Завдання для поточного та тематичного контролю знань створені у відповідності до чинної програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. До уроку "Харчові та енергетичні потреби людини" теми "Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини" розроблені:
- завдання тестового контролю, де із запропонованих двох, трьох, чотирьох варіантів відповідей потрібно вибрати один правильний;
- завдання тестового контролю, де із запропонованих варіантів відповідей вибрати декілька правильних;
- завдання встановити відповідність;
- завдання встановити послідовність;
- вставити пропущені слова;
- біологічний диктант;
- проблемне запитання;
- завдання "Лови помилку".
Добірка призначена для вчителів біології загальноосвітніх навчальних закладів.
Тема: Харчові та енергетичні потреби людини
Тестовий контроль
Із запропонованих варіантів відповідей виберіть один правильний:
А асиміляція Б дисиміляція
А автотрофи Б гетеротрофи
А павук Б кульбаба В тополя
А білки Б вода В мінеральні речовини
А 15,7 кДж Б 37,7 кДж В 38,9 кДж Г 46,7 кДж
А м’ясо Б овочі В хліб Г фрукти
А метаболізм Б гомеостаз В терморегуляція Г потовиділення
А фрукти Б хліб В м’ясо Г молоко
Вставте пропущені слова:
Із запропонованих варіантів відповідей виберіть декілька правильних:
А універсальний розчинник
Б відкладається про запас
В утворюється при розщепленні жирів
Г бере участь в терморегуляції
Д синтезується самостійно організмом
Е має великий запас енергії
Завдання на встановлення відповідності:
11. Встановіть відповідність між речовинами та їх функціями
Речовини |
Функції |
||
1 |
білки |
А |
основне джерело енергії |
2 |
жири |
Б |
резервна |
3 |
вуглеводи |
В |
підтримують сольовий баланс |
4 |
мінеральні речовини |
г |
скоротлива |
Завдання на встановлення послідовності:
А 55%
Б 60%
В 80%
Г 70%
Біологічний диктант
Правильні твердження позначте знаком + , неправильні знаком –:
Проблемне запитання
Дитина грудного віку вживає молоко і каші кожні 3-4 години; підліток споживає їжу 3-4 рази на день і надає перевагу м’ясним стравам, людина похилого віку їсть малими порціями 2-3 рази на добу. Як пояснити відмінності харчового раціону в людей різного віку.
Лови помилку
Харчування, коли кількість і якість їжі відповідають потребам організму, називають збалансованим або раціональним. Енергетичні витрати організму визначають за найменшою кількістю їжі, яка необхідна для підтримання життєдіяльності у спокої. Знаючи, яка кількість енергії вивільняється при розщеплені 1 г білків, жирів і води можна розрахувати добовий раціон людини. Добовий раціон – це та кількість їжі, яку людині треба спожити, щоб відновити енергетичні витрати. Важливими компонентами для організму є також вітаміни. За відсутності вітамінів виникає захворювання – гіповітаміноз.