Тематична контрольна робота
з біології
за темою «Хімічний склад клітини та біологічні молекули»
9 клас
Варіант 1
1.Назвіть найвищий рівень організації живих систем:
А) Організмовий В) Популяційно-видовий
Б) Біосферни Г) Екосистемний
2. Укажіть мікроелементи:
А) H, O, C, N, P, S, Na В)Fe, Cu, Zn, Mn, Co
Б) Au, Se, Hg, U, Ra Г) H, O, Fe, Zn, Au, Ra
3. Білки складаються з:
А) моносахаридів В) нуклеотидів
Б) амінокислот Г) ліпідів
4. Розмістіть вуглеводи в послідовності за кількістю атомів Карбону, які входять до складу молекули, від найменшої до найбільшої:
А) тріоза В) тетроза
Б) пентоза Г)гексози
5. Полісахаридом є:
А) сахароза В) крохмаль
Б) глюкоза Г) галактоза
6. Запасається в клітинах рослин:
А) хітин В) крохмаль
Б) глікоген Г) сало
7. Складовою багатьох жирів є:
А) трьохатомний спирт гліцерол В) спирт + моносахариди
+ жирні кислоти Г) одноатомний спирт + жири
Б) спирт етанол + жирні кислоти
8. Розшифруйте поняття «ДНК»:
А) рибонуклеїнова кислота В) аденозинтриортофосфатна кислота
Б) дезоксирибонуклеїнова кислота Г) гуанозинтриортофосфатна кислота
9. Пептидний зв’язок є характерною рисою:
А) білків В) нуклеотидів
Б) моносахаридів Г) ліпідів
10. Установіть відповідність між термінами й визначеннями.
1. Денатурація |
А) Високомолекулярні біополімери, мономерами яких є амінокислоти |
2. Жири |
Б) Процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків |
3. Білки |
В) Азотиста основа, яка входить до складу РНК |
4. Урацил |
Г) Найпоширеніший клас ліпідів |
|
Д) Біологічно активні речовини, які виробляються грибами, бактеріями та згубно впливають на мікроорганізми й ракові клітини |
11.Поясніть термін:
Біополімери-
12.Розв’яжіть задачі:
1.До складу білка входить 800 амінокислот. Визначте довжину гена, який кодує
синтез цього білка?
2. Добудуйте комплементарний ланцюг ДНК:
ГГГ-ЦАТ-ААЦ-ГЦТ.
Тематична контрольна робота
з біології
за темою «Хімічний склад клітини та біологічні молекули»
9 клас
Варіант 2
А) моносахариди В) азотиста основа
Б) амінокислота Г) ліпід
А) моносахаридів В) амінокислот
Б) нуклеотидів Г) ліпідів
А) гліцин В) фруктоза
Б) віск Г) лактоза
А) первинна В) третинна
Б) вторинна Г) четвертинна
А) сахароза В) крохмаль
Б) глюкоза Г) целюлоза
А) аденозинтрифосфат
Б) гуанозинтриофосфат
В) аденозиндіортофосфат
Г) аденозинмонортофосфат
А) створення структури клітин і організмів
Б) запасання поживних речовин
В) утворення нових молекул органічних речовин
Г) утворення енергії, яка використовується клітиною
8.Розмістіть вуглеводи в послідовності за кількістю атомів Карбону, які входять
до складу молекули, від найменшої до найбільшої:
А) тріоза В) тетроза
Б) пентоза Г) гексоза
9. Укажіть макроелементи:
А) H, O, C, N, P, S, Na В) Au, Se, Hg, U, Ra
Б) Fe, Cu, Zn, Mn, Co Г) H, O, Fe, Zn, Au, Ra
10.Установіть відповідність між термінами й визначеннями.
|
А) Процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків |
|
Б) Специфічні білки, які є каталізаторами біохімічних реакцій. |
|
В) подвоєння молекули ДНК |
|
Г) Органічна сполука, яка зберігає спадкову інформацію |
|
Д) Містять білок і ліпіди |
11.Поясніть термін:
Білки-
12. Розв’яжіть задачі:
1.Один з ланцюгів ДНК має відносну молекулярну масу 68310.Визначте
кількість амінокислотних – мономерів білка, закодованого цим ланцюгом ДНК.
2. Ланцюг ДНК має такий вигляд: ТАА-ЦАА-АГА-АЦА-ААА .Який вигляд
буде мати іРНК?