1.(1 б) Денатурація білків — це руйнування структури:
а) первинної; б) вторинної; в) вторинної та третинної.
2. (1 б) Укажіть серед наведених сполук крохмаль:
а) C2H5 - OH; б) CH3 - CH2 – CH2 - COOH;
в) CH3 - COOC2H5 г) (C6H10O5)n.
3. (1 б) Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно
містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна; б) карбоксильна й гідроксильна;
в) аміно- й карбоксильна
4. (1 б) Вкажіть реактив, який дозволить визначити вміст крохмалю у білому хлібі:
а) натрій;
б) натрій йодит;
в) йод;
г) натрій гідроксид.
5. (1 б) Зазначте відповідність
А) моносахариди 1. целюлоза
Б) дисахариди 2. глюкоза
В) полісахариди 3. сахароза
6. (1 б) Охарактеризуйте первинну і третинну структури білка?
7. (1 б) Запишіть реакцію утворення целюлози в природі.
8. (1 б) Запишіть реакцію горіння сахарози.
9. (1 б) Здійснити перетворення:
СО2 → С12Н22О11→С6Н12О6→СО2
10. (1 б) Складіть можливі рівняння реакцій аміноетанової кислоти з поданими речовинами:
а) К; б) NH2 СН 2СООН; в) Na2СО3; г)С2Н5 COОН.
11. (2 б) Обчисліть масу деревини яку потрібно взяти, щоб одержати 650 кг глюкози. Відомо, що деревина на 45 % складається з целюлози.
1. (1 б) Денатурація білка відбувається під дією:
а) води; б) високої температури; в) металів.
2. (1 б) Укажіть серед наведених сполук амінооцтову кислоту:
а) CH3 - CH(NH2)- COOH; в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;
б) CH3 - CH2 - CH(OH)- COOH; г) CH2(NH2)- COOH.
3. (1 б) Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно
містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна; б) аміно- й карбоксильна;
в) карбоксильна й гідроксильна
4. (1 б) Вкажіть реактив, який дозволить визначити вміст крохмалю у картоплі:
а) натрій;
б) натрій йодит;
в) йод;
г) натрій гідроксид.
5. (1 б) Зазначте відповідність
А) моносахариди 1. сахароза
Б) дисахариди 2. крохмаль
В) полісахариди 3. глюкоза
6. (1 б) Охарактеризуйте вторинну і четвертинну структури білка?
7. (1 б) Запишіть реакцію утворення глюкози в природі.
8. (1 б) Запишіть реакцію горіння крохмалю.
9. (1 б) Здійснити перетворення:
СО2 →( С6Н10О5)n→С6Н12О6→СО2
10. (1 б) Складіть можливі рівняння реакцій аміноетанової кислоти з поданими речовинами:
а) Na; б) СН3СООН; в) СаСО3; г)С2Н5ОН.
11. (2 б) Обчисліть масу картоплі яку потрібно взяти, щоб одержати 520 кг глюкози. Відомо, що картопля на 65 % складається з крохмалю.