Контрольна робота. Перевірка сформованості навички читання (3-4 клас)

Про матеріал

У документі містяться тексти, до яких дібрані різнотипні завдання для перевірки сформованості навички читання в учнів 3 - 4 класів. Можна використовувати як контрольну роботу або підготовку до ДПА з літературного читання.

Перегляд файлу

http://kidlandia.ua/sites/default/files/styles/top_text/public/page/kidlandia-history_0.jpg?itok=nz4BiauA
ЩО ТАКЕ КІДЛАНДІЯ?

http://kidlandia.ua/sites/default/files/images/20141303120327.jpgСаме в дитинстві, коли так хочеться вирости, дорослий світ сприймається як найбажаніша казка. Адже там можна самостійно планувати своє життя, займатися улюбленими і цікавими справами.  Дитячий парк професій «Кідландія» – це справжня країна для дітей, зі своїми законами та правилами, власною економікою й грошовою одиницею.  У Кідландії діти – головні. Дорослі можуть потрапити до проекту лише в супроводі дитини. 

Кідландія є найбільшим в Україні інтерактивним розважальним парком. Тут діти можуть знайомитися з різними професіями, заробляти ігрові гроші, витрачати їх на розваги, сувеніри або накопичувати на банківському рахунку. Маленькі громадяни Кідландії  мають змогу дізнатися про те, як працює економіка в дорослому світі, зрозуміти цінність праці та навчитися відповідально ставитись до грошей.

50 ігрових станцій Кідландії – від пожежної частини до школи мистецтв, від школи піци до салону краси, – більш ніж 100 професій – від лікаря до пілота, від фотооператора до автогонщика. Ігрові станції проекту розраховані на дітей різних вікових груп. Кожна дитина віком від 4-х до 16-ти років може брати участь у ігрових проектах. Для малюків до 4-х років також передбачена можливість приємного та корисного перебування в Кідландії із забезпеченням усіх зручностей  відпочинку та розваг, цікавих та безпечних саме для цієї вікової групи.

Потрапляючи до Кідландії, можна зрозуміти й відчути на собі, як працює економіка в дорослому світі. Тут є власна грошова система. Грошові одиниці називаються ланди (LD) й випускаються номіналом 1, 5, 10 і 20. Є «робочі» станції, де їх можна заробити, а є «розважальні», де їх можна витратити. У Кідландії є Магазин іграшок, де можна придбати сувеніри, іграшки та інші потрібні речі на власні, зароблені ланди, а відтак – навчитися їх «рахувати» й цінувати.

Картинки по запросу кідландіяДля парку розваг  розроблена фундаментальна система захисту: для відвідувачів є лише один вхід і один вихід з системою автоматичного контролю доступу та переміщення відвідувачів по території Кідландії, а також RFID-браслети: на початку сеансу кожен з наших відвідувачів отримує браслет, за допомогою якого у будь-який момент можна з’ясувати місцезнаходження відвідувача на території Кідландії.

Для того, щоб час, проведений в Кідландії був радісним і комфортним для всієї сім’ї є додаткові зручності: гардероб та камери схову, лаунж-зона для дорослих із безкоштовним доступом до Інтернету, ігрова зона для малюків до 4-х років, зона сповивання та годування немовлят, ресторани та кафе.

ЗАКОНИ КІДЛАНДІЇ

  •            На території Кідландії кожна дитина зобов’язана гратися, веселитися, дізнаватися багато нового і цікавого.
  •            На вході кожен відвідувач (і дорослий, і дитина) отримує браслет безпеки, щоб ніхто не загубився.
  •            Прибувши до Кідландії, насамперед потрібно відправитися до Банку, відкрити особистий рахунок, отримати пластикову картку і «стартовий капітал» – свої перші 30 ландів.
  •            Ланди зберігаються в Банку й дійсні винятково на території Кідландії. Ланди не можна виносити за межі країни тому, перед тим, як залишити територію Кідландії, їх необхідно покласти на особистий рахунок у Банк.
  •            Дитина може працювати на станціях, які обере сама або розпочати свою кар’єру у Кідландїї з відвідання Центру зайнятості, де їй допоможуть скласти резюме та порекомендують ті ігрові станції, які найбільше відповідають її інтересам та здібностям. Крім того, при роботі на рекомендованих станціях вперше після відвідання Центру зайнятості дитина отримує підвищену заробітну плату.
  •            Відвідавши Кідландію кожна дитина стає громадянином цієї країни.
  •            Громадянином Кідландії може бути кожна дитина віком до 16 років включно.
  •            Дорослі можуть потрапити на територію Кідландії тільки в супроводі дитини.
  •            Кожна дитина віком від 6 до 16 років (включно), яка відвідала Кідландію не менше ніж три рази, може отримати паспорт громадянина Кідландії. Паспорт можна отримати в Паспортному Відділі, розташованому у Міліції.
  •            Громадяни Кідландії – це активні та креативні діти, які прагнуть дізнаватися багато нового, весело проводячи час зі своїми друзями.
  •            Бути громадянином Кідландії – означає дотримуватися головних Законів, поважати цінності дитячої країни, багато мріяти і прагнути змінити світ на краще.

Вік відвідувача

Вт - Пт

Сб, Нд

Шкільні канікули

Діти (0-3 років)

1 грн*

1 грн*

Ціни на вхідні квитки у період шкільних канікул (за винятком літніх канікул) – згідно тарифів вихідного дня.

У святкові дні діють тарифи вихідного дня.

Діти (4-16 років)

 

155 грн

(з ігровою карткою банку Кідландії)

185 грн

(без ігрової картки банку Кідландії)

199 грн

(з ігровою карткою банку Кідландії)

235 грн

(без ігрової картки банку Кідландії)

Дорослі

(від 17 років)

95 грн

110 грн

 

*Квиток, придбаний для дитини віком до 4-х років за 1 грн не дає права на участь в ігрових активностях.

ЦІНОВА ПОЛІТИКА КІДЛАНДІЇ

За матеріалами сайту http://kidlandia.ua

ЗАВДАННЯ ДО ТЕКСТУ

  1.               Хто є головним у Кідландії? _____________________________________.
  2.               Встав потрібні числа в речення.

У Кідландії _____ станцій, більше ______ професій, паспорт Кідландії отримує дитина до ________ років, стартовий капітал становить ______ ланд,  ціна на квиток для тебе у вихідний день (без ігрової картки банку Кідландії) __________ гривень.

  1.               Які прикметники в тексті дібрані для характеристики громадян Кідландії?_______________________________________________________________________________________________________________________________
  2.               Знайди й запиши речення, яке вказує на те, який головний документ і при якій умові може отримати дитина? _____________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1.               Які сім дієслів яскраво характеризують Кідландію?

__________________, _________________, ______________, ________________,

_________________, __________________, ___________________.

  1.               Продовж речення словами з тексту: Маленькі громадяни Кідландії  мають змогу дізнатися про те, ________________________________

___________________________________________________________________.

  1.               Сім’я з двох дорослих і двох дітей (2 і 10 років) планують відвідати Кідландію. У який день їм краще це зробити? Чому? ____________________

____________________________________________________________________.

  1.               Картинки по запросу стикер pngСкільки будуть коштувати квитки на всю сім’ю (з ігровою карткою банку Кідландії) у цей день? ___________грн.
  2.               Один хлопчик розказував своїм однокласникам про те, що вже відвідував Кідландію, але вони йому не повірили. Підкресли лише неправдиву інформацію в розповіді фантазера?

У Кідландії діти – головні. Дорослі можуть потрапити до проекту лише в супроводі дитини. Але дітей до 4 років туди взагалі не пускають. У Кідландії є Магазин іграшок, там можна купити все за гривні дешевше, ніж будь-де.               На вході кожен відвідувач отримує браслет безпеки, за який потрібно окремо заплатити. Після відвідання Центру зайнятості в Кідландії дитина отримує підвищену заробітну плату й може купити собі паспорт. Моя сім’я витратила на квитки до Кідландії 4 гривні.

  1.          Кому б ти порадив відвідати Кідландію? Чому? ________________________________________________________________________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________


ЧОМУ БЕГЕМОТИ НЕ ЇЗДЯТЬ В АВТОБУСАХ

Їхав собі чоловік в автобусі, та не один, а з псом. Пес був великий такий – сенбернар – і займав дуже багато місця. Чоловікові зробили зауваження:

– Ви б іще бегемота сюди затягли!

Чоловік образився. Не за себе – за бегемота. Ну чим той гірший від людей? Чому бегемотові не можна їздити в автобусі? Бо в нього немає грошей на квиток? Однак у багатьох пасажирів немає грошей, а вони все одно їздять. Тоді в чому справа?

І стало йому так цікаво, що він придбав квиток на літак і полетів до Африки. Відшукав велике красиве озеро з темними острівками, що нагадують розкидане каміння, і став чекати. Аж ось один із острівців почав поволі здійматися. Потім другий, третій, четвертий. То бегемоти залишали дно озера, де снідали смачними водяними рослинами. Вони були в чудовому гуморі й залюбки погодились на маленький брейн-ринг.

– Чому бегемоти не їздять в автобусах? – спитав чоловік.

Такого дивного запитання бегемоти зроду не чули. Вони трохи порадилися й запропонували чоловікові декілька відповідей, а він хай обирає, яка з них найправильніша.

– Ми, бегемоти, їмо будь-коли протягом доби, вночі навіть більше, ніж удень,– мовив найстарший бегемот із крихітними розумними очами. – Я, наприклад, окрім папірусу, лотоса й тростини, дуже люблю кавуни. І коли стемніє, вирушаю на гастрономічну прогулянку до найближчих полів. Я б охоче їздив туди й назад автобусом, але ж вночі автобуси не ходять.

Чому бегемоти не їздять в автобусах– У мене є відповідь ліпша,– заперечив інший бегемот, місцевий чемпіон із плавання. Він щойно винирнув із води, де пробув цілих шість хвилин, і відфоркувався, кумедно трясучи маленькими вушками. – Половину свого життя бегемоти проводять у воді. Древні греки навіть називали нас „річковим конем” (гіпопотамом). Проте водяних автобусів, на жаль, поки не вигадали. От якби нашими дорогами їздили не автобуси, а величезні акваріуми, я б катався від ранку до вечора!

– Бачив я ваші автобуси,– зверхньо посміхнувся третій бегемот. – Хіба в них можна їздити? Не збагну, чому про окремих людей кажуть, ніби в них шкіра, наче в бегемота. Наша шкіра, звичайно, товста, але дуже гладенька й чутлива. Ми реагуємо навіть на легкі дотики мухи. Уявіть, що з нами буде, коли нас втиснуть у напхом напханий автобус? Особливо в годину пік.

Четвертий бегемот був дуже заклопотаний – він підтюпцем бігав по дну озера, однак не витримав і теж встряв у розмову.

– Особисто я важу 3 тисячі 200 кг,– сказав він. – Коли я почну автобусом їздити, то вагою своєю пережену слона! А мені цей рекорд ні до чого. Того я завжди ходжу пішки. Корисно-бо.

Бегемот позіхнув і повільно пішов на дно – настав час обідати. За ним пішли й інші бегемоти.

А чоловік поїхав додому і всю дорогу думав: яка ж із відповідей правильніша? А потім дістав блокнот і записав на чистій сторінці (аби не забути): „Бегемоти не їздять в автобусах, бо не хочуть”. І втихомирився. І більше до Африки не їздив.

Тамара Шульга


 


ЗАВДАННЯ ДО ТЕКСТУ

  1.               Як ти думаєш, чому пасажири в автобусі згадали про бегемота?

________________________________________________________________________________________________________________________________________.

  1.               Випиши речення, в якому згадується материк, на якому живуть бегемоти. ___________________________________________________________

____________________________________________________________________.

  1.               Із чим автор порівнює бегемотів? _______________________________.
  2.               Запиши дивне запитання, із яким звернувся автор до бегемотів?

____________________________________________________________________

 

Відшукав велике красиве озеро з темними острівками, що нагадують розкидане каміння, і став чекати.

 

Бегемот позіхнув і повільно пішов на дно – настав час обідати.

 

І втихомирився. І більше до Африки не їздив.

 

Чоловік образився. Не за себе – за бегемота.

 

Вони трохи порадилися й запропонували чоловікові декілька відповідей, а він хай обирає, яка з них найправильніша.

  1.               Установи послідовність подій.
  2.               Розфарбуй стовпчики й рядки таблиці в 4 кольори відповідно до слів чотирьох бегемотів про себе.

заклопотаний

його шкіра чутлива

завжди ходить пішки

місцевий чемпіон з плавання

більше їсть уночі

не хоче їхати в годину пік

найстарший бегемот

важить 3200 кг

має маленькі вушка

має товсту шкіру

форкає

дуже любить кавуни

  1.               Що в перекладі з грецької мови означає гіпопотам?

__________________________________________________

  1.               Кого може перегнати бегемот у вазі, якщо буде їздити автобусом?

____________________________________________________________________

  1.               Чи отримав автор відповідь на запитання, яке є заголовком тексту? Яку?  ______________________________________________________________

___________________________________________________________________.

  1.          А яку відповідь можеш дати особисто ти на запитання – назву тексту?

________________________________________________________________________________________________________________________________________.

СІМ ЧУДЕС УКРАЇНИ

У 2007 році за результатами тривалого Інтернет-опитування були визначені переможці акції "Сім чудес України". На почесне звання претендував 21 об’єкт. Рейтинг 7 історико-архітектурних чудес України виглядає наступним чином.

  1.               Національний історико-архітектурний заповідник "Кам’янець". Площа заповідника становить 121 га. Візитівкою, символом Кам’янця стала Стара Фортеця, що була зведена у ХІІ ст. Фортеця складається із 11 башт, кожна з яких має свою назву та історію. Найвища башта зветься Папською, оскільки була збудована коштом Папи Римського Юлія II. Ще її називають Кармелюковою, бо в ній тричі був ув'язнений герой національно-визвольної боротьби Устим Кармелюк.
  2.               Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник – найбільший музейний комплекс України, де зосереджено 144 споруди, 122 з яких – пам’ятки історії і культури.   На території заповідника розміщені музеї: Музей книги й друкарства України, Музей українського народного декоративного мистецтва, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Музей історичних коштовностей України. Києво-Печерська лавра – православний монастир, заснований у 1051 р. монахами Антонієм і Феодосієм поблизу Києва. В ХІ ст. монастир став центром розповсюдження і затвердження християнства у Київській Русі. У ХІІ ст. монастир отримав статус «лаври» – головного великого монастиря. Назва лаври «Печерська» походить від слова «печери», бо саме у печерах на її території оселялись перші монахи.
  3.               Заповідник "Хотинська фортеця". Хотин одне із найдавніших міст в Україні. Зведено місто було у Х ст. великим князем Володимиром. Чимало лиха випало на долю Хотина та його жителів упродовж усієї історії міста. На сьогодні Хотин є одним із найбільших міст Чернівецької області. У Хотинській фортеці було відзнято багато стрічок "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Три мушкетери", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда", «Запорізька Січ».
  4.               Парк "Софіївка". Площа парку становить 154,7 га на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області. Заснований парк був у 1796 році заможним польським магнатом Станіславом Потоцьким на честь своєї дружини красуні-гречанки Софії, і був подарований їй на день її янгола у травні 1802 року. Ідея створення парку в романтичному стилі з використанням римської і грецької міфологій належала самій Софії. Дивовижні пейзажі, екзотичні рослини, античні скульптури, водойми, каскади, фонтани, кам’яні гроти – все це гармонійно поєднується і створює неповторну атмосферу казки. Цей шедевр вражає відвідувачів своєю красою вже понад 200 років. Старовинні алеї парку пам’ятають багатьох своїх відомих гостей – тут колись черпали своє натхнення Тарас Шевченко, Іван Котляревський, Володимир Сосюра, Максим Рильський.
  5.               Софійський собор – одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи. Як згадується у літописі "Повість минулих літ" Софійський собор був зведений 1037 року. Будівничим Святої Софії літописці називають великого Київського князя Ярослава Мудрого. Джерела свідчать, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира. Цінною реліквією собору є мармуровий саркофаг Ярослава Мудрого, в якому покояться останки князя. Софія – це справжня культурна скарбниця: тут і архітектура, і скульптура, і малярство, і ювелірне мистецтво зібрані в один потужний акорд.
  6.               Херсонес Таврійський – стародавнє грецьке місто-держава на території сучасного Севастополя. Херсонесу вже понад 2500 років. Історія Херсонеса є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі.  Адже саме тут, у Херсонесі, згідно з літописними даними, відбулося велике Таїнство – Хрещення Київського князя Володимира, який потім поширив християнство на всю Київську Русь.
  7.               Національний заповідник – острів Хортиця  - унікальне творіння природи. Розташований він у Запорізькій області і омивається водами Дніпра. 12-ти кілометровий острів Хортиця має статус державного заповідника. Острів Хортиця вважається найбільшим на Дніпрі. Дивним чином тут поєднуються різні українські ландшафти. На острові є і ліси, і степи, і урочища, і скелі, і навіть озера. Дуже важливою та значущою є історична спадщина цього краю. Саме тут, за однією з версій, навесні 972 р. загинув Київський князь Святослав Ігоревич – одна з найяскравіших постатей давньої історії України. Саме на Хортиці Богдан Хмельницький отримав підтримку реєстрових козаків у часи Визвольної війни. Улітку 1843 р. 29-річний Тарас Шевченко, подорожуючи Україною, побував і на Хортиці.

У статті використані матеріали з мережі  Інтернет

http://opogode.ua/images/uploads/144d0137e73-4%201%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%20%C2%AB%D0%A1%D0%BE%D1%84%D1%96%D1%97%D0%B2%D0%BA%D0%B0%C2%BB..jpg----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://opogode.ua/images/uploads/144d0102a91-1.2%20%D0%9A%D0%B0%D0%BC%E2%80%99%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8C-%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%86%D1%8F.jpghttp://opogode.ua/images/uploads/144d0144bcd-5%20saint-sophia-cathedral-in-kiev3.jpg

http://opogode.ua/images/uploads/144d014d180-6.1%206%20%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81.jpghttp://opogode.ua/images/uploads/144d016259c-7%20%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0%20%D0%A5%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%86%D1%8F.jpghttp://opogode.ua/images/uploads/144d0117b85-2.2%20Kiev%20Pechersk%20Lavra.jpghttp://opogode.ua/images/uploads/144d012a13b-3%20%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%86%D1%8F.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Докучаєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
1425
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку