КТС « Червоні маки – європейський символ пам'яті в Україні»

Про матеріал
Захід сприяє популяризації квітки червоного маку як європейського символу пам’яті. Описано етапи підготовки і проведення КТС,зібрано матеріали про загальноєвропейські та українські традиції використання квітки маку для вшанування пам’яті про загиблих воїнів. Даний захід розвиває здібності і таланти дітей, навички спілкування та роботи у команді.
Перегляд файлу

Сценарій колективної творчої справи

« Червоні маки – європейський символ пам'яті в Україні»

Картинки по запросу картинка маки

Червоноблагодатненський  ЗО

Яриніч Ольга Федотівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:   сприяти популяризації  квітки червоного маку як європейського символу пам’яті в Україні; вшанувати солдатів, які відстоювали і відстоюють  волю  та свободу народу, мирне майбутнє України;

 виховувати почуття патріотизму, національну гідність, шанобливе ставлення  до народних  рослинних символів-оберегів,  повагу до захисників – героїв України.

 

Завдання:

  • Зібрати матеріали про загальноєвропейські  та українські традиції використання квітки маку для вшанування пам’яті про загиблих воїнів;
  • виявляти і  розвивати здібності і  таланти дітей;
  • розвивати навички спілкування, роботи у команді.

 

Прогнозовані результати:  учні свідомо використовуватимуть червоні маки для вшанування  полеглих  у боротьбі за волю, свободу, мирне майбутнє країни.

За напрямом: виховуємо патріота

За тривалістю: довготривале,2-3 тижні.

Форма проведення: колективна творча справа.

Учасники: учні.

Керівники:    актив учнів.

Консультант: вчитель.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етапи підготовки і проведення КТС

 

Πерший етап  цілеспрямування

  • Визначення мети і завдань;
  • обговорення  пропозицій проведення КТС методом “мозкового штурму”.

 

Другий етапколективне планування справи

  • Визначення кількісного складу учасників колективної справи;
  • Розподіл учнів на творчі  мікрогрупи:  фольклористи, історики, театрали, шанувальники рідного слова, сценаристи, оформлювачі.
  • Уточнення завдань для кожної групи:
  • група  шанувальників рідного слова  добирає вірші відомих поетів, складають авторські вірші, оповідання або казки про червоний мак;
  • група фольклористів збирає матеріали про українські традиції, пов’язані з використанням маку; знаходять прислів’я, прикмети про нього;
  • група істориків вивчає історію виникнення символу пам’яті в Європі та Україні
  • група театралів  готує матеріал для сторінки  пам’яті
  • група сценаристів складає сценарій, використовуючи зібрані матеріали;
  • група оформлювачів прикрашає місце проведення заходу, запрошує гостей.

 

Третій етап -  колективна підготовка справи

  • всі мікрогрупи готують  свої завдання;
  • проведення  репетицій.

 

Четвертий етап – проведення свята

На цьому етапі  проводиться  свято. (Сценарій додається)

 Створення ситуації успіху (підтримка впевненості у своїх силах, бажання дарувати оточуючим радість і любов).

 

Пятий етап –  колективне підбиття підсумків КТС

Усі учасники свята збираються за «круглим столом» і обговорюють результати проведеної колективної творчої справи. Найбільша роль у підбитті підсумків належить учням. Кожна мікрогрупа  проводить аналіз виконаної роботи: спочатку  позитивні сторони (Що вдалося? Що було добре?), а потім про недоліки (Що не вийшло? Чому?). складаються уроки на майбутнє.

 

Шостий етап –  найближча післядія КТС

Проведення  інтерв’ю за питаннями:

  • Чи сподобалось вам свято?
  • Чи потрібно проводити його наступного року?
  • Ваші пропозиції щодо проведення КТС.

Сценарій свята

« Червоні маки – європейський символ пам'яті в Україні» Обладнання: відеокліпи; фотосвітлини із зображенням воїнів – визволителів України, саморобні маки, свічки

 

                             Хід проведення

Вступне слово вчителя.

 

Діти, ви щасливі, що народились на Україні, бо Україна  - найкраща у світі країна.  Сьогодні слово українець на всіх материках звучить по-особливому: гордо, піднесено!  Тож і вам треба гідно нести це ім'я, свято любити Україну, її святині, символи, бо вони   віддавна уособлюють красу України, духовну міць українців, засвідчують любов до рідної землі.    Зважаючи на останні події в нашій країні, національна символіка набула нового значення. Червоний мак якраз відноситься до тих символів, які переосмислені, звучать в оновленому вигляді.  Сьогодні червоний мак -  це квітка пам’яті про жертви війни. Наші учні, працюючи у мікрогрупах, зібрали цікавий матеріал про цю дивну і загадкову квітку, її символіку, історію. Давайте послухаємо їх.

 

Група «ФОЛЬКЛОРИСТИ»   

Ведучий. Наш народ цінує, поважає і любить цю квітку. Неповторна краса, рідкісне видовище природи, коли мак цвіте! Маківки милують око, ніжно хвилюють душу, міцно прив’язують наші серця до рідної домівки. Мабуть, немає такої  багатої на символіку квітки, як мак. Послухайте , яке символічне значення несе мак у народній обрядовості нашого життя.

(Кожна дитина виходить із квіткою червоного маку в руках  і пояснює символіку)

  • Символ молодості і краси, дівочої вроди і чистоти. (Дівчата вплітали квітку маку  у свій віночок.  А про гарних дівчат говорили: « дівчина, як маківка», «повна, як маківка», «цвіте, як маківка», «червоніє, як маків цвіт»).
  • Символ здоров'я, сили, радості.  Мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.
  • Символ краси, молодості та їх скороминущість. Натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків - то вираження дівочої цноти і чистоти, які такі легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт.
  • Символ сонця, безкінечності людського буття й скороминущості життя. Натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Символом поєдинку любові й ненависті. Червоні пелюстки – це любов, чорна серцевина – ненависть.
  • Символ сну і отрути. Використовували як заспокійливий  і снодійний засіб.
  • Оберіг від нечистої сили. Із давніх-давен на Україні святили мак , ним обсівали хату, людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла.
  • Символ матері, роду.  «Да нема цвіту світлішого над маківку, да нема роду ріднішого над матінку», - так говорили у народі.
  •  Символ  печалі і смерті. Дівчата, в сім’ї яких був загиблий, з любов’ю і сумом вишивали узори маку на сорочках, а на голови клали віночки з семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжувати свій рід.
  • Символ козака, що героїчно загинув за Україну.
  • Символ господарського і родинного розмноження. Символом роду маківка вважалася, мабуть, тому, що у маківці, за народними повір'ями, міститься сімсот, сімсот дві, чи сімсот чотири мачини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут в сімейних і календарних святах.

Прислів’я

– Був з маком, та став з таком.

– Казав мак: “Що ти за жито, що рік не вродило та й голоду наробило, а я не родив сім літ, а голоду ніт.

– Мак сім літ не родив, а голоду не зробив.

– Сім літ мак не родив, а циганські діти з голоду не померли.

– Не вродив мак, перебудемо й так.

– Споминай мак та їж так.

     – Чорний мак, але смачний; біла редька, але гірка.

– Мак два тижні цвіте, чотири тижні дозріває, на сьомий – насіння летить.

– Такий бідний, як мак на четверо.

Загадки.

– Впав порошок, став городок.

– Кину порохом, стане городом,

     – Стоїть дуб повен круп.

     – Повна діжка жита п’ятачком накрита.

     – Під одним ковпаком сімсот козаків.

     – Малий малишок поніс бочку на вершок.

 

 

Група «ІСТОРИКИ»

Учень 1. Використання квітки маку як символу пам'яті у світі починається з  появи вірша канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полі Фландрії» (1915), що починається словами: «У полі Фландрії поміж хрестами / Гойдає вітер мак рядами, / Щоб знали місце, де ми є…».  Був уперше використаний Американським легіоном для вшанування пам’яті американських  солдатів, що полягли під час Першої світової війни.

Дикі маки – єдині квіти, здатні цвісти, коли все довкола мертве. Ось чому на полях Фландрії, переораних чотирма роками битв, було море маків – ні до війни, ні після ніхто не бачив нічого подібного. У часи наполеонівських війн на початку 19-го століття голі землі Західної Європи перетворилися на поля криваво-червоних маків, які росли навколо тіл 5 полеглих воїнів.

Учень 2. Ідея використовувати червоний мак як символ пам'яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії, Сполучені Штати. У листопаді 1918 року під враженням від поеми Мак-Крея вона написала власний вірш «Ми збережемо Віру», де заприсяглася завжди носити червоний мак у пам'ять за загиблими.  Саме Моїні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. Пізніше Моїна Майкл займалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів війни. Для того, щоб зібрати необхідні кошти, Майкл запропонувала продавати штучні маки із шовку.

Учень  3. У 1920 р. Національний Американський легіон прийняв маки в якості офіційного символу, а у 1921 р. червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. У Польщі червоні маки є символом перемоги.  Символ поширений у Західній Європі (особливо у Великій Британії), Північній Америці та Австралії

Ось така історія появи червоного мак у — символу пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів.

              Учень 4. Загальноєвропейська традиція – вшанування жертв війни із використанням червоних маків перетнула і кордони України. Квітка  червоного маку набула нового значення – це символ пам’яті, який вшановує всіх героїв, які віддали життя і готові віддати життя за краще майбутнє України.  Вперше його було використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку було розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автор символу – харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення, з одного боку, уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою  було розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло «Ніколи знову».
          У 2015 році з нагоди 70-тої річниці перемоги над нацизмом запропоновано нове гасло:“Пам'ятаємо. Перемагаємо”. У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. У цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначатиметься 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного маку пам’яті використовувалася з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Червоні маки, роки 1945-2015 та гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо» розміщені також на аверсі ювілейної медалі  «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня 2015 року.

 

Група «ТЕАТРАЛИ»

Сторінка пам'яті

Ведучий. Історія нашого народу – це війни і повстання, це сльози і перемоги, це незламність Байди і крилаті козацькі «чайки», це буйні веселощі на Січі після перемог і плач полонянок в неволі. Це ненависть і любов, вірність і зрада. Це гарячі серця Січових стрільців, воїнів-захисників Великої Вітчизняної війни та Героїв Небесної Сотні, це тисячі патріотів нашої держави, які зараз знаходяться на передовій, захищаючи від терористів свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Дівчина-Україна. (на плечах чорна хустка)

В минулому моєму стільки сили,

 а нині смуток і печаль одна,

Я – мати, я під серцем вас носила,

  життя ж дала для щастя і добра.

Відеокліп «Велика Вітчизняна війна»

Учениця. Вдягнуло поле маки яскраві та червоні,

І впали вранці роси, прозорі і солоні.

Всі люди посміхались, забачивши те диво,

І лиш один заплакав так гірко, так журливо.

Згадав він битву давню, й тоді блищали роси,

І друзі в ній лежали, солдати, мов покоси...

Жадана перемога, та ти жорстока, доле,

Від крові переможців було червоне поле.

Він вижив та ніколи не зміг таки забути

Ціну, якою волю вдалося їм здобути.

І люди милувались красою неземною,

а він втирав лиш сльози старечою рукою.

Вдягнуло поле маки яскраві та червоні,

І впали вранці роси прозорі і солоні....

Дівчина-Україна. Мені привиділось, немов солдати,

Які не повернулись з боїв,

Не полягли, а залишились жити,

Перетворились в білих журавлів.

Відеокліп  «Журавлі»

Інсценізація. Діалог матері і сина

- Синочку, чуєш як курличуть

У синім небі сумно журавлі?

Вони ж тебе до себе, сину, кличуть,

А ти лежиш в холодній цій землі

  • Я чую, мамо, чую, як співають

Мені над Україною пісні,

Ти не журись, я крила розпростаю

І прилечу до тебе уві сні.

Вкраїнським рушником зітру сльозину

І поцілую в сивеє чоло…

  • О, синку, рідний , мій єдиний сину,

Як хороше б тоді мене було!

Стоїть старенька мати на могилі,

І навіть, квіти плачуть мовчазні.

Від сина погляд відвести не в силі,

А син довічно житиме у сні.

Дівчина – Україна. Іменем жінки, що овдовіла,

Іменем матері, що з печалі сивіла,

Іменем сина, що батька не знав.

Іменем батька, що в січі смертельній упав,

Я проклинаю війну жорстоку.

 ( Звучить пісня Наталії Май «Маки червоні»)

Розцвітають маки навесні,

Серед поля, наче жар горять

Солов'ї співають жалібні пісні,

Де солдати міцно-міцно сплять.

Маки червоні знов розцвітають,

Пам'ять дідів бережуть

І до вогню, що серця зігріває

Їхні онуки ідуть.

Так багато- багато літ назад,

Молодими й бравими були

Щоби нашу рідну землю відстоять

В полі, серед маків полягли.

Відеокліп «Присвячується героям Євромайдану» 

Учень . Як журавлі , що ринули у небо,

Покинувши цей грішний світ

Лишили по собі кривавий,

Та героїчний слід…

Вони не думали, що буде

Не думали про щастя чи добро.

Вони ішли..

Ішли назустріч смерті,

І страху зовсім не було.

Небесна Сотня - герої незборені,

Найкращі, найвідважніші  сини,

Яскравим сяйвом в небі засвітились,

Щоб інші  мріяли, любили і жили…( Ольга Дзьоба)

Відео  про АТО

Учень. Зацвіли на кордоні маки червоні,

Там тримають заслін українські військові,
Пліч-о-пліч: за країну, дітей і за матір,
На яких замахнувся північний каратель.

Кров холоне у ранах - дух палає до бою,
Лютий ворог ніколи не зламає їх волю,
Не злякає їх "Градом", стріляючи в спину,
Незворушно бійці стоять за Україну.

Хоч мундир і пробитий, та честь його ціла,
Пам'ятаєм про це з кожним подихом тіла,
Кожен ранок за нас бій приймають військові,

І щодня розцвітають маки червоні..

Відеокліп  «Я повернуся весною, мамо…»

Ведучий. Честь, свобода, патріотизм, героїзм - це слова, наповнені глибоким і реальним змістом. Але вони залишають у наших душах гіркий присмак скорботи і суму за героями Небесної сотні, молодими хлопцями та чоловіками, що загинули і продовжують гинути на Сході нашої країни. Схилимо ж свої голови перед їх пам’яттю, та поклянемось, що ніколи не забудемо і не зрадимо їх. ( Запалюються свічки, звучить пісня « Горить свіча»).  Створення  великої квітки пам’яті – символу всеукраїнської журби за сотнями загиблих  у роки війни, на Майдані, під час АТО із маленьких маківок.   (Діти із маленьких маківок викладають велику квітку пам’яті).

Голос із-за куліс.

О Боже єдиний, здійсни мою мрію,

Не діли нашу землю на Захід і Схід,

Бо всі ми єдині, усі ми сім я,

В усіх нас одна Батьківщина, одна,

Одна і єдина, як вічна любов,

За неї ще пращури лили свою кров.

За волю, за єдність боролись вони,

Щоб в вольній країні ми з вами росли.

За неї Шевченко ще в Бога благав,

У віршах своїх він про неї писав,

Писав і благав у свого народу,

Щоб він не проспав України свободу

Бо звір стоголовий уже не дрімає,

І пазурі гострі у серце впинає.

Не дай йому, Боже, не дай розірвати,

Не дай, щоби брат йшов війною на брата

Прожени той туман, що укутав усіх,

Щоб жити народ наш у спокої міг,

Щоби Україна завжди була вільна,

Завжди залишалась одна, неподільна.

І стяг синьо-жовтий здіймавсь аж до неба,

А більше для щастя нічого не треба!

Дівчинка -українка. Молюся за тебе, моя Україно,

За кожного батька, за кожного сина,

За кожную матір, за кожну дитину,

я Бога прошу – збережи Україну!

Хлопчик –українець.

Молюсь, щоб людина почула людину,

Щоб син пожалів батька іншого сина,

Щоб мирною знову стала країна –

Я Бога прошу – збережи Україну!

Дівчина – Україна. (знімає чорну хустку)

Я хочу без воєн жити

Хай буде мир на всій землі!

За мир, щоб сміятись!

За мир, щоб трудитись!

За мир, щоб троянди цвіли!

Щоб жито буяло і діти росли! (Діти піднімають над головою голуби миру)

 

 

Ведучий. Ми завжди будемо пам'ятати, що саме задля пам'яті  маємо історичний український символ – образ квітки маку, який завжди був пов'язаний з війною, символ пам'яті про тих, хто боронив і боронить нашу землю, віддаючи своє життя  за майбутнє.  А «маковійська квітка» нехай оберігає наших бійців від військових дій агресора, принесе зцілення пораненим й хворим і стане символом миру та відродження України.

 

Група «ШАНУВАЛЬНИКИ  РІДНОГО СЛОВА»

Виразне читання поезій

Надія Красоткіна  «Мак»

Як червоні маки влітку

Розквітають на полях,

Я милуюсь тим видінням

В зачарованих очах.

Мов пташки крильми змахнули,

Й рости маків надихнули.

Вони ніжні й волохаті,

А листочки — мов голкаті.

Та голки ті не колючки,

То пушиночки — не злючки,

Виглядають гарно так

Й зветься квітка просто — МАК.

 

Володимир Лучук  «Мак»

На городі —

ой, так, так —

мама висіяла мак.

У барвистій парасольці

зацвітає мак на сонці.

У зеленому плащі

мак не мокне на дощі.

Мак росте, росте угору —

дозріває в літню пору.

Вліво-вправо – хить та хить

дзвінко маківка дзвенить.

 

Ольга Гала  «Маки»

 Де колись лилась кров за свободу

Серед буйних трав поміж степів,

Маки тепер квітнуть для народу

Для Вкраїни дочок і синів.

Буйним цвітом ранок зустрічають,

Сонце проводжають спочивать.

Все на світі маки пам’ятають,

Просять також нас не забувать.

 

Бо маки  - кров українського народу,

Наша віра, пам'ять і любов.

Нашу мову і дівочу вроду

Зцілювали маки знов і знов.

Бо маки - біль кимсь забутого героя,

Що поліг за краще майбуття.

Квітнуть маки, щоб жили з тобою

І бажали кращого життя.

 

Де колись ішли бої криваві

Маки постають, як обеліск.

Маки – наче ордени державі

Видно всюди їх червоний блиск.

Мак червоний на грудях людини

Пам’яттю наповнює серця.

Маки  - то святої води краплини

Від рідної матері й отця.

 

Пятий етап –  колективне підбиття підсумків КТС

Усі учасники свята збираються за «круглим столом», обговорюють  результати проведеної справи.  Найбільша роль у підбитті підсумків належить учням. Кожна мікрогрупа  проводить аналіз виконаної роботи: спочатку  позитивні сторони (Що вдалося? Що було добре?), а потім про недоліки (Що не вийшло? Чому?),  складають уроки на майбутнє.

 

Шостий етап –  найближча післядія КТС

Проведення анкетування в класах за наступними питаннями:

  1. Чи сподобалось вам свято?
  2. Чи потрібно проводити його наступного року?
  3. Що ви хотіли б залишити, а що змінити?
  4. Ваші пропозиції щодо проведення КТС.

 

Список використаної літератури

 

Войтович В.Українська міфологія. — К.: Либідь, 2002. — 664 с.: іл.;

Войтович В. Українська міфологія. — Вид. 3-є. — Рівне:, 2012. — 681 с.: іл.

Золотницький М.Ф. Квіти в легендах та переказах. – К., 1992.
Павленко Л. Цілющі скарби землі. – 2-е вид., доп. – К.: Наук.думка, 1988.
Потапенко О.І., Кузьменко В.І. Шкільний словник з українознавства. – К.: Укр.письменник, 1995.
Українське народознавство: Навч.посібник. – Львів: Фенікс, 1994.

 Інтернет -посилання:

http://www.credo-ua.org/2015/04/132488

 https://www.youtube.com/watch?v=an3U7Xmomxs

https://www.youtube.com/watch?v=u0AV0Y0D_us

https://www.youtube.com/watch?v=E6AEjtpBp5g

https://www.youtube.com/watch?v=5qYRrWSJDnc


 

docx
Додано
5 січня 2021
Переглядів
961
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку