Кристали: краса та користь

Про матеріал
Матеріал для проектної роботи про кристали, їх красу та користь. Про рубіни та сапфіри
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кристали: краса і користь. Підготувала Манзюк Анна

Номер слайду 2

Мета. Розширити знання про використання неорганічних сполук. Ознайомитися з речовинами кристалічної будови, їх особливостями та використанням. Розвивати та вдосконалювати вміння працювати з різними джерелами інформаціїФормувати освіченість, подальший особистий розвиток та загальнокультурну підготовку учнів

Номер слайду 3

Що таке кристали?Кристал - тверде тіло з упорядкованою внутрішньою будовою, що має вигляд багатогранника з природними плоскими гранямипорядкованість будови полягає у певній повторюваності у просторі елементів кристала (атомів, молекул, йонів), що зумовлює виникнення так званої кристалічної ґратки. З кристалів складаються сніг і крига, гірські породи, цукор тощо.

Номер слайду 4

Діаманти

Номер слайду 5

Діамант - це різновид вуглецю, самий твердий з усіх відомих речовин, винесений лавою з глибин Землі. По суті, діамант - це не назва мінералу. Цим терміном в світі називають природні алмази, ограновані особливим способом (діамантовою огранкою). Саме вона максимально розкриває природний блиск каменю. Цікаво, що найближчими хімічними родичами діаманта виступають звичайне вугілля і графіт. Однак їм менше пощастило з будовою і зовнішнім виглядом.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кожен алмаз, з якого виготовляється діамант, унікальний. У світі немає одного загальноприйнятого стандарту на діаманти, як і немає двох абсолютно однакових екземплярів.

Номер слайду 8

Колір. Коли уявляєш діаманти, першими спливають в уяві прозорі камінці. Втім, вони - не єдино існуючий стандарт. Діамантам притаманні також інші відтінки: жовті, коричневі і навіть темно-сині. Перші - найдоступніші, а ось останні - виняткова рідкість.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Чистота. Діамант століттями асоціювався з розкішшю і досконалістю, але сам він не ідеальний. Так-так, майже всі діаманти мають дрібні дефекти й включення! Неозброєним оком розгледіти їх складно - тільки за допомогою лупи.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

А ви знали, що .... Найдорожчий діамант «Рожева зірка» (59,6 карат) оцінюється в $ 71 млн!

Номер слайду 13

Рубін

Номер слайду 14

Рубі́н — різновид мінералу корунду. Колір: Червоний, червоно-коричневий, червоно-пурпурний. Хімічна формула: Оксид алюмінію з хромом Al2 O3

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Класифікація рубінів за кольоромяскраво-червоний насичений;червоний;середньо-червоний;темно-червоний;світло-червоний.

Номер слайду 17

Думаєте, що діаманти — найдорожчі камені у світі? Якщо рахувати вартість за карат, то першість давно тримають рубіни! Ось які прикраси претендують на інвестиційну цінність.

Номер слайду 18

Цікаві факти про рубіни1. Традиційно ці камені поставляються на експорт з Таїланду, Таджикистану, Шрі-Ланки, Кенії і Танзанії. Самими якісними і, відповідно, дорогими вважаються рубіни з Азії.2. Рубін не випадково вважається королівським каменем. Йому поклонялися багато історичні особистості. Свої колекції рубінів були у Клеопатри, кардинала Рішельє, Марії Стюарт і Марії Медичі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Сапфіри

Номер слайду 21

Сапфі́р — мінерал класу оксидів та гідрооксидів, один із різновидів мінералу корунду, коштовне каміння різних відтінків, здебільшого синього кольору.

Номер слайду 22

Існують різновиди: фіолетовий, жовтий, помаранчевий, зелений, рожевий або безбарвний.

Номер слайду 23

З давніх-давен сапфір був одним з найдорожчих і шанованіших каменів, поступаючись лише діаманту. Камінь вважався символом мудрості і влади. За легендою, печатка і трон царя Соломона були прикрашені зірчастим сапфіром. Цікаві факти про Сапфір

Номер слайду 24

А ось найвідоміша королівська прикраса - це обручка принцеси Діани з 18-каратним блакитним сапфіром. Пам'ятна прикраса перейшла у спадок герцогині Кембриджській Кейт Міддлтон

Номер слайду 25

На Сході його пов'язували з такими людськими якостями як справедливість, правдолюбство, дружба, безкорисливість. У деяких переказах згадується, що перстень з сапфіром допомагав відрізнити правду від брехні.

Номер слайду 26

А ви знали, що.... Сапфір був неофіційним символом імператорської Росії при Катерині II. Крім того, з сапфірів були вирізані бюсти трьох президентів США: Вашингтона, Лінкольна, Ейзенхауера.

pptx
Додав(-ла)
Манзюк Анєт
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
39685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку