Конспект заняття з водного туризму "Організація страховки на воді"

Про матеріал
Мета заняття: ознайомлення вихованців з видами страховки на воді. Навчання організації страховки на воді, елементам надання першої медичної допомоги при потопленні. Розвивати практичні навики страхування на воді – з берега, з води. Виховувати колективізм, взаємодопомогу, злагодженість у діях.
Перегляд файлу

 

Тема: Організація страховки на воді

Мета заняття: ознайомлення вихованців з видами страховки на воді. Навчання організації страховки на воді, елементам надання першої медичної допомоги при потопленні. Розвивати практичні навики страхування на воді – з берега, з води. Виховувати колективізм, взаємодопомогу, злагодженість у діях.

Обладнання: катамаран 4-х містний, чотири весла, чотири рятувальні жилети, чальний кінець, рятувальний кінець, реп шнури, карабіни, верхні обв’язки туристських систем.

 

Хід заняття

Опорні поняття: стратегія, водний похід, страховка на воді, страхування з води, страхування з берега, «живець», рятувальний кінець, кінець Александрова, рятувальний жилет

       1. Організаційний момент.

Перевірка присутніх вихованців на занятті. Проведення інструктажу з техніки безпеки

        2. Ввідна бесіда.

Повторення пройденого матеріалу.

  • Спорядження для водного походу;
  • Особисте спорядження водника;
  • Контрольно-рятувальні загони та служби.
  1. Повідомлення теми.

Тема заняття звучить: «Організація страховки на воді».

  1. Пояснення нового матеріалу

Сьогодні ми з вами говоритимемо про те, як ми можемо забезпечити свою безпеку на воді, а також спробувати себе у ролі рятівників та потопаючих.

Спочатку розглянемо випадок такий, де ви виступаєте як у ролі потопаючого так і рятівника – самостраховка. Головний принцип – спасіння потопаючих – справа самих потопаючих. Ви боретеся за виживання сам, усі решта видів страхування – лише корисне доповнення.

Розглянемо та проаналізуємо ваші дії до перевороту.

Якщо ви йдете на катамарані, не лінуйтеся під час стапелю зробити по всьому периметру катамаранних балонів обв’язку з репшнура діаметром 5 – 6 мм з жорстким кріпленням до балона  (рами) через кожні 0,7 – 1 м. з таким розрахунком, щоб ця мотузка опинилася над водою після перевороту (враховуючи завантаження катамарана).

Зупинимося та проаналізуємо дії потопаючого після перевороту

При перевороті намагайтеся потрапити всередину катамарана. Хоча зазвичай це можуть зробити лише гребці одного балона.  Чотиримісний катамаран  назад перевернути майже неможливо. Двомісний катамаран можна, якщо є на це час. Після того, як ви випірнули, швидко оцініть ситуацію: пливти на берег чи залазити на катамаран. У 90% випадків найкраще рішення – швидко схопити обв’язку катамарана і підтягнувшись по ній до судна, залізти всередину. Виберетеся на раму, буде час оцінити ситуацію і вирішити, як діяти далі. Тільки перебирайте руками обв’язку та вилазьте на раму обережно. Якщо вас у цю мить кине в бочку, краще схопитися за обв’язку міцніше і перечекати, інакше вас може відірвати від катамарана.  Катамаран краще за рятувальний жилет, не поспішайте його залишати тільки тому, що вам довелося затримати подих. Для двомісних катамаранів це правильно на 100%. Не бійтеся добре затягнутих упорів, попередньо потренуйтеся швидко  вилазити з них. Однак бувають випадки, коли від катамарана краще відірватися. Якщо ви не втримали обв’язки чи вас від неї відірвало, тоді – самосплав. Пам’ятайте, де стоїть страховка і куди в цьому порозі потрапляти не   слід (гірше, якщо це каскад). Потренуйтеся на заняттях вдома плавати з веслом.

Як же ми можемо врятувати нашого товариша, що тоне, за допомогою яких пристроїв.

Рятувальні кінці

Досить надійний спосіб для того, щоб витягнути з води  тих, хто перевернувся (за умови, якщо людина у свідомості).

По-перше, коли ви випірнете з-під перевернутого катамарана чи з великої бочки, вам потрібен час, щоб зорієнтуватися. І якщо рятувальний кінець вам кинули раніше, то користі від нього ніякої – ви вже пропливли мимо.  Через це потрібно ретельно підбирати місця для страхування.

По-друге, не створюйте проблем людині, яка вже тримається на рятувальному кінці. Потрібно прорахувати, куди її приб’є течією.

По-третє, ставте рятувальні кінці послідовно. Кинута мотузка, по можливості, не повинна заважати наступній.  Інакше плавець просто заплутається в мотузках.

 Четверте, потрапити точно в пловця рятувальним кінцем часто досить тяжко. В такій ситуації допоможуть кінці з плаваючою мотузкою, таким чином шанси попасти в ціль значно збільшуються.

Один з найбільш надійних прийомів страховки – страховка на «живця». В цьому випадку ми можемо врятувати і ту людину, яка вже втратила сили чи, навіть,свідомість. У даному випадку на допомогу товаришу стрибає у воду учасник, що стоїть на страховці. Вказаний водник також повинен бути забезпечений рятувальним жилетом, захисним шоломом та прив’язаним до рятувального кінця.

Інший випадок – страховочний  катамаран. Переваги такої страховки очевидні. Однак  катамаран потрібно на місце страховки доставити.  У катамаранній групі для страховки краще вибрати двомісний катамаран – його і обнести легше, і здувати за необхідності можна.

Страховка може бути організована і за допомогою тандему катамаранів. Це відбувається зазвичай у тих випадках, коли один катамаран йде простішим шляхом. За умов сплаву без огляду по відносно простих ділянках  річок ІІІ-ІV категорій складності катамаранну групу доцільно поділити на тандеми (зв’язки), що стежать один за одним.

П Е Р Е Р В А

Відпрацювання елементів страховки на воді.

Кидання рятувального кінця на влучність.

А тепер розглянемо варіанти, і визначимо чи варто за умови перевороту залишати катамаран.

Отже, залишати катамаран чи ні?

Судно залишати майже завжди не слід, потрібно лише  перестрахуватися у двох випадках. По-перше, від можливості опинитися між катамараном та каменем при навалі. Для цього  потрібно як можна швидше опинитися всередині катамарану, на рамі. По-друге,  намагатися не бути змитим з перевернутого судна – у такому випадку сплав знову перетвориться на самосплав. Тому, якщо не можливо одразу оцінити ситуацію, краще триматися обв’язки, дістатися середини та вибратися на раму.

Чим потужніший струмінь, тим більшої ваги повинно бути сплавне судно, тим більшою буде його інертність.

Коли ж слід катамаран залишити? Якщо перед вами поріг, потім плесо, потім знову початок потужного та довгого каскаду порогів. Обирайте: чи відносно безпечно вийти на берег, чи піти з катамараном в каскад.

 Повторення правил надання першої медичної допомоги при потопленні:

1. Перша долікарська допомога здійснюється на місці протягом 1-5 хвилин оточуючими при виявленні постраждалого;

2. Найбільш результативною допомогою постраждалому під час потоплення є штучне дихання (з рота до рота) (з рота до носу) і закритий масаж серця, які проводяться у наступній послідовності:

- Швидко вивільнити дихальні шляхи постраждалого від води;

- Очистити рот та ніс від пуску та сторонніх частин, використовуючи палець, який попередньо обгортають носовим  платком чи чистою тканиною;

- Голову постраждалого повертають убік;

- Для видалення води з верхніх дихальних шляхів постраждалого перевертають на живіт і піднявши роблять удар між лопатками;

- Для видалення води із легенів та шлунку, постраждалого необхідно покласти грудною клітиною на зігнуте коліно людини, що надає допомогу і підтримуючи лоб постраждалого надавлюють між лопатками.

3. Після цього слід приступити до вентиляції легенів:

- Постраждалого кладуть на тверду поверхню, йому слід за прокинути голову та виту гнити уперед нижню частину щелепи;

- Швидко вивільнити від одягу, що здавлює грудну клітку, шию та тулуб;

- Впевнитися, що язик постраждалого не заважає диханню;

- Зробивши глибокий вдих, роблять видих до легенів постраждалого через його рот, закриваючи ніс пальцями;

- Далі надавлюють на грудну клітину постраждалого;

- Такі дії виконують послідовно через кожні 2-3 секунди;

4.Найбільш часті помилки при вентиляції легенів постраждалого:

- Не розігнуте положення голови постраждалого (повітря, що вдувається постраждалому надходить не до легенів а до шлунку);

- Мала кількість повітря, що вдувається (для постраждалих дітей може бути велика);

- Багато часу витрачено на підготовку до штучного дихання;

- Недостатня сила надавлювання при закритому масажі серця.

  1. Підведення підсумків

 

Використана література:

1. Водний туризм / Личак І., Хоменко П. – Біла Церква, 2008, 154 с.

2. Кодыш Э.Н., Константинов Ю.С., Кузнецов Ю.А. Туристские слёты и соревнования. М.: Профиздат, 1984.

3.Програма гуртка. Водний туризм / Личак І., – Біла Церква, 2009.

4.Спортивний туризм. Привила змагань. Федерація спортивного туризму України. Київ, 2001.

 

.

1

 

doc
Додав(-ла)
Личак Ірина
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку