Контрольна робота по темі
« Нітрогеновмісні органічні речовини »
І варіант
1. Аміногрупа має таку будову:
а) - NH2; б) – NO2; в) – NH4; г) – NO3.
2. Амінокислотам характерні такі властивості:
а) основні; б) кислотні; в) амфотерні; г) нейтральні.
3. Пептидний зв’язок знаходиться в поданому фрагменті молекули:
а) – CO – NH - ; б) - CO – CH2 - ; в) – NH - CH2 - ; г) – CH2 – NH2.
4. Денатурація білків це – це реакція руйнування структури:
а) первинної і вторинної ; б) вторинної і четвертинної;
в) вторинної та третинної; г) вторинної, третинної, четвертинної.
5. Амінокислоти – це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:
а) аміно- і гідроксильна; б) карбоксильна і гідроксильна;
в) аміно- і карбонільна; г) аміно- і карбоксильна.
6. Нуклеїнові кислоти – це:
а) природні полімери; б) штучні полімери;
в) синтетичні полімери; г) мономери для синтезу білка.
7. Первинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:
а) водневих; б) пептидних; в) дисульфідних; г) гідрофобних.
8. До складу ДНК входить:
а) рибоза; б) мальтоза; в) дезоксирибоза; г) лактоза.
9. Кольорова реакція білка, яка розкриває наявність поліпептидних зв’язків називається:
а) ксантопротеїнова; б) цистеїнова; в) біуретова; г) якісна.
10.Молекула РНК складається з такої кількості полінуклеотид них ланцюгів:
а) одного; б) двох; в) трьох; г) чотирьох.
11. Із молекули аміноетанової кислоти одержано білок, молекулярна маса якого дорівнює 3 000 000 г/моль. Визначте кількість амінокислотних залишків у молекулі білка.
12. Напишіть, яку роль відіграють нуклеїнові кислоти в життя організму. Чим полінуклеотидний ланцюг ДНК відрізняється від полінуклеотидного ланцюга РНК? Якими зв’язками стабілізуються полінуклеотидні ланцюги та між якими складовими частинами вони виникають?
13. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
Етанол → етанова кислота → хлоретанова кислота → аміноетанова кислота → азот
Контрольна робота по темі
« Нітрогеновмісні органічні речовини »
ІІ варіант
1. Аміногрупа має властивості:
а) основні; б) кислотні; в) амфотерні; г) нейтральні.
2. До складу білків обов’язково входять:
а) β-амінокислоти; б) δ-амінокислоти; в) α-амінокислоти; г) γ-амінокислоти.
3. Білки – це:
а) полімерна молекула, що складається із залишків амінокислот одного виду;
б) полімерна молекула, що складається із залишків глюкози;
в) полімерна молекула, що складається із залишків двадцяти різноманітних амінокислот;
г) полімерна молекула, що складається із залишків глюкози і фруктози.
4. Денатурація білка відбувається під дією:
а) води; б) кухонної солі; в) оцтової кислоти; г) температури.
5. Амінокислоти вступають у хімічні реакції із:
а) металами; б) солями; в) лугами; г) оксидами.
6. Нуклеотид складається із залишків:
а) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, сульфатної кислоти;
б) нітрогеновмісної основи, вуглеводу, ортофосфатної кислоти;
в) нітрогеновмісної основи, вуглеводу, сульфатної кислоти;
г) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, ортофосфатної кислоти.
7. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:
а) водневих; б) пептидних; в) дисульфідних; г) гідрофобних.
8. До складу РНК входить:
а) лактоза; б) мальтоза; в) дезоксирибоза; г) рибоза.
9. Кольорова реакція білка, яка розкриває наявність бензенового кільця називається:
а) ксантопротеїнова; б) цистеїнова; в) біуретова; г) якісна.
10.Молекула ДНК складається з такої кількості полінуклеотид них ланцюгів:
а) одного; б) двох; в) трьох; г) чотирьох.
11. Що називають денатурацією білків? Які фактори приводять до денатурації? Що відбувається з структурою білка під час денатурації? Чи можна призупинити процес
денатурації? Якщо можна, то як?
12. Напишіть, яку роль відіграють білки в житті організму. Скільки варіантів трипептидів можна було б скласти, маючи в своєму розпорядженні три амінокислоти ( А, В, С )? Запишіть приклади цих трипептидів ( наприклад, А-А-А).
13. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
Етин → етаналь → етанова кислота → хлоретанова кислота → аміноетанова кислота
Завдання 1 – 10 тестові, містять по одному варіанту відповіді, кожне завдання оцінюється по 0,5 балів, у сумі дають 5 балів; завдання 11 – 12 оцінюються по 2 бали, у сумі 4 бали, завдання 13 оцінюється в 3 бали, всього за роботу можна отримати 12 балів.