8 клас
Контрольна робота № 2
Фізична складова здоров’я
Перший варіант
І рівень
Виберіть одну правильну відповідь.
а) сколіоз; б) гастрит; в) кіфоз; г) тонзиліт.
2. Авітамінози – це:
а) глибокі порушення обміну речовин, викликані тривалою відсутністю в їжі вітамінів; б) незначні порушення обміну речовин, викликані тривалою відсутністю в їжі вітамінів; в) порушення білкового обміну; г) порушення вуглеводного обміну.
3. Сила – це: а) здатність людини виконувати рухи з максимальною амплітудою; б) здатність людини долати зовнішній опір за рахунок активності м’язів; в) здатність людини протистояти втомі.
4. Фізична якість людини – це а) індивідуальні особливості, які стосуються успішності виконання будь-якої діяльності; б) сукупність її біологічних і психологічних властивостей, фізичну готовність здійснювати активні рухові дії; в) здатність людини долати зовнішній опір за рахунок активності м’язів.
5. Велика кількість дієт є універсальними і допомагають: а) всім; б) тільки хворим на гастрит; в) тільки окремій людині.
6. У разі отруєння грибами слід: а) негайно звернутися за медичною допомогою; б) промити шлунок; в) пити велику кількість рідини; г) випити молока.
ІІ рівень
І. Запишіть назву поняття:
1. Витривалість – це ...............................................................................................
2. Практичні методики сприяння здоров’ю – це ..................................................
ІІ. Знайдіть кілька правильних відповідей:
а) дотримуватися дієти; б) не порушувати правил кулінарної обробки продуктів; в) мити руки; г) дотримуватися правил зберігання продуктів.
2. Показники фізичного здорвя – це:
а) індекс маси тіла; б) частота серцевих скорочень; в) взаємовідносини
з друзями; г) частота дихання; д) гнучкість; е) вік людини.
а) мухи; б) термічна обробка продуктів; в) будні руки; г) охолодження продуктів; д) сальмонела; е) продукти куплені на стихійних ринках;
ж) хвороботворні мікроорганізми.
ІІІ рівень
Добавки, що зберігають свіжість |
|
Призначені для того, щоб довгий час зберігати продукти придатними до вживання. Вони містять речовини, які вбивають мікроби або не дають їм розмножуватися. |
Поживні добавки |
Їх додають до масел і до пакувальних матеріалів, щоб запобігти згіркненню масла |
|
Консерванти |
Включають жири, вуглеводи, білки та клітковину, а також |
Харчові добавки |
|
Натуральні (виготовлені з природної сировини) |
?
|
ІV. Рівень.
8 клас
Контрольна робота № 2
Фізична складова здоров’я
Другий варіант
І рівень
Виберіть одну правильну відповідь.
а) 36 год.; б) тиждень; в) два дні; місяць.
2. Спільною складовою всіх оздоровчих систем харчування є:
а) обов’язкове споживання яблук; б) відповідність енергетичної цінності їжі енергетичним витратам організму; в) вживання тільки рослинної їжі; г) вживання переважно тваринної їжі.
3. До складу їжі в найбільшій кількості повинні входити : а) жири; б) білки; в) вуглеводи; г) вітаміни.
4. Відзначте спільні складові всіх оздоровчих систем: а) правильний режим праці та відпочинку, щоденна рухова активність; б) купання зимою в ополонці; в) відвідування парильні; г) голодування.
5. Гнучкість – це: а) здатність людини виконувати рухові завдання за короткий період навчання; б) здатність людини виконувати рухи з максимальною амплітудою; в) здатність людини долати зовнішній опір за рахунок активності м’язів.
6. Треба змінити весь раціон харчування на овочі та фрукти: а) це буде корисним для організму; б) фрукти та овочі є корисними тільки у разі повноцінного харчування, коли є їжа різноманітною і включає м’ясо, рибу, молоко, масло та інші продукти; в) до овочів та фруктів потрібно додати морську капусту і все буде в нормі.
ІІ рівень
І. запишіть назву поняття:
1. Спритність – це .............................................................................................
ІІ. Знайдіть кілка правильних відповідей:
а) цукровий діабет; б) грип; в) ожиріння; г) СНІД; д) виразка шлунка; е) дистрофія.
2. Складові фізичної форми:
а) загальна витривалість; б) гарна статура;
в) м’язова витривалість; г) сила; д) вік людини; е)спритність; ж) гнучкість; з) склад тіла.
3. Позначте елементи, які необхідно використовувати в індивідуальній оздоровчій системі:
а) перебувати на свіжому повітрі; б) правильно підбирати продукти харчування; в) дотримуватися низькокалорійної дієти; г) не допускати конфліктних ситуацій; д) вживати тільки рослинну їжу; е) дотримуватися режиму праці та відпочинку; ж) повноцінно відпочивати; з)боротися із шкідливими звичками.
ІІІ рівень
Вуглеводи |
|
Входять до складу ферментів і впливають на проходження безлічі реакцій |
Білки |
Мають велику енргетичну цінність, з них утворюються частитни клітин, наприклад мембрами |
|
Жири |
Їхня кількість у раціоні в 4 рази перевищує кількість білків і жирів |
|
Вітаміни |
Складаються з амінокислот, виконують багато функцій, зокрема, ферментативну |
Загальні принципи раціонального харчування |
|
Помірність |
|
||
|
ІV рівень