Країни Центрально-Східної Європи 1950-1960 х. роках

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Країни Центрально - Східної Європи 1950 - 1960 - х.рр.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвітня історія 11 клас ТЕМА УРОКУ: КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ 1950 – 1960-Х рр. Вчитель історії: Єременко О.С.

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: сформувати уявлення про розвиток держав Центрально-Східної Європи у другій половині 1950-х —1960-х рр.; охарактеризувати діяльність політичних діячів східноєвропейських країн; проаналізувати рівень життя людей цих країн; створити умови для розуміння причин початку страйкового та протестного руху; порівняти між собою розвиток держав Центрально-Східної Європи в період десталінізації та зробити висновки.

Номер слайду 3

План уроку 1. Польща. 2. Угорщина. 3. Болгарія. 4. Румунія. 5. Югославія. 6. Чехословаччина.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань (перевірка домашнього завдання) 1. Що означають ці логотипи? 2. Коли та чому виникли? 3. Які країни мають до них відношення? Виконання тестового завдання.

Номер слайду 5

Проблемне питання уроку: «Чи вплинули процеси десталінізації в СРСР на розвиток країн Центрально-Східної Європи?»

Номер слайду 6

Робота з картами:

Номер слайду 7

1. ПОЛЬЩА. Смерть Сталіна в 1953 році та проведення ХХ З’їзду КПРС 1956 р. співпала зі смертю Б. Берута та початком робітничих страйків і маніфестацій в червні 1956 р. в Познані (“Хліба й свободи”, “Вільний вибір”). Жовтень 1956 р. новий лідер ПОРП Владислав Гомулку (1956-1970 рр).

Номер слайду 8

Зміни: 1.Припинення політичних репресій; 2.Розвиток галузей легкої, харчової промисловості; 3.Приватна ініціатива мала розвиватись; 4.У с/г припинено насильницьку колективізацію; 5.Розроблено програму децентралізації економіки країни та розширення прав господарств. 6.Лібералізація в освіті, науці, мистецтві, церковній політиці.

Номер слайду 9

Наслідки: Покращення матеріального становища населення та зменшення соціальної напруженості в суспільстві. Зростання національного доходу на 80%. На поч.1960-х років реформи припинились. В.Гомулку перетворився на нетерпимого до критики авторитарного діяча. З 1961-1965 рр. конфлікт керівництва з творчою інтелігенцією. В кін.1960-х років зростання незадоволення матеріальним становищем у порівнянні з країнами Заходу. Грудень 1970 року масові страйки у Гданську, Гдині та Сопоті проти підняття цін на продукти харчування та їх силові придушення. Усунення від влади.

Номер слайду 10

1970 р. новим лідером ПОРП обрано Едварда Герека. Висновок: Відбулось завершення “доби Гомулки” та почалось оновлення парії, відмовились від тотального контролю над культурою, звучав заклик до “ національної солідарності ”.

Номер слайду 11

2. Угорщина. Генеральний секретар Угорської партії трудящих Матяш Ракоші ( до 1956 р.).

Номер слайду 12

«Відлига» в СРСР посприяла лібералізації режиму в Угорщині. Новим головою уряду в 1953 році став Імре Надь. Був усунутий в квітні 1955 року, але був одним з лідерів революційних подій 1956 року. Було переглянуто економічну політику УПТ. Наголос тепер робився на с/г, а не на важку промисловість. Призупинилась насильницька колективізація, приглушено «антикуркульську» компанію, послабшав політичний терор.

Номер слайду 13

Угорська революція 1956 р. 23 жовтня 1956 року в Будапешті розпочалося повстання. Під тиском вимог повсталих УПТ повернула Імре Надя на місце прем'єр-міністра коаліційного уряду. 1 листопада 1956 р. лідер революції І. Надь сформував коаліційний уряд, який проголосив нейтралітет Угорщини та її вихід з ОВД і оголосив прозахідний курс. У відповідь СРСР увів війська 4 листопада в Будапешт, де тривали бої протягом 9 днів та жорстоко придушив угорців, жертвами радянської агресії стало близько 50 тисяч.

Номер слайду 14

16 червня 1958 року в Будапешті Імре Надя було повішено. (Після падіння комуністичного режиму в Угорщині Імре Надя, Пала Малетера та Міклоша Гімеша було урочисто перепоховано в липні 1989 року). Жовтень 1956 р. УПТ очолив Янош Кадар. Не виходячи за рамки комуністичної доктрини проводив помірковано-ліберальний курс. Оголошено політичну амністію, завершено кооперування с/г. УПТ було замінено на Угорську Соціалістичну робітничу партію (УСРП). У 1968р. започатковано економічну реформу, яка внесла в функціонування господарства суттєві ринкові елементи. Підвищувався життєвий рівень народу. Висновки: У 1960-80-х.рр. практично не було проявів політичної опозиції, Угорщину називали «найвеселішим бараком у комуністичному таборі».

Номер слайду 15

3. БОЛГАРІЯ. У 1950 році Вилко Червенков став прем'єр-міністром. Було розпочато процес форсованої індустріалізації. Проте, підтримка курсу В. Червенкова, навіть у Комуністичній партії, була занадто мала, тому за рік після смерті Сталіна, Червенкова було скинуто. Тодор Живков керував Болгарією протягом наступних 33 років з 1954 р.

Номер слайду 16

Напрямки політики: 1. Був повністю лояльним до СРСР, але проводив більш помірковану політику. 2. Відновлені відносин з Югославією і Грецією. 3. Обмежена ступінь свободи вираження думок була відновлена​ , гоніння на церкву було припинено. 4. Країна стала найпопулярнішим туристичним напрямом для країн Східного Блоку. 5. Укрупнення с/г кооп та оснащення їх технікою. 6. Модернізація промислового виробництва. Висновок: Болгарія була найлояльнішим європейським союзником СРСР, де планувалось розпочати перехід до комунізму.

Номер слайду 17

4. РУМУНІЯ. Підсумки роботи ХХ з'їзду КПРС, вторгнення радянських військ до Угорщини 1956р., хоча й по-різному сприймались в країні, але викликали прагнення самостійності. Після смерті у березні 1965р. Г. Георгіу - Дежа. Першим секретарем ЦК РКП (з липня 1965р. партію перейменовано з РРП на РКП) було обрано Ніколає Чаушеску.

Номер слайду 18

Напрямки політики: 1. Провадив заходи з лібералізації галузі економіки і культури. 2. Спекулював на питаннях незалежності й суверенітету, намагався грати на національних почуттях румун, закликаючи створити процвітаючу державу, незалежно у зовнішній політиці від Радянського Союзу, країн Варшавського Договору. 3. Останнього суперника - І. Г. Маурера Чаушеску прибрав з політичної арени в 1974 р. Предметом суперечки були ступінь централізації управління, а також темпи і масштаби індустріалізації. 4.У березні того ж року Чаушеску приймає присягу президента Румунії. Висновок: Починається епоха культу особи. Щотижня президент виступає на багатотисячних мітингах з промовами, на керівників усіх ланок обрушується лавина "цінних вказівок". З 1971 року країна йтиме власним шляхом побудови соціалістичного суспільства.

Номер слайду 19

5. ЮГОСЛАВІЯ. Керівником країни продовжує бути Й. Броз Тіто (14 січня 1953 — 4 травня 1980 рр.).

Номер слайду 20

НАПРЯМКИ ПОЛІТИКИ: 1.План побудови “ самоврядного соціалізму ”, що передбачав демократизацію, десталінізацію, децентралізацію, тощо. 2.Нова Конституція 1963р. Та зміна назви країни на Соціалістичну Федеративну Республіку Югославія (СФРЮ). 3. Масштабна економічна реформа в 1965 році. 4. Розширення прав та самостійності суб'єктів федерації. НАСЛІДКИ: 1. Модель “самоврядного соціалізму” пом*якшила прояви комуністичного режиму. 2. Пожвавились контакти із Заходом. 3. Травень 1967 р. демонстрації студентів, що вимагали подальшої демократизації суспільно-політичного життя. 4. 1970 р. акція протестів під гаслами “ Відродження Хорватії ”. Висновок: й. Броз Тіто оцінив ситуацію в країні, як: « Югославія опинилась на порозі міжетнічної громадянської війни». Восени 1971 р опозицію придушено.

Номер слайду 21

6. ЧЕХОСЛОВАЧЧИНА. В 1968 р. у відставку було відправлено керівника (президент) ЧСР А. Новотного (з 1966 р.), до влади прийшов демократично налаштований перший секретарь КП ЧС Александр Дубчек .  Президент країни – Антонін Новотний.

Номер слайду 22

НАПРЯМКИ ПОЛІТИКИ: 1. “ Соціалізм із людським обличчям ” – поглиблення реформ в економічній і політичній сферах через поєднання соціалістичних ідей з елементами демократичного суспільства в Чехословаччині. 2. З 1966 року економічні реформи. 3. Усунення деформацій соціалізму й демократизація суспільного життя. 4. Скасування цензури . 5. Процес лібералізації “ Празька весна ” 1968 року. Наслідки: 1. Протистояння між прихильниками та противниками реформ. 2.Окупація країни 21 серпня 1968 р. військами СРСР і ОВД (бл. 500 тис.) . 3.1970 року Дубчек був виключений з Компартії ЧССР, позбавлений статусу депутата і відправлений на роботу керівником лісництвами в системі словацького лісового господарства. 4. Президент Людвік Свобода. 5. Керівник КП ЧССР прихильник неосталінізму Густав Гусак. 6. Встановлено режим “нормалізації” – відновлення керівної ролі КПЧ і дотримання принципів марксизму-ленінізму.

Номер слайду 23

Президент Людвік Свобода Керівник КП ЧС Густав Гусак

Номер слайду 24

Хроніка “ Празької весни ” 1968 року

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Акції протесту

Номер слайду 27

У 1969 році в Празі студенти Ян Палах і Ян Заїц з інтервалом у місяць вчинили самоспалення на знак протесту проти радянської окупації. 5 листопада 1968 року Василь Макух здійснив акт самоспалення проти колоніального поневолення України та агресивного вторгнення до Чехословаччини. “ Геть окупантів!”, - такими були його останні слова.

Номер слайду 28

У 1968 р. ЧССР стала федерацією Чехії та Словаччини, але лише де-юре. Висновок: після придушення «Празької весни» завмерло громадсько-політичне життя країни, активізувався дисидентський рух, розпочалась масова еміграція населення.

Номер слайду 29

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ Відповідь на проблемне питання : «Чи вплинули процеси десталінізації в СРСР в розвиток країн Центрально-Східної Європи?» Додаткові питання: 1.Назвіть особливості страйків та повстань, які відбулись в Польщі та Угорщині в1950-1960-х рр.? 2. Що таке «Празька весна»? 3. Як події 1970 року пов*язані з Хорватією характеризував Й. Броз Тіто? 4. Розкрийте особливості прояву кризи комуністичного режиму в країнах Центрально- Східної Європи у 1950-1960-х рр.?

Номер слайду 30

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: випереджаюче завдання параграф 11 ст.95-103 (опрацювати згідно варіанту учня тему “Розвиток країн Центрально-Східної Європи в 1970-1980-х рр.- Польща, Угорщина, Болгарія, Румунія, Чехословаччина, Югославія”)

Номер слайду 31

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
8265
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку