Корисні харчі наминай, І здоровим у світ ступай!

Про матеріал
Цікавий квест-гра для учнів 7-8 класів. Розробили вчителі Самбірської гімназії.
Перегляд файлу

 

 

                                                           

         Вплив здорового способу життя на успішність людини - Здоров'я - це крок до  успіху

Тема: «Корисні харчі наминай,

І здоровим  у світ ступай!»

 

Мета: закріпити у дітей знання про здорове харчування, поглибити вміння про вживання продуктів харчування та їх значення для людини, виховати в учнів навики правильного харчування.

Форма проведення: квест-гра

Обладнання: конверти із завданням, картинки із зображенням продуктів, кошики.

Цільова аудиторія: 7-8 класи

Хід гри

І. Вступне слово-привітання

- Добрий день всім,  хто зібрався,

Ми за те, щоб у житті,

Кожен добре постарався

З’їсти фрукти золоті!

Щоб здоров’я добре мати ,

Слід про нього змалку дбати.

  • Сьогодні квест-гру  ми присвячуємо здоровому способу харчування.

ІІ. Основна частина

Дорогі учасники, щоб знати коли, як і що вживати, побудуємо піраміду здорового харчування.  Маєте пройти маршрут, на якому є п’ять станцій. На кожній із них вас зустріне будівельник, який допоможе побудувати цеглинка за цеглинкою харчову піраміду. Давши правильні відповіді, отримаєте координати наступної станції. Переможе та команда, яка перша завершить подорож. Вирушаємо до першої.

1. СТАНЦІЯ «ЦЕГЛИНКА»

Зустріч учасників з будівельником-білком.

-Привіт! Я білок—основа життя, фундамент нашої піраміди.

-Прошу відгадати загадку. Хто першим відгадає, той  першим отримає  завдання.

Загадка

М’який, але не пух,

Дірявий, але не решето,

Жовтий, але не жовток,

З головою, але без ніг,

І не колобок.

Він в Голландії народився

Й в Україні пригодився. (Сир)

Завдання для команди №1: Покладіть в кошик продукти багаті на білки;

Завдання для команди №2: Покладіть в кошик продукти бідні на білки, з малим вмістом білка.

 

2. СТАНЦІЯ «ПАМПУШОК»

Зустріч учасників з будівельником-вуглеводом

-Я вуглевод, мене в їжі багато. Відгадайте загадку:

Який смачний, круглий овоч помаранчевого кольору перетворився в одній із казок на  засіб пересування? (Гарбуз)

Завдання для команди №1: Приготувати салат з великим вмістом вуглеводів.

Завдання для команди №2: Приготувати салат  з малим вмістом вуглеводів.

 

3. СТАНЦІЯ «НЕНАЖЕРА»

Зустріч учасників з будівельником-жиром.

  • Я той, кого найбільше люблять і якого важко позбутися. Слухайте:

А я рідка, немов водиця,

Салат без мене не годиться,

Бо все змастити – моя мрія.

Я ЖИР по імені ( ОЛІЯ ).

Після отримання правильної відповіді оберіть одну з вправ.

https://learningapps.org/display?v=pr7ry1sun2

https://learningapps.org/19663460

 

4. СТАНЦІЯ «ВІДМІННИК»

Зустріч учасників з будівельником-вітамінником

-О, як вас багато! Напевно всі любите смачненько поїсти? Чипсики, сухарики, колу…а це не вітаміни, а я відмінник-вітамінник наголошую, що їсти треба корисні продукти, в яких є різні вітаміни. Зараз подивлюся, наскільки ви знаєте вітаміни.

Завдання для команди №1:

-Якщо ви хочете мати гарну шкіру, рум'яні щічки та добрий зір, звертайтеся  до мене. Я товаришую із морквою, помідором, абрикосом, петрушкою, зеленою цибулею та кропом. Вітамін А. 

-Якщо ви хочете зростати сильними, веселими і мати добрий апетит, я вам допоможу. А товариші мої - це картопля, горошок, буряк, редис, квасоля та зелений салат. Вітамін В.

 

 Завдання для команди №2:

 -Якщо ви хочете мати міцне здоров'я, бути завжди бадьорими, я стану вам у пригоді. Мої друзі - лимон, апельсин, порічка та чорна смородина, капуста, зелена цибуля та хрін. Вітамін С.

-Я дуже потрібний тим, хто хоче швидко і добре рости, мати гарну статуру та міцні зуби. Хоча мої друзі не ростуть ані в садку, ані на городі, я також маю для вас корисні подарунки - це молоко, яйця, сир, вершкове масло. До того ж я товаришую із самим сонечком: влітку його промінці разом із засмагою передають вам і вітамін Д, тобто мене. Вітамін Д. 

 

5. СТАНЦІЯ «ЗЕРНЯТКО»

Зустріч учасників з будівельником-мікроелементом

-Я мікроелемент-Se (селен) мене є багато в редисці і надаю їй гіркоти.

Завдання для команди №1: Міф чи правда?

 №1: добова норма споживання води - 2 літри? (Правда)

- Загальноприйнятою нормою води, якої достатньо для підтримки нормального обміну речовин, визнаний 1 л води на 30 кг ваги. Безумовно, при масі тіла в 60 кг необхідно випивати 2 л води в день, проте коливання від цього стандарту ваги, відповідно, викликають зміни і в добовій потребі води.
Якщо звернутися до рекомендацій Національної академії наук США, прописаних ще в 1945 році, то ми знову отримаємо знамениті 2 л води в день: «1 мл води на кожну спожиту кілокалорію їжі» (при добовій калорійності їжі в 2000-2500 кілокалорій). Американські вчені відзначили, що 2 л в день включають в себе не тільки воду, але і різні напої (за винятком алкоголю, який провокує спрагу), перші страви, фрукти і овочі з високим вмістом води (наприклад, огірки, кавуни) і т. д.

 №2: в період дієтичного харчування слід скорочувати споживання води (Міф).

-Більшість дієт для схуднення вимагають відмовитися від солі, яка затримує воду в організмі, тим самим створюючи додаткову візуальну повноту. Однак це зовсім не означає, що слід зменшити кількість води, яка стимулює обмін речовин, виводить шлаки, токсини, продукти розпаду. Разом з тим, слід знати міру, тому що недолік рідини небезпечний зневодненням організму, а надлишок - набряком. Щоб не допустити набряклість, досить дотримуватися добової норми рідини і скоротити вживання солоних і гострих страв. При наявності хвороб нирок важливо перед початком дієти порадитися з нефрологом або урологом.

Бонусне запитання ( за бажанням)

 №3: пити воду під час тренувань шкідливо.(Міф). 
-Така теорія з'явилася з тієї причини, що жирові клітини нашого організму теж складаються з води. Під час інтенсивного тренування з рясним потовиділенням жирові клітини втрачають рідину, тому ми відчуваємо легкість і ефект схуднення разом з почуттям спраги. Якщо людина, яка прагне схуднути, вип'є води, він на час відчує важкість, адже клітини її організму наповнилися рідиною, але це не означає, що він вона прибавить у масі тіла. Відповідно, пити під час фізичних навантажень можна і потрібно: як тільки організм втрачає багато рідини, кров стає в'язкою, різко знижується артеріальний тиск і підвищується загроза тромбоемболії.
 Досвідчені фітнес-тренери рекомендують приблизно кожну годину активного тренування випивати склянку води - по можливості ділити її на порції (тобто пити кожні 15 хвилин по 70 мл).
 Як бачимо, міфів про воду багато, як і таємниць самого простого і доступного напою на Землі. Деякі з них вже розкрито вченими для здоров'я організму, життя якого неможливе без води.

 

Завдання для команди №2: Міф чи правда?

 

 №1: день потрібно починати зі склянки води.  (Правда) 
-В принципі, в цій рекомендації немає нічого небезпечного для здоров'я - тільки користь. Прокинувшись, дійсно бажано випити склянку води (можна з лимоном), що моментально бадьорить і налаштовує на позитив. Всього лише склянка звичайної води призводить до робочого режиму всі органи і системи, а в першу чергу - готує стравохід до сніданку. Природно, пити воду після сну потрібно за бажанням, за потребою організму, яка спостерігається влітку. У спеку лікарі рекомендують пити воду постійно - протягом дня маленькими ковтками (для підтримання водного балансу в організмі і роботи всіх систем - перш за все, нирок і сечоводів).

№2: не можна пити воду під час їжі. (Правда).  
-Кваліфіковані дієтологи радять пити воду до прийому їжі, а не під час його. Тому що прийнята під час їжі вода, нехай і незначно, розбавляє шлунковий сік, а точніше - соляну кислоту в його складі. Нагадаємо, шлунковий сік виробляється рефлекторно в момент споживання їжі для того, щоб пом'якшити їжу, поліпшити її перетравлення, стимулювати вироблення спеціальних гормонів і т.д. Шлунковий сік не потребує розведення - його кількості достатньо для забезпечення нормального травлення, тоді як надлишок може уповільнити і ускладнити цей процес, призвівши до бродіння і гниття їжі. Крім того, змочує їжу ще й слина.              
Випита ж до трапези вода наповнить шлунок, очистить його від залишків їжі і сприяє тому, що людина з'їсть меншу порцію. Радянські вчені застерігали від прийому крижаної води під час їжі, яка настільки прискорює травлення, що людина відчуває голод буквально через пару годин після трапези.
 Пити відразу ж після їжі теж не слід. В іншому випадку Ви і без того наповнений шлунок розтягуєте. Пити воду після прийому їжі дозволено не менш ніж через 30 хвилин.

Бонусне запитання ( за бажанням)

 №3: пити воду під час тренувань шкідливо.(Міф). 
-Така теорія з'явилася з тієї причини, що жирові клітини нашого організму теж складаються з води. Під час інтенсивного тренування з рясним потовиділенням жирові клітини втрачають рідину, тому ми відчуваємо легкість і ефект схуднення разом з почуттям спраги. Якщо людина, яка прагне схуднути, вип'є води, він на час відчує важкість, адже клітини її організму наповнилися рідиною, але це не означає, що він вона прибавить у масі тіла. Відповідно, пити під час фізичних навантажень можна і потрібно: як тільки організм втрачає багато рідини, кров стає в'язкою, різко знижується артеріальний тиск і підвищується загроза тромбоемболії.
 Досвідчені фітнес-тренери рекомендують приблизно кожну годину активного тренування випивати склянку води - по можливості ділити її на порції (тобто пити кожні 15 хвилин по 70 мл).              
 Як бачимо, міфів про воду багато, як і таємниць самого простого і доступного напою на Землі. Деякі з них вже розкрито вченими для здоров'я організму, життя якого неможливе без води.

ІІІ. Підбиття підсумків та  оголошення переможців.

 

 

 

 

 

 

Додаток №1 (2 примірники)

 

Продукти, багаті на білок:

https://megamarket.ua/files/uploads/Blog_2017/11_2017/24_11_2017/10bp_2.png     https://megamarket.ua/files/uploads/Blog_2017/11_2017/24_11_2017/10bp_3a.png

Соя                                                         Сочевиця

https://megamarket.ua/files/uploads/Blog_2017/11_2017/24_11_2017/10bp_4.png     https://megamarket.ua/files/uploads/Blog_2017/11_2017/24_11_2017/10bp_7.png

Квасоля                                                  Крупи

https://megamarket.ua/files/uploads/Blog_2017/11_2017/24_11_2017/10bp_8a.png    Молочні продукти: норми споживання та проблеми із засвоєнням – Новини  Полтавщини

Шпинат                                                    Нежирні молочні продукти

Горіхи знижують ризик виникнення раку | Волинська газета       Визначаємо свіжість курячих яєць - «Волинь» — незалежна  громадсько–політична газета

Горіхи                                                           Яйця

Виды мяса птицы и их характеристики – полезные статьи             Як обрати якісну рибу до різдвяного столу

М'ясо птиці                                                 Риба

 

Продукти, бідні на білок:

Вирощування великої та солодкої моркви на своєму городі      Цілющі помідори - Здоров'я та спорт - TCH.ua

Морква                                                      Помідори

Як лікувати огірки - Нова Доба    Полуниця - Корисні і небезпечні властивості ягоди.

Огірки                                                        Полуниця

Ви не жили, якщо не цілували щойно впалого яблука...     Диня лікує горло і серце » Новини Чернівці: Інформаційний портал «Молодий  буковинець»

Яблука                                                        Диня

Селера. Користь для здоров'я | HealthApple         Шипшина - Корисні і небезпечні властивості плодів куща

Селера                                                        Шипшина                                   

 

Додаток 2

Набір продуктів для салатів:

  1.  Олія
  2.  Майонез
  3.  Картопля
  4.  Морква
  5.  Маслини
  6.  Болгарський перець
  7.  Яйця
  8.  Помідор
  9.  Горошок
  10.            Огірок
  11.            Листя листкового салату
  12.              Сир фета
  13.              Відварене м'ясо
  14.              Лимонний сік
  15.              Цибуля
  16.              Листя зелені

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку