Тема уроку. Контрольна робота з теми «Жири. Мила. Вуглеводи»
Мета уроку. Перевірити та оцінити рівень знань, навичок та вмінь учнів з даної теми, проаналізувати їх здатність логічно мислити та вміння оцінювати свої навички самостійної роботи
І варіант
Завданя з вибором однієї правильної відповіді (по 1 балу)
1. У природі існують жири:
а)лише рослинного походження;
б)лише тваринного походження;
в)рослинного і тваринного походження.
2. Продуктами гідролізу тристеарину є…
а) стеаринова кислота і пропанол; в) етанол і стеаринова кислота;
б) гліцерин і масляна кислота; г) гліцерин і стеаринова кислота.
3. Якісна реакція на глюкозу – дія:
а) йодом; б) арґентум оксидом; в) кислотою.
4.Установіть відповідність.(1 бал)
5. Дописати рівняння реакцій, указати коефіцієнти (2 бала)
а) С4Н9СООН + С3Н7ОН t, k
б) С12Н22О11 t, H2SO4, H2O
в) С6Н12О6 дріджі
г) СН3СООС2Н5 + Н2О t, H2SO4
Завдання з відкритою відповіддю (по 1,5 бала)
6. Яка класифікація жирів? Які фізичні властивості жирів?
7. Запишіть формулу сахарози та вкажіть галузі її застосування.
Розв’яжіть задачу ( 2 бала)
8. Який об'єм вуглекислого газу виділиться внаслідок спиртового бродіння 54 грам глюкози з масовою часткою домішок 15%.
ІІ варіант
Завданя з вибором однієї правильної відповіді(по 1 балу)
а)естери вищих карбонових кислот і етанолу;
б)естери вищих карбонових кислот і гліцеролу;
в)естери низькомолекулярних карбонових кислот і гліцеролу.
2. Вкажіть продукт гідрування триолеїну:
а) трипальмітин; б) гліцерин;
в) тристеарин; г) лінолева кислота.
3. Якісна реакція на сахарозу – дія:
а) йодом; б) купрум (ІІ) гідроксидом; в) арґентум оксидом.
4.Установіть відповідність.(1 бал)
5. Дописати рівняння реакцій, указати коефіцієнти (2 бала)
а) СН3 – СН2 – СООН + С2Н5ОН t,k
б) С12Н22О11 + Ag2O →
в) С6Н12О6 молочнокислі бактерії
г) С12Н22О11 Cu(OH)2, NaOH
Завдання з відкритою відповіддю (по 1,5 бала)
6. Яка біологічна функція жирів? Які особливості хімічної будови твердих та рідких жирів?
7. Запишіть формулу крохмалю та галузі його застосування
Розв’яжіть задачу ( 2 бала)
8.Який об'єм вуглекислого газу виділиться внаслідок спиртового бродіння 120грам глюкози з масовою часткою домішок 12%.