Контрольна робота по темі "Нітрогеновмісні органічні речовини"

Про матеріал
Контрольна робота по темі "Нітрогеновмісні органічні речовини" дозволяє перевірити рівень засвоєння знань, умінь і навичок по амінокислотам, білкам та нуклеїновим кислотам, які вивчаються по хімії у 10 класі.
Перегляд файлу

Контрольна робота по темі

« Нітрогеновмісні органічні речовини »

І варіант

 

1. Аміногрупа має таку будову:

а) - NH2;   б) – NO2;  в) – NH4;   г) – NO3.

2. Амінокислотам характерні такі властивості:

а) основні;  б) кислотні;   в) амфотерні;   г) нейтральні.

3. Пептидний зв’язок знаходиться в поданому фрагменті молекули:

а) – CO – NH - ;  б) - CO – CH2 - ;  в) – NH - CH2 - ;   г) – CH2 – NH2.

4. Денатурація білків це – це реакція руйнування структури:

а) первинної і вторинної ;     б) вторинної і четвертинної;   

в) вторинної та третинної;    г) вторинної, третинної, четвертинної.

5. Амінокислоти – це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:

а) аміно- і гідроксильна;                                    б) карбоксильна і гідроксильна;

в) аміно- і  карбонільна;                                     г) аміно-  і карбоксильна.

6. Нуклеїнові кислоти – це:

а) природні полімери;                                        б) штучні полімери; 

в) синтетичні полімери;                                     г) мономери для синтезу білка.

7. Первинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:

а) водневих;       б) пептидних;       в) дисульфідних;        г) гідрофобних.

8. До складу ДНК входить:

а) рибоза;  б) мальтоза;  в) дезоксирибоза;  г) лактоза.

9. Кольорова реакція білка, яка розкриває наявність поліпептидних зв’язків називається:

а) ксантопротеїнова;  б) цистеїнова;  в) біуретова;   г) якісна.

10.Молекула РНК складається з такої кількості полінуклеотид них ланцюгів:

а) одного;   б) двох;  в) трьох;  г) чотирьох.

11. Із молекули аміноетанової кислоти одержано білок, молекулярна маса якого дорівнює 3 000 000 г/моль. Визначте кількість амінокислотних залишків у молекулі білка.

12. Напишіть, яку роль відіграють нуклеїнові кислоти в життя організму. Чим полінуклеотидний ланцюг ДНК відрізняється від полінуклеотидного ланцюга РНК? Якими зв’язками стабілізуються полінуклеотидні ланцюги та між якими складовими частинами вони виникають?

13. Запишіть рівняння реакцій за схемою:

 Етанол   → етанова кислота → хлоретанова кислота → аміноетанова кислота → азот

 

 

 

 

 

 

Контрольна робота по темі

« Нітрогеновмісні органічні речовини » 

ІІ варіант

 

1. Аміногрупа має властивості:

а) основні;   б) кислотні;   в) амфотерні;   г) нейтральні.

2. До складу білків обов’язково входять:

а) β-амінокислоти;  б) δ-амінокислоти;      в) α-амінокислоти; г) γ-амінокислоти.

3. Білки – це:

а) полімерна молекула, що складається із залишків амінокислот одного виду;

б) полімерна молекула, що складається із залишків глюкози;

в) полімерна молекула, що складається із залишків двадцяти різноманітних   амінокислот;

г) полімерна молекула, що складається із залишків глюкози і фруктози.

4. Денатурація білка відбувається під дією:

а) води; б) кухонної солі;  в) оцтової кислоти;  г) температури.

5. Амінокислоти вступають у хімічні реакції із:

а) металами;   б) солями;   в) лугами;   г) оксидами.

6. Нуклеотид складається із залишків:

а) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, сульфатної кислоти;

б) нітрогеновмісної основи, вуглеводу, ортофосфатної кислоти;

в) нітрогеновмісної основи, вуглеводу, сульфатної кислоти;

г) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, ортофосфатної кислоти.

7. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:

а) водневих;       б) пептидних;       в) дисульфідних;        г) гідрофобних.

8. До складу РНК входить:

а) лактоза;  б) мальтоза;  в) дезоксирибоза;  г) рибоза.

9. Кольорова реакція білка, яка розкриває наявність бензенового кільця називається:

а) ксантопротеїнова;  б) цистеїнова;  в) біуретова;   г) якісна.

10.Молекула ДНК складається з такої кількості полінуклеотид них ланцюгів:

а) одного;   б) двох;  в) трьох;  г) чотирьох.

11. Що називають денатурацією білків? Які фактори приводять до  денатурації? Що відбувається  з  структурою білка під час денатурації? Чи можна призупинити процес

денатурації? Якщо можна, то як?

12. Напишіть, яку роль відіграють білки в житті організму. Скільки варіантів трипептидів можна було б  скласти, маючи в своєму розпорядженні три амінокислоти ( А, В, С )? Запишіть приклади цих трипептидів ( наприклад, А-А-А).

13. Запишіть рівняння реакцій за схемою:

Етин → етаналь → етанова кислота → хлоретанова кислота → аміноетанова кислота

 

Завдання 1 – 10 тестові, містять по одному варіанту відповіді, кожне завдання оцінюється по 0,5 балів, у сумі дають 5 балів;   завдання 11 – 12 оцінюються по 2 бали, у сумі 4 бали, завдання 13 оцінюється в 3 бали, всього за роботу можна отримати 12 балів. 

 

doc
Додано
30 січня
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку