Контрольна робота "Нітрогеновмісні органічні сполуки"

Про матеріал
Контрольна робота "Нітрогеновмісні органічні сполуки" для учнів 10 класу (рівень стандарт)
Перегляд файлу

Контрольна робота №2

Нітрогеновмісні органічні сполуки

Варіант І

Рівень 1 (по 0,5 б., max 3 б.)

1. Мономерами білків є:

А) нуклеотиди   Б) амінокислоти   В) глюкоза   Г) аміни

2. Вкажіть формулу  ароматичного аміну:

А) 3 –NH –CH3       Б)  CH3-NH2      В) NH2CH2COOH       Г)C6H5NH2

3.Назвіть характеристичні групи, що зумовлюють подвійну функцію амінокислот:

 А)  -СООН і -NH2   Б) –OH   і  -COOH    В) –COOH і -NO2   Г ) –OH і -NH2

4. Укажіть речовину, яка  є рідиною за звичайних умов, її пари отруйні; використовується для виробництва барвників, лікарських препаратів:

 А) карбон (ІV) оксид   Б) амоніак  В) анілін   Г)  метанамін

 5. Внаслідок яких реакцій утворюються високомолекулярні сполуки?

 А) приєднання  Б) заміщення   В) полімеризації   Г) окиснення

 6. Вкажіть функціональну( характеристичну) групу  вторинних  амінів:

 А) –NH–    Б)-NO2      В) –CO-NH-      Г) -COOH

 

Рівень 2 (по 1,5 б., max 4,5 б.)

7.      Установіть відповідність між структурними формулами речовин і класами органічних сполук

Клас органічних сполук                                 Структурна формула

5А) амінокислота

Б) альдегід

В) естер

Г)  амін

 

 

 

  1. Встановіть відповідність між структурою білка та властивістю:

     1. первинна структура

А. характерна для білків, які мають кілька поліпептидних ланцюгів, об'єднання декількох глобул

     2. вторинна структура

Б. між карбоксильною групою та аміногрупою сусідніх витків спіралі виникають водневі зв'язки

     3. третинна структура

В. ланцюг з амінокислот,між якими виникають металічні зв'язки

     4. четвертинна структура

Г. підтримується слабкими дисульфідними зв'язками

 

Д. ланцюг з амінокислот,між якими виникають пептидні зв'язки

 

9. Встановіть відповідність між хімічною реакцією і візуальними ефектами

1. Взаємодія аніліну з HCl                                              

А. утворюється хелатний комплекс фіолетового кольору

2. Взаємодія аніліну з  бромом                                             

Б. утворюються ароматичні нітропохідні жовтого кольору

3. Біуретова реакція

В. розчин жовто-коричневого кольору

4. Ксантопротеїнова реакція

Г. утворюється білий, ледь жовтуватий осад

 

Д. утворюється наліт срібла на пробірці

 

Рівень 3 (2 бали)

  1. Напишіть формулу дипептиду, до складу якого входить гліцин (аміноетанова) і лейцин (2-аміно-4-метилпентанова кислота).

 

Рівень 4 (2,5 балів)

  1. Яку масу натрій гідроксиду треба взяти для нейтралізації 400 г 60% розчину аміноетанової кислоти?

 

Варіант ІІ

Рівень 1 (по 0,5 б., max 3 б.)

  1. Вкажіть  властивості амінокислот:

А) кислотні  Б) амфотерні   В) основні   Г) нейтральні

  1. Укажіть продукти згорання нітрогеновмісних сполук

А) СО2 і Н2О  Б) СО і Н2  В) СО2, Н2О, N2  Г) СО і N2

  1. Вкажіть  формулу аніліну :

      А) С6 Н6    Б) С6Н5 -NO2      В) C6H5Cl   Г) C6H5 -NH2

  1. Вкажіть функціональну (характеристичну) групу  первинних  амінів:

      А) –NH2    Б)-NO2      В) –CO-NH-      Г) -COOH

  1. Укажіть кількість амінокислот, які входять до складу білків:

      А) 100  Б) 22   В) 20   Г) 10

  1. Укажіть продукти гідролізу білків:

      А) вітаміни    Б) амінокислоти    В) вуглеводи;    Г) карбонові кислоти.

 

Рівень 2 (по 1,5 б., max 4,5 б.)

  1. Установіть відповідність між назвами та формулами речовин:

Назва речовини                                            Формула

                         1) Диметиламін;                                    А) CH3NH2;

     2) Етанамін;                                            Б) CH3CH2NH2;

 3) Метиламін;                                         В) CH3NHCH3;

 4) 2-амінопропанова кислота                Г) C6H5NH2;

                                                                  Д) CH3CH(NH2)COOH. 

  1. Встановіть відповідність між поняттями:

1) Денатурація              

А) руйнування первинної структури білка

2) Гідроліз білка                       

Б) руйнування четвертинної, вторинної і третинної структури білка

3) Ренатурація                

В) відновлення вторинної і третинної структури

4) Деструкція                

Г) розщеплення білків з утворенням амінокислот

 

  1. Встановіть відповідність між структурою білка та властивістю:

     1. первинна структура

А. підтримується слабкими дисульфідними зв'язками

     2. вторинна структура

Б. ланцюг з амінокислот,між якими виникають металічні зв'язки

     3. третинна структура

В. ланцюг з амінокислот,між якими виникають пептидні зв'язки

     4. четвертинна структура

Г. між карбоксильною групою та аміногрупою сусідніх витків спіралі виникають водневі зв'язки

 

Д. характерна для білків, які мають кілька поліпептидних ланцюгів, об'єднання декількох глобул

 

Рівень 3 (2 бали)

  1. Напишіть формулу дипептиду, до складу якого входить аланін (2-амінопропанова) і валін (2-аміно-3-метилбутанова кислота).

 

Рівень 4 (2,5 балів)

  1. Яку масу натрій гідроксиду треба взяти для нейтралізації 400 г 60% розчину аміноетанової кислоти?

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Контрольні роботи
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
1897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку