Кривий Ріг в цифрах. Добірка задач. щодо наскрізних ліній математики в 6 класі.

Про матеріал
Математика як наука і частина загальнолюдської культури має потужний аксіологічний потенціал, а тому навчання математики в школі має зробити певний внесок у розвиток підростаючого покоління. З цією метою у сучасні програмі з математики інтегровані наскрізні лінії, які спрямовані на формування в учнів ключових компетентностей. Під час проведення своїх уроків я використовую чотири наскрізні лінії ключових компетентностей. Складаючи свої задачі, я керувалась любов’ю до міста в якому проживаю.
Перегляд файлу

 Математика як наука і частина загальнолюдської культури має потужний аксіологічний потенціал, а тому навчання математики в школі має зробити певний внесок у розвиток підростаючого покоління. З цією метою у сучасні програмі з математики інтегровані наскрізні лінії, які спрямовані на формування в учнів ключових компетентностей. Під час проведення своїх уроків я використовую чотири наскрізні лінії ключових компетентностей.

 Складаючи свої задачі, я керувалась любов’ю до міста в якому проживаю. Його основні дані:

Перша письмова згадка про місто 1775 рік

Отримання статусу міста 1919 рік

Постійне населення міста 666 393 особи*

Щільність населення 1 553 особи/кв. км*

Питома вага населення міста, % до населення України 1,46%*

Площа території міста 430 кв. км

Кількість районів міста 7 районів

Основні галузі промисловості добувна, металургійна

Середньорічна температура повітря +8,5°С

РОЗДІЛ 1.

ПІДПРИЄМЛИВІСТЬ

 ТА ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ

 

«Нажити багато грошей - хоробрість; зберегти їх –

мудрість; а уміло витрачати -  мистецтво».

Б.Авербах

ЗАДАЧІ

 

 

 

1.1. В  Криворізькій міській електричній мережі ПАТ "ДТЕК "Дніпрообленерго" діючий тариф 1,68 грн. / кВт год. Господар квартири кожного місяця сплачує за електроенергію в середньому 336 грн. Він вирішив економити, щоб плата в середньому була меншою на 86 грн. Скільки грошей буде заощаджено за рік? Який відсоток складає заощаджена сума за рік від раніше сплаченої за даний період?

1.2.  Будівельна бригада робітників ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ГОЛДРЕМБУД" отримала зарплату у розмірі 12825 грн паперовими купюрами. Чи зможе бригадир порівну поділити ці гроші між робітниками, якщо у бригаді працювало:

a)      2 робітники?

b)     3 робітники?

c)      5 робітників?

d)     9 робітників?

e)      10 робітників?

Іграшкові набори - Набір LOL Surprise Winter disco S6 W1 Малюки сюрприз (559672)1.3. 

Набір LOL Surprise Winter disco S6 W1 Малюки сюрприз.

Під час новорічних акцій вартість  іграшки становить 207 грн. До цього віна коштувала 295 грн. На скільки відсотків була знижена ціна товару? Яку суму заощадив тато Марійки здійснюючи її мрію?

 

 

 

 

1.4. Дізнайтесь про сьогоднішній курс долара. Скільки доларів заплатив тато Марійки, щоб виконати бажання дівчинки?

1.5. Інтерне магазин ROZETKA за 3 тижні отримав дохід у розмірі 25254 грн. Скільки іграшок продав магазин за святкові дні?

1.6. Сім’я, яка проживає в нашому місті поклала в А-Банк на депозит 12000 грн під прості 14 % річні. Який прибуток отримає сім’я через рік, через три роки? На скільки більший прибуток сім’я отримала через три роки ніж за перший рік?

1.7. Визначте, скільки коштує транспортне перевезення комфортабельним автобусом FlixBus з Києва в європейську країну за допомогою кругової діаграми.

1.8. Під час чищення зубів кожен із 6 членів родини Ковальчуків замість того, щоб набрати воду в індивідуальний стакан, користується постійним протоком. Це призводить до того, що марно витрачаються приблизно 4 л води за 1 хв. Скільки літрів води може зекономити родина Ковальчуків за місяць, у якому 31 день, якщо кожен чистить зуби двічі на день протягом 3 хв.

1.9. Дану послугу КП "Кривбасводоканал" надає вартістю 8.796 грн. за 1м3  . Обчисліть, скільки грошей зекономить родина протягом місяця при ощадливому користуванні водою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2.

ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА

 ТА СТАРИЙ РОЗВИТОК

«Охорона природи – це стан гармонії між людиною та землею».

Ольдо Леопольд

Рік

Вміст біоетанолу, %

2013

Рекомен-

довано

2016

7

2020

10

 

2.1. Частка біоетанолу в бензинах на заправках м. Кривого Рогу зображено в таблиці. Скільки біоетанолу міститься за такої вимоги у  вироблених 4,5 млн тонн бензину?

 

 

 

 

2.2. Одна батарейка отруює 20 м2 землі. В лісовій зоні – місце проживання 1 їжака, 2 дерев, 2 кротів і 2000 дощових черв’яків. Яку площу Гурівського лісу Кропивницької області та скільки лісових мешканців врятує учень від забруднення, якщо використані 4 батарейки з ліхтарика не викине в сміття, а здасть на утилізацію до найблищого пункту прийому. Це є на кожній заправці та великі мережі магазинів області. (На замітку: площа лісового масиву 788 гектар.)

2.3. Гектар лісу поглинає і очищує за рік 18 млн м3 повітря, тобто стільки, скільки видихають 200 чоловік.

  1. Дізнайтесь кількість жителів м. Кривий Ріг.
  2. Скільки гектарів зелених насаджень необхідно рідному місту, у якому ви живете?
  3. Проаналізуйте, чи є потрібна кількість насаджень у вашому місті?
  4. Основними породами дерев, що проростають в Гурівському  лісі є ясен, на нього в лісовому масиві припадає 50%, дуб 25%, акація біла 20%, клен 5%. На які площі проростають дерева?
  5. З одного дерева акації комахи збирають вісім кілограмів прозорого меду, а з одного гектару акацієвого гаю – півтори тони! Скільки кілограмів меду можна зібрати?
  6. Якщо за минулий 2019 рік, в Гурівському лісі було вирубано 16,6 га лісу, а на 1 га припадає в середньому по 2600 дерев, то перемноживши ці цифри, отримаємо загальну кількість вирубаних дерев. Яку кількість дерев вирубано в лісі?
  7. Загальна площа Гурівського лісу 788 гектарів. Скориставшись середнім показником густоти лісових насаджень(2600 шт. на 1 га). Яка загальна кількість дерев росте у лісі?(Результат округлити до одиниць).
  8. Скільки дерев знадобиться, щоб надрукувати на ваш клас підручників з математики?

2.4. Після уроків у класах КЗШ№12 було зібрано 0,8 паперового сміття.

  1. Якщо учні школи залишатимуть щодня таку кількість паперу, то скільки можна зібрати макулатури за 190 навчальних днів у школі?
  2. Для виробництва 1т паперу потрібно приблизно 900 м3 лісу. Якщо учні школи здадуть усі паперові відходи за рік, то скільки лісу вони збережуть від вирубки (у м3)?

2.5. Листяний ліс з 1 га випаровує за сезон 2 500 т вологи. Яку кількість вологи випаровує  ділянка Гурівського лісу площею 788 га?

         2.6. Найбільшою водною артерією України є Дніпро — третя за величиною (після Волги і Дунаю) річка Європи. Інгулець – п’ята за величиною серед річок, що течуть Україною (після Дніпра, Дністра, Прута, Південного Бугу) і перша у нашій області. Загальна довжина річки 550 кілометрів, у межах області – 170. Який відсоток довжини річки знаходиться у межах області?

 

 

 

РОЗДІЛ 3.

ГРОМАДЯНСЬКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

«Гідність держави зрештою залежить від гідності особистостей, які її створюють».

Дж.Міль

 

3.1. Де в Україні живеться комфортно і скільки це коштує?

Обласний центр

Населення тис. мешканців

Витрити на одного мешканця, тис. грн

Міський голова

Київ

2 950

19,73

Віталій Кличко

Харків

1 445

10,41

Геннадій Кернес

Дніпро

1 002

13,87

Борис Філатов

Одеса

1 114

10,18

Геннадій Труханов

Львів

755

13,48

Андрій Садовий

  1. За даними таблиці складіть стовпчасту діаграму за витратами бюджету.
  2. Визначіть місце рейтингу комфортності міст.

http://pokrovkr.gov.ua/upload-files/images/reytyng_rayoniv.jpg3.2. Проект з впровадження роздільного збору твердих побутових відходів на базі середніх навчальних закладів з можливістю додаткового фінансування закладів “Я сортую з “Чистим  містом” триває четвертий рік. За цей час багато закладів отримали не тільки теоретичні дані з користі роздільного збору, але й переконалися у практичності проекту.

Слідом з кількістю в 11 закладів йде Центрально-Міський район: Центрально-Міська гімназія; КСЗШ№20; КЗШ№№ 1,5, 8, 10, 12, 22, 23, 79,85.

Який відсоток серед навчальних закладів є наша школа?

3.3. Найбільшою водною артерією Украни є Дніпро – третя за величиною (після Волги і Дунаю) річки Європи. Довжина Дніпра становить 2201 км, у межах України – 981 км.  А довжина річки Саксагань, що у м. Кривий Ріг – 144 км. На скільки відсотків довжина річки Саксагань є меншою?

3.4. Площа Києва дорівнює 84.3 га, а площа м. Кривий Ріг – 430км2. Який (приблизно) відсоток площі столиці України становить площа Кривого Рогу?

3.5. Туристична фірма м. Кривого Рогу Tez Tour пропонує цікаву подорож до столиці України – Києва. Маючи карту України заміряйте відстань від нашого міста до вибраного місця подорожі і знайдіть скільки до нього кілометрів, використовуючи знання пропорції.

3.6. Найбільший квітковий годинник - діаметр 22 метри, який побудований 23 серпня 2011 року, знаходиться саме в нашому місті. Основа квіткової композиції – герб міста. Довжина хвилинної стрілки досягає 12 метрів. На диво-клумбі представлено 22 тисячі квітів і кожну годину лунає мелодійний дзвін. Давайте поглянемо на годинник. Яку годину він зараз показує. Яку частину від години показує хвилинна стрілка? Скільки росте квітів на 1 м2 диво-клумби?

3.7. Природною перлиною Кривого Рогу є Карачунівське водосховище. Його глибина 6 м. Кре́сівське водосхо́вище — водосховище, на річці Саксагань в межах Кривого Рогу, його середня глибина – 180 см. На скільки відсотків глибше Карачунівське водосховище?

 

 

 

 

РОЗДІЛ 4.

ЗДОРОВ’Я ТА БЕЗПЕКА

«У більшості хвороб винна, не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й жадобу.Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні й значні».

М. Амосов

4.1. Народжуваність є одним за найважливіших показників, що впливають на демографічну ситуацію в регіоні. Проаналізуємо чисельність населення Кривого Рогу в 2014-2018 роках, кількість народжених та проведемо розрахунок кількості народжених на 1 тисячу наявного населення. Результати занесіть до  таблиці.

 

2014

2015

2016

2017

2018

Чисельність населення на 1 січня наступного року, тис. ос

650,3

645,1

639,0

632,4

627,3

Кількість народжених, ос

7125

6600

5925

5452

4796

Кількість померлих, ос

10862

10900

10655

10312

10748

Кількість народжених на одну тисячу населення

 

 

 

 

 

 

4.2.За даними таблиці попередньої задачі обчисліть природний приріст населення у Кривому Розі за:

1) 2016 рік?

2) за 2018 рік?

 (Якщо природний приріст населення обчислюється за формулою: N-M=E, де N – загальне число народжених, M – загальна кількість померлих.)

4.3. За статистикою Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області за 11 місяців 2014 року в населених пунктах та на об'єктах на території області виникло 7383 пожежі, внаслідок яких загинуло 168 осіб, у тому числі 5 дітей.

  1. Знайдіть середнє значення кількості людей, що померли від пожежі протягом одного місяця.
  2. Який відсоток (приблизно, результат округліть до одиниць) з них становлять діти?

4.4. За 9 місяців 2018 року було зафіксовано 1 285 ДТП (дорожньо-транспортних пригод) без позстраждалих і  361  в яких громадяни отримали тілесні пошкодження. Яка кількість ДТП трапилася у середньому за місяць в м. Кривий Ріг?

4.5. Рекомендовані норми споживання вітамінів для  підлітків (мг на добу) вітаміну С, щоденно відноситься до маси вітаміну Е як 5:1. Яка добова потреба у вітаміні С, якщо вітаміну Е  підліток повинна вжити за день 15 мг?

4.6. Відомо, що 1 га лісу очищує за рік 18 000 000м3 повітря. Скільки кубічних метрів повітря очистить за рік Гурівський ліс площею 788 гектарів.

 

 

docx
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку