Корекційно-розвиткове заняття з соціально-побутового орієнтування "Овочі для нас-вірні друзі повсякчас"

Про матеріал
Для здоров`я людини дуже важливо правильно харчуватися. Щоденний раціон має вміщувати продукти багаті на білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Повна кількість кожного з цих компонентів життєво необхідна для організму людини. Але в ньому обов’язково повинні бути овочі. З давніх-давен люди використовують в їжу овочі. Овочі основне джерело води, вуглеводів, вітамінів.
Перегляд файлу

Корекційно-розвиткове заняття з соціально-побутового орієнтування

«Овочі для нас – вірні друзі повсякчас».

Мета. Розширити знання дітей про овочеві рослини, їх значення для організму.

Допомогти набути практичних умінь та навичок, необхідних для майбутньої трудової діяльності.

Розвивати пізнавальні інтереси учнів з урахуванням їх індивідуальних психофізичних особливостей, дрібну моторику рук.

Здійснювати корекцію зв’язного мовлення та практичних дій учнів: чищення овочів,  способи нарізування овочів та вміння готувати страви з овочів.

Виховувати уважність, дисциплінованість, працелюбність, любов і шану до праці, повагу до її трудівників.

Обладнання. Композиція з овочів та фруктів «Щедрість рідної землі», корони з назвами овочів, назва девізу написана на дошці, відварені овочі.

Інвентар. Ножі, дощечки, фартухи, косинки.

Тип заходу. Корекційно-розвиткове заняття

Хід заходу

І.  Нервово-психологічна підготовка

   Діти! Сьогодні у нас не звичайний урок. До нас завітало дуже багато гостей. Привітайтеся з ними.

Добрії люди славного краю,

Вік вам радіти, в щасті рости,

А нивам українським щедро родити

 І вічно цвісти!

Добрий день вам, добрі люди,

Хай вам щастя всюди буде,

На уроці вас вітаєм,

Щастя й радості бажаєм!

 

 

 

 

ІІ.  Мотивація навчальної  діяльності

  1. Вступне слово.

   У народі кажуть: «Немає щастя без здоров’я», «Здоров’я – найбільше багатство у світі». Приємно бути здоровим, тільки необхідно знати, як здоровим стати.

Найбільше багатство – здоров`я людини!

А люди здорові – багатство країни!

А будуть здоровими діти рости,

То буде країна багатством цвісти!

 – Діти, скажіть будь ласка, чи може автомобіль або літак зрушити з місця без палива?

– Ні.

 – Так само і людині, для того, щоб зростати, бігати, вчитися, працювати, гратися, необхідна енергія і сила. Звідки вона береться?

  • Із їжі.

 – Для здоров`я людини дуже важливо правильно харчуватися. Щоденний раціон має вміщувати продукти багаті на  білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Повна кількість кожного з цих компонентів життєво необхідна для організму людини. Але в ньому обов’язково повинні бути овочі. З давніх-давен люди використовують в їжу овочі. Овочі основне джерело води, вуглеводів, вітамінів. Також в овочах є речовини, які збуджують апетит і поліпшують травлення. Багато овочів (буряки, морква, капуста) мають дієтичне і лікувальне значення.

– Для нормального розвитку та зростання людського організму необхідні різноманітні вітаміни, які містяться овочах. Що таке  «вітаміни»? Це слово походить від латинського слова «віта» – життя. Позначаються вони буквами латинського алфавіту – А, В, С, D. Людина, яка одержує з їжею достатню кількість вітамінів, рідше хворіє, має здорові зуби, волосся, шкіру.

Повідомлення «Вітаміни»

Вітамін А – сприяє росту, допомагає зберегти зір (морква, помідор, зелена цибуля, гарбуз, молочні продукти).

Вітамін В – потрібний  для розумової та фізичної праці, поліпшує травлення (слива, горох, квасоля, вівсяна та гречана крупи, горіхи, сир, яйця).

Вітамін С – запобігає застуді, сприяє росту, вбиває мікроби, зміцнює імунітет (шипшина, лимон, солодкий перець, чорна смородина, капуста, малина, цитрусові).

Вітамін D – зміцнює кістки, зуби малюків (соняшникова олія, молоко, сир, яєчні жовтки).

Овочі завжди займали почесне місце на столах українців. З них можна приготувати багато різноманітних страв. Які саме, про це нам розповідають книги «Українська національна кухня», «Кулінарія»,  де є безліч рецептів страв, які можна приготувати і в свята, і в будні. Сподіваюсь, що деякі з них і ви вмієте вже готувати або допомагаєте своїм мамам їх приготувати. А щоб дізнатися,  яку овочеву страву  будемо сьогодні готувати, пограємося в гру «Овочі та фрукти».

  1. Гра «Овочі і фрукти»

Виходить Королева Харчування.

 Королева харчування загадує загадки про овочі і фрукти. Діти, відгадуючи загадки, поділяють на овочі і фрукти.

 – Молодці, ви правильно відібрали овочі, але сьогодні ми з вами будемо готувати салат «Вінегрет».  Можливо, ви  знаєте, які саме овочі потрібні для його приготування.

Буряк. – Ну, а борщ без буряка вам зварити як?
Буряк треба до борщу, і до вінегрету,
Я найкращий з овочів, скажу по секрету.
Огірок. – Я овальний і довгенький, дужегарний зелененький,
Помідору рідний брат, дуже добрий на салат.
Літом свіжий та зелений, взимкудобрий я солений,
Вмію я водить танок, бо найкращий огірок.
Морква. – А я пані морковиця, гарбузовая сестриця,
В земляній сиджу коморі, а коса моя – на дворі,
Маю щедрі вітаміни для дорослих і дітей,
Пригощу морквяним соком дорогих своїх гостей.
Картопля.   Я – картопелька поживна,
Всім відома. І не дивно,
Бо мене всі полюбляють,
Як вирощувати – знають.

Цибуля.  Срібна в неїкожушина,
Всім відома цибулина,
Бо вона у стравах всюди
Береже нас від застуди.

Горох. Хто не знає, друзі, я найкорисніший.
Я зелений, запашний і  у вінегреті я  смачний.
3.  Руханка

На город йдемо ми працювати   (ходьба на місці)

будем овочі збирати   (нахили)

Вітамінів в них доволі    (розводимо руки в сторони)

будем ми усі здорові.

Підемо у сад гуляти   (ходьба)

будем фрукти ми зривати    (піднімаємо руки вгору)

Вітаміни в них теж є   (рух руками вперед від себе і до себе)

Це здоров’ячко моє.

– Отже, ви, діти, зрозуміли, що сьогодні ми будемо готувати українську страву вінегрет.

Вінегрет – це холодна страва, яка приготовлена з дрібно нарізаних овочів з додаванням олії. Для приготування вінегрету потрібно мати картоплю, буряки, моркву, огірки, цибулю, а також олію, сіль та зелень. Можна, також, додавати горох чи квасолю. Я сказала «дрібно» нарізаних овочів, а зараз пропоную переглянути, які є способи нарізання овочів.

4. Перегляд картинок  «Способи нарізання овочів»

Девіз. «Серце і душу в роботу вкладемо,кожну хвилину в труді збережемо!»

 – Тож давайте дотримуватись девізу уроку і поринемо в світ практичних знань.

 

ІІІ. Практична робота

1. Основні правила особистої  гігієни під час  приготування їжі.

  1. Ретельно вимити руки з милом.
  2. Надіти  чистий фартушок, волосся підібрати під косинку.
  3. Якщо одяг має довгі рукава, закотити їх так, щоб вони не торкалися продуктів та посуду.

2. Інструктаж із безпеки життєдіяльності.

(Повторення правил безпечної роботи з ножем).

1.Овочі нарізаємо тільки на дошці, не відриваючи ніж високо від неї.

2.Передавати ніж тільки ручкою вперед.

3.Ніж тримати лезом вниз, не ходити по приміщенню з ножем.

4.По закінченню роботи покласти ніж на місце.

5.Повторення послідовності приготування страви. (Пам’ятки лежать на столі).

3. Виконання практичної роботи: нарізування овочів на вінегрет.

 Заздалегідь підготовлені  овочі для приготування вінегрету.

4. Інструкційна картка. Послідовність приготування вінегрету

  1. Підготовлені овочі (помиті, відварені, почищені) нарізати спочатку  кружальцями,  потім соломкою, а потім – кубиками.
  2. Нарізані овочі висипати в миску, перемішати, посолити  та заправити олією.
  3. Викласти гіркою у салатницю, прикрасити зеленню.

VI. Підсумок уроку

  • Що таке вінегрет?
  • Чи навчилися ви готувати вінегрет?
  • Чому потрібно вживати багато овочів?
  • Які овочі необхідні для приготування вінегрету?
  • Шановні гості!

В добрий день і в добрий час

Завітали ви до нас.

Всіх ми вас вітаємо,

Побачили, що ми знаємо.

Всі ви, діти, молодці,

Гарно працювали!

Але дзвоник пролунав.

Він мені і вам сказав,

Що урок вже час кінчати,

Треба йти відпочивати.

  – Ось і закінчився наш урок. Сподіваюсь, ви будете рости розумними, вмілими і дбайливими господарями на нашій рідній українській землі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку