Консультація Поради для батьків з вибудовування конструктивних взаємин з дітьми в багатодітних сім'ях.

Про матеріал
Шановні батьки! Вам випало величезне щастя- багатодітна родина. А чи завжди ви використовуєте всі можливості такої родини? А чи приділяєте Ви увагу кожній дитині і,одночасно, всім?
Перегляд файлу

Поради для батьків з вибудовування конструктивних взаємин з дітьми в багатодітних сім'ях.

 

Підготувала Фурдуй В.В.

Шановні батьки! Вам випало величезне щастя- багатодітна родина. А чи завжди ви використовуєте всі можливості такої родини?

1. Виділіть час перед сном. Посидьте всією сім'єю гуртом, поговоріть, розкажіть казку, заспівайте пісеньку.

     2. Проведіть з кожною дитиною окремо хоча б кілька хвилин.

      3. Покладіть молодших, поцілуйте кожного і, побажавши їм доброї ночі, приділіть увагу старшим.

     4. Побажайте добрих снів кожній дитині окремо, підійдіть до кожного з них, нахиліться і скажіть на вушко добрі слова, покладіть під подушку уявний подарунок.

5. Протягом вихідного дня дайте кожній дитині індивідуальний час. Якщо діти ревнують або сваряться через час, проведений з вами, - складіть розклад, в якому буде чітко обумовлено час, яке кожна дитина проведе з вами. Розклад має висіти на видному місці.

     6. Крім сімейних прогулянок, раз в тиждень вийдіть на прогулянку з одним з дітей - заздалегідь обговоріть з дітьми черговість цих індивідуальних прогулянок.

    7. Критикуйте кожну дитини за проступки наодинці.

8. Твердо забороніть старшим дітям карати молодших - дисциплінувати можуть тільки батьки. Дуже важливо, щоб це рішення походило цілком від дорослих, а було прийнято самими дітьми. Можна навіть організувати сімейні збори і обговорити ситуацію, разом розробити правила і закони. Взявши участь в обговоренні того чи іншого рішення, діти з більшою охотою будуть дотримуватися його. Покарання порушнику закону краще теж придумати всім разом - тоді дітям буде не так образливо його отримати, а питання несправедливості навіть не виникне (це ж їх самостійне рішення!). Покарання має відповідати віку дитини, бути цілком умовним.

9. Допомога старших дітей в догляді за молодшими неоціненна! Дякуйте і хваліть за неї старших дітей - тільки навчите їх дати вам знати, коли догляд за молодшими стане їм в тягар. Будьте готові прийти на зміну.

     10. Стежте за тим, щоб у дітей була впевненість, що з ними поводяться по справедливості. Саме, тому часто з вуст дітей звучить фраза: «Це нечесно!» Треба пояснювати дітям, що «по-чесному це не завжди порівну, по-чесному - це коли поважають потреби кожної людини і йдуть назустріч його потребам».

11. Не втомлюйтеся хвалити і дякувати дітей. Вони чекають вашого схвалення! Похвала повинна бути висловлена ​​цілеспрямовано і грамотно, вона повинна потрапляти точно в ціль. Похвала (як і покарання) слід тут же за вчинком, описує в простих словах конкретну дію. Будьте пильні, розподіляючи похвалу, - брати і сестри ревниво стежать за тим, кого скільки разів і за що похвалили, відчайдушно переживають, якщо їх обійшли добрим словом.

12. Обов'язково відпочивайте від батьківських обов'язків. Щасливі ті батьки, які не тільки з вдячністю приймають той набір унікальних якостей, з якими дитина прийшла в світ, але і спокійно направляють розвиток дитини так, щоб кожна його якість знайшла свій позитивний розвиток. Адже, впертість може стати завзятістю і прагненням до досягнення мети. Зухвалість - сміливістю. Нерішучість - вдумливим ставленням до людей, подій.

 

Успіхів Вам!

docx
Додано
19 березня 2019
Переглядів
498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку