"Кременець - окраса Тернопільщини." Додаток до рубрики " Цікаво знати"до Уроку з історії України "Наш край у 17-18 ст"

Про матеріал

"Кременець - окраса Тернопільшини".Це додатковий матеріал рубрики "Цікаво знати" до уроку " Наш рідний край у 17-18 ст". Його варто подавати на розсуд вчителя під час уроку вивчення нового матеріалу або розповіді вчителя на тему.

Перегляд файлу

Остапчук Павло.

Кременець – окраса Тернопільщини.

 

       Кременець на Тернопільщині – це невелике, затишне і дуже зелене місто.

 

 

 

 

    Воно витягнулося між Кременецьких гір уздовж центральної вулиці, а тому чи не всі визначні памятки тут поруч: будинки-близнюки, найстаріший в Україні ботанічний сад, від якого свою історію веде Єзуїтський колегіум.

 

 Коллегіум Єзуїтів в Кременці

Коллегиум Иезуитов в Кременце

 

Зведення колегіуму в Кременці було розпочато монахами-єзуїтами в 1731 році і тривало 12 років. Гроші на будівництво пожертвував єзуїтам князь Михайло Сервацій Вишневецький.

Перших учнів він прийняв в 1743 році. Але рівно через 30 років, в 1773 році, буллою Папи римського Климента XIV, Орден єзуїтів був скасований, монахи пішли з Кременця і колегіум перестав функціонувати. У 1814 році Орден буде відновлений, але в Кременець монахи-єзуїти більше не повернуться.

Далі на базі єзуїтського колегіуму була утворена Вища гімназія, а через деякий час вона була перейменована в ліцей зі збереженням старої університетської програми навчання.

Але, як і колегіум, ліцей у Кременці проіснував недовго. У 1830-31 роках сталося перше польське повстання, активну участь в якому брали і студенти Кременецького ліцею.

Після придушення повстання і роки серйозних розглядів, щоб уникнути повторних інцидентів, Кременецький ліцей було вирішено закрити.

За радянських часів в приміщеннях колишнього єзуїтського колегіуму було педагогічне училище, не так давно реорганізоване в ВНЗ – Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Шевченко.

Кременецький замок

Кам’яний Кременецький замок виник на місці давньоруського городища в XII ст. на вершині Замкової гори.

У XV ст., за наказом Великого князя Литовського Вітовта, його укріпили оборонними стінами. Розквіт Кременецького замку пов’язаний з ім’ям неаполітанської принцеси Бони Сфорца.

На території замку розміщувалися казарми, пороховий льох, облоговий колодязь (80 м) і палац, який Бона перетворила в розкішну резиденцію.

У 1648 році Кременецький замок був узятий штурмом і повністю зруйнований козацьким загоном М. Кривоноса. Збереглися вежа з воротами і оборонні стіни.

Екскурсії проводять співробітники Кременецько-Почаївського державного історико-культурного заповідника.

Брама

         «Близнята»  пам'ятка житлового будівництва по вулиці Медовій, 1-3 у Кременці на Волині, збудована у XVIII столітті. Перебудовувалася. Пам'ятка архітектури національного значення (охоронні номери 671/1, 671/2).

Поєднує в собі два будинки, накриті двоспадовими дахами, що мають спільну внутрішню стіну. Співвідношення довшої і коротшої сторін обидвох будинків (10×20 м) дорівнює структурі українських кам'яниць16-17 століть.

Нині — двоповерховий будинок. Перекриття у пивницях склепінчасте, планування залишилося колишнє. Помешкання неодноразово переплановувалися. Первісний декор екстер'єру повністю не зберігся. Нині кути будинку прикрашено рустуванням, щипці увінчано бароковими вазонами, вікна  замками. Південний ріг будинку підтримує контрфорс.

The dwelling house Twins in Kremenets (2).jpg

Кременецькі «Близнята»

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Остапчук Павло
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку