Презентація "Паразитичні членистоногі"

Про матеріал

У презентації подано матеріал про паразитичних членистоногих, що відповідає профільній програмі з біології. Слайди містять теоретичний матеріал і багато ілюстрацій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паразитичні членистоногі

Номер слайду 2

Групи паразитичних членистоногих

Номер слайду 3

Групи паразитичних членистоногих

Номер слайду 4

Характерні риси адаптації паразитів до умов існуваннявисока плодючість; спеціальні пристосування для живлення тканинами тіла хазяїна;структури, які дозволяють закріпитися на тілі хазяїна;щільні і міцні покриви тіла;гарно розвинені органи чуттів (для тимчасових ектопаразитів) тощо.блохаблохаблощиця постільнавоша

Номер слайду 5

Паразитичні павукоподібні: кліщ коростяний свербун. Коростяний свербун є збудником корости. Це захворювання щороку уражає у світі приблизно 300 млн людей. Спосіб зараження –контактний. Потрапивши на шкіру, самки пробуравлюють ходи довжиною 2-3 мм на добу, в яких відкладають 20-30 яєць впродовж життя. Розвиток непрямий (яйце, личинка, дві стадії німфи), відбувається протягом 9-14 днів. Живляться клітинами епідермісу. Тривалість життя - до 2-х місяців.

Номер слайду 6

Ознаки корости. Основним симптомом хвороби є шкірний свербіж, що посилюється ввечері і вночі, коли діяльність кліща активізується. На початку хвороби в малочутливих ділянках шкіри сверблячка відсутня. Ходи, пробуравлені кліщем, подібні на шкірі до прямих або дугоподібних світлих смужок, що закінчуються папулою або пухирцем, де знаходиться кліщ. Уздовж ходів спостерігаються темні крапки - вентиляційні отвори. Особливо добре ходи помітні при обробці шкіри настоянкою йоду.

Номер слайду 7

Місця локалізації коростяних свербунів. Складки між пальцями на руках, шкіра з боків пальців;внутрішня сторона променезап'ясткових суглобів в області згину;передпліччя і лікті в області розгинальних поверхонь;передня частина бічних поверхонь тіла;передні стінки пахвових ямок;довкола сосків грудних (молочних) залоз;область живота, особливо вразлива навколопупкова зона;шкірні покриви гомілок, стегон, сідниць;геніталії у чоловіків.

Номер слайду 8

Запобігання ураженню кліщами. Щоб не захворіти на коросту, слід дотримуватися правил особистої гігієни;використовувати предмети індивідуального користування (рушників, мочалок), натільної білизни, тощо. Всі особи, що знаходилися в осередку зараження разом з хворим на коросту, повинні проходити одночасне лікування, щоб уникнути повторної інвазії.

Номер слайду 9

Паразитичні павукоподібні: іксодові кліщіБільшість паразитичних кліщів, які можуть нападати на людину, є ектопаразитами і живуть на поверхні тіла тільки тимчасово. Після насичення свого шлунка кров’ю ці кліщі відділяються від тіла людини і падають на землю. Зазвичай вони паразитують на різних видах ссавців (косулях, зайцях, їжаках тощо) та птахів. Людина стає об’єктом їхнього нападу, лише потрапивши в місця, де вони живуть. Частіше за все це ліс або поле. Представники іксодових кліщів — собачий, тайговий та інші види.

Номер слайду 10

Чим небезпечні іксодові кліщі?

Номер слайду 11

Запобігання ураженню іксодовими кліщами

Номер слайду 12

Паразитичні комахи: вошіВоші є невеличкими безкрилими комахами, тіло яких сплощено у спинно-черевному напрямку. Тип розвитку - неповний. На людині паразитує три види вошей - головна, платтяна і лобкова. Зараження вошами називають педикульозом. Яйця вошей, які вони прикріплюють на волосся або одяг, називають гнидами. Головна і платтяна воші можуть переносити збудників небезпечних захворювань: висипний і поворотний тиф.

Номер слайду 13

Паразитичні комахи: блохи. Блохи є дрібними безкрилими комахами. Їхнє тіло сплющено з боків. Тип розвитку – непрямий з повним перетворенням. Личинки більшості бліх живляться органічними рештками ґрунту або підстилки в норах та гніздах ссавців і птахів. Дорослі комахи живляться кров’ю. Блохи чудово стрибають. Будова їхнього тіла дозволяє робити дуже далекі і точні стрибки, що допомагає блохам потрапляти на тіло хазяїна або уникати небезпеки.

Номер слайду 14

Паразитичні комахи: блошиця постільна. Блощиця постільна або  клоп постільний кровосисна комаха ряду клопів. Має сильно сплющене тіло завдовжки від 3 до 8,4 мм залежно від насичення кров'ю. Забарвлення - від брудно-жовтого до темно-коричневого. З переднього краю голови відходить колючо-сисний ротовий апарат, пристосований для проколу тканин і смоктання крові. 

Номер слайду 15

Профілактика зараження паразитичними комахами. Завдання учням: скласти пам’ятку«Профілактика зараження паразитичними комахами»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шеховцова Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гапотченко Вікторія Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дем`янець Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
9814
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку