Контрольна робота з теми «ВУГЛЕВОДИ. БІЛКИ.»
Варіант І
Початковий і середній рівні (за кожне правильно виконане завдання – 0,5 бали)
Виберіть правильні твердження:
1. Глюкоза міститься у крові людини і тварин.
2. Сахароза – вуглевод.
3. Крохмаль добре розчиняється у гарячій воді.
4. Білки утворюються з амінокислот.
Виберіть правильну відповідь:
5. Формула крохмалю :
а) С6Н12О6; б) (С6Н10О5)n; в) С12Н22О11; г) С2Н5ОН.
6. Сахароза це
а) білий аморфний порошок; б) добре розчинна у воді;
в) у гарячий воді набрякає; г) солодка на смак.
7. Глюкозу використовують :
а) як розчинник; б) як поживну речовину в медицині;
в) як джерело енергії; г) для виробництва цукру.
8. Білки-
а) належать до нуклеїнових кислот; б) полімерні сполука;
в)під час гідролізу утворюють суміш амінокислот.
Закінчіть речення:
9. Глюкоза утворюється в природі з /яких речовин?/… .
10. Амінокислоти – це … .
11. При додаванні до розчину білка концентрованих розчинів кислот відбувається … .
12. При сильному нагріванні білки … .
Достатній рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1 бал)
13. Закінчіть рівняння реакцій:
а) СО2 + Н2О →? б) nС6Н12О6 → ?
14. Як відрізнити розчин білка від розчину гліцерину?
15. Обчисліть масову частку Оксигену в глюкозі.
Високий рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1,5 бали)
16. Яка маса води утвориться при окисненні 36 г глюкози?
17. До 150 г розчину з масовою часткою цукру 30% додали 25 г цукру. Визначте масову частку глюкози в отриманому розчині.
Контрольна робота з теми «ВУГЛЕВОДИ. БІЛКИ.»
Варіант ІІ
Початковий і середній рівні (за кожне правильно виконане завдання – 0,5 бали)
Виберіть правильні твердження:
1. Глюкоза належіть до класу вуглеводів.
2. Сахароза міститься у медові і коріннях рослин.
3. Рослини запасають енергію у вигляді крохмалю.
4. Амінокислоти входять до складу ДНК і РНК.
Виберіть правильну відповідь:
5. Формула сахарози:
а) С6Н12О6; б) (С6Н10О5)n; в) С12Н22О11; г) С2Н5ОН.
6. Крохмаль це
а) білий аморфний порошок; б) добре розчинний у воді;
в) у гарячий воді набрякає; г) солодкий на смак.
7. Білки –
а) «будівельний» матеріал клітин;
б) сховище спадкової інформації; в) джерело енергії;
г) забезпечують рухову діяльність організму.
8.Сахароза –
а) під час нагрівання плавиться і починає розкладатися;
б)є консервантом для фруктів і ягід;
в)є в листі й соках дерев, фруктів, овочів.
Закінчіть речення:
9. Особливо багато сахарози міститься у … .
10. Амінокислоти мають дві функціональні групи: … та … .
11. Білки – це … .
12. У природних умовах целюлоза поступово розкладається до … .
Достатній рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1 бал)
13. Закінчіть рівняння реакцій:
а) С6Н12О6 + О2 = ? б) nС6Н12О6 → ?
14. Як відрізнити розчин крохмалю від розчину глюкози?
15. Обчисліть масову частку Оксигену в сахарозі.
Високий рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1,5 бали)
16. Який об’єм вуглекислого газу утвориться при бродінні 72 г глюкози?
17. До 300 г розчину з масовою часткою глюкози 20% додали 40 г глюкози. Визначте масову частку глюкози в отриманому розчині.
Контрольна робота з теми «ВУГЛЕВОДИ. БІЛКИ.»
Варіант ІІІ
Початковий і середній рівні (за кожне правильно виконане завдання – 0,5 бали)
Виберіть правильні твердження:
1. Крохмаль належіть до класу вуглеводів.
2. Крохмаль міститься у медові і коріннях рослин.
3. Тварини запасають енергію у вигляді крохмалю.
4. Амінокислоти входять до складу білків.
Виберіть правильну відповідь:
5. Формула целюлози:
а) С6Н12О6; б) (С6Н10О5)n; в) С12Н22О11; г) С2Н5ОН.
6. Целюлоза - це
а) біла волокниста речовина; б) добре розчинна в органічних розчинниках;
в) у гарячий воді набрякає; г) кисла на смак.
7. Глюкоза –
а) «будівельний» матеріал клітин;
б) входить до складу кровозамінник рідин; в) джерело енергії;
г) забезпечує рухову діяльність організму.
8. Крохмаль –
а) під час нагрівання розкладається;
б) під час гідролізу утворює амінокислоти;
в)утворюються в листі і стеблах внаслідок фотосинтезу.
Закінчіть речення:
9. Крохмаль зовні схожій на пшеничне борошно, відрізнити його від борошна можна так: … .
10. Амінокислоти - це … .
11. В організмі людини білки розщеплюються ферментами на … .
12. З целюлози виробляють … . /на менше трьох прикладів/
Достатній рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1 бал)
13. Закінчіть рівняння реакцій:
а) nС6Н12О6 → ? б) СО2 + Н2О →?
14. Як відрізнити розчин глюкози від розчину сахарози?
15. Обчисліть масову частку Карбону в сахарозі.
Високий рівень (за кожне правильно виконане завдання – 1,5 бали)
16. Який об’єм кисню витратиться при бродінні 18 г глюкози?
17. До 200 г розчину з масовою часткою глюкози 15% додали 50 г глюкози. Визначте масову частку глюкози в отриманому розчині.