Урок 1. Початкові поняття. Короткі відомості з історії хімії.

Про матеріал
Розробка першого уроку в 7 класі в презентації. Початкові поняття хімії та короткі відомості з історії хімії. В розробці основна теорія, завдання для закріплення та домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Хімія — природнича наука. Речовини та їх перетворення у навколишньому світі. Короткі відомості з історії хімії.

Номер слайду 2

Пізнати: поняття про хімію, предмет вивчення хімії; основні етапи розвитку хімічних знань; найвидатніших хіміків та їхні внески в науку Навчитись: називати місце хімії серед наук про природу, пояснювати цілі й завдання хімії; наводити приклади речовин та їх перетворення у навколишньому світі; висловлювати судження про застосування хімічних знань та історію їхнього розвитку. Цілі уроку:

Номер слайду 3

Хімічні знання на уроках природознавстваречовина атоммолекулаелементипрості і складні речовинисуміші кисень явища Карбонорганічні та неорганічні речовини. Оксиген

Номер слайду 4

«Всі ми поєднуємо з хімічною наукою подальший прогрес у пізнанні світу, що нас оточує. І не може бути в наші дні спеціаліста, який міг би обійтися без знання хімії» М. М. Семенов, академік, лауреат Нобелівської премії

Номер слайду 5

Хімія це наука:яка належить до природничих;яка вивчає природу, весь навколишній світ;яка є експериментальною;яка вивчає різноманітні речовини і явища.

Номер слайду 6

Хімія – наука про речовини та їх перетворення. Вона вивчає склад, будову, властивості й застосування речовин, умови, за яких відбуваються перетворення.

Номер слайду 7

Оточують нас всюди мільйони речовин: Отруйні, неотруйні, солодкі та гіркі,Нейтральні, агресивні, тверді, газоподібні,Різнокольорові, прості та суперові. Всіх їх хімія вивчає, як з ними поводитись, навчає. Бо хто хімію не знає і не поважає, той на небезпеку себе наражає.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Столи й парти зроблені з дерева, покриті фарбою, лаком, склеєні столярним клеєм.

Номер слайду 10

На стінах — крейда, шпалери, що приховують вапно штукатурки і цеглу.

Номер слайду 11

У класі, ми знайдемо скло віконне і лампове, мідь і гуму електропроводів, порцеляну патронів, чорнило, фарби різних кольорів, пластмасу і поліетилен.

Номер слайду 12

Завдання— Спробуйте самі назвати предмети, що так чи інакше не пов’язані з хімією.

Номер слайду 13

У лісі, на вершині гір, на дні морському — усюди ви знайдете безліч хімічних речовин.

Номер слайду 14

Різних видів матерії можна нарахувати десятки мільйонів.

Номер слайду 15

Одних тільки коштовних каменів набереться на землі сотні.

Номер слайду 16

Барвників, природних і штучних, існує десятки тисяч.

Номер слайду 17

Завдання— Наведіть приклади розманітності властивостей речовин.

Номер слайду 18

А яка розмаїтість властивостей панує серед цієї безлічі хімічних речовин!Одна має неймовірну твердість, інша може бути розчавлена слабкою рукою дитини.

Номер слайду 19

В однієї речовини смак солодкий і ніжний, інша обпікає язик вогнем. Є речовини прозорі, блискучі, матові, брудно-сірі, сніжно-білі.

Номер слайду 20

Є речовини, які не замерзають і залишаються рідкими за температури -250 °С, а є й такі, що не плавляться і залишаються твердими навіть у вогні електродуги.

Номер слайду 21

А до іншої речовини досить доторкнутися, і від теплоти рук вона розлітається вщент, з полум’ям і вибухом.

Номер слайду 22

Завдання— Спробуйте запропонувати такі перетворення з навколишнього життя, що належать до хімічних.

Номер слайду 23

Хімія та перетворення в навколишньому світі:

Номер слайду 24

Походження слова «хімія»«Хем», означає «чорний», зміст назви — «єгипетська наука»від грецького «сік рослини», тож — це «мистецтво виділення соків» може означати «мистецтво металургії»

Номер слайду 25

Історичні етапи розвитку хімічних знань:1. Доалхімічний період – до ІІІ ст. н. е.барвники. Зброя, інструментибальзамування

Номер слайду 26

Історичні етапи розвитку хімічних знань:1. Доалхімічний період – до ІІІ ст. н. е.мідьзолотосріблобронзартуть

Номер слайду 27

Історичні етапи розвитку хімічних знань:1. Доалхімічний період – до ІІІ ст. н. е.порцелянасклокераміканафтапапір

Номер слайду 28

Історичні етапи розвитку хімічних знань:1. Доалхімічний період – до ІІІ ст. н. е. Левкіпп. Демокрит. Давньогрецькіфілософи

Номер слайду 29

Історичні етапи розвитку хімічних знань:2. Алхімічний період ІІІ – ХVІІ ст.)

Номер слайду 30

Історичні етапи розвитку хімічних знань: З. Період становлення хімії як науки ХVІІ —XIХ ст. Роберт Бойль (1627 – 1692)Георг Шталь (1660—1734)

Номер слайду 31

Історичні етапи розвитку хімічних знань: З. Період становлення хімії як науки ХVІІ —XIХ ст. Антуан Лавуазьє (1743—1794)Джон Дальтон (1766—1844)Михайло Ломоносов (1711—1765)

Номер слайду 32

Історичні етапи розвитку хімічних знань: З. Період становлення хімії як науки ХVІІ —XIХ ст. Амедео Авогадро (1776—1856)Жозеф Гей-Люссак (1778—1850)Якоб Берцеліус (1779—1848)

Номер слайду 33

Історичні етапи розвитку хімічних знань: З. Період становлення хімії як науки XVII—XIХ ст. Дмитро Менделєєв (1834—1907)Микола Бекетов (1826—1911)Олександр Бутлеров (1828—1886)ppt_x

Номер слайду 34

Історичні етапи розвитку хімічних знань: 4. Етап сучасної хімії XХ—XХІ ст.створення нових джерел енергіїстворення нових чистих і безпечних технологійкерування хімічними процесамистворення нових матеріалів. Завдання хімії

Номер слайду 35

Що вивчає наука хімія?Назвіть етапи розвитку хімічних знань. Який історичний етап розвитку хімічної науки вам запам’ятався найбільше? Поясніть, чому. Продовжить речення «Хімія. Яка вона?.....»Для чого вивчати хімію?Завдання. Підсумок. Дайте відповіді на питання:

Номер слайду 36

Людям яких професій потрібні хімічні знання?Еколог. Провізор. Біохіміклікаркухарфотограф

Номер слайду 37

Перукар. Лаборант. Фармацевт. Хімік-технолог агрономбудівельникветеринар

Номер слайду 38

Чи виконали ми на уроці всі вимоги до знань і умінь?Дізналися: поняття про хімію, предмет вивчення хімії; основні етапи розвитку хімічних знань; найвидатніших хіміків та їхні внески в науку Навчились: називати місце хімії серед наук про природу, пояснювати цілі й завдання хімії; наводити приклади речовин та їх перетворення у навколишньому світі; висловлювати судження про застосування хімічних знань та історію їхнього розвитку.

Номер слайду 39

Опрацювати опорний конспект. Приготувати повідомлення про вчених-хіміків. Підручник §1 П. Попель, Л. Крикля (2020 рік видання)Домашнє завдання

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
2 травня 2023
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку