Кулінарна олімпіада. Відкритий захід.

Про матеріал

Нетрадиційний урок, рольова гра, бригадна форма.

Мета: розвивати творче технологічне мислення та креативність; інтерес до обраної професії; сприяти розвитку самостійності та нових рішень у роботі висококваліфікованих працівників.

Перегляд файлу

Кулінарна олімпіада

Місце проведення – кабінет № 42

Оснащення уроку- мультимедійний проектор, дошка , картки- завдання, допоміжні засоби.

Термін виконання – 45 хвилин

Мета уроку:

Навчальна:

Закріпити знання учнів;

Розвиаюча:

Розвивати творче технологічне мислення та креативність;

Розвивати інтерес до обраної професії;

Виховна:

Виховати  уважність;

Сприяти розвитку самостійності та прийняттю нових рішень у роботі.

Тип уроку: рольова гра

Вид уроку: підсумковий

Форми навчання: нетрадиційний урок, рольова гра, командна форма.

Хід уроку:

Перевірка учнів за списком команд;

Ознайомлення з правилами гри.

Сценарій конкурсу

Викладач: Сьогодні ми проведемо цікавий та захоплюючий інтелектуальний бій між трьома командами, адже справжній кухар-професіонал, майстер своєї справи повинен не тільки досконало володіти технікою приготування страв та виробів, але і бути всебічно розвиненою особистістю, знати витоки кулінарії, цікаві історичні та статистичні факти, уміти зацікавити людину мистецтвом кулінарії.

Від покоління до покоління передавали люди досвід готування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, зв’язані з їжею, розуміючи, що їжа – основа життя, здоров'я і благополуччя. Ще в древній Греції виник культ Асклепія, міфічного лікаря – цілителя, що одержав у Римі ім'я Ескулап. Його дочка Гігея вважалась покровителькою науки про здоров'я, а вірною помічницею їх була куховарка Кулина. Вона стала покровителькою кухарської справи, що одержала назву "кулінарія"

Отже, ласкаво просимо вас на нашу кулінарну олімпіаду, де представники трьох сучасних ресторанів «Княжа втіха», «Сакура» та спорт-бару «FoodBall»поміряються своїми силами у професійних знаннях.

 Брейн-ринг складається із чотирьох турів. І, ІІ та ІІІ тури оцінюються у 1 бал. ІV тур – у 2 балів. Яка команда швидше знаходить відповідь – та і відповідає першою. У разі неправильної відповіді право відповісти надається команді-супернику. Гру оцінює поважне журі у складі викладачів та майстрів виробничого навчання.

Склад журі:В.о. директора Сушко В.В.; методист Гнатюк А.В.; старший майстер Гончар Л.В.;викладач-методист вищої категорії Куба О.М.; майстер виробничого навчання Стефанчук І.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І тур «Кулінарні перлини»

Перша частина нашої гри буде присвячена цікавим кулінарним фактам.

 

1. Бадилля якого овоча використовується для холодного російського супу ботвінья? (Буряка.) (Ботвінья - це холодний суп з квасу з буряковим бадиллям, цибулею і рибою.)

3.     Яка ароматична рослина має різну назву насіння та зелені?( Кінза)

4.     Певний стан страви, що характеризується комплексом заходів: фізико- хімічних, структурно- механічних, органолептичних властивостей, які дають можливість вживати страви. ( Кулінарна готовність)

5.     Кашу з якої крупи на Русі називали чорною кашею? (З гречки)

6.     Яку крупу російські солдати прозвали «шрапнеллю»? (Перлову)

7.     У 1912 році, в рік сторічного ювілею, російськими кулінарами була придумана нова солодка борошняна страва. Якої вона була форми? (Трикутної – торт «Наполеон». Трикутна форма повторювуала форму головного убору Наполеона – триуголку)

8.     На чому готують курчата-табака? (На сковороді)

9.     «Курячий солярій» – це... Що? (Гриль)

10. Як називаються вареники без начинки? (Ліниві вареники.)

11. Що на кухні тікає від поганої господині? (Молоко кипляче)

12. Який продукт дає людині негативні калорії? ( Селера)

13. Який тропічний фрукт не радять використовувати для желе, оскільки в ньому є речовини, перешкоджаючі застиганню желатину? (Ананас)

14. Кінський кефір – це... Що? (Кумис)

15. Яка маса вважається готовою, якщо шматочок плаває у воді? (Кнельна)

  16. Шашлик, що готується одним шматком? (По-карськи)

  17. Чиста вода, що настоюється із фруктами 1-2 години в холодильнику, після чого є дуже корисною для організму? (Детокс- вода)

18. В 17-му сторіччі вживання цього продукту вважалося в Туреччині страшним злочином. Викриті любителі- засуджувалися до смерті ?(Кава)

19. На думку експертів у яких країнах люди харчуються найкраще? (Японія та Сінгапур. 1% ожиріння, вік понад 85 років)

20. Суп під назвою «ластівчині гнізда» дуже популярний. Суп так називається чому? (Тому що його дійсно готують зі справжніх гнізд стрижів, а популярний він уКитаї)

21. Коли халва була відома?(В 5 столітті до нашої ери — з часу греко-перських війн. В Ірані люди, які володіють мистецтвом приготування халви, називаються кандалатчі. Існують сотні видів халви)

22. Із скількох різнихвидів ссавців ви можете зробити сир з молока?

 (24 види різних ссавців)

23.Який фрукт містить калорій найбільше?(Авокадо)

24.Яка їжа не псується? (Мед - це єдина їжа, яка не псується. Першими мед знайшли археологи в гробницях єгипетських фараонів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ тур 

У світі, зокрема у нашій країні, можна почути велику кількість прислів’їв та приказок з кулінарної тематики, які склалися впродовж століть. Вони відображають характер людини, її звички, моральні принципи, традиції та культуру нації.

Закінчіть  прислів'я і приказки, в яких згадуються  продукти харчування

 

1. Хрін редьки ……..(солодше)

         2. Хліб-сіль їж, ……….(а правду ріж)

         3. На чужий коровай……(рот не роззявляй)

         4. Всякому овочу……..(свій час)

         5. Серце із перцем, а душа з……( часником)

         6. Вашими вустами…………..(та мед пити)

         7. Кашу маслом ……………..(не зіпсуєш)

         8. Не красна хата кутами, ………..(а красна пирогами)

         9. Недосіл на столі,……........(а пересіл на спині)

         10. Гречана каша, сама себе - ……………(хвалить)

         11. На безриб'ї - ……………(і рак риба)

         12. Дешевий як -………….. (борщ)

         13. Калина сама себе хвалила, ……(що з медом хороша)

         14. Знає кішка, ……………(чиє м'ясо з'їла)

         15. Назвався груздем – …………(лізь в кошик)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ тур

Іноземна кухня

Ми живемо у сучасному світі і наша традиційна українська кухня тісно переплітається із різними іноземними кухнями. Тему сьогодні кухар повинен володіти основами іноземної кулінарії.
   Зараз ми перевіримо знання кухонь народів світу у наших команд.

1.  Як традиційно називається засолене про запас м'ясо?(Солонина)

2. Який напій, не приправлений молоком, англійці вважають «просто отрутою»? (Чай)

3. Що англійці спочатку наливають в чашку, коли готують напій чай з молоком: молоко або чай? (Молоко, щоб гарячий чай не пошкодив дорогий фарфор чайної чашки)

4. Пиріг з якою фруктовою начинкою вважається національною англійською стравою? (Яблучною)

5. Національною стравою якої кухні є сосиски з тушкованою капустою? (Німецької)

6. У якій європейській країні взимку традиційно готують смажені каштани? (Франція.)
7. Скільки років вчаться у Японії на кухаря ? ( Сім)

8. Що подають в японських ресторанах замість хліба? (Рис)

9. Перш ніж подати на стіл цю страву з птиці, в китайському ресторані її за традицією розрізатимуть на 108 шматочків. Що це за знаменита страва? (Качка по-пекінські)

10. По назві якого німецького міста іменується яловича котлета, вкладена в розрізану навпіл хрустку булочку? (Гамбург – гамбургер)
11. Якому місту у якій країні зобов'язано своєю назвою морозиво «Пломбір»? (Пломбьер, Франція)

12.  Якому місту зобов'язаний своєю назвою сир пармезан?(Парма, Італія)

13. Як називається квасоля, приготована в Грузії?(Лобіо)

14.Жителі деяких частин Індії та Китаю замість цукру в чай додають…(Сіль)

  15. Де вперше з'явився рецепт приготування довгих вузьких смужок з тіста (макаронів)? (Китай).


Кулінарія у фільмах і мультфільмах

Усі ми любимо кінофільми і мультфільми. Важко знайти фільм, у якому автори обминули б кулінарну тему. Давайте і ми згадаємо її у популярних фільмах.

1.     За яким продуктом йшов герой фільму "Гостя з майбутнього", коли потрапив в майбутнє? (Кефір.)

2.     Про який кулінарний виріб згадується у мультфільмі Маша та ведмідь? (Пиріжки)

3.     Що замовив Буратіно, коли з котом Базіліо і лисицею Алісою зайшли в харчевню?( Буратіно замовив три скориночки хліба)

4.     Який харчовий продукт найчастіше літає у фільмах?(У фільмах найчастіше кидаються тортами)

5.     Яка каша асоціюється з "Собакою Баскервілів" ? (Вівсянка)

6.     У якій казці відпуск страв абсолютно не відповідав вимогам до якості?

( Лисиця та журавель)

7.     Що можна було відкидати через шапку Пєчкіна після полювання Шарика, на думку героя мультсеріалу про Простоквашино? Тато Дяді Федора, побачивши шапку листоноші Пєчкіна сказав, що через неї тепер вермішель добре відкидати.

8.     За скількох чоловік їв Балда в казці Пушкіна? (У казці є така фраза "Їсть за четверо, працює за семеро")

9.     Яка їжа була основною у Тата Карло? (У Тата Карло, героя казки Буратіно, основною їжею була цибуля)

 

 

.

ІV тур

«Впізнай страву»

У цьому турі учасникам пропонується впізнати кулінарні вироби на ілюстраціях, назвати їх та коротко описати технологію приготування.

(5 ілюстрацій виробів)

Картинки по запросу корейка золота корона

http://www.xn--66-6kcaystgm1b9c.xn--p1ai/files/core/184_image.jpgКартинки по запросу цікаві страви

 

Картинки по запросу рыба орли

 

 

 

 

Картинки по запросу курчата табакаКартинки по запросу птиця галантин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти

1. Новинкою в японській кулінарії, яка стрімко набуває популярності стало печиво з осами. Насправді це рисові крекери з вареними дикими осами. Таке печиво багате на білок, жирні кислоти та вітаміни.

2. Основним доступним і безкоштовним джерелом білка для багатьох бідних жителів у Південній Африці є мопане — відварені та висушені на сонці гусениці метелика. В Південно-Африканській Республіці мопане є делікатесом, гусениць вирощують на спеціалізованих фермах і навіть подають у деяких ресторанах.

3. Мешканці Камбоджі від голоду в роки комуністичного правління червоних кхмерів були змушені їсти смажених павуків. Блюдо набуло великої популярності та навіть досі в Камбоджі можна придбати на ринку смажених тарантулів.

4. На полицях японських магазинів часто можна зустріти дивні упаковування, які «дивляться» на покупців риб'ячими очима. У багатьох ресторанах в Японії, де готують суші, вам запропонують скуштувати тушковані очі тунця.

5. Ще однією незвичайною стравою яка популярна в Швеції, Фінляндії є кров'яні млинці. Це звичайні млинці, але замість молока використовується свіжа коров'яча або свиняча кров. Такі млинці подають зі смаженою олениною чи свининою і на смак вони схожі на кров'янку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар до гри

Учні показали добрі знання кулінарної справи, традицій та професійних історичних відомостей. Активно допомагали командам-учасникам і вболівальники. У результаті цікавої та захоплюючої гри команда ресторану «Княжа втіха», виборола І місце, команда ресторану «FoodBall», виборола ІI місце, а команда ресторану « Сакура», виборола ІIІ місце.

Захід пройшов цікаво і жваво, всі присутні отримали задоволення. Команди – учасники були нагороджені дипломами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток
 Таблиця результатів гри

№ туру

К-ть питань

 

 

 

 

І тур

(1 бал)

 

24

 

 

 

Сума балів

 

 

 

 

ІІ тур

(1 бал)

 

15

 

 

 

Сума балів

 

 

 

Сума балів за два тури

 

 

 

 

ІІІ тур

(1 бал)

Іноземна кухня - 15

 

 

 

 

Сума балів

 

 

 

Сума балів за три тури

 

 

 

ІV тур – «Впізнай страву»

(2 бали)

 

 

 

Сума балів за чотири тури

 

 

 

 

Оцінювання гри: за кожну правильну відповідь  на будь-яке питання І, ІІ та ІІІ турів команда отримує по 1 балу. Правильна відповідь ІV туру оцінюється журі у 2 бали.

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Сценарії
Додано
15 травня 2018
Переглядів
1884
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку