Корекція порушень постави

Про матеріал
Процес формування постави у дитини залежить від багатьох факторів. Це розвиненість м’язового каркаса спини, умови і спосіб життя дитини, спадковість і інші супутні явища. Згідно зі статистикою більшість проблем з хребтом і поставою в цілому бере початок з дитинства. Саме тому стежити за здоров’ям і положенням спини малюка потрібно з дитячого возраста.В сучасному світі придумано багато засобів для корекції постави: підтримують корсети, спеціальні тренажери та інші пристосування. Але найефективнішим методом виправлення становища спини є лікувальна фізкультура.
Перегляд файлу

Корекція порушень постави

C:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\depositphotos_118396990-stock-photo-pediatric-orthopedic-exam.jpg

Постава – це звична поза (вертикальна поза, вертикальне положення тіла людини) у спокої і при русі. Звичне положення тіла – це те положення, яке регулюється несвідомо, так званим руховим стереотипом. Людина має тільки одну, притаманну лише їй звичну поставу. Формування постави починається з самого раннього віку. Неправильна постава сприяє розвитку ранніх «неправильних» змін у хребті. «Правильний» хребет має свої природні фізіологічні вигини в сагітальній площині (при огляді збоку) у вигляді шийного та поперекового лордозу (вигину допереду) і кіфозу (вигину назад) в грудному і крижовому відділах (представляє собою «знак питання»). Збільшення чи зменшення однієї кривизни призводить до зміни іншої. У фронтальній площині (при огляді зі спини) хребет у нормі повинен бути прямим. Навіть незначне викривлення хребта у всіх випадках слід розцінювати як відхилення від норми.

 

C:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\image-9-248x300.pngПричини появи викривлення хребта можуть бути як вродженими, так і набутими. До вроджених причин викривлення хребта відносять порушення нормального внутрішньоутробного розвитку, що призводить до недорозвиненості хребців, утворення клиновидних і додаткових хребців та інших патологій. Набутими причинами викривлення хребта є різноманітні захворювання, травми. Неправильне положення тіла внаслідок фізіологічних особливостей людини (плоскоступість, різна довжина ніг, косоокість або короткозорість через які людина вимушена приймати неправильну позу) теж є частою причиною розвитку викривлення хребта. Також, причинами, через які виникає викривлення хребта, можуть бути звички, щоденні стереотипи людини, завдяки чому вона постійно перебуває в одній позі (заняття за столом з постійно нахиленою головою, неправильна поза сидіння на стільці).

C:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\2-1024x444.jpgC:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\3-1024x446 (1).jpgC:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\5-1024x438.jpg

 

 

 

 

 

 

Види постави

  1. Нормальна постава – спостерігаються нормальні вигини хребта; збалансоване положення голови, грудної клітки, та стоп; невеликий нахил тазу вперед. Нормальна постава – це еталон, таку поставу мають не більше 5 % людей.
  2. Сутулувата ( кругла спина) – наявність надлишкового грудного кіфозу; зміщення голови вперед; нахил тазу і грудної клітки назад; живіт зазвичай випинається. Така постава частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.
  3. Плоска спина – при якому природні вигини хребта згладжені, лопатки мають крилоподібну форму. Грудна клітка недостатньо опукла, зміщена вперед, нижня частина живота також видається вперед.
  4. Плосковігнута спина – плоскої спини, зустрічається рідко і характеризується зменшенням грудного кіфозу при нормальному або декілька збільшеному поперековому лордозі. При цьому дефекті постави таз сильно нахилений вперед і зміщений заду, сильно випнуті заду сідниці, м’язи живота ослаблені, грудний та шийний відділи хребта сплощені.
  5. Кругловігнута спина –  характеризується збільшенням фізіологічних вигинів в передньо-задньому напрямку. У верхній половині тулуба відзначаються майже ті самі зміни, що при круглій спині. У нижній половині внаслідок збільшення кута нахилу таза різко збільшена поперекова кривизна, поперекова область сильно прогнута вперед, черевна стінка розтягнута

 

C:\Users\user\Desktop\Дистанційка 11.10 -14.11.2022\8.jpgМета – покращення постави та профілактика наслідків порушень постави шляхом активування власного м’язового корсету.

Метод лікування. Використовується метод проф. В. Козявкіна. Він передбачає послідовне і довготривале лікування, яке проходить в 2 етапи, що регулярно чергуються. Тривалість періодів є індивідуальною і залежить особливостей соматичного і психо-неврологічного статусів.

 

 

Лікувальні заходи при поставі

  • рефлексотерапія у вигляді акупресури,
  • масаж спини і шиї,
  • мобілізуюча гімнастика,
  • воскопарафінові аплікації 
  • механотерапія 
  • вібротерапія 
  • комп’ютерна ігротерапія.

Протипоказання до виконання вправ

Проведення лікувальних тренувань протипоказано при:

  • Пороках серця;
  • Інфекційних хворобах і загостреннях поточних патологій;
  • Гіпертермії та інших порушеннях самопочуття;
  • кровотечах;
  • Активному викривленні хребта зі здавленням м’язових структур;
  • Низькому больовому порозі;
  • Наявності компресії хребта.

При таких порушеннях маленьким пацієнтам проводяться інші заходи щодо виправлення постави. Найчастіше це масажі і гідропроцедури.

Які вправи використовувати

Специфіка вправ для корекції постави залежить від того, над яким саме відділом хребта потрібно працювати. Можна використовувати в одному тренуванні вправи для шиї, грудного відділу і попереку одночасно. Перед безпосереднім початком заняття рекомендується провести розминку. Вона допоможе розігріти м’язи малюка і налаштувати його на належний лад.

Заборонені вправи

Серед заборонених вправ — сильні прогини вперед або назад, гімнастичні заняття на розтяжку, перекиди через голову, стрибки з приземленням на спину, виснажливі фізичні треніровкі.Запрещени будь-які вправи, при виконанні яких дитина відчуває дискомфорт або боль.Ісключени заняття, виконання яких вимагає значних силових зусиль або може привести до травми спини.

 

Комплекс вправ при порушенні постави

1. В.п. – о.с.- ходьба на місці з високим підніманням стегна зберігаючи правильну поставу (спину випрямити, трохи підняти голову, дивитися вперед). Виконувати продовж 1-2 хвилини.

2. В.п.- о.с. – спиною до стіни на відстані від 30-40 см. Стати щільно спиною до стіни, 1-4 – напружуючи м’язи спини і плечового поясу випрямити спину так, щоб стіни торкалися потилиця, лопатки і поперек, 5-8 – в.п. стояти не напружуючись. Повторити 6-8 разів.

3. В.п. – вузька стійка, руки перед тулубом. 1 – відвести зігнуті руки назад із силою до зближення лопаток, 2 – відведення прямих рук назад. Повторити 4-6 разів.

4. В.п. – вузька стійка, руки за голову. 1-2 – нахилити тулуб уперед, вигнутися, руки догори, 3-4 – в.п., 5-6 – нахилити тулуб назад, руки догори, 7-8 – в.п. Повторити 6-8 разів.

 5. В.п. – обличчям до стіни на відстані кроку впершись руками на висоті грудей. 1-4 – згинаючи руки, грудьми торкнутися стіни, прогнутися 5-6 разів – в.п. Повторити 6-8 разів.

6. В.п. – сидячи на підлозі, м’яч або валик за спиною, 1-2 – спертись спиною на м’яч, відхилитися назад, руки догори, вигнутись, не відриваючи таз від підлоги, 3-4 – в.п. Повторити 6-8 разів.

7. В.п. – упор стоячи на колінах. 1-2 – зігнути спину, нахиливши голову, 3-4 – максимально випрямити та вигнутися, голову назад, 5-6 – в.п. Повторити 4-6 разів.

8. В.п. – лежачи на спині, руки за голову. 1-4 – вигнути спину, спираючись потилицею на долоні й тазом на підлогу, 5-8 – в.п. Повторити 6-8 разів.

9. В.п. – лежачи на спині, руки догори. 1-4 – зігнути ноги, руки до плечей, випрямити спину, 5-8 – в.п. Повторити 6-8 разів.

 10.В.п. – вузька стійка, палиця за спиною. 1-2 поворот тулуба праворуч, 3-4 – в.п., 5-6 – поворот тулуба ліворуч, 7-8 – в.п. Повторити 6-8 разів.

11.В.п. – палиця вертикально вздовж тулуба за спиною, торкаючись потилиці і хребта, права рука тримає палицю над головою, ліва за спиною. Щільно притиснути палицю до спини, випрямитись і запам’ятати положення голови по відношенню до тулуба, зберігаючи таку  позу впродовж 30-40сек.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку