Практична робота "Виявлення органічних речовин в продуктах харчування"

Про матеріал
Навчитися виявляти крохмаль, жири, органічні кислоти і билки у харчових продуктах
Перегляд файлу

Практична робота

Тема «Виявлення органічних речовин в продуктах харчування»

Мета: Навчитися виявляти крохмаль, жири, органічні кислоти і билки у харчових продуктах.

Обладнання: штатив із пробірками; кетчуп; майонез; яблуко; лимон; глюкоза; етиловий спирт; спиртівка; борошно; варена ковбаса; варена картопля; відварений рис; фільтрувальний папір; купрум (ІІ) сульфат (CuSO4); розчин натрій гідроксиду (NaOH); спиртовий розчин йоду; пробіркотримач, товкачик; універсальний індикатор; молоко; мед; грецький горіх; насіння соняшника.

 

Хід роботи:

  • Переглянути відео-фрагмент за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=w0qrrHFPbF8

  • Опищіть спостереження;
  • Зробіть висновки
  • Дайте відповіді на запропоновані запитання.

Дослід №1. Виявлення крохмалю в продуктах харчування

 

№ Пробірки

Продукт

Забарвлення

Наявність

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

 

Спостереження: ________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Дослід №2. Виявлення глюкози у фруктах і меду.

 

Спостереження: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Дослід №3. Виявлення жиру в насінні рослин.

 

Спостереження: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Дослід №4. Виявлення органічних кислот.

 

Спостереження: ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

Дослід №5. Виявлення білка.

 

Спостереження: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Висновки _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Дайте відповіді на запитання:

  1. Які якісні реакції дозволяють виявити органічні речовини в продуктах харчування?
  2. Чи можна стверджувати, що запропоновані продукти харчування є якісними? Відповідь аргументуйте.
docx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
5 травня 2022
Переглядів
4822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку