Консультація на тему "Як навчити диину безпечній поведінці"

Про матеріал
В наш час можна подивитися в Інтернеті безліч роликів про те, що діти, всупереч усім наукам і повчанням, нехтують правилами безпеки. Так що ж робити і бітькам, і педагогам, щоб на дитину не чатувало лихо?
Перегляд файлу

                                 Поради батькам і педагогам:

                   ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ БЕЗПЕЦІ

Укладач – Фурдуй Вікторія Володимирівна

       Навчити дитину безпеці - завдання непросте. Але робити це потрібно з найменших років. Адже формується культура безпеки на все життя. Звичайно, найголовніше при цьому - власний приклад батьків. Їх безпечна поведінка, дотримання правил, турбота, підтримка і захист.

Як навчити дитину безпеці?

      Кожному віку потрібен свій підхід. Для малюків - гра кращий спосіб пізнання світу. Згодяться казки, казкові герої, чию поведінку обов'язково потрібно обговорювати з малюком, мультики. Можна дати доторкнутися до теплої кружки або праски пальчиком - навчити, що таке «гаряче». Мало просто забороняти і говорити «не можна»,  потрібно пояснювати чому.

     Школярам  - моделювати шлях зі школи додому, різні ситуації. Програти за ролями, що буде робити ваша дитина, якщо ... Підліткам - давати потрібну літературу для роздумів, життєві приклади і звернення до авторитетів.

     Навіть дорослій людині для того, щоб освіжити в пам'яті будь які знання,  необхідно повертатися до них приблизно через півроку. Тому тему безпеки потрібно повторювати з дітьми регулярно

Так як  навчити безпеці дитину?

     Маленька дитина залишилася сама без нагляду. На 10 хвилин або на 1,5 години - ймовірність біди практично однакова. Рятувальникам з практики відомі випадки, коли мама виходила на подвір'я розвісити білизну, і цих кількох хвилин було достатньо, щоб дитина підпалила півметра підлоги і отримала смертельну дозу чадного газу. Статистика говорить про те, що вік найбільшого ризику - до 5-6 років, коли малюк ще не розуміє всіх наслідків.

      Звичайно, на 100% від біди застрахуватися ніхто не може. Але мами і тата, бабусі і дідусі, старші брати і сестри можуть навчити малюків, як себе вести. Для початку потрібно пам'ятати, що маленькі діти, якщо щось сталося чи вони стали винуватцями вогню, найчастіше лякаються і ховаються. Вони бояться розповісти дорослим, що накоїли. Не вміючи діяти і не розуміючи небезпеку диму, малюки рятуються від вогню під ліжками, в шафах.

      В першу чергу поясніть дітям, що ігри з сірниками, грубкою, розетками можуть призвести до пожежі, яка зробить боляче. Краща форма подачі інформації для них - це гра. Пограйте з ним в «Що робимо якщо? ..» Чи не привертаючи зайвої уваги до самих витівок, потренуйте дитину в першу чергу повідомляти дорослим і залишати приміщення, де щось трапилося. Не читайте дитині нотацій. Просто розмовляйте з нею, наводьте приклади і програвайте різні ситуації. Знайте, що заборона скоріше дасть стимул дитині спробувати під час вашої відсутності те, що не можна, тому говорити про безпеку з дітьми потрібно в довірчій манері, ні в якому разі не погрожувати і не залякувати. При спілкуванні уникайте вживання негативної частки «не». Обговорюйте з дитиною, які  відбуваються ситуації - на вулиці, в домашній обстановці, по дорозі в дитячий садок. Коментуйте, чому потрібно діяти так, а не інакше і хто чинить неправильно. Періодично повертайтеся до цих тем. Навіть дорослій людині рекомендують повторення кожні півроку.

       Кращий спосіб навчити дітей правилам пожежної безпеки - власний приклад. Якщо тато каже, що не можна гратися із сірниками, але при цьому сам чиркає запальничкою або кидає недопалки, то ефекту навряд чи можна добитися. Якщо мама каже не топити піч відкритою, але сама забуває закрити дверцята топкового отвору - дитина запам'ятає дію. Кращий спосіб зробити життя дітей безпечним - самим правильно користуватися електроприладами, пічним опаленням, бути обережними з вогнем і цьому вчити дітей. Крім того, не залишайте в доступності для малюків сірники, запальнички, інші небезпечні предмети.

     Шановні батьки! Мами-тата, бабусі-дідусі, старші брати і сестри! Не залишайте маленьких дітей вдома самих, навчайте їх правильно  діяти в надзвичайних ситуаціях.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шиян Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
477
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку