Країни Європи:Україна, Німеччина, Франція

Про матеріал
Презентація до уроку з географії з теми "Країни Європи:Україна, Німеччина, Франція". Допоможе здобувачам освіти дізнатися про географічне розташування України, Німеччини та Франції на політичній карті Європи, природу, господарство.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Європи: Україна, німеччина, франція

Номер слайду 2

Україна. Площа України становить 603,7 тис. кв. км. За територією та населенням Україну можна порівняти з Францією. Її сусіди: Білорусь, Росія, Угорщина, Румунія, Молдова, Польща та Словаччина. На півдні країна омивається Чорним і Азовським морями. Через води Чорного моря межує з Туреччиною, Болгарією та Грузією.

Номер слайду 3

Україна має досить вигідне географічне положення. Вона є одночасно країною Центральної і Східної Європи, має сім безпосередніх сусідів із цих же регіонів, широкий вихід до двох морів. Загальна протяжність сухопутних кордонів України становить понад 5,6 тис. км. Україна на карті світу

Номер слайду 4

Природа України різноманітна й мальовнича. Більша частина території рівнинна. Середньовисокі гори Українські Карпати здіймаються на заході країни, Кримські гори — на півдні. Найбільша річка — Дніпро, яку в Україні величають Славутичем. Панує помірно континентальний клімат і тільки на Південному березі Криму — субтропічний середземноморський. На значних площах поширені чорноземи — найродючіші ґрунти. Тому українські землі майже повністю розорано. Більшість населення країни становлять українці. Крім них, живуть росіяни, білоруси, кримські татари, євреї, молдовани та ін. Як і в інших країнах, більшість населення живе в містах. Найбільші з них — Київ, Харків, Дніпро.

Номер слайду 5

Промисловість є основою господарства. Електроенергія виробляється на теплових, атомних та гідравлічних станціях. Залізна руда і марганець, на які багата Україна, слугують сировиною для чорної металургії, що дає чавун і сталь. Українські машинобудівні підприємства виробляють різноманітне устаткування, літаки (мал. 275), верстати, прилади. Хімічна промисловість використовує поклади калійних солей і сірки для виробництва добрив та іншої продукції. Розвинені виробництва тканин, одягу, харчових продуктів. У сільському господарстві переважає вирощування зернових: пшениці, жита, кукурудзи, ячменю. Україна відома як район картоплярства, овочівництва та буряківництва. Коренеплід цукрових буряків використовують для виробництва цукру. На півдні великі площі зайнято соняшником — олійною культурою, з насіння якої виготовляють харчову олію. Крим і Закарпаття — райони виноградарства. Розводять велику рогату худобу, свиней, овець. Розвинені всі види транспорту. Залізниці й автошляхи сполучають між собою найвіддаленіші куточки країни. Повітряний і морський транспорт сполучає Україну з іншими країнами світу. Велике значення має трубопровідний транспорт, який доставляє нафту й газ

Номер слайду 6

Федеративна Республіка Німеччина. S – 357 тис. км2 Н – 83 млн. осіб (2019р.)Столиця – Берлін. Грошова одиниця – євро.

Номер слайду 7

. Природні умови сприятливі для господарської діяльності. На півночі поширені низовини, у центрі – середньовисокігори, на півдні – передгір’я Альп. Територію країни перетинають великі річки Ельба,Рейн, Дунай. Є озера Боденське, Мюрітц тощо. Надра Німеччини багаті вугіллям і калійними солями. Клімат – помірно континентальний з м’якою, але вітряною зимою та теплим літом.

Номер слайду 8

За кількістю населення ця країна посідає перше місце в Європі. У національному складі переважають німці. Є багато мігрантів з Туреччини, Росії, України. Найбільші міста - Берлін, Мюнхен, Гамбург.

Номер слайду 9

Сільське господарство Німеччини. Вирощують пшеницю, ячмінь, жито,цукрові буряки, картоплю, капустута інші овочі, солодовий хміль, кормовукукурудзу, люпин, конюшину, розвинене виноградарство, садівництво. Тваринництво. Провідне місце у сільськомугосподарстві Німеччини належитьтваринництву. Розводять корів,свиней, птахів, в гірських районах овець .

Номер слайду 10

Промисловість Німеччини –сучасна і потужна. Займає4 місце в світі за обсягомпромислового виробництва.Є провідним індустріальним«локомотивом» у Європі. Основними галузямиспеціалізації є машинобудування,хімічна промисловість. Добре розвинуті електроенергетика, чорна і кольороваметалургія, деревообробна,легка та харчова галузі, транспорт. Гамбург

Номер слайду 11

Німеччина має широкі торговельні зв’язки збагатьма країнами світу, в тому числі і з Україною. Українцям добре відомі німецькіавтомобілі («Мерседес», «Опель», «Фольксваген»),побутова техніка («Сіменс», «Бош»), пластмаси, спорттовари («Адідас», «Пума»), продовольчі таінші товари. Україна постачає до Німеччини устаткування,чорні метали, хімічну продукцію, деревину,алюміній, мідь, рапс, насіння олійних рослин.

Номер слайду 12

Французька Республіка. S – 544 тис. км2 Н – 67 млн. осіб. Столиця – Париж. Грошова одиниця - євро

Номер слайду 13

Францію правомірно вважають однією з найбільш привабливих в Європі. Її природні умови дуже різноманітні. На півночі, заході та півдні лежать приморські райони, що омиваються Атлантичним океаном і Середземним морем. Зручні для землеробства рівнини чергуються з горами: напівденному заході це Піренеї, на південному сході – Альпи. Помірно теплий і морський клімат сприятливий для життя людей і розвитку господарства. На берегах Середземного моря розкинувся найбільш престижний курорт Європи – Лазурний берег. Багато річок (Сена, Луара, Рона, Гаронна) та озер.

Номер слайду 14

За кількістю населення Франція посідаєтретє місце у Європі. За національним складом переважають французи – 85 %, багато мігрантів: німці, італійці, іспанці, алжирці, українці тощо. Найбільші міста Париж, Марсель, Ліон, Тулуза, Ніцца.

Номер слайду 15

Сільське господарство ФранціїФранція провідна сільськогосподарська країна. Західної Європи. Вона має найбільшу площу орних земель. Французи вирощують пшеницю,ячмінь, кукурудзу, картоплю, цибулю, перець тощо. На півночі культивують яблуневі сади,а на півдні – абрикосові. На північному сходірозташована відома виноградарська провінція. Шампань. Розводять велику рогату худобу, овець, свиней, кроликів, птахів. Тваринництво

Номер слайду 16

Промисловість ФранціїФранція належить до сімки найбільш розвиненихдержав світу. Вона має багатогалузеву промисловість. У країні добувають вугілля, залізні та алюмінієві руди,калійні солі. Металургійні підприємства виплавляютьчавун, сталь, алюміній та інші кольорові метали. Розвинута електроенергетика. Випускають автомобілі.трактори, судна, літаки, аерокосмічну техніку, електроніку. Франція відома брендовим одягом,взуттям, парфумами й косметикою.r

Номер слайду 17

Країна посідає друге місце у світі (після США) за постачанням на світовий ринок пшениці, кукурудзи, м’яса, молочних продуктів, овочів, фруктів, вин. Продає Україні хімічні та фармацевтичні товари,автомобілі, промислове устаткування електроніку таелектротехніку, текстиль, пластик тощо. Україна продає Франції чавун, сталь, хімічну продукцію, насіння соняшника для виробництва олії, корми для тварин, одяг, овочі, фрукти

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
2593
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку