Круглий стіл "Самовизначення - перший крок у доросле життя"

Про матеріал
Розробка передбачає запрошення багатьох гостей до участі в круглому столі (представників батьків, Міського центру зайнятості, психолога, представників коледжів міста) та значної самостійної роботи учнів над своїми виступами (зокрема створення відео, діаграм та презентацій).
Перегляд файлу

Круглий стіл

 «Самовизначення – перший крок у доросле життя»

 

 

Мета:    формувати    й   розвивати  в учнів позитивну «Я-концепцію»,і здатність до реальної оцінки своїх  можливостей, самооцінки, до оцінки інших; допомагати  учням усвідомити свої здібності, прагнути досягти своєї мети, визначити своє місце в суспільстві, проектувати своє майбутнє; допомагати учням зорієнтуватися в обсязі інформації, підготувати учнів до свідомого вибору професії.

Епіграфи:

Якщо ви вдало оберете роботу

і вкладете в неї всю свою душу, то

щастя саме віднайде вас.

К. Ушинський

Праця, яка подобається,

перестає бути працею.

В. Шекспір

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ.

 

  Доброго дня та гарного настрою бажаю всім, хто зібрався сьогодні за цим круглим столом, для того, щоб допомогти вам, учням, у виборі майбутньої професії. Тема нашого заходу цілком зрозуміла і актуальна для вашого віку. Адже ви останній рік навчаєтесь в нашій школі, і постає питання: що робити далі? Йти в 10-ий клас, коледж, технікум? Отже, мета - допомогти зорієнтуватись у світі професій, ознайомити з деякими з них, сформувати у вас потребу планувати своє життя, навчити ставити перед собою  завдання та вирішувати їх, виховувати повагу до людей різних професій та до їх праці.

      Кажуть. що вибір професії - це друге народження людини. Від того, наскільки вірно ви будете обирати свій життєвий шлях, залежить, яке місце у суспільстві ви будете займати. Своє майбутнє ми визначаємо задовго до останнього дзвінка. Радимося з батьками, вчителями, родичами, знайомими, сперечаємося з друзями. Вивчаємо інформацію, намагаємося все врахувати, дізнатися якомога більше про майбутню професію. Щоб допомогти вам розібратися в цих питаннях, ми і зібралися за цим круглим столом разом із запрошеними гостями, яких я із задоволенням представляю.

 

     - Представник міського центру зайнятості  Мількевич Наталя Олександрівна.

     - Шкільний психолог.

     - Представники батьків:  Птушко А.Ф., яка розповість про професії медичної галузі, Сундєєв Р.О., Іваник М.М.

      - Представники авіаційного коледжу: Грибенко Ірина Вікторівна та студенти коледжу.

      - А також учні нашої школи у минулому Чирва Миколай та Кас’ян Каріна, які розкажуть вам про свій вибір у житті та про те, як вони до цього прийшли.

 

Як відомо у світі існує понад 40 тис. професій і дуже важливо не заблукати в цьому розмаїтті, адже наскільки правильно це буде зроблено сьогодні, настільки щасливою в майбутньому буде людина, захоплена своєю справою.

 

Відео 1. (Про різноманіття професій)

 

Щоб допомогти вам зорієнтуватися, ми побували у Центрі зайнятості, де пройшли тестування, яке допомогло тим, хто ще не до кінця визначився з вибором професії. Також ми ще будемо продовжувати знайомитись з цікавими професіями протягом року. Допоможе нам в цьому представник центру зайнятості Мількевич Наталя Олександрівна.

 

 Слово представника центру зайнятості Мількевич Наталі Олександрівни.

 

 Слово вчителя.

   Нещодавно ви працювали над анкетами, які допомогли мені дізнатися, чи визначилися ви з вибором майбутньої професії. Отже, багато з вас уже знають, ким вони хочуть бути, і достатньо реально оцінюють свої сили та можливості. Однак, є й такі, які начебто визначились у своєму виборі, але в їхніх відповідях відчувається невпевненість, їм бракує знань про майбутню професію. Як же зорієнтуватись в типології професій, адже кількість шкільних предметів значно менша, ніж професій, які за ними стоять. Наприклад, біологією буде займатись і лікар, і вчений-дослідник, і фармацевт, і ветеринар, і зоотехнік, і викладач школи чи ВНЗ. Для того, щоб вам простіше було зорієнтуватись в типах професій та видах діяльності, які їм відповідають, я надаю слово нашому шкільному психологу.

 

 Слово шкільного психолога Шевченко Ю.В.

 

Слово вчителя.

 Існує багато упереджень, в яких та чи інша професія вважається престижною, а інша - ні. Але хто може виміряти, наскільки кориснішою для суспільства є, наприклад, професія психолога, лікаря чи юриста, ніж професія прибиральника чи слюсаря-ремонтника? Помилка тих, хто обирає професію, може бути в тому, що, отримавши модну професію, вони не знайдуть себе в ній, якщо ця професія не буде відповідати їх нахилам та здібностям. Людина не буде бачити результатів своєї праці і не буде відчувати себе суспільно корисною. Щодо модних та популярних професій в нашій країні зараз провела дослідження Гавриш Софія, і зараз вона нас познайомить з результатами своєї роботи.

 

Виступ Гавриш С.

 

Слово вчителя.

 Отже, ви почули, які професії є найпопулярнішими у абітурієнтів. Звичайно ж, це не означає, що якщо ви відчуваєте потяг до цієї професії та виявляєте здібності до неї, але почули, що таких спеціалістів зараз забагато, то повинні відмовитись від мрії опанувати цю професію. Звичайно ж, ні. Адже справжній спеціаліст, захоплений своєю роботою буде необхідний завжди. Але послухаймо, які ж професії справді необхідні  на даний момент. Матеріал з цієї теми підготувала Примаченко Ярослава.

 

 

 

Виступ Примаченко Я.

 

Слово вчителя.

 Отже,  питання про вибір між найпопулярнішими та найзатребуванішими професіями - це питання є дуже актуальним, оскільки щороку навчальні заклади випускають тисячі юристів, економістів, менеджерів, але чи є вони затребуваними - ось в чому питання, над яким, на жаль, не завжди замислюються школярі, обираючи майбутню професію. В той час, як цей аспект повинен бути чи не найголовнішим у виборі майбутньої професії після аспекту, що стосується реального погляду на власні нахили та здібності.

Отже, у вас всіх ще є час, щоб остаточно визначитись. А щоб трохи розважитись, прослухаймо інформацію, яку для нас знайшли Молодьонкова Ю. та Ярославська В.  стосовно найрідкісніших та найдивовижніших професій.

 

Виступ Молодьонкової Ю. та Ярославської В. 

 

Слово вчителя.

 Серед вас є ті, хто вже остаточно визначився з тим, яку професію опановуватиме.

До вашої уваги відео, які підготували ці учні про свою професію.

 

Перегляд відео Біганової О. та Скупченка Є.

 

Слово вчителя.

Сьогодні ми запросили в гості батьків, які опанували професії чи на найважливіші, адже представники цих професій рятують життя, добробут і гарантують нам захист і спокій.

 

Виступи батьків. (представник поліції, представник МНС та медсестра)

 

Слово вчителя.

Дякую дуже батькам за цікаву та корисну інформацію. Особливо тому, що в нас багато дівчат вирішили навчатись в медичному коледжі, а Іваник Даніїл вирішив йти по батькових стопах. І знову гумористична хвилинка, яку підготували учні нашого класу, яка теж стосується професій.

 

Гумористичний номер.

 

 

 

 

Слово вчителя.

Дякую акторам. А зараз знову повернемося до серйозної теми. Ми вже поговорили про те, як важливо обрати професію до душі. Але що ж робити, якщо ти обрав професію, отримав освіту за спеціальністю, пішов працювати, а потім усвідомив, що це не твоє. Не подобається тобі робити те, що доводиться. По-перше, треба сказати чого  НЕ  треба робити. Не треба засмучуватись. Тому що в нашому сучасному житті ми всі вчимося постійно. Світ дуже швидко змінюється, і нам доводиться весь час вдосконалювати свої знання, вміння і навички, щоб залишатись хорошим спеціалістом . А отже, ніколи не пізно перевчитись, отримати нову спеціальність. У нас є гості, які розкажуть саме про такий свій досвід. Каріна розкаже, як прийшла в свою професію, а ще проведе невеличкий майстер клас  по зачіскам, адже серед нас є та, хто теж мріє оволодіти цією професією.

 

Виступ Каріни Кас’ян.

 

Слово вчителя.

 

А Коля Чирва розповість, як він опинився в журналістиці.

 

Виступ Чирви Миколи.

 

Слово вчителя.

Дякую нашим гостям. А зараз щоб ще чіткіше окреслити картину, яка стосується професій в нашому місті заслухаємо інформацію, яку підготував Середін Богдан.

 

Виступ Середіна Б.

 

Слово вчителя.

Отже, інформацію для роздумів стосовно вибору професії ви отримали. Хто зараз в нашому місті не буде без роботи, а кому доведеться поборотися за місце. І цей фактор є також важливим при виборі професії, оскільки ми, все ж таки, працюємо не тільки задля реалізації себе, а й для того, щоб утримувати себе і свою родину.

Серед нас є  учень, який обрав професію, яку отримують у авіаційному коледжі, і зараз він про неї розповість, а потім представники цього коледжу ознайомлять нас з іншими професіями, яких можна набути в цьому навч. закладі та із життям своєї Alma Mater.

 

 

 

Виступ Птушка В.

 

Виступ представників авіац. коледжу.

 

Заключне слово вчителя.

Минулі покоління жили під гаслом "Освіта - на все життя", багато дітей йшло шляхом своїх батьків,. створюючи цілі династії, і пишались цим. Вважалось великою заслугою пропрацювати на одному підприємстві все життя. Зараз же все змінилось. Проаналізуйте ситуацію на ринку праці і  обговоріть її з дорослими. Ви побачите, що зараз успіх в житті чекає на тих, хто живе під гаслом "Освіта через все життя", постійно підвищує кваліфікацію, освоюючи суміжні спеціальності, вивчаючи нове в своїй професії. Навіть якщо ви обрали спочатку "не ту" спеціальність, це в жодному разі не привід для відчаю. Наприклад, якщо ви закінчили муз. училище, а потім вирішили стати психотерапевтом, ваша перша спеціальність дасть вам можливість найкращим чином використовувати музику у психотерапії. Блискуче знання літератури дозволить вам працювати в сфері мистецтва. писати критичні статті, сценарії. Повірте народній мудрості "Знання за спиною не носити", вони вам обов`язково знадобляться.

На цьому наш круглий стіл завершується. Я хочу подякувати всім запрошеним гостям, всім вам за пошукову роботу, за співпрацю. І пам’ятайте  слова Костянтина Ушинського: "Якщо ви успішно оберете працю і вкладете в неї всю душу, то щастя вас віднайде". Дякую за увагу.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
1176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку