конспект заняття: "Виготовлення дельфіна з бісеру"

Про матеріал
конспект заняття з позашкільної освіти на тему: "Виготовлення дельфіна з бісеру"
Перегляд файлу

Тема: Виготовлення об’ємної іграшки з бісеру (дельфін)

Мета: навчити вихованців особливостям паралельного плетіння бісером на дроті; формувати практичні вміння та навички; розвивати вміння підбирати необхідну кольорову гамму для виробу, охайність у роботі; розвиток дрібної моторики;  розвиток комунікативної культури дитини та моральних почуттів; розвивати творчу уяву і фантазію; розвиток здатності сприймати та відчувати прекрасне;

Завдання: вивчити паралельне плетіння бісером, особливості плетіння на твердій основі.

Обладнання: бісер, дріт, схеми, ножиці.

 

Хід заняття

І. Організаційна частина

 Організаційний момент.

- Доброго дня, діти!

Діти, я хочу, щоб ви Не просто слухали, а чули!

Не просто дивились, а бачили.

Не просто відповідали, а міркували.

Дружно і плідно усі працювали!

«Успіх – це 1% везіння та 99% потіння» Едісон «Талант – крапля здібностей і море праці» Г.Тютюнник Якщо ви будете наполегливо працювати на занятті, виявляти активність і старання, то успіх обов'язково буде вашим супутником.

ІІ. Основна частина

  1.                   Мотивація навчальної діяльності

 На сьогоднішньому занятті ми виготовимо із бісеру дельфіна. Але спершу я вас познайомлю з історією бісеру та розповім основні техніки плетіння.

 Сама назва "бісер" походить від арабського "буєра" або "бусер". Так називали маленькі намистинки з непрозорого матового скла, що виготовлялися в Єгипті. Дослівно «бусер» перекладається як «фальшиві перли».

Історія бісеру невідривно пов'язана з історією скла. Виготовляти скляні предмети стародавня людина навчилася ще IV тисячолітті до нашої ери. Згодом він удосконалював свою майстерність, і в ІІ тисячолітті до нашої ери став виплавляти прозоре скло, а в І тисячолітті нашої ери - кольорове. До цього часу вже робили невеликі предмети для будинку, а намистини ставали дедалі дрібнішими.

Бісероплетіння — один з видів декоративно-прикладного мистецтва, який став хобі ще багато років тому. До наших днів дійшли роботи з бісеру з Давнього Єгипту. І багато сучасних технік бісероплетіння запозичені у єгиптян. Зараз вони так само допомагають умільцям створювати справжні шедеври.

Нанизування — це технологія бісероплетіння, в якій бісер нанизується на один кінець нитки або дроту, який бере участь в роботі. Другий же її кінець вважається вільним. Дуже часто нанизування стає основою для більш складних технік, але іноді саме з його допомогою створюють ланцюжки, кулони та інші аксесуари з бісеру. Нанизування буває поздовжнім, поперечним, кутовим і круговим. Кожне з них вимагає певних навичок і в результаті створює свій візерунок.

ІІІ. Основна частина

Оголошення теми, мети заняття. Повідомлення по темі

Одну з таких розумних і прекрасних істот ми з вами виготовимо з бісеру і це буде дельфін.

Найпростіша техніка плетіння називається паралельне плетіння. Що стосується техніки плетіння, то потрібно чітко слідувати схемі і тоді проблем з плетінням не буде

image_6483441.JPG

Розгляньте схему, на ній показано кількість та колір бісеру, який потрібно нанизати на дріт.

Відрізаємо потрібну довжину дроту і починаємо нанизувати на неї бісер, затягуючи кожен ряд. Потім потрібно щільно підтягти весь бісер на дроті і продовжити набирати бісер, пропускаючи один кінець дроту назустріч іншого кінця. Якщо пропустити цей етап, то плетіння вийде дуже вільним. І в кінцевому виробі може виглядати не дуже красиво.

Якщо якісь ряди трохи деформуються, то слід поправити бісеринки руками, надати рядам потрібну форму.

Фізкультхвилинка

Бісер ми в руках тримали,

Втому рученьки пізнали,

Треба трошки відпочити,

Та роботу закінчити.

Руки вгору, руки вниз,

Навкруг себе обернись,

 Руки вгору, руки в боки

Та пройди чотири кроки.

IV. Заключна частина.

Використання методу «Не закінчене речення»

  • Закінчіть мої речення:

«Сьогодні на занятті ми виготовляли…..»

«Сьогодні ми працювали в техніці…….»

«Мені найбільше запам’яталося про…..»

Прибирання робочого місця.

 

 

 

docx
Додано
10 січня 2023
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку