Варіант І
1. Укажіть, наявність яких груп характерна для багатоатомних спиртів:
а) -OH; б) -NH2; в) -NH2, -OH; г) -COOH
2. Укажіть серед наведених сполук амінокислоту:
а) NH2 - CH2 - CH2 - COOH;
б) CH3 - COOC2H5;
в) CH3 - CH2- CH2 - COOH;
г) CH3 - NH2.
3. Вкажіть природний полімер, який міститься в усіх рослинах:
а) крохмаль; б) фруктоза; в) глюкоза; г) сахароза.
4. Для визначення глюкози використовують реакцію з:
а) купрум (ІІ) гідроксидом;
б) крохмалем;
в) гідрування;
г) горіння.
5. Функція жирів в організмі людини полягає:
а) у забезпеченні енергією;
б) у забезпечення живлення;
в) у зберіганні й реалізації генетичної інформації;
г) у перенесення кисню.
6. Вкажіть групу речовин, які належать до вуглеводів:
а) C2H4O2, С12Н22О11, (С6Н10О5)n;
б) С12Н22О11, C3H6O2, (С6Н10О5)n;
в) С2Н6, C2H6O, С2Н4О2;
г) С6Н12О6, C5H10O5, (С6Н10О5)n.
7. Вкажіть формулу органічного продукту реакції оцтової кислоти з кальцієм:
а) CH3СООСа;
б) НCOОСа;
в) (CH3СОО)2Са;
г) (CH3СОО)3Са.
8. Вкажіть назву речовини, яка допоможе відрізнити оцтову кислоту від етанолу:
а) купрум(ІІ) сульфат; б) лакмус; в) фенолфталеїн; г) калій оксид.
9. Вкажіть формулу продукту повного окиснення целюлози:
а) C6H10O5; б) C6H12O6; в) CO2; г) C.
10. Вкажіть формулу речовини, з якою реагує метан:
а) H2O; б) O2; в) КОН; г) HCl.
11. Жири – це сполуки, утворені:
а) оксидами і основами;
б) солями;
в) спиртами;
г) гліцеролом і вищими карбоновими кислотами.
12. Вкажіть назву функціональної групи оцтової кислоти:
а) карбоксильна; б) гідроксильна; в) альдегідна; г) карбонільна.
13. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
С2Н2 → С2Н4 → С2Н5ОН → СО2
14. Обчисліть масу сахарози і води в 110 г розчину з масовою часткою 40%.
15. Обчисліть об’єм водню (н.у.), який виділиться при взаємодії магнію кількістю речовини 0,75 моль із надлишком оцтової кислоти.
Варіант ІІ
1. Денатурація білків — це реакція:
а) розчинення білка;
б) руйнування структури білка;
в) гідролізу білка;
г) утворення білка.
2. Укажіть серед наведених сполук спирт:
а) C2H5 - OH; б) CH3 - CH2 - CH2 - COH; в) CH3 - COOC2H5; г) (C6H10O5)n.
3. Вкажіть речовини, які потрібно використати для якісного визначення етанової кислоти:
а) купрум(ІІ) нітрат;
б) купрум(ІІ) сульфат, натрій гідроксид;
в) лакмус;
г) фенолфталеїн.
4. Сахароза належить до :
а) моносахаридів; б) полісахаридів; в) дисахаридів; г) білків.
5. Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна;
б) карбоксильна й гідроксильна;
в) аміно- й карбоксильна;
г) аміно- й карбонільна.
6. Мило — це:
а) полімер; б) сіль; в) білок; г) жир.
7. Вкажіть формулу речовини, яку використовують для якісного виявлення крохмалю:
а) CuSO4; б) Cu(OH)2; в) спиртовий розчин йоду; г) спиртовий розчин КОН.
8. Вкажіть формулу алюміній етаноату:
а) (CH3СОO)2Al; б) (HСОO)3Al; в) (C2H5СОO)3Al; г) (CH3СОO)3Al.
9. Вкажіть молекулярну формулу гігроскопічної речовини, яка належить багатоатомних спиртів:
а) C2H6O; б) CH4O; в) C2H4O2; г) C3H8O3.
10. Вкажіть рядок формул речовин, які реагують з оцтовою кислотою:
а) CH3OН, NaOH, HCl;
б) NaCl, C2H5OН, Zn;
в) Mg, MgO, MgCl2;
г) K2O, KOH, K2CO3.
11. У молекулі ацетилену між атомами Карбону існує:
а) 1 одинарний зв’язок;
б) 1 подвійний зв’язок;
в) 2 подвійні зв’язки;
г) 1 потрійний зв'язок.
12. В результаті якого процесу виділяється енергія, необхідна для життєдіяльності організму:
а) гідроліз жирів; б) окиснення вуглеводів; в) гідрування жирів; г) фотосинтез.
13. Складіть рівняння реакцій за поданою схемою.
СН4→ С2Н2 →СО2 → С6Н12О6
14. Обчисліть масу оцтової кислоти і об’єм води, необхідні для приготування 300 г 80% розчину.
15. Визначте масу глюкози, яка утвориться в результаті фотосинтезу, якщо у реакцію вступає 448 л вуглекислого газу(н.у.).
Варіант ІІІ
1. Якими зв’язками сполучаються амінокислоти у білках:
а) пептидними; б) водневими; в) дисульфідними; г) подвійними.
2. Укажіть серед наведених сполук амінооцтову кислоту:
а) CH3 - CH(NH2) - COOH;
б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;
в) NH2 - CH2 - COOH;
г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.
3. Вкажіть вуглевод, який належить до природних полімерів:
а) крохмаль; б) фруктоза; в) глюкоза; г) сахароза.
4. Денатурація білка відбувається під дією:
а) води; б) кислот; в) йоду; г)оксидів.
5. Рослинний жир складається із залишків:
а) насичених вуглеводнів;
б) насичених карбонових кислот;
в) ненасичених карбонових кислот;
г) ненасичених вуглеводнів.
6. Вкажіть кількість амінокислот, які беруть участь у побудові білкових макромолекул:
а) 5; б) 10; в) 20; г) 40.
7. Вкажіть основну сировину для промислового добування цукру:
а) соки овочів і фруктів;
б) соняшник і картопля;
в) злакові культури;
г) корені цукрових буряків і цукрова тростина.
8. Вкажіть молекулярну формулу гліцерину:
а) C3H8O3; б) CH3OН; в) C2H4O2; г) C17H35СOОН.
9. Вкажіть назву речовини, яка реагуватиме з купрум(ІІ) гідроксидом:
а) етанол; б) метанол; в) гліцерин; г) етан.
10. Вкажіть молекулярні формули продуктів реакції повного окиснення метанолу:
а) CO і Н2; б) CO і Н2O; в) CO2 і Н2O; г) CO2 і Н2.
11. Виберіть тип хімічної реакції, до якого належить реакція хлору з метаном:
а) обміну; б) сполучення; в) заміщення; г) обміну.
12. Вкажіть назву речовини, потрапляння якої в людський організм у незначній кількості може спричинити сліпоту і навіть смерть:
а) метанол; б) гліцерин; в) пропанол; г) етанол.
13. Напишіть рівняння реакцій оцтової кислоти з такими речовинами:
а) магнієм; б) натрій оксидом; в) калій гідроксидом.
14. Метанол, маса якого становить 2 г, розчинили у 400 мл води. Обчисліть масову частку спирту в одержаному розчині.
15. Обчисліть об’єм вуглекислого газу, що утвориться при горінні 25 л бутену.