Соціально-побутове орієнтування 8 клас
Тема. Приготування виробів із тіста. Вареники.
Мета. Ознайомити учнів з технологією приготування страви української національної кухні з борошна – вареників.
Розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій, звичаїв, культури і мови, вміння працювати в команді.
Коригувати практичні дії учнів: просівання борошна, замішування, ліплення та варіння вареників.
Виховувати почуття національної гідності, шанобливе ставлення до національних традицій і обрядів.
Обладнання. Електроплита, каструлі, сковорідка, рушники, серветки, скатерки, столовий посуд, прибори, підноси, кухонний інвентар, таблиці, інструкційні карти, продукти для виконання практичного завдання: варена картопля, смажена цибуля з салом, борошно, кефір (приносять учні з дому); таблиці: «Приготування страв з тіста», «Техніка безпеки правила санітарії та гігієни»; інструкційна карта «Приготування вареників»
Тип уроку. Урок засвоєння знань, умінь і навичок.
Хід уроку
І. Нервово-психологічна підготовка
Усі сідайте тихо, діти.
Домовляймось – не шуміти,
Руку гарно підіймати,
На уроці не дрімати,
А знання мерщій хапати –
Щоб не було нам мороки.
Всі готові до уроку?
ІІ. Актуалізація опорних знань
– Які види борошна ви знаєте? (Пшеничне, житнє, ячмінне, гречане, кукурудзяне)
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Тема нашого сьогоднішнього уроку дуже цікава, адже вареники – одна з найвідоміших та улюблених українських страв українців. Слово «вареники» походить від дієслова «варити». В щоденному меню української родини часто готують вареники, які є окрасою будь-якого столу.
ІV. Вивчення нового матеріалу
Розповідь вчителя
Вареники – це улюблена в Україні страва із вареного тіста з начинкою. У різних місцевостях України вареники готували по-різному. Тісто місили із пшеничного, житнього або гречаного борошна. Для начинки використовували найрізноманітніші продукти: сир, картоплю, мак, капусту, квасолю, навіть кашу – гречану чи пшоняну. У дні, коли за релігійним календарем не було посту, вареники засмачували підсмаженим салом або сметаною. Готували вареники частіше в неділю або ж на свята.
Нині вареники також є однією з найулюбленіших страв українців. Тісто для вареників – це борошно, замішане з водою або іншою рідиною (молоком, кисляком, сироваткою, яйцем, олією, сметаною). Краще замішувати тісто на кисляку, сироватці чи кефірі. Ці продукти роблять тісто м’якшим. (Презентація).
Процес приготування вареників нескладний. Спочатку необхідно просіяти 3 склянки борошна через сито, додати півсклянки сироватки чи кисляку, 1яйце, половину чайної ложки солі та замісити в мисці тісто. Тісто не повинно бути дуже крутим. Потім його розкачують у тоненький пласт завтовшки 1,5-2 мм і вирізають кружечки тонкою склянкою або скачують тісто у валик, ріжуть на шматочки, а потім ці шматочки обкачують у борошні і розкачують. Фарш для вареників кладуть у центрі кожної «варениці» – по чайній ложці. Потім зліплюють так, щоб вареник мав напівкруглу форму. Поки будуть ліпитися вареники, ставлять каструлю з водою на плиту. Води набирають стільки, щоб вареники вільно варилися. Коли вода в каструлі закипить, додають трішки солі і кладуть вареники у окріп, обережно помішуючи їх шумівкою, щоб не пристали до дна каструлі. Після того, як вода знову закипить, вогонь зменшують. Варять вареники на слабкому вогні 3-4 хвилини. Готові вареники обережно шумівкою виловлюють з води і кладуть у друшляк, щоб стекли. Потім кладуть у каструлю чи миску і поливають розігрітим вершковим маслом чи засмаженим салом з цибулею (все залежить, з якою начинкою готували вареники). Ледь струшують, щоб рівномірно змастилися жиром і не прилипли один до одного. Потім насипають кожному у тарілку і їдять.
ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА
Встаньте, діти, посміхніться,
Землі нашій поклоніться
За щасливий день вчорашній.
І до сонця потягніться.
В різні боки нахиліться.
Веретеном покрутіться.
Раз присядьте, два присядьте.
І за парти тихо сядьте.
V. Практична робота
Перед початком виконання практичного завдання пригадаємо правила
безпеки праці, правила санітарії та особистої гігієни, організації робочого місця (метод незакінчених речень)
Техніка безпеки, правила санітарії та гігієни під час роботи:
VI. Виконання практичної роботи
Поточний інструктаж
Розподіл учнів по робочих місцях. Виконання завдання учнями. Вчителька допомагає учням замісити тісто, формувати і варити вареники, контролює дотримання учнями правил безпечної роботи під час приготування вареників.
Інструкційна карта. Приготування вареників.
Інструменти та матеріали: сито, емальована миска, ложки, обробна дошка, качалка, шумівка, каструля, посуд для сервірування столу.
Продукти для тіста (на 5 порцій): борошно – 300 г, яйце – 1 шт.,
кефір – 100 г.
Продукти для фаршу: варена картопля – 500 г, сіль.
Інструкційна картка. Послідовність приготування вареників.
– Замісити тісто: борошно просіяти крізь сито на обробну дошку або у миску, зробити заглиблення, додати яйце, кефір і замісити не дуже круте тісто.
– Обробити тісто: готове тісто розкачати і нарізати склянкою кружальця.
– Приготувати фарш: картоплю зварити, пропустити через м’ясорубку, посмачити смаженою цибулею і перемішати (виконували вдома).
– Сформувати вироби: на кружальця тіста покласти чайну ложку фаршу і з’єднати краї (защипати).
– Вареники опустити в киплячу підсолену воду і варити при слабкому кипінні 5-6 хвилин. Готові вареники, що спливли на поверхню, вийняти шумівкою і покласти у друшляк, щоб стекли.
– Вареники висипати у емальовану миску, змастити маслом, олією або іншим жиром і перемішати.
(При виконанні практичної роботи особливу увагу вчитель звертає на організацію робочих місць, дотримання правил безпеки праці під час роботи з ріжучими інструментами, обладнанням, електротехнічними пристроями.)
VІІ. Підсумок уроку.
– Які страви з борошна ви знаєте? – Яка послідовність приготування вареників ? – Які продукти необхідні для їх приготування? – Яких правил особистої гігієни ми повинні дотримуватися при роботі з тістом?
VІІІ. Заключний інструктаж.
ІХ. Прибирання робочого місця.