Презентація на тему: "Алкани"

Про матеріал
Алкани або аліфатичні насичені вуглеводні - сполуки з відкритим (нециклічним) ланцюгом, у молекулах яких атоми вуглецю сполучені між собою σ-зв'язком. Атом вуглецю в алканах знаходиться у стані sp3-гібридизації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алкани. Підготувала: викладач хіміїЧередниченко Ірина Володимирівна

Номер слайду 2

Загальна формула алканів: Cn. H2n+2 Алкани або аліфатичні насичені вуглеводні - сполуки з відкритим (нециклічним) ланцюгом, у молекулах яких атоми вуглецю сполучені між собою σ-зв'язком. Атом вуглецю в алканах знаходиться у стані sp3-гібридизації. Алкани утворюють гомологічний ряд, в якому кожен член відрізняється на постійну структурну одиницю -CH2-, що називається гомологічною різницею. Найпростіший представник - метан CH4.

Номер слайду 3

Ізомерія. Починаючи з бутану C4 H10 для алканів характерна структурна ізомерія. Кількість структурних ізомерів зростає зі збільшенням кількості вуглецевих атомів у молекулі алканів. Так, для пентану C5 H12 відомо три ізомери, для октану C8 H18 - 18, для декану C10 H22 - 75.

Номер слайду 4

Номенклатура IUPACУ назвах алканів використовують префікси н-, втор-, ізо, трет-, нео:н- означає нормальну (нерозгалужену) будову вуглеводневого ланцюга;втор- застосовується лише для вторинного бутилу;трет- означає алкіл третинної структури;ізо розгалуження на кінці ланцюга;нео використовується для алкілу з четвертинним атомом вуглецю. Префікси ізо і нео пишуться разом, а н-, втор-, трет- через дефіс.

Номер слайду 5

Номенклатура IUPACНоменклатура розгалужених алканів побудована заснована на таких основних правилах: Для побудови назви вибирають найдовший ланцюг атомів вуглецю й нумерують його арабськими цифрами (локантами), починаючи з кінця, ближче до якого розміщений замісник, наприклад:

Номер слайду 6

Номенклатура IUPACЯкщо одна і та сама алкільна група зустрічається більше одного разу, то в назві перед нею ставлять помножуючі префікси ди- (перед голосною ді-), три-, тетра- тощо і позначають цифрою кожний алкіл окремо, наприклад:

Номер слайду 7

Номенклатура IUPACНеобхідно зауважити, що для складних залишків (груп) застосовуються помножуючі префікси на зразок біс-, трис-, тетракіс- тощо. Якщо у бокових відгалуженнях головного ланцюга розміщені різні алкіли-замісники, то їх переразовують за алфавітом (при цьому помножуючі префікси ди-, тетра- тощо, а також префікси н-, втор-, трет- не беруть до уваги), наприклад:

Номер слайду 8

Номенклатура IUPACЯкщо можливі два або більше варіантів найдовшого ланцюга, то обирають той, який має максимальну кількість бічних розгалужень. Назви складніших алкільних груп будуються за тим же принципам, що і назви алканів, але нумерація ланцюга алкілу завжди автономна і починається з того атому вуглецю, який має вільну валентність, наприклад:

Номер слайду 9

Номенклатура IUPACПри використанні в назві такої групи її беруть у дужки і в алфавітному порядку враховується вже перша літера всієї назви:

Номер слайду 10

Промислові методи добування1. Добування алканів газу. Природний газ складається головним чином з метану та невеликих домішок етану, пропану, бутану. Газ під тиском при знижених при знижених температурах розділяють на відповідні фракції.2. Добування алканів з нафти. Сиру нафту очищують та піддають переробці (розгонка, фракціювання, крекінг). З продуктів переробки отримують суміші або індивідуальні сполуки.3. Гідрування вугілля (метод Ф. Бергіуса, 1925 р.). Кам'яне або буре вугілля в автоклавах при 30 МПа у присутності каталізаторів (оксиди та сульфіди Fe, Mo, W, Ni) в середовищі вуглеводнів гідруються і перетворюються в алкани, так зване моторне паливо:n. C + (n+1)H2 = Cn. H2n+2

Номер слайду 11

Промислові методи добування4. Оксосинтез алканів (метод Ф. Фішера - Г. Тропша, 1922 р.). За методом Фішера - Тропша алкани одержують з синтез-газу. Синтез газ являє собою суміш CO та H2 з різним співвідношенням. Його отримують з метану однією з реакцій, які відбуваються при 800-900°C в присутності оксиду нікелю Ni. O, нанесеного на Al2 O3: CH4 + H2 O ⇄ CO + 3 H2 CH4 + CO2 ⇄ 2 CO + 2 H22 CH4 + O2 ⇄ 2 CO + 4 H2 Алкани отримують за реакцією (температура близько 300°C, каталізатор Fe-Co):n. CO + (2n+1)H2 → Cn. H2n+2 + n. H2 OУтворена суміш вуглеводнів, яка складається в основному з алканів будови (n=12-18), називають "синтином".

Номер слайду 12

Промислові методи добування5. Суха перегонка. У відносно невеликих кількостях алкани одержують за допомогою сухої перегонки або нагрівання вугілля, сланців, деревини, торфу без доступу повітря. Приблизний склад отриманої суміші при цьому становить 60% водню, 25% метану та 3-5% етилену.

Номер слайду 13

Фізичні властивостіПерші чотири представники алканів від метану до бутану (C1-C4) - гази, від пентану до пентадекану (C5-C15) - рідини, від гексадекану (C16) - тверді речовини. Збільшення іх молекулярних мас призводить до збільшення температур кипіння і топлення, при чому алкани з розгалуженим ланцюгом киплять при нижчій температурі, ніж алкани нормальної будови. Це пояснюється меншою вандерваальсівською взаємодією між молекулами розгалужених вуглеводнів у рідкому стані. Температура топлення парних гомологів вища порівняно з відповідно температурою для непарних. Алкани набагато легші за воду, неполярні і важко поляризуються, проте розчиняються в більшості неполярних розчинників, завдяки чому самі можуть бути розчинником для багатьох органічних сполук.

pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
3780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку