ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор ДНЗ «БЦПТО»
_____________В.Д.Гищук
„____” ______________ 20__р.
ПЛАН УРОКУ виробничого навчання гр. № _П15__ на „_14 ” ___вересня__ 2015р.
підтема: Тримання гребінця і робота ножицями. ___________________________________________
2. Мета уроку Ознайомити учнів з прийомами володіння інструментом, сформувати вміння та навички тримання гребінця і роботи ножицями. Розвивати увагу, мислення, пам’ять, творчі здібності. Виховувати бережливе ставлення до інструментів, любов до професії, культури праці.__ _____________________________________________________________________________________
3. Матеріально-технічна база Майстерня, перукарські інструменти: гребінці, ножиці.__________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Хід уроку (елементи уроку) __________________________________________________________
І. Організаційна частина:
1. Підготовка майстра до роботи план уроку, розгорнутий план конспекту, підготовка робочого місця майстра.__________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
2. Перевірка учнів на наявність, перевірка зовнішнього вигляду, наявність інструментів для_ заняття.________________________________________________________________________
ІІ. Ввідний інструктаж:
1. Повідомлення теми і мети уроку: Засвоєння прийомів володіння інструментом. Тримання гребінця і робота ножицями.______________________________________________________
2. Повторення вивченого матеріалу ________________________________________________
а) Які категорії перукарень ви знаєте?_______________________________________________
б) Чим характеризується вища категорія перукарень?__________________________________
в) Які групи перукарських приміщень ви знаєте?_____________________________________ г) Чим відрізняється перукарня від салону?__________________________________________
3. Пояснення нового матеріалу Залежно від операцій користуються п’ятьма основними та трьома допоміжними прийомами тримання гребінця. Основні прийоми:________________________ 1) гребінець тримають за обушок зубцями вниз, великий палець і мізинець із внутрішнього боку гребінця, вказівний, середній, підмізинний – із зовнішнього; _________________________________
2) гребінець у лівій руці, зубцями вгору, великий палець на обушку, вказівний – на зубцях, інші пальці підтримують гребінець зовні (тушування волосся);___________________________________
3) гребінець у лівій руці, зубцями вниз, великий палець із внутрішнього боку гребінця, вказівний – із зовнішнього (тушування, вичісування волосся);__________________________________________
4) неробоче положення. Гребінець тримають у лівій руці, зубцями в долоню, великий палець_____ притискає його до долоні;_______________________________________________________________
5) взаємодія гребінця та ножиць під час стрижки. Гребінець і ножиці у правій руці, кільце ножиць на підмізинному пальці, великий палець притискає гребінець до ножиць, зубці гребінця спрямовані до пальців.____________________________________________________________________________
Прийоми тримання ножиць:____________________________________________________________
1) основний робочий; ножиці тримають у правій руці, великий палець фіксує нижнє кільце, підмізинний – верхнє, вказівний та середній пальці охоплюють верхній важіль ножиць. Якщо є підсилювач, на ньому знаходиться мізинець. Положення ножиць – горизонтальне;_______________
2) положення пальців аналогічне, але долоня повернута догори, кінці ножиць спрямовані донизу. Положення ножиць вертикальне, під кутом;_______________________________________________
3) неробочий – ножиці знімають з великого пальця, утримують у долоні іншими пальцями. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Показати прийоми роботи і послідовність виконання завдання (обробки), правила т/б Допоміжні прийоми тримання гребінця: 1) гребінець у правій руці зубцями вниз, великий палець із внутрішнього боку гребінця, усі інші – зовні (розчісування волосся);__________________________
2) гребінець зубцями в долоню у лівій руці, мізинець притискає гребінець до долоні (накручування волосся);_____________________________________________________________________________
3) гребінець у правій руці зубцями від себе, великий палець притискає гребінець до кулака.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
5. Закріплення нового матеріалу (запитання та показ прийомів)_______________________________
1) Скільки існує прийомів тримання гребінця?_____________________________________________
2) Назвіть основні прийоми тримання гребінця.____________________________________________
3) Які допоміжні прийоми тримання гребінця ви знаєте?_____________________________________
4) Які прийоми тримання ножиць ви знаєте?_______________________________________________
_____________________________________________________________________________________
6. Видача завдань учням Відпрацювати основні та допоміжні прийоми тримання гребінця, ножиць.______________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
ІІІ. Поточний інструктаж, самостійна робота учнів Учні самостійно відпрацьовують прийоми тримання перукарських інструментів на своїх робочих місцях.________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Обхід робочих місць з метою: Перевірки самостійної роботи учнів, її якості, активності дітей.____
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заключний інструктаж Для якісного виконання стрижки важливо засвоїти узгоджені прийоми тримання ножиць і гребінця, тому від цілеспрямованості учнів, їх наполегливості та бажання, залежить швидкість та якість оволодіння цими прийомами.__________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Аналіз виконаних робіт Аналіз уважності та активності учнів, обговорення помилок, які були___ допущені учнями, виставлення оцінок.____________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Домашнє завдання Вивчення нового матеріалу, засвоєння та відпрацювання прийомів тримання гребінця та ножиць.____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Майстер в/н П.Ю. Данченко
Старший майстер В.І. Жигула
Заст.директора з НВР О.М.Мрига