Конспект заняття-шоу для дітей та їх батьків "Мастер Шеф. Українська кухня"

Про матеріал
Спільний захід для старших дошкільників та їх батьків, який спрямовано на виховання поваги до українських традицій, почуття національної гідності та гордості; формування навичок економного господарювання, працьовитість.
Перегляд файлу

КОНСПЕКТ ЗАНЯТТЯ-ШОУ ЗА УЧАСТЮ ДІТЕЙ ТА БАТЬКІВ

 «МАЙСТЕР ШЕФ. УКРАЇНСЬКА КУХНЯ»

Вихователь-методист Гога Ю.Є.

 

Програмовий зміст: продовжувати знайомити дітей з основними  стравами української національної кухні; узагальнити й систематизувати знання дітей про хліб, як головний продукт харчування українців, правила поводження з ним; розвивати зв’язне мовлення під час  складання розповіді про продукти харчування; учити дітей ліпити вареники  пластичним способом, використовуючи прийоми скочування, вдавлювання, загинання, защипування; розвивати дрібну моторику рук; виховувати повагу до українських традицій, почуття національної гідності та гордості; формувати навички економного господарювання, виховувати працьовитість.

Матеріали: муляжи овочів (морква, буряк, капуста, цибуля, картопля) та фруктів (яблуко, слива, груша), фартухи та ковпаки кухара (за кількістю дітей),  дидактичний альбом «Українські страви», схема розповіді «Овочі. Фрукти»,  відварена картопля для вареників, готове тісто, аудіозапис музикального супроводу.        

Хід заняття

  • Вітаємо всіх на кухні «Майстер Шеф»! Кожна країна світу має свої кулінарні традиції . А в якій країни живемо ми з вами? (Україна). Тож сьогодні ми відкриваємо кулінарну школу української кухні.  Навчатися в ній можуть тільки справжні українці. Ви б хотіли навчатися в нашій кулінарній школі?  Тоді вам треба довести, що ви справжні українці і знаєте українські традиції та зможете відповісти на всі питання вікторини «Українськи традиції», а наші гості, ваші батьки,  будуть експертами «Майстер Шеф» та оцінюватимуть  ваші відповіді. (для оцінювання кожен експерт має знак «смайлік»)

Гра –вікторина  «Українськи традиції»

  1. Назвіть кольори українського прапора (Синій, жовтий).
  2. Що означають кольори українського прапора? (Синій – колір мирного неба, свободи, простору; жовтий – колір спілого колосся, хлібу, багатства, достатку).
  • Просимо експертів оцінити відповіді дітей?
  1. Чим за традицією українці зустрічають гостів? (Хлібом з сіллю)
  2. А чи знаєте ви, як про хліб говорить мудрий український народ  (Хліб – всьому голова. Без солі, без хліба нема  обіду. Хочеш їсти калачі – не сиди на пічці. )
  3. Що за продукт називають «українським  снікерсом». (Українське сало)
  •    Експерти, як ви вважаєте, чи наші діти справжні українці?

Але не тільки хлібом єдиним живе людина. Багато чого вирощували люди в саду та на городі. З цих продуктів готували різні страви.

Давайте пригадаємо віршик, який ми вчили за допомогою чудо-таблиці

 

 

На городі урожай -
Що захочеш, те збирай!
Огірки і помідори
І морквицю, і салат,
Цибулини і перчини
 

І капусти цілий ряд.
А в саду поспіли сливи.
Яблука і груші.
Ой, які ж вони красиві -
Покуштуймо дружно!

 

 

  • А які українськи страви можна приготувати з цих овочів та фруктів? (борщ, вінегрет, соління,  вареники, варення, компот)

Д/г «Борщ, вінегрет, компот» (діти розподіляються на три команди, кожна з команд відбирає з кошику  інгредієнти для своїх блюд)

  • Оцініть, експерти, чи справилися діти із завданням?

Для того щоб готувати страви потрібен посуд. На поличці ви бачите різні предмети посуду. З якого матеріалу робили український посуд? (глина, дерево) А чи відомі вам назви  цих предметів та для чого вони використовувалися

Д/г «Назви український посуд»

(глечик - зберігає напої майже як термос,  для молока, узвару.,

 горшик - необхідна річ для приготування різноманітних печень,

 кухлик, куманець – для зберігання напоїв,

 макитра -  для домашніх пиріжків та інших солодощів, для замішування тіста та перетирання маку,

ступка – дерев’яний посуд для подріблення,

горнятко –  чашка для напоїв,

таріль - екологічний керамічний посуд до столу. перетворює щоденну їжу на свято,

сільничка – дрібний посуд для сілі)

  • Оцінки експертів, будь ласка.

Справжні кухари повинні гарно розбиратися в продуктах з яких вони готують страви, тож пропаную вам пограти.

Гру «Таємна  скринька» (кожна дитина отримує скриньку, в якій лежить продукт, треба скласти про нього описову розповідь – загадку, інші діти відгадують про що йдеться)

  • Біла, дрібна, солона, схожа на цукор – сіль.
  • Біла, рідка, кислувато на смак, її роблять з молока – сметана.
  • Овальна, коричневого кольору, росте під землею, її можна варити, смажити, пекти - картопля.
  • Це овоч, гіркий, золотавого кольору, хто його розрізає, той сльози проливає - цибуля.
  • Біле, сипуче, схоже на крейду, якщо до нього додати води, воно стає ліпким – борошно.
  • Овальної форми, зовні тверде та біле,  внутрішні рідке та жовте, його дає нам куриця.
  • Жовта, прозора її роблять з соняшника та наливають у пляшку – олія.
  • Жовте, коли холодне – тверде, коли тепле – м’яке, коли гаряче – рідке,  його роблять з молока,  ми їмо його  майже кожного ранку на сніданок – вершкове масло.
  • Молодці! Які чудові загадки складали та майже всі розгадали. Що скажуть наші експерти, чи можна приймати цих дітлахів у школу «Майстер Шеф» Тож отримуйте фартухи «Майстер Шеф».
  • Сьогодні у нашій школі ми будемо готувати страву з тих продуктів, про які ви загадки загадували. Давайте перерахуємо, що в нас є (картопля, вершкове масло, борошно, сіль, яйце, цибуля, олія, сметана). Як ви вважаєте, яку українську страву можна приготувати з цих продуктів? А щоб вам трішки підказати, послухайте вірш-загадку

Місили, місили. Ліпили, ліпили

А тоді – хіп, Та в окріп, та в масло і сметану.

Що це за страва? (вареники)

  • Хто з вас знає, як готують вареники. (Діти розповідають). 
  • Тож почнемо готувати, а наші експерти нам допоможуть.  Приєднуйтеся, будь ласка, до дітей.
  • А яке першочергове правило кухарів?  - Треба все робити чистими руками! Тож йдемо мити руки!

(Поки «кухари» миють руки готуються столи для ліплення вареників)

 – Працювати ми будемо двома командами, а потім дізнаємося, чиї вареники смачніші. Ось в нас е готове тісто.

Діти та дорослі працюють під супровід українських пісень про вареники.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 березня 2019
Переглядів
4228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку