Конспект заняття за темою: "Практична робота з виготовлення квітів ружі, мальви, півонії"

Про матеріал
Конспект заняття "Практична робота з виготовлення квітів ружі,мальви та півонії" це шосте заняття збірки конспектів теми "Об'ємні композиції з квітів", що розроблена для проведення занять у гуртках декоративно - ужиткового напрямку
Перегляд файлу

  Заняття № 6 у розділі  ІV. Тема: «Об’ємні композиції із квітів».

 

 Тема заняття.  Практична робота з виготовлення квітів ружі, мальви, півонії

  Мета заняття:

навчальна: збагатити знання вихованців про технології роботи з тканиною з виготовлення квітів

                   навчити вихованців виготовляти квіти ружі, мальви, півонії ;

 виховна: любов до рідного краю, спадщини предків, пошани до народних традицій, виховання національно-патріотичне, естетичне, громадянське, екологічне, трудове

розвивальна: розвиток пізнавального інтересу
  Завдання заняття.

Методи:

  • словесні (розповідь, бесіда, пояснення, лекція, інструктаж тощо);
  • наочні (демонстрація зразків);
  • практичні (практична робота)

Рівні повідомлення навчального матеріалу:

 - інформаційно-операційний;

 Методи виховання: переконання, емоційний вплив, стимулювання.

Тип заняття формування практичних вмінь та навичок 

Форма заняття:   фронтальне

Обладнання:    підготована тканина (креп-сатин, шифон, трикотаж, шовк, хб), зразки квітів, зразки інструментів, дріт мідний, алюмінієвий, пасатижі, праска, подушка, ножиці, олівець, лекала, бісер жовтого кольору.

Хід заняття   

Час

Зміст

Обладнання

5 хв.

1. Організаційна частина.

Кер.гур: Привітайте гостей, що до нас завітали.
                 Хочу чути, чого б ви усім побажали.
Діти: Всім присутнім здоров’я ми зичимо і добра.
Кер.гур :  А тепер до роботи приступати пора.

Керівник гуртка відмічає відсутніх
 

 

 

 

Журнал обліку роботи гуртка

3 хв.

ІІ. Вступна частина

Кер.гур:  На попередніх заняттях ми вже почали практичну роботу над нашими віночками. Вже зробили ромашку та мак, деревій та вишню, любисток, волошку, незабудку

 

10 хв.

ІІІ Актуалізація опірних знань

Фронтальне опитування:

  1. Яке значення мають квіти у житті українського народу?
  2. Що таке український віночок? Які найголовніші його складові частини?
  3. Чи мають значення вік дівчини, для якої плететься віночок?
  4. Хто сплітав для дівчини перший вінок?
  5. Скільки різновидів квітів мало бути у дорослому вінку?
  6. Які основні квіти використовувалися для віночка? Що вони означали?
  7. Скільки різновидів вінків визначають вчені?
  8. Чим відрізняються вінки?
  9. Що, крім квітів, могло бути вплетене у вінки?
  10.  Які основні кольори стрічок використовували у плетінні вінків? Що вони позначали?
  11. Які матеріали та інструменти необхідні для виготовлення квітів?
  12. Яка методика виготовлення найпростішої квітки?
  13. Які вимоги безпеки слід дотримуватися під час роботи з інструментами?
  14. Які квіти ми вже навчилися виготовляти?
  15. Що символізує квіти деревію у дівочому вінку?
  16. Що символізують квіти яблуні та вишні?
  17. У якому віці дівчині вплітали у вінок деревій та яблуню?
  18. Що символізують квіти маку та ромашки у дівочому вінку?
  19. Що символізують квіти волошки, любистку, незабудки?

 

 

 

 

 

 

 

20 хв

ІV Засвоєння нових знань, умінь навичок

Як ви пам’ятаєте, основною квіткою українського вінка є  яка? Вірно, деревій. Ми вже з’ясували, що у віночку також були і квіти вишні та яблуні, маку та ромашки, волошки та любистку, незабудки

А сьогодні ми познайомимося з ще з 3 квітами.

   Ружа, мальва та півонія символізують в оздобі українських дівчат віру, надію та любов. Про них також складено в народі легенду.
 Кажуть, що колись були три сестри, і звали їх саме Ружа, Мальва та Півонія. Славилися ці дівчата своєю вродою, але ще найбільше — добротою і чудодійним цілительством, бо рятували людей від багатьох хвороб. Якось довідались про це злі сили і вирішили згубити дівчат. Перетворили вони одного Злого Духа на гарного воїна та підіслали його до сестер. Удаючи із себе пораненого, постукався він уночі до хати та й питається, чи тут дівчата-красуні живуть, що людей лікують?
«Тут»,— відповіла Ружа, найстарша сестра.
«То впустіть мене до хати»,— каже воїн.
Відчинили двері дівчата, допомогли пораненому, загоїли його рани, втамували біль.
«А хто ти будеш?» — питає його Мальва.
«Той, хто на бранному полі найсміливіший та найжорстокіший».
«А чи зробив ти що-небудь доброго людям?»
«Ні» — каже Злий Дух.
«То і наша допомога не буде тобі на користь!» — вигукнула Півонія.
Розлютився гість, дмухнув смертю на дівчат — гадав він, що навіки зітре з лиця землі людську надію, віру та безкорисну любов. Але, на диво, не впали мертвими дівчата, а перетворилися на гарні цілющі квіти.
З тих пір ще більше шанують люди ружу, мальву та півонію, прикрашають ними свої подвір'я: мальву саджають під вікном, півонію — біля криниці, а ружу — у садку, ближче до сонця.

Багато існує легенд про ружу про мальву та півонії і у інших народів.

Я пропоную зараз розділитися на 3 групи за вашим вибором та ознайомитися самостійно з цими легендами та розповісти їх іншим:

Легенда про розу – І група

Греки считали розу даром богов. По словам Анакреона, роза родилась из белоснежной пены, покрывавшей тело Афродиты, когда богиня любви вышла из моря. Увидев этот цветок, очарованные боги обрызгали его нектаром, который и придал ему чудный аромат.

Жрицы Афродиты украсили белыми розами алтарь храма и сад. Цветок оставался белым до тех пор, пока Афродита не узнала о том, что ее возлюбленного Адониса смертельно ранил вепрь. Богиня, устремившись в рощу Пифона, где находился ее любимый, бежала по розам, не обращая внимания на их шипы, которые ранили ей ноги до крови. Капли божественной крови падали на розы, превращая их из белых в ярко-красные.

Легенда про мальву – ІІ група

Однажды в лесу заблудился охотник. Бродил среди деревьев он очень долго, устал и сел на камень у воды — отдохнуть. Он был печален. Мысли его были тоскливы и грустны: «Одинокий я человек… Никого у меня нет. И не только в лесу, но и в жизни. И ждет меня теперь смерть в одиночестве, в лесу. Никем не буду я найден, никто не придет мне на помощь. Да ведь и некому приходить. Как удивительно быстро пролетела жизнь, а ведь я так и не понял, зачем я здесь? И так нелепо умереть…» И вдруг между деревьев мелькнул чей-то силуэт — красивая высокая девушка помахала ему своим платком. Охотник встал, готовый подойти к ней, но кто-то дотронулся до его руки. Оборачивается охотник, а там стоит старуха. Страшная, иссохшая, в старом, но дорогом наряде. Говорит она охотнику: «Чего ты грустишь, охотник? Гони тоску прочь! Есть тут не далеко место непростое, волшебное — как ступит туда твоя нога, так вся грусть и уйдет! Но самому тебе туда никак не добраться, а я тебя отведу. Я живу там недалече, все тропки дано изведала. Только ты меня через реку перенеси — я-то совсем старая стала, не пройду, течением снесет!..» Охотник бабкиным россказням не поверил, да жалко ему ее стало — посадил старушку на плечи и понес. А она кряхтит да кашляет — сейчас возьмет да и развалится! Тяжело было нести ее охотнику. Да жалко старую, никуда не денешься. Идут они, вдруг опять кто-то платочком из-за дерева машет. Охотник не останавливается, ступает в ледяную воду. Ступил — и вдруг стало ему легко и хорошо. Идет дальше — и с каждым шагом все лучше ему становится! И чудно ему как-то стало — платочек мерещиться и светиться — манит. Охотник идет по воде, и уже ничего кроме платка того не видит. Вышел он на берег, стоит, а перед ним высокая мальва растет. Старуха исчезла куда-то, будто растворилась в воздухе! А вместо нее обняла охотника красная девица, в которую влюбился он безоглядно. И стал охотник жить счастливее всех счастливых, на жизнь жаловался, а только радовался, и лесных жителей убивать перестал. Вот так волшебная мальва указала охотнику его счастливый путь.

Легенда про півонію ІІІ група

Богиня Флора, собираясь в путешествие, решила на время своего отсутствия выбрать помощника. Для этого она собрала совет, пригласив представителей всех цветов. Цветы пришли вовремя, только роза опаздывала. Но, когда она появилась, присутствующие были поражены ее великолепием и стали уговаривать остаться помощницей Флоры. Лишь один пион возражал, так как считал, что он превосходит розу по всем качествам. Он пыжился, надувался, чтобы перещеголять розу если не красотой и запахом, то хотя бы величиной. Всех поразила несказанная дерзость его, и цветы избрали розу помощницей Флоры. Тогда пион стал громко протестовать и так расшумелся, что Флора не выдержала: - Гордый, глупый цветок! - сказала она. - Оставайся за свое самодовольство всегда таким толстым и надувшимся, как сейчас. И пусть ни одна бабочка не коснется тебя поцелуем, ни одна пчела не возьмет из твоего венчика меду, ни одна девушка не приколет тебя к своей груди! Говорят, что только тогда пион покраснел от стыда, отсюда и поговорка: "Покраснел, как пион".

   . Фізкультхвилинка

Прокидаються квітки,

Розпускають пелюстки.

Вітерець подув тихенько,

Пелюстки гойднув легенько.

Сутеніє, і квітки

Закривають пелюстки.

Тихо засинають,

Голівками гойдають.

 

 Ось такі у нас сьогодні головні героїні – ружа, мальва, півонія.

Всі ці квіти як ви уже здогадалися чимось схожі. У них пишні квіти, складні. Складаються квіти з великої кількості пелюсток – півонії та рози, а також махрові мальви. Цвіт може бути у кожної з них від білої до бордової, рожеві, червоні, тільки півонії не бувають жовті.

Ми з вами сьогодні розділимося на 3 групи кожна з яких буде виготовляти одну з квіток на занятті а домашнім завданням буде виготовлення 2 інших квіточок.

 Для квітів візьмемо тканину рожеву, красну, бордову, білу, жовту за вибором.   Для виготовлення квіток нам ще знадобиться мідний тонкий дріт, лекала квітів,   зелений папір, ножиці,  бульки,  клей ПВА, електроплитка, папір відповідного до квітки кольору.

Але спочатку давайте повторимо, які правила безпеки слід дотримувати щоб наше заняття принесло нам тільки користь?

Гра: Що можна а що ні?

Діти по черзі ставлять запитання один одному з правил безпеки під час роботи з колючими та ріжучими предметами та відповідають на ці запитання.

А зараз я розповім вам  технологію виготовлення цих квіток.

Квіти ружі складні

. Вони робляться з різних за формою та розміром пелюстків у кількості 12 штук.  

 1. Беремо лекала квіток, за допомогою олівця переносимо це зображення на підготовану тканину.

2. За допомогою ножиців вирізаємо це зображення.   Для віночка нам потрібно буде не менше 3 квіток. Тому врізуємо 36 деталей з тканини.

 3. За допомогою бульки ми гофруємо  пелюстки ружі з виворітної сторони з боків пелюсток, або закручуємо на спицю. З лицевої сторони гофруємо середину маленькою булькою Спочатку нагріваємо на електроплитці бульку, а потім на подушечці кладемо деталь з тканини та натискаємо гарячим інструментом. 

 4. З вати ми робимо довгу середину та намотуємо на неї папір жовтого кольору

  5. Кріпимо пелюстки за допомогою нитки, намотуючи її на середину. Кожний ряд ниток промащуємо клеєм ПВА 

6. Нарізаємо гофрований папір стрічками та обмотуємо чашечку, яка утворилася з місця закріплення ниток пелюсток та дріт серцевини за допомогою клею ПВА

 Ось таким чином отримаємо перші квіти ружі для нашого віночка.

А зараз складна квітка – півонія. Більша частина успіху у роботі над цією квіткою залежить від кроїння складових вінчика.

1. Одна квітка це – 10 вінчиків: №1- вінчик у формі кола;

        №2. – 1 вінчик має 4 пелюстки

        №3. –  3 мають 24 пелюстки

        №4 -  3 мають 44 пелюстки

        №5 – 1 має 60 пелюсток

За допомогою ножиців вирізуємо 10 вінчиків у формі кола. 2 вінчики складаємо в 4 рази та робимо вирізування за заданою формою.

3 вінчики складаємо у 4 рази та розділяємо сегмент на 6 частин з них вирізуємо пелюстки не прорізуючи до кінця. На пелюстках робимо нерівні вирізи.

3 вінчики складаємо у 4 рази та робимо 11 частин з сегменту та також формуємо з них пелюстки з нерівними кінцями

1 вінчик складаємо у 4 рази та робимо з нього 15 пелюсток з нерівними краями.

2. Гофрування проводимо різцями від центру до кінця кожної пелюстки з виворотної сторони Кінці пелюсток гофруємо бульками з виворотної сторони.

Центр гофруємо також булькою з лицевої сторони.

3. Збір квітки потребує багато часу та витримки:

3.1. Робимо тичинку за допомогою вати та клею.

3.2. Одягаємо на тичинку вінчик № 5 та цупко прижимаємо тичинку, щоб її не було видно.

3.3. Даємо висохнути.

3.4.після просушки промащуємо цю квітку до середини вінчика клеєм та надягаємо наступний шар -  вінчик № 5

3.5. Наступні вінчики № 4 також одягаються з промащенням клею у 1 см вінчика попереднього.

3.6.Вінчики № 3,2,1 одягаються у зазначеному порядку. Кожен шар має добре просохнути.

3.7. Сушимо квітку вниз головою на дроті.

3.8. Коли квітка висохне приклеюємо підклейку зеленого кольору

4. Дріт обмотуємо зеленим папером

 А зараз ще одна квітка – мальва.

Квіти у цієї рослини великі у діаметрі   8 см. Тому потрібно їх робити дуже охайно та ретельно.

1. Вирізуємо за допомогою ножиців 6 пелюсток за найбільшою викройкою пелюстки ружі на обраній тканині.

2. Гофруємо пелюстки як гофрували пелюстки маку.

3. Серединка у мальви досить велика, жовтого кольору, тому ми виготовляємо її наступним чином:

- беремо вату та накручуємо її разом з клеєм ПВА на дріт;

- дріт закручуємо , фіксуючи вату;

- обмащуємо кульку фарбованою у жовтий колір манку

  4 Під час зборки квітки, остання тримається головкою вниз.

5 Знизу робимо підклейку зеленого кольору.

 Ось таким чином виготовляються ще 3 різновиди квіток нашого вінка.

 

Відео ряд

 

 

 

 

 

 

Інформаційне повідомлення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відеоряд

225 хв.

ІV Формування вмінь та навичок.

А зараз за допомогою підказок у вигляді таблиць – методичних карт кожна з груп має виконати свою квітку . Ми на занятті зробимо по 1 квітки ружі, мальви, півонії, а вдома ви доробите інші, яких не вистачає для нашого вінка. У нас має бути 3 ружі, 2 півонії, 2 мальви.

Фронтальне опитування

  1. Що нового ви для себе сьогодні узнали?
  2. Яка методика виготовлення нових складних квіток?
  3. Що найбільше сподобалося під час нашого заняття?

Методична картка

2 хв

V Домашнє завдання

Зробити 3 квітки ружі, та 2 півонії, 2 мальви

Підготувати тканину для виготовлення шишок хміль жовто-зеленого кольору, безсмертник жовтого, рожевого,білого, бордо кольорів,   принести дріт, зелений гофрований папір, клей ПВА,  жовті нитки

 

3 хв.

VІ Підведення підсумків

Ми сьогодні багато попрацювали. Виготовили свої квіти ружі, мальви, півонії, незабудки для нашого вінка. Ознайомилися з притчами про квіти та значенням їх у вінках Наступного разу ми приступимо до практичної роботи з виготовлення квітів півонії, ружі, мальви.

Список літератури

  1. Блінов І.І. Штучні квіти. Практичний посібник. СПб.: Егос, Тріада, 1996. 96 с., Іл.
  2. Малахова Є. Виготовлення штучних квітів. Серія «Навчальний курс». Ростов н / Д: Фенікс, 2000. 320 с.
  3. Демешко Є. Рослини в інтер'єрі. Мн.: Харвест, 1997. 496 с.
  4. Основи квітництва з елементами фітодизайну / під. ред. Б.М. Міркіна. Вид-е Сібайське ін-ту Башдержуніверситет. Уфа, 2000. - 117 с.
  5. Козенкіна Є.А. Квіти з тканини. - М.: Легпроімздат, 1990.
  6. Маракаї О.А. Перший букет. Захоплююча енциклопедія про квіти / художник В.Х. Янаєв. - Ярославль: Академія розвитку, 1999. - 224 с .., мул.
  7. Евстрагова Л.М. Декоративні квіти з тканини. Обробка. Догляд. Забарвлення. Аплікація. Батік. - М.: Ексмо, 2005. - 176 с., Илл. (Серія «Академія майстерності»)
  8. Федотова М.В. Квіти з ткані.2001.

9. Котова Т. Стильные штучки из кожи и ткани. М.: Аст-Пресс, 2006.

10 Панакина Д. Е. Искусственные цветы в декоре одежды. Ростов н/Д: Феникс, 2006.

11. Сухорукова Е. П., Чечулинская Л. Г. Искусство делать цветы. М.: Изд-во коммунального хоз-ва РСФСР, 1962.

12. Гликина Н.А. Изысканные букеты и цветочные композиции для украшения одежды и интерьера/Н.А.Гликина. – М.: АСТ;СПб.:Сова, 2007. – 112с.:ил., 16 л.ил. – (в подарок)

               http://wiking-litera.ucoz.ru/publ/skazka/romashka/4-1-0-290

: http://maistr.ru/sunduchok-znaharja/recepti-celiteley/tsvetyi-romashki#ixzz22meNUVwc

http://lesfleurs.ucoz.ru/forum/58-782-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічна картка по виготовленню квітки «Ружа»

1. На підготовану тканину за допомогою ручки та лекала нанесіть контур квітки

33

2. За допомогою ножиців вирізуємо необхідну кількість деталей. Гофруємо гарячою булькою зі зворотного боку. Маленькі пелюстки по центру та на вузькому краю.

3. Великі пелюстки по бокам та центру .

 

 

 

 

4. Центр гофруємо на правому боці . Для основи стебла та серединки беремо мідний дріт та шматок вати.

 

 

 

5.  Обмотуємо дріт ватою та робимо кульку . Ватну кульку змащуємо клеєм та обертаємо гофрованим папером, фіксуємо рожевими нитками.

6. Навколо серединки примотуємо найменші пелюстки, спочатку 2, фіксуємо рожевими нитками

7. Навколо серединки примотуємо найменші пелюстки, спочатку 2, фіксуємо рожевими нитками. Потім ще 2, а потім і інші пелюстки накладаючи їх у шаховому порядку .

8. Низ квітки промащуємо клеєм та обмотуємо зеленим папером.

Технологічна картка по виготовленню квітки «Півонія»

1. На підготовану тканину за допомогою ручки та лекала нанесіть контур квітки

2. Вирізуємо 13 кіл: 10 з креп-сатину, та 3 з органзи

  1. Складаємо у 4 рази коло з органзи та робимо пелюстки як на ромашку за сегментами, обрізаючи краї. Краї робимо нерівні, для придання натуральності.

  1. Також робимо з 7 колами з креп-сатину. 2 кола з кількістю пелюсток не менш 32; 2 кола з кількістю пелюсток 24 ; 2 кола з кількістю пелюсток 12; 1 коло з кількістю пелюсток 16. 2 кола з кількістю пелюсток – 4

6. Гофруємо за допомогою великої гарячої бульки. Великі пелюстки по черзі з виворотної сторони та середину з лицевої сторони.

7. Гофруємо за допомогою  гарячого ножа від центру до країв по кожній з пелюсток на зворотному боці Середину гофрують за допомогою гарячої бульки з лицевої сторони.

  1.                  Гофруємо за допомогою  гарячої бульки тоненькі пелюстки по краям на зворотному боці. Середину гофрують за допомогою гарячої бульки з лицевої сторони

9. .  Обмотуємо дріт ватою та робимо кульку . Ватну кульку змащуємо клеєм та обертаємо гофрованим папером, фіксуємо рожевими нитками

10. Паперову середину змащуємо клеєм ПВА та одягаємо вінчик з органзи, через отвір зроблений по середині вінчика. Даємо висохнути. Послідовно приклеюємо вінчики з найбільшою кількістю пелюсток, чергуючи їх з вінчиками з органзи.  Кожний з шарів змащуємо клеєм та даємо висохнути.

11. Кожний з шарів змащуємо клеєм та даємо висохнути. Порядок формування квітки показано на фото.

 

 

12.  Низ квітки промащуємо клеєм та обмотуємо зеленим папером

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічна картка по виготовленню квітки «мальва»

1. На підготовану тканину за допомогою ручки та лекала нанесіть контур квітки

 

 

2. За допомогою ножиців вирізуємо 3 деталі. Розрізаємо по центру Гофруємо гарячою булькою зі зворотного боку.

 

 

3.Обмотуємо дріт ватою та робимо кульку . Ватну кульку змащуємо клеєм та обертаємо гофрованим папером, фіксуємо рожевими нитками

4. Серединку змащуємо клеєм та занурюємо у манку. Даємо висохнути та робимо це ще раз.

5. Пелюстки кріпимо за допомогою нитки та клею ПВА накладаючи одну на одну по колу.

 

 

6.Основу квітки змащуємо клеєм та обгортаємо широкою стрічкою паперу. Даємо висохнути.

7. Знову намащуємо низ квітки клеєм та обмотуємо стебло та чашечку зеленою гофрованою паперовою стрічкою.

doc
Додано
8 січня 2018
Переглядів
2180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку