Тема 5. Застосування результатів біологічних досліджень у медицині, селекції та біотехнології
Виберіть із запропонованих відповідей одну правильну
1. Як називається наука про створення нових та поліпшення існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів?
а) генетика
б) мікологія
в) селекція
г) гістологія
2. Вкажіть центр походження картоплі, томатів, арахісу:
а) Абіссінський
б) Південноамериканський
в) Східноазійський
г) Середземноморський
3. Гібридазація організмів, що мають спільних предків:
а) інбридинг
б) аутбридинг
в) клонування
г) трансгенез
4. Чиста культура певного виду мікроорганізмів, у яких вивчені морфологічні та фізіологічні особливості:
а) популяція
б) сорт
в) порода
г) штам
5. Перша генетично-модифікована рослина, дозволена для вживання в їжу:
а) томати
б) соя
в) кукурудза
г) бавовна
6. Зазначте, яке угруповання організмів у природі відповідає породі тварин чи сорту рослин:
а) вид
б) зграя
в) родина
г) популяція
7. Основний недолік штучного добору полягає у тому, що:
а) особини відбираються за фенотипом без урахування генотипу
б) особини відбираються за генотипом без урахування фенотипу
в) особини відбираються за генотипом і фенотипом
г) особин відбирають за розмірами
8. Щеплення – спосіб штучного об′єднання частин різних особин, що застосовується у селекції:
а) мікроорганізмів
б) тварин
в) грибів
г) рослин
Виберіть із запропонованих відповідей декілька правильних
9. До яких наслідків може призводити споріднене схрещування?
а) підвищується гетерозиготність
б) ослаблення нащадків
в) виродження нащадків
г) поява нащадків з вадами
д) поява сильних нащадків
10. Вкажіть, які лікарські препарати виробляють за допомогою генетично модифікованих організмів ?
а) гормон росту
б) анальгін
в) інтерферон
г) інсулін
Встановіть відповідність
11. Встановіть відповідність між центрами походження культурних рослин:
1 Середземноморський
2 Південноазіатський
3 Центральноамериканський
4 Південноамериканський
А кокос, чай, апельсин
Б капуста, буряк, морква
В кукурудза, квасоля, гарбуз
Г кавове дерево, бавовник, кунжут
Д картопля, помідор
12. Оцініть можливі позитивні і негативні наслідки використання генетично модифікованих організмів.