Контроль знань з теми "Харчові та енергетичні потреби людини"

Про матеріал

Завдання для поточного та тематичного контролю знань створені у відповідності до чинної програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. До уроку "Харчові та енергетичні потреби людини" теми "Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини" розроблені:

- завдання тестового контролю, де із запропонованих двох, трьох, чотирьох варіантів відповідей потрібно вибрати один правильний;

- завдання тестового контролю, де із запропонованих варіантів відповідей вибрати декілька правильних;

- завдання встановити відповідність;

- завдання встановити послідовність;

- вставити пропущені слова;

- біологічний диктант;

- проблемне запитання;

- завдання "Лови помилку".

Добірка призначена для вчителів біології загальноосвітніх навчальних закладів.

Перегляд файлу

Тема: Харчові та енергетичні потреби людини

Тестовий контроль

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть один правильний:

  1.          Вкажіть, як називаються сукупність процесів біосинтезу в організмі

 А  асиміляція Б  дисиміляція

  1. Вкажіть організми, що здатні утворювати органічні речовини з неорганічних

 А  автотрофи Б  гетеротрофи

  1. Вкажіть організм, який має гетеротрофний тип живлення

 А  павук Б  кульбаба В  тополя

  1. Вкажіть речовини, які належать до органічних

 А  білки Б  вода В  мінеральні речовини

  1. Вкажіть, скільки енергії утворюється при повному окисненні 1 граму жирів

 А  15,7 кДж Б  37,7 кДж В  38,9 кДж Г  46,7 кДж

  1. Вкажіть продукти, які містять найбільшу кількість білків

 А  м’ясо Б  овочі В  хліб Г  фрукти

  1. Вкажіть, як називається врівноваженість процесів утворення та віддачі тепла в організмі

 А  метаболізм Б  гомеостаз В  терморегуляція Г  потовиділення

  1. Вкажіть продукти, що мають найбільший вміст аскорбінової кислоти (вітамін С)

 А  фрукти Б  хліб В  м’ясо Г  молоко

Вставте пропущені слова:

  1. Поживні речовини забезпечують організм _____________________. До них належать: ____________, ___________ та ____________.

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть декілька правильних:

  1.     Вкажіть правильні твердження, що стосуються води

 А  універсальний розчинник

 Б  відкладається про запас

 В  утворюється при розщепленні жирів

 Г  бере участь в терморегуляції

 Д  синтезується самостійно організмом

 Е  має великий запас енергії

Завдання на встановлення відповідності:

11. Встановіть відповідність між речовинами та їх функціями

Речовини

Функції

1

білки

А

основне джерело енергії

2

жири

Б

резервна

3

вуглеводи

В

підтримують сольовий баланс

4

мінеральні речовини

г

скоротлива

Завдання на встановлення послідовності:

  1. Встановіть послідовність змін вмісту води в людському організмі від народження до старечого віку

 А  55%

 Б  60%

 В  80%

 Г  70%

Біологічний диктант

Правильні твердження позначте знаком  + , неправильні знаком  –:

  1. Відповідність якості та кількості їжі потребам організму називають збалансованим харчуванням.
  2. Кількість витраченої організмом енергії залежить лише від виконуваної роботи.
  3. В стані спокою організм не витрачає енергію.
  4. Під час розрахунку норм харчування враховують енергетичну цінність їжі.
  5. Дотримання енергетичного балансу – важливий принцип раціонального харчування.
  6. Для правильного обміну речовин організму необхідні вітаміни.
  7. Назву вітаміни запропонував давньогрецький лікар Гіппократ.
  8. Нестачу в організмі вітамінів називають авітамінозом.
  9. Вітаміни поділяють на дві групи: водорозчинні та жиророзчинні.
  10. Вітаміни швидко розкладаються і більшість не відкладається про запас.

Проблемне запитання

Дитина грудного віку вживає молоко і каші кожні 3-4 години; підліток споживає їжу 3-4 рази на день і надає перевагу м’ясним стравам, людина похилого віку їсть малими порціями 2-3 рази на добу. Як пояснити відмінності харчового раціону в людей різного віку.

Лови помилку

Харчування, коли кількість і якість їжі відповідають потребам організму, називають збалансованим або раціональним. Енергетичні витрати організму визначають за найменшою кількістю їжі, яка необхідна для підтримання життєдіяльності у спокої. Знаючи, яка кількість енергії вивільняється при розщеплені 1 г білків, жирів і води можна розрахувати добовий раціон людини. Добовий раціон – це та кількість їжі, яку людині треба спожити, щоб відновити енергетичні витрати. Важливими компонентами для організму є також вітаміни. За відсутності вітамінів виникає захворювання – гіповітаміноз.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Антонець Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Логвиненко Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Mudrak Galyna
    Гарний матеріал. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Баюрко Наталія Василівна
    Логічно продуманий, методично грамотно структурований урок!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5.  Liudmyla
    Логічно та цілісно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лисак Артем
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Ваколюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8.  Vita
    Чітко сформовані запитання!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Некрасова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
doc
Додано
29 березня 2018
Переглядів
1657
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку