Короткий опис творчої діяльності майстрині-вишивальниці - Савчинської Марії Василівни

Про матеріал
Додатковий матеріал на уроки трудового навчання. Короткий опис творчої діяльності майстрині-вишивальниці - Савчинської Марії Василівни
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація творчої діяльності Савчинської Марії Василівни

Номер слайду 2

Марія Василівна народилась 19 липня 1956 року в с. Клембівці Ямпільського району. Художньою вишивкою займається понад 25 років. Клембівська вишивка відома не лише в Україні, але й далеко за її межами ще з ІХ сторіччя. Тож не дивно, що і сьогодні в селі є знані в Україні вишивальниці.

Номер слайду 3

Марія Савчинська володіє усіма техніками вишивання, досконало знає i успішно використовує у своїй вишивці традиції автентичної орнаментної культури народної подільської вишивки, які засвоїла від своєї мами, теж професійної вишивальниці і килимарки Ганни Федорівни Гапусовської.

Номер слайду 4

Свого часу Марія Савчинська працювала на Клембівській фабриці художньої вишивки. Після закриття фабрики вона залишилась єдиним творчим майстром у Клембівці, яка згуртувала навколо себе потенційних майстрів і продовжує зберігати та розвивати традиційну клембівську вишивку.

Номер слайду 5

В доробку майстрині нараховується близько 800 виробів. Вишивальниця є учасницею п’яти всеукраїнських виставок «Кращий твір року», які проводить Національна Спілка майстрів народної творчості України.

Номер слайду 6

У 2001 році на виставці «Клембівські обереги», що проходила в Українському домі в рамках Всеукраїнської культурно-мистецької акції «Мистецтво одного села», Марія Василівна представила п’ять жіночих блуз найвищого мистецького гатунку.

Номер слайду 7

За сумлінну працю і творчі досягнення, високий професіоналізм у мистецтві традиційної народної вишивки майстриня неодноразово нагороджувалась дипломами, почесними грамотами та подяками НСМНМУ. У 2009 році Савчинській присвоено високе звання «Заслужений майстер народної творчості України».

Номер слайду 8

Напередодні Дня Незалежності України бренд Novitska презентував колекцію вишиванок. Головним джерелом натхнення для її створення послужила клембівська вишивка, оригінальність якої полягає в автентичному крої та характерних орнаментах, мотиви яких сягають корінням ще доби Трипілля.

Номер слайду 9

У новій лінійці бренду вдалося поєднати сучасний крій із традиційними візерунками. Для цього модна марка запросила Марію Савчинську, одну зі знаних клембівських майстринь, яка вже десятиліттями плекає автентичну вишивку регіону.

Номер слайду 10

pptx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку