Презентація "Фізичні властивості речовин. Ознайомлення з властивостями речовин. Опис спостережень."

Про матеріал
Пропоную презентацію за темою " Фізичні властивості речовин. Ознайомлення з властивостями речовин. Опис спостережень." Пропонована презентація містить добірку навчального матеріала за вказаною темою, може бути цікавою для вчителів хімії, може бути використаною для підготовки до уроків та під час проведення уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні властивості речовин. Ознайомлення з властивостями речовин. Опис спостережень.

Номер слайду 2

Початкові хімічні поняття. Головне.* Речовина - це те, що характеризується відповідною їй масою, властивостями й займає певний об’єм. З речовин виготовляють матеріали, а з матеріалів - фізичні тіла.* Речовини характеризуються властивостями, тобто ознаками, за якими одну речовину відрізняють від іншої. Кожна речовина має здатність виявляти фізичні й хімічні властивості.* Під час виявлення речовиною фізичних властивостей її будова не змінюється.* Властивості речовин досліджують за допомогою спостереження, аналізу, синтезу, хімічного експерименту.* Знання властивостей речовин і вміння їх досліджувати мають практичне значення, зокрема під час їх добування та застосування.

Номер слайду 3

Хімія займається вивченням речовин. Вивчити речовину - це означає дослідити її властивості, описати, з чого і як вона побудована.

Номер слайду 4

Важливо знати фізичні властивості речовин, аби безпечно працювати з ними в лабораторіях під час дослідів, успішно використовувати в повсякденному житті. Знаючи властивості речовин, людина може використовувати їх з великою користю для себе. Наприклад, розглянемо властивості та застосування алюмінію (мал.)Завдяки легкості та міцності алюміній та його сплави використовують в літако- і ракетобудуванні. Недаремно алюміній називають «крилатим» металом. Мал. Застосування алюмінію: 1 - літакобудування; 2 - ракетобудування; 3 - спорудження ліній електропередач; 4 - виробництво кухонного посуду та пакувальної фольги. Мал. Горіння алюмінію - основа бенгальських вогнів і феєрверків

Номер слайду 5

Легкість алюмінію і його електропровідність використовують для виготовлення електричних дротів для ліній електропередач. Теплопровідність є важливою здатністю для виготовлення алюмінієвого посуду. Пластичність дозволяє широко застосовувати тоненькі листи алюмінію (фольгу) як пакувальний матеріал для шоколаду, чаю, маргарину, молока, соків, інших продуктів, а також для лікарських засобів. Впровадження алюмінієвих сплавів у будівництві підвищує довговічність і надійність конструкцій. Алюміній може горіти яскравим полум’ям, тому його використовують для виготовлення піротехнічних засобів та бенгальських вогнів. Під час горіння алюміній перетворюється на іншу речовину — алюміній оксид. Ці приклади ілюструють те, що з однієї речовини - матеріалу (алюмінію) можна виготовити різні фізичні тіла. Мал. Горіння алюмінію - основа бенгальських вогнів і феєрверків

Номер слайду 6

Важливо знати фізичні властивості речовин, аби безпечно працювати з ними в лабораторіях під час дослідів, успішно використовувати в повсякденному житті. Знаючи властивості речовин, людина може використовувати їх з великою користю для себе. Описати фізичні властивості речовин можна за таким планом:1. Який агрегатний стан (газоподібний, рідкий чи твердий) має речовина за певних умов?2. Який колір має речовина? Чи має вона блиск?3. Чи має речовина запах?4. Яка твердість речовини за відносною шкалою твердості (шкала Мооса) (таблиця). (Див. довідники).5. Чи є речовина пластичною, крихкою, еластичною?6. Чи розчиняється речовина у воді?7. Яка її температура плавлення? Кипіння? (Див. довідники).8. Яка густина речовини? (Див. довідники).9. Чи проводить речовина теплоту і електричний струм? (Див. довідники).10. Форма кристалів (для кристалічних тіл). Фізичні властивості речовини визначають візуально та вимірюванням.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мал. Колір -фізична властивість речовин (а - вуглець; б - золото; в -залізо; г - цукор; д -мідний купорос; е - сірка; є -фосфор; ж - хлор; з -мідь)

Номер слайду 9

Агрегатний стан речовини. Кожна речовина може перебувати в різних агрегатних станах. У твердому стані частинки речовини розміщені щільно та закріплені в певних місцях. Вони не можуть пересуватися одна відносно одної, а тільки коливаються навколо точки закріплення (мал. а). Тому тверді речовини майже не стискаються, не можуть текти і зберігають надану їм форму. У рідкому стані молекули так само розташовані щільно, але вони вільніші й можуть пересуватися одна відносно одної. Завдяки цьому рідкі речовини також майже не стискаються, але можуть текти і набувати форми посудини, у якій зберігаються (мал.б). У газоподібному стані молекули речовини перебувають на великих відстанях одна від одної та вільно рухаються. Унаслідок цього газуваті речовини легко стискаються та розширюються і займають весь об’єм посудини, у якій зберігаються, набуваючи її форми (мал.в) При зміні температури і тиску речовина може змінювати свій агрегатний стан. Мал. Будова речовин у різних агрегатних станах: а - тверда речовина; б - рідина; в - газ

Номер слайду 10

Для допитливих. Коли говорять про речовини в газоподібному стані, іноді разом з терміном «газ» використовують термін «випари». Випарами називають газ, що утворився внаслідок випаровування твердої або рідкої речовини. У повітрі завжди присутні безбарвні й непомітні для очей випари води - водяна пара. Пара, що виділяється з чайника під час кипіння, складається не тільки з водяної пари, але й з найдрібніших крапель води, що утворюються внаслідок конденсації. У такий самий спосіб утворюються хмари та туман. Більшість речовин у певному діапазоні температури й тиску можуть одночасно перебувати в усіх трьох агрегатних станах. Одна з них - вода - в умовах нашої планети одночасно перебуває у вигляді твердої речовини (льоду), рідкої та газуватої (водяна пара в атмосфері). Мал. Переходи між агрегатними станами речовин.

Номер слайду 11

МООС Карл Фрідріх Христіан (1773-1839). Німецький мінералог і геолог. Найважливішим винаходом К. Мооса є створена ним у 1811 р. шкала твердості мінералів, яку названо його ім’ям. Парафін Каучук Бурштин Алмаз

Номер слайду 12

Підсумок. Головне.* Речовина - це те, що характеризується відповідною їй масою, властивостями й займає певний об’єм. З речовин виготовляють матеріали, а з матеріалів - фізичні тіла.* Речовини характеризуються властивостями, тобто ознаками, за якими одну речовину відрізняють від іншої. Кожна речовина має здатність виявляти фізичні й хімічні властивості.* Під час виявлення речовиною фізичних властивостей її будова не змінюється.* Властивості речовин досліджують за допомогою спостереження, аналізу, синтезу, хімічного експерименту.* Знання властивостей речовин і вміння їх досліджувати мають практичне значення, зокрема під час їх добування та застосування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Димарєва Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
5218
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку