Контрольна робота, 9 клас. "Світлові явища"

Про матеріал
Контрольна робота до теми "Світлові явища" містить завдання різного типу складності.
Перегляд файлу

Контрольна робота для учнів 9 класу

з теми «Світлові явища»

 

1 варіант

 

  1. Як називається точка, в якій перетинаються після заломлення в лінзі промені, що падали на лінзу паралельно головній оптичній осі? ( 1 бал)
  2. Кут падіння променя на плоске дзеркало 45о. Чому дорівнює кут відбивання ? ( 1 бал)
  3. Райдуга є прикладом розкладання білого сонячного світла у спектр. Між якими смугами райдуги розташована жовта смуга? ( 1 бал)
  4. Визначте фокусну відстань лінзи з оптичною силою 5 дптр. ( 1 бал)
  5. Предмет розташований на відстані 40 см від розсіювальної лінзи з фокусною відстанню  20 см. На якій відстані від лінзи знаходиться зображення предмета? (1,5 бали)
  6. Промінь падає на межу поділу середовищ повітря - рідина під кутом 450 і заломлюється під кутом 300. Яким є відносний показник заломлення рідини? (1,5 бали)
  7. Предмет розташований між фокусом і подвійним фокусом тонкої збиральної лінзи. Побудуйте зображення.  Яке зображення предмета ми отримаємо? (2 бали)
  8. Предмет висотою 4 см розміщений на відстані 40 см від лінзи, фокусна відстань якої  -20 см. Яка висота зображення цього предмета? Визначити оптичну силу лінзи. (3 бали)

 

 

2 варіант

 

  1. Як повинні падати на лінзу промені, щоб після заломлення в лінзі вони йшли паралельно головній оптичній осі? ( 1 бал)
  2. Яким є кут падіння на поверхню дзеркала, якщо кут відбиння промення 30о ?  ( 1 бал)
  3. Райдуга є прикладом розкладання білого сонячного світла у спектр. Між якими смугами райдуги розташована зелена смуга? (1 бал)
  4. Визначте оптичну силу лінзи з фокусною відстанню  20см. (1бал)
  5. Предмет розмістили на відстані 30 см від лінзи, фокусна відстань якої 20 см. На якій відстані від лінзи утвориться зображення предмета? (2 бали)
  6. Швидкість світла в середовищі 187000 км/с. Визначте абсолютний показник заломлення даного середовища: (2 бали)
  7. Предмет розташований за подвійним фокусом тонкої збиральної лінзи. Побудуйте зображення.  Яке зображення предмета ми отримаємо?
  8. Перед збиральною лінзою з фокусною відстанню 10 см знаходиться предмет висотою 20 см на відстані 30 см. Визначити  висоту зображення предмета та  оптичну силу лінзи.

(3 б.)

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Контрольні роботи
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку