховувати працьовитість.
Матеріали: муляжи овочів (морква, буряк, капуста, цибуля, картопля) та фруктів (яблуко, слива, груша), фартухи та ковпаки кухара (за кількістю дітей), дидактичний альбом «Українські страви», схема розповіді «Овочі. Фрукти», відварена картопля для вареників, готове тісто, аудіозапис музикального супроводу.
Хід заняття
Гра –вікторина «Українськи традиції»
Але не тільки хлібом єдиним живе людина. Багато чого вирощували люди в саду та на городі. З цих продуктів готували різні страви.
Давайте пригадаємо віршик, який ми вчили за допомогою чудо-таблиці
На городі урожай -
Що захочеш, те збирай!
Огірки і помідори
І морквицю, і салат,
Цибулини і перчини
І капусти цілий ряд.
А в саду поспіли сливи.
Яблука і груші.
Ой, які ж вони красиві -
Покуштуймо дружно!
Д/г «Борщ, вінегрет, компот» (діти розподіляються на три команди, кожна з команд відбирає з кошику інгредієнти для своїх блюд)
Для того щоб готувати страви потрібен посуд. На поличці ви бачите різні предмети посуду. З якого матеріалу робили український посуд? (глина, дерево) А чи відомі вам назви цих предметів та для чого вони використовувалися
Д/г «Назви український посуд»
(глечик - зберігає напої майже як термос, для молока, узвару.,
горшик - необхідна річ для приготування різноманітних печень,
кухлик, куманець – для зберігання напоїв,
макитра - для домашніх пиріжків та інших солодощів, для замішування тіста та перетирання маку,
ступка – дерев’яний посуд для подріблення,
горнятко – чашка для напоїв,
таріль - екологічний керамічний посуд до столу. перетворює щоденну їжу на свято,
сільничка – дрібний посуд для сілі)
Справжні кухари повинні гарно розбиратися в продуктах з яких вони готують страви, тож пропаную вам пограти.
Гру «Таємна скринька» (кожна дитина отримує скриньку, в якій лежить продукт, треба скласти про нього описову розповідь – загадку, інші діти відгадують про що йдеться)
Місили, місили. Ліпили, ліпили
А тоді – хіп, Та в окріп, та в масло і сметану.
Що це за страва? (вареники)
(Поки «кухари» миють руки готуються столи для ліплення вареників)
– Працювати ми будемо двома командами, а потім дізнаємося, чиї вареники смачніші. Ось в нас е готове тісто.
Діти та дорослі працюють під супровід українських пісень про вареники.