Контрольна робота з теми «Органічні сполуки»

Про матеріал

Контрольна робота з теми «Органічні сполуки» для учнів 9(11) класу.

Можно використати як семестрову контрольну роботу. Складається з трьох варіантів, має різнорівневі завдання.

  • завдання 1-6 - тестові, кожне завдання оцінюється в 0,5 бала, у сумі перші шість завдань дають 3 бали;
  • завдання 7-9 оцінюються по 2 бали, разом за дев'ять правильно виконаних завдань - 9 балів;
  • завдання 10 пропонується виконувати учням, які претендують на оцінку 12 балів, оцінюється в 3 бали.
  • Таким чином, максимальна оцінка за правильно виконану роботу становить 12 балів.

    Перегляд файлу

    Тема:  Тематична контрольна робота з теми «Органічні сполуки»

     

    Мета: узагальнити й скоригувати знання учнів з теми «Органічні сполуки»; з’ясувати рівень навчальних досягнень учнів з теми, розуміння основних понять, уміння використовувати їх на практиці.

    Тип уроку: контролю й коригування знань, умінь і навичок.

    Форма роботи: письмова контрольна робота за варіантами.

    Обладнання: картки-завдання.

    ХІД УРОКУ

    I. Організація класу

     

    II. Письмова контрольна робота

    Учитель розподіляє варіанти й нагадує учням зміст завдань, час виконання, ключові моменти оформлення відповідей і систему оцінювання:

    • завдання 1-6 — тестові, кожне завдання оцінюється в 0,5 бала, у сумі перші шість завдань дають 3 бали;

    • завдання 7-9 оцінюються по 2 бали, разом за дев’ять правильно виконаних завдань — 9 балів;

    • завдання 10 пропонується виконувати учням, які претендують на оцінку 12 балів, оцінюється в 3 бали.

    Таким чином, максимальна оцінка за правильно виконану роботу становить 12 балів.

    Час на виконання роботи — 40 хв.

     

    III. Домашнє завдання

    Підготувати повідомлення про значення хімії в життєдіяльності людини.

     

     

     

     

     

     

     

    Варіант І

    1. Денатурація білків — це реакція руйнування структури:

    а) первинної;            

    б) вторинної;

    в) вторинної та третинної.

    2. Укажіть серед наведених сполук спирт:

    а) C2H5 - OH;             

    б) CH3 - CH2 – CH2 - COOH;

    в) CH3 - COOC2H5;                             

    г) (C6H10O5)n.

    3. Вторинна структура білка зумовлена...

    4. Установіть відповідність.

    1. CH3 - CH2 - CH2 - CH2 - OH                      А. 1-бутанол

    2. CH3 - COOC4H9                                          Б. α-амінобутанова кислота

    3. CH3 - CH2 - CH(NH2)-COOH                    В. Бутиловий етер оцтової кислоти

    5. Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:

    а) аміно- й гідроксильна;

    б) карбоксильна й гідроксильна;

    в) аміно- й карбоксильна.

    6. Нуклеїнові кислоти — це:

    а) природні полімери;

    б) штучні полімери;

    в) мономери для синтезу білка.

    7. Напишіть рівняння утворення етилового спирту.

    8. Обчисліть масу амінооцтової кислоти, яку можна одержати з хлороцтової кислоти масою 48 г і амоніаку.

    9. Запишіть рівняння реакцій за схемою:

    Бутанол http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif бутанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif 2-хлорбутанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif 2-амінобутанова кислота

    10. Обчисліть масу тринітроцелюлози, яку можна одержати із целюлози масою 32 г, якщо масова частка виходу продукту становить 97 %

    Варіант ІІ

    1. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:

    а) пептидних;           

    б) водневих;

    в) дисульфідних.

    2. Укажіть серед наведених сполук бутанову кислоту:

    а) CH3 - CH(NH2) - COOH;

    б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;

    в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;

    г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.

    3. Первинна структура білка зумовлена...

    4. Установіть відповідність.

    1. CH3 - CH2 - CH2 - CH2 - CH2 - OH         А. Амінооцтова кислота

    2. CH3 - COOC5H11                                     Б. 2-пентанол

    3. CH2(NH2) - COOH                                  В. Пентиловий етер оцтової кислоти

    5. Денатурація білка відбувається під дією:

    а) води;

    б) кислот;

    в) радіації.

    6. Нуклеотид складається із залишків:

    а) вуглеводню, ортофосфатної кислоти;

    б) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, ортофосфатної кислоти;

    в) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, сульфатної кислоти.

    7. Напишіть рівняння утворення ацетилену.

    8. Обчисліть масу 2-амінопропанової кислоти, яку можна одержати з 20 г 2-хлорпропанової кислоти й амоніаку.

    9. Запишіть рівняння реакцій за схемою:

    Етанол http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif етанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif хлоретанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif аміноетанова кислота

    10. Обчисліть масу капронового волокна, яке можна одержати в результаті поліконденсації 6-аміногексанової кислоти масою 48,4 г, якщо вихід продукту реакції становить 94 %.

    Варіант ІІІ

    1. Укажіть, наявністю яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:

    а) -OH, -SH;             

    б) -NH2, -COOH;

    в) -NH2, -OH.

    2. Укажіть серед наведених сполук амінокислоту:

    а) NH2 - CH2 - CH2 - COOH;

    б) CH3 - COOC2H5;

    в) CH3 - CH2- CH2 - COOH;  

    г) CH3 - NH2.

    3. Третинна структура білка зумовлена...

    4. Установіть відповідність.

    1. CH3 - CH2 - CH2 - OH                    А. 2-амінопропанова кислота

    2. CH3 - CH2 - COOC2H5                   Б. 2-пропанол

    3. CH3 - CH(NH2) - COOH                В. Етиловий естер пропанової кислоти

    5. Для визначення пептидних зв’язків у молекулах білків використовують:

    а) біуретову реакцію;

    б) гідроліз;

    в) реакцію гідрування.

    6. Функція нуклеїнових кислот в організмі людини полягає:

    а) у забезпеченні енергією;

    б) у забезпечення живлення;

    в) у зберіганні й реалізації генетичної інформації.

    7. Напишіть рівняння утворення трипептиду з двох молекул аланіну й молекули гліцину.

    8. Обчисліть масу хлороцтової кислоти, що прореагувала з амоніаком, якщо в результаті одержали 28 г амінооцтової кислоти.

    9. Запишіть рівняння реакцій за схемою:

    Пропанол http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif пропанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif 2-бромпропанова кислота http://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif 2-амінопропанова кислота

    10. Обчисліть масу целюлози триацетату, одержаної в результаті етерифікації целюлози масою 48,6 г, якщо масова частка виходу продукту становить 84 %.

    Середня оцінка розробки
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
    Загальна:
    4.3
    Всього відгуків: 1
    Оцінки та відгуки
    1. Матвєєнко Людмила Олександрівна
      Загальна:
      4.3
      Структурованість
      4.0
      Оригінальність викладу
      4.0
      Відповідність темі
      5.0
    docx
    Пов’язані теми
    Хімія, Контрольні роботи
    Додано
    1 лютого 2018
    Переглядів
    11057
    Оцінка розробки
    4.3 (1 відгук)
    Безкоштовний сертифікат
    про публікацію авторської розробки
    Щоб отримати, додайте розробку

    Додати розробку